GYO almak ne kadar mantıklı sizce önümüzdeki en azından 1-2 yıl?
Printable View
Hocam işinize karışmak gibi olmasın ama çok üzer bu portföy sizi. Gübre Fabrikaları, Anele, Katmerciler, Petun
Bana sorsalar sileceğim hisseler olurdu...
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sanatçı, çok kızamıyorum....genelde para pul işlerinde sanatçılar çok başarılı olamıyor.
Bir de ev mevzusu var...hani salak mıyım eve bu kadar para bağlayayım, paramı değerlendirir kirada kral gibi yaşarım diyenler...65 yaşında ev borcu yüzünden uykusuz kalmak da var...bazı şeyleri 45-50 yaşına kadar halletmek lazım.
Bir soru,,, firmanın battığı ( ya da pratıkte batmış olduğu), sonucuna nasıl varırsınız? İlla tahtasının kapanmadı ve borsa kotundan çıkması mı gerekir battığına karar vermek için..o zaman şöyle sorayım, borsaya kote ve işlem gören tüm hisseler için batık değil diyebilir miyiz? Mesela bimeks, batık değil mi sizce?
Burada amacım, pratıkte batık durumda olan firmaları kolayca tespit edip bunlara yatırım yapmamak... özellikle piyasada monopol ya da duopol konumunda hisseler, ya da kamu şirketleri, ya da resmî olarak batışı sistemik risk oluşturabilecek firmalar pratikte batmış olmalarına rağmen hayatlarına devam etmeleri sağlanır... bu tür hisselerden uzak, hatta çok uzak durmak gerekir.
Genelde hisse tercihleri konusunda olumsuz konuşmam, tercihlere saygı duyarım...bu nedenle sadece şu kadarını söyliyeyim, bu listeden illa birini seç dersen sadece yünsa yı seçerim, gerisi için şu anki durumda bence uygun değiller uzun vade yatırım için( belki petun takip edilebilir).
Ayrıca Telekom sektörünü iyi bilirim. Ttkom için 4-5 sene önce yaptığım bir analizde şu sonuca varmıştım, bu borçluluk düzeyi ve temettü politikası ile yakında batma noktasına gelir demiştim. Maalesef şu an benim gözümde pratikte batık bir hissedir..sektörün kritikiği nedeniyle alacaklılar ve devlet tarafından yüzdürülmektedir.
Son söz olarak; genelde seçilen hisseler tepe değerine göre 3-4-5 te birine inmiş hisseler... büyük satış yiyen tüm hisseler kötü ya da batık değildir, ama saranların da salak olmadığını bilmek gerekir... düşüşün sebebini anlamaya çalışıp, çok seçici olmak gerekir bu hisselerde.
Bence çok iyi hisseleri makul fiyatta iken toplamak lazım uzun vade için... çok iyi hisseyi çok ucuz fiyata büyük krizler hariç bulamazsın.
Bir de aklıma gelmişken, kusa süre önce tecavüze uğramış hissenin kendini toparlaması 4-5 yılı bulabilir... bu tür hisselerden uzak durmak gerekir( dgate).
Bana surekli soruyorlar.. Kriz var ama iyi hisseler dusmedi ki ne zaman dusecekler de toplayacagiz?
Ben de hep derim demek ki bu kadarcik duseceklermis..
Kalite pek de ucuz olmaz.
Syg,
Negatif öz sermaye güzel bir örnek... ama bu biraz geç tepki veren bir indikatör olur...zira bilanço dönemi bitecek, açıklanacak vs...ayrıca mevsimsel etkiler yüzünden yılın tamamını görmek gerekir filan...ben ise biraz daha hızlı tepki verebilecek bir yol öneririm...toplam borç-piyasa değeri... bu negatif ise benim gözümde firma batıktır...hayatta kalabilir, ancak piyasa batık muamelesi yapıyor demektir...böyle bir hisseyle ancak trade edilir, uzun vade yatırım yapılmaz.
