Sayfa.??
Kardemir Alım göçertecek :(
Printable View
varant'ın bir avantajı kalmadı maalesef. çünkü gün geçtikçe varant değer kaybediyor. ve yeni açılan varantlar zaten yüksek fiyattan geliyor.
hani 0,05 den alayım 0,50 den satayım veya 1 liradan satayım bunlar imkansız, varant'ın vadesi yetmiyor.
bunun yerine madem 5 lira olan garanti bankası 7 lira olacağını iddaa ediyorsanız gidin vadelisinde long açın. kâr ettikçe ekleme yapın 7 liraya ulaştığında paranız varant'tan daha fazla kazanacak.
Yatay olduğunda varant eriyip gittiği gibi mesela 7 lira garan fiyatı desek, 1 ay boyunca 6-6,5 'da kalsa paranızı sıfırlar. gelip son günlerde + yapmaya başlasa bile sizin varant gram oynamaz.
varant'ın tek avantajı teminat. teminat sıfır... ama vadeliye göre avantajsız. aldığınız riske değmez.
amerika'da ki gibi olsa girilir ama bu şartlarda maalesef.
mesela ben geçenlerde petkim varantı aldım 6,5 lira olacak diye.... taa 2 ay öncesinde fiyatı 4 liraydı. varantın son günlerinde 5 liraya geldi ama bizim varant takılı kaldı 0,01 - 0,00 'da kotasyon bile vermedi. halbu ki vadelisinde olsam epey bir kâr edecektim.
Bugun itibariyle anladim ki varant isi hele ki piyasa volatilden kumardan beter . Basima gelen bir olayi sizinle paylasayim diger arkadaslarin cani yanmasin . Petrol varanti Pxdei . Dun petrol kapanistan sonra yaklasik yuzde 4 dustu . Pxdei varantinda Piyasa yapici Dun Saat itibariyle 0.06 dan mali aliyordu. Ben de bu kapanisin uzerine yuzde 4 dusmus varantta lotlar 0.04-/0.05 e cekilir diye satis emirlerimi geceden 0.05/0.06/0.07 ye yazdim . Sabah bi baktim ki piyasa yapici Benim lotlari sildi supurdu fiyata gore 0.03/0.04 e duser dedigim varant gitti 0.11 den py yapici alim koydu. Yani yuzde yuz acilista kaybettim. Simdi bu 0.11 den birilerine bu lotlari iteleyecekler ve bu kisiler petrol arttiginda gecen basima gelen hadisede oldugu gibi varantlarinin artmadiklarini gorecekler. Cuma gunu petrol yuzde 2 artidayken Bi anda 4 kademe silip asagiya yazdiklari gibi . Hacim dar oldugu icin piyasa yapici istedigi gibi at kosturuyor, sakin ama sakin volatil dayanak varliklarinda islem yapmayin adami yamulturlar. Su anda Dun kapanis seviyesinden eksi yuzde 3 olmus Pxdei varanti yuzde 70 primli, bu mallari birileri su anda aliyor 0.11 ve 0.12 lerden. Bunlari petrol oyle yuzde 7-8 artmadigi surece ust bir rakamdan vermeleri mumkun degil 75 dolar hedefinden baya uzakta ederi 0.03 falan o varantlarin
Varant avantajlı gibi duruyor, çok kazandırır gibi duruyor ama işin aslı öyle değil. Gün geçtikçe varantın değeri sayıyor...
bunu bir sayaç gibi düşünün.... 1 liradan sayacı açıyor, SIFIR'a kadar geri sayıyor. aralarda şanslıysan yukarı tepmelere denk getiriyorsun...
mesela Borsanın yükselişine varant alacaksın... Yeni ihraç edeceği varantlar 1 lira, 2 liradan satılığa çıkıyor. 100.000 'den 115000 'e gidecek diyor... 2 ay süre veriyor... ilk çıktığında 115 'i görürse 2 liraya anca çıkıyor varant... ilk ay 115 'i görse 2 liraya çıksa oradan %100 kazancınız olacak... geri dönmeye başlasa, varant fiyatı sıfır liraya kadar gidiyor...
Zarar kısıtlı, kâr sınırsız dