faizler sabit mi
Printable View
Elbette faiz sabit kupon faizleri %3.125 gibi (yilda iki kez)
ama ana para degeri artip faiz degerinin dusmesini de hesaba katinca oldukca kazancli oluyor.
90 gun once temiz bedeli 1026.25 ve biriken faizi 17.19 iken aldim
bana kupon odeme olarak 31.25 verdi
su anda temiz bedeli 1027.50 biriken faizi 1.22
Anapara 1026.25 + 17.19
gelir (31.25+1.22)-17.19
vade 90 gun
Faiz Orani=((NetGetiri/0,8)*365)/((AnaPara/100)*GunSayisi)
=((((31,25+1,22)-17,19)/0,8)*365)/((1026,25/100)*90)
=7.55 buldum
Şu an 1027.50 diyorsunuz ya,
Su an almak için 1027 dolar vermek lazım değil mi ?
Vade sonunda 1000 mi verecek size banka ???
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yok ..
Su an banka dan alirken size 10 usd ustunden satis yapiliyor yani 1037.5 olarak size satarlar, siz bunu satmak isterseniz bunun 10 usd altina banka aliyor yani benim dedigim deger olan 1027.5 ten (10 usd alim satim marji ile banka kar ediyor cunku o araci kurum)
Nominal degeri 1000 usd oldugu icin vade sonunda bunu elde edersiniz.
Vade sonuna kadar kalan donemde de kupon bedellerini elde ediyorsunuz, 6 ayda bir bunlar hesabiniza geciyor..
Son bir haftadaki bazi eurobond larin fiyat degisimleri bilgisi..
https://resmim.net/f/HWzFZc.png
https://resmim.net/f/T4jIEa.png
yanlış anlamadı isem...
9137,5 doları şimdi veriyorum
bana her altı ayda bir toplamda 43 tane 300 dolar veriyor
14/01/2041 tarihinde de 10.000 dolar veriyor.
toplamda 9137 doları ben veriyorum
10000+(43*300)=22900 dolar olarak bana geri dönüyor
doğrumudur ???
Bugün bir bankaya gittim eurobond için bilgi almak için ilgili arkadaş deli gibi talep var şu anda dedi .
Mevduatlarımızın çoğunluğu buraya geçiyor trade için dedi .
Peki beyanname vergi dedim mt ye değer artışı Bond’un .
Hiçbir müşterime ceza gelmedi kimse de hiç ödemiyor ki zaten dedi .
Devlet takip etmiyormuş sanırım yada ben öyle anladım
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
40 bin tlye kadar muaflık var. senelik
doğrudur.
Aynı vade eurobonddan bende de var (altı farklı vade var bende), yine sizin gibi ziraatten almıştım mart ayında.
aşağıda paylaşıyorum , karşılaştırmak isteyen olursa diye.
üşenenler için ben karşılaştırayım:
Ben 29 martta yani 6 ay önce aldım, arada bir posta kupon faizi de aldım.
o zaman görünen basit faizi 7.66 , şimdi 6.90'a düşmüş.
fiyatı 83.77, şimdi 91.38 olmuş.
Aldığım 3000 eurobonda o zaman 2513 dolar ödemişim, 90 dolar faiz almışım, şimdi satsam 2741 dolar ediyor (banka komisyonundan dolayı daha düşük olacaktır). Yani altı ayda dolar bazında (2741+90)/2513 = %12.6 kazanmışım.
Diğer eurobondlarım da benzer şekilde karda görünüyor, ancak satmayacağım için anlamsız, vade sonuna kadar tutacağım. Şimdi yüzde yedi üzerinde faizi olan eurobond kalmamış,ben iyi zamanda almışım. Keşke daha çok alsaydım diye çok hayıflanıyorum, emin olamamıştım, hatta aldıktan sonra faizler daha da yükselince ufak bir pişmanlık da yaşamıştım.
Elimdeki dolarlarla tekrar ekleme yapacağım, bekletiyorum.
https://resmim.net/f/kNW9wE.jpg
Vergi cezası hemen gelmiyor. Geçmişe yönelik 5 sene inceleme hakkı var mALiyenin. Yani bu sene vergisi ödenmeyen gelirin hesabını 4- 5 sene sonra sorabilirler. Genellikle de Öyle olur zaten. O yüzden beyan etmeyenlere bir ceza gelmemesi normal şu anda. 5 sene boyunca bir ceza gelmezse o zaman paçayı kurtardılar. Ama kupon faizi ödemesi süreklilik arz edecek Yani bir seferlik bir gelir değil ki gözden kaçsın. Ama ne diyelim burası Türkiye.