Yeni hisselerim iyi duruyor. Cimsa da çok hızlı hareket beklemiyordum zaten...7,5 altına inip Yen'i bir dip yapmaması yeterli benim için...8 üzerine atarsa, dibi bulduk diyeceğim😁
Ulusoyun zaten hızlı çocuk, şimdiden ortalama maliyetimin %10 üzerinde, yukarı gittikçe her %5 harekette ek alım yaparım👍
Bir de Ulusoy elektrik var... portföyümün son haftalardaki gözdesi, maşallah suphannellah☺ï¸
Son 10 yılda fiyatını 15-20 kat katlamış olan çok güzel sağlam şirketler var. Güzelde temettü veriyorlar. Bu şirketler zati az düşmüş , gelecektede piyasa degeri sınrlı olarak artar, katlanma potansiyeli az olur diye düşünceyi bir türlü silemiyorum kafamdan.
Mesela tüpraş, soda, aselsan bu şirketler gelecekte taş çatlasa 2 ye katlar diye tahmin ediyorum.
Piyasa degeri az olan 500 milyon altı yada zirveden epey düşmüş karlı şirketleri toplamak daha mantıklı diye düşünüyorum.
Şunuda belirteyim benim belirtiğim strateji hisse biriktirme stratejisi olduğu için böyle düşünüyorum. Kısa ve orta vade trade olursa durum değişir.
SM-J500FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
uzun zamandır yazamamıştım, bir önceki yazımda alımlarımı aylık birikimden ve dolar olan paramdan yapacağımı söylemiştim ama uymadım dediğim plana,hazır birikmiş paramın büyük çoğunluğunu ortalama doları 5,9-6 lira arası bozdurup fule yakın hisseye geçtim. 175000 tl lik hisse aldım güncel değeri 158000 doları bozdurmasamda hemen hemen aynı yere gelecekti, şimdi amacım 175 i 250 ye tamamlamak (portfoyun değeri ne olursa olsun yatırdığım paraya bakacağım ve hisseleri en az 4 yıl tutacağım 4 ay oldu almaya başlayalı) portfoyum en fazla elimde olandan aza doğru sıralama: tüpras,isdemir,isyat,sise,petkim,eregli,ecilac,trk ya cam,doaş,,, hedefim 2023 de satmak:) inşallah sağlık sıhhatimiz yerinde olur satmak zorunda kalmayız
Ulusoy elektrigi takip etmiyorum ama bir hisse hizli ciktiysa kari cebe atmak lazim derim. Daha asagidan alim firsati verecektir
SM-N9005 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzun vadeci temettücülerin sevdiği konulardan..
https://www.youtube.com/watch?v=GX-MGDmrkEc
sayın countynary , dudu ve latteden borsaya üstadlarım herkes burada günlük yaptığı tasarrufu yazsa yaptığı yatırımları (fazla detaya girmeden yönlendirmeden - yatırım tavsiyesi olmadan) paylaşsa tatlı bir rekabet olsa fena olmaz hani. bende bu yola yaklaşık 1 yıl oldu gireli baya bi tasarruf ettim hem forumda hem temettü emekliliğinde yeniyim bana bu uzun ve meşakkatli süreçte destek olacak dostlar lazım.
1 yılda baya bir disiplin edindim . sizden ricam daha fazla yazmanız bizlere daha fazla destek olmanız .. inşallah daha çok görüşürüz Hayırlı kandiller
bu arada bu serinin 1. kısmını okumaya başladım önemli yerleri not alarak geliyorum. günde 25 sayfa okuyorum . 20 gün sonra inşallah yetişirsem daha aktif olurum.
Elimizden geldiğince paylaşıyoruz..şahsen portföyümdeki hisseleri, hatta alım yaptığım zamanları yazıyorum... İnanın portföyüm konusunda eşim sizlerden çok daha az şey biliyor
Önceki başlık ve bu başlıkta çok şey paylaşıldı, paylaşmaya da devam ediyoruz... yazılanları özümseyebilenler ve kısmen de hayata geçirebileler çok mesafe kat etmiş olmalılar.
Bir de, artık genel konulardan daha detay konulara girebiliriz... merak edilen konular doğrudan başlıkta sorulabilir, ilgili ve bilgililer cevap verecektir.... gördüğüm kadarıyla sorulan sorulara gayet doyurucu cevaplar da veriliyor.
ben daha 1. bölümün 30. sayfasındayım geliyorum hocam. çok da iyi tasarruf yapıyorum bunu artık bir yaşam felsefesi haline getirdim
öğlen yemeğimi evden götürüp aylık (500 tl)
kitabı kütüphaneden alıp (aylık 200- 250 tl)
1.25 tl lik ekmeği belediye halk ekmekten 0.90 a alıp ayda 35 tl kar yazıyorum
birileri bana cimri pinti diyor belki ama ayda BES e devlet katkısıyla birlikte 800 tl pasif yatırımıma 1500-2000 tl ye yakın para koyuyorum
insanların hayalleri seregeti marka güneş gözlüğüne 2.000 tl verecek kadar küçük olabiliyor bunun için kimseye aldırış etmiyorum.
Kar ve satış rakamlarını değerlendirirken yıllık yükselmeye devam eden fakat çeyrek bazda düşmeye başlayan hisseler oluyor.
Ben bu değerlendirmeyi yaparken yıllık bazda yükselmeye devam eden fakat 2 çeyrek üstüste düşmeye başlarsa bilanço bozulmaya başlıyor yorumu yapıyorum.Tek çeyrektte düşmeyi mevsimsel etkiler diyerek önemsemiyorum.
SM-J500FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tskler.. o gunleri tekrar yasamis gibi oldum.
En buyuk zevkim benim de guzel bir makas ile saatlerce bu kuponlari kesip lastiklemek idi.
Sonra da gider tahsilat yapmak icin kuyruklarda beklerdim.
Bir keresinde hangi sirket idi hatirlamiyorum simdi, biraz fazla geldi kuponlar sanirim, adam hangi araci kurum? dedi, ben bireysel yatirimciyim deyince sizinle ugrasamam randevu alin gelin diyerek beni gondermisti..
Kuponlari alip seri numaralarina gore kontrol ediyorlardi...
Bu isler biraz zahmetli islerdi ama kabul edilmeli ki cok da zevkli idi..
Tezgahdan hisse aldigimi da cok cok iyi hatirlarim, cok sukur bana sahte veya eksik kuponlu senet rastlamadi.
Syg,
Kendine cimri, senden daha zor durumda olana cömert olursan, kim ne derse desin...insanlar bugün ailesiyle birlikte yediği bir yemeğe rahatlıkla 200 tl civarı para öderken...ihtiyaç sahibi bir üniversite öğrencisine ayda 200 tl burs vermeye gelince eli titriyor.
tasarruf ettiğin miktardan mutlaka başkalarına da vermelisin ki, paranın bereketi olsun... paylaşılmayan hiç bir şey yeterince değerlendirilmemiştir bence... bilgi, tecrübe vs de böyle bir şey... bu motivasyonla yazıp çiziyoruz zaten.
Bu benim belki de tek batıl inancım olabilir ama ben de hayırlı birşey için para harcadigim zaman ornegin bi ihtiyaç sahibine destek olmak gibi bu paranın hızla borsadan geri geleceğine inaniyorum. Bir iki kere basima geldi. Özellikle kendi ailemizi akrabamızı gözetmek kollamak onemli.
bilgili buyuklerim cevaplarsa sevinirim her ay duzenli alim seklinde 1lot TUPRAS 2 lot FROTO 2 lot ASELSAN 1 lot AYGAZ seklinde emekli olana kadar bu hisselerden bu lotlarla duzenli sekilde alim yapmayi planliyorum sizce uzun vade icin uygun mudur hisse secimim?Biliyorum cok cok az bir meblağ aylik 300 tl imkanlarim bu kadar maalesef
Tüpraş varken Aygaz a gerek yok bence, onun yerine 2 lot aselsan olabilir...bu arada aselsan ı grafik pahalı bulsam da, aylık 1-2 lot alım risk oluşturmaz.
Bu arada miktar az çok konusunu kafamızdan çıkaralım...yapabildiğimiz max tasarrufu ve bu tasarruf ile max yatırımı yapalım...hiç yoktan iyidir..değil 300 tl, ayda 50 tl bile olsa düzenli yatırım çok kıymetlidir.
İyi bir portföy yönetimi ile aylık 300 tl düzenli yatırım, 20 sene sonra orta halli bir ev almanızı sağlayabilir...hiç de fena değil böyle bir yatırım.
Aygaz yerine iki lot Petkim ya da 4 lot trakya cam,anacam veyahut 10 lot adnac ta olabilir bence.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.