Originally Posted by
Metali
36 yaşındaki birinin son bir yıllık finans hareket özeti ; bu siteyi ve bu formu uzaktan takip eden biri olarak bu yazıyı yazmak için kasım ayını bekledim çünkü tam 12 ay önce yatırım olarak sahip olduğum istanbul/kiptaş/tuzla sitesindeki daireyi kasım 2016 tarihinde satmıştım ve almış olduğum parayı 3,29 kurundan full dolara çevirip halen satmadan bekliyorum, tam 12 aylık dilimde net kazancım %20 (banka mevduatı almadığım halde). satmış olduğum daire şuan itibari ile sadece %5 üzerine eklemiş ( oda düşük fiyatlı daireler olduğu için artmış herhalde) bu toplam süreçte hem ev fiyatı artışından hemde banka faizinden daha yüksek getiri elde etmişim, yani kendime son bir yıllık süreç için geçer not veriyorum.
her yılın kasım ayında kendime bu şekilde bir fınansal özet çıkaracağım; eğer önümüzdeki kasım ayına kadar dolar bugunkü kurdan sadece % 15 artarsa ( ki ihtimal dahilinde) yani 4,55 tl olur ise toplam iki yıllık süreçte sadece dolardan net karım % 38 olacak
( bileşik kar hesaplama) yani her halükarda yine hem banka faizini ve ev fiyat artışının üzerinde olacağımı düşünüyorum.
Bazılarınız evden kira geliri olabilirdi diyebilir ; evet ama bende dolar banka mevduatını almadım ( o şekilde birbirini götürsün)
Ayrıca bunun haricinde sahip olduğum 2016 şubat / 116 tl fiyatdan fiziki gram altın ve 2017 yılı içinde yine kar edip sattığım bitcoin oldu , bunların hepsini hesapladığımda ise totalde son 1,5 yıllık süreçte net karım ise % 35 civarı(grand total)
37 yaşında lise mezunu, çok özel spesifik bir mesleği olmamış , henüz miras görmemiş ve hayatında hiç kişisel ticaret yapmamış biri olarak fena sayılmadığımı düşünüyorum. ( 19 yaşıdan itibaren çalışıyorum ama :)
Şuan oturduğum ev kendimin ,arabam var ve tek çocugumu özel liseye gönderiyorum.
Diyeceğim şudur ,son 10 yılını sürekli gündemi ve dünyayı takip eden , ana trendleri yakalayabilen ve sahip olduğunuz her değerin en önemli konusunun maliyet rakamı olduğunu bilen tecrübeli bir finansal okuryazar özelliği olan bir ferd bu hayatın üstesinden gelebilir.
Önümüzdeki kasım ayında yine bu tarz bir kişisel analizmi eğer ölmezsek işallah sizin ile paylaşırım.
Lütfen forumu aktif tutun çünkü okunuyorsunuz :)