Herkese çok teşekkürler.
Bu işi anlayamadığım için şimdiye kadar girmemiştim.
Keşke daha önceden çözseymişim.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzun vadeli düsününülürse ve doyuruculugu yetiyorsa, güzel bir yatirim.
2034 vadeli Eurobondu 2004'de aldim. Su ana kadar aldigim brüt kuponlar yatirdigim sermayeyi asti.
Su anki degerinden parami geri aliyorum.
Yurtdisinda oldugum icin piyasa fiyatlari Türkiye'den ayri bir sekilde gösteriliyor.
Son baktigim deger %111'di ben %101'den almistim. Ana para haricinde birde %10 kar yapmis oluyorum ve bu kardan ise vergi kesiliyor.
Kisacasi 1000$ icin 1010$ ödedim ve 1110$ ile cikarim ve vergimi öderim.
Ben QNB ozel bankaciliga sordum hem de ust duzey calisan idi, daha yeni.
En sondaki, atiyorum 97 den aldik 100 den itfa oldu, o 3 dolarin vergisi var mi? dedim.
Yok dediler. :)
Vergi konusuna girerlerse yatirimci urker, islem gerceklesmez, gelirlerinden olurlar diye dusunurler onlar.
Syg,
Sayın dudu merhaba,
instagram üzerinden 7-8 malimüşavir'e sordum aynı yazdığınız şekilde,
"Eurobond'u 97 den aldik 100 den itfa oldu, o 3 dolarin vergisi var mi?" şeklinde sordum.
Sabahtan bu yana 2 kişiden cevap geldi, aynen copy/paste yapıyorum cevapları,
#1 : 2019 alt sınırı belli değil 2018 e göre 3800 tl altında kalıyorsa vergi yok.
#2 : tam bilgim olmamakla bitlikte şöyle söyleyeyim gerçek kişilerde itfa sırasında oluşan ana para kur farkı gelir sayılmaz beyan sınırını aşmadığı içinde beyan edilmez elden çıkardığınız zaman bakmalısınız
#1: 2019 alt sınırı belli değil 2018 e göre 3800 tl altında kalıyorsa vergi yok.
- 2019 alt sınırı belli.
#2: tam bilgim olmamakla bitlikte şöyle söyleyeyim gerçek kişilerde itfa sırasında oluşan ana para kur farkı gelir sayılmaz beyan sınırını aşmadığı içinde beyan edilmez elden çıkardığınız zaman bakmalısınız
- konunun ana para kur farkı ile ilgisi yok, ana paranın üstüne ekstra alınan para soruluyor
bildiğim kadarıyla eurobond'ların dövizcinsinden ihraç edilmesi sebebi ile, itfa sırasında oluşacak değer artışları irat sayılmaz...
şimdi iki tane farklı konu var ve yorumlarda karıştırılıyor diye anlıyorum...
birinci durum itfa sırasındaki değer artışı...yani eurobond satışa çıkartıldığında nominal değerin altında alındıysa, satışa çıktığı sıradaki değeri ile satın alınan değer arasındaki artış, irat sayılmayacağı...
diğer durum ise menkul kıymetin elden çıkartılması sırasında sağlanan kazanç...2006'dan sonra ihraç edilen eurobondlardan alım-satım kazancı doğması durumunda, maliyet bedeli endeksleme yapıldıktan sonra bulunacak kazanç, tutar ne olursa olsun beyan edilecek...
pratikte nasıl işliyor bilmiyorum fakat şu örnekte;
95 dolara ihraç sırasında alınan eurobond, dolanıma 100 dolardan çıkmış olsun, alan kişi da eurobond 102 dolardan satmış olsun, bu durumda 95 ile 100 arasındaki kısım itfa sırasındaki değer artışı olduğundan irat sayılmayacak, 100 ile 102 arasındaki kısım alım satım kazancı sayılacak, 100 usd endeksleme yapıldıktan sonra nereye gelirse o tutar alım maliyeti olarak kayda girip, 102 usd ile arasındaki fark alım satım kazancı olarak beyan edilecek...benim anladığım bu şekilde...ama bu konuda ne bir tecrübem ne de uzmanlığım var...
Itfa sırasındaki değer artışı denilirken kastedilen: ana para olarak yatırdığınız değer TL'ye karşı değer kazanmıș ise bu kazanımın vergiye tabi olup olmayacağı. İtfaya kadar beklerseniz bu kazanım vergiye tabi değil, öncesinde satarsanız vergiye tabi.
95'e alınan eurobond ile itfa değeri arasındaki fark itfa geliridir, kupon faizi gibi işlem görür.
Saygılar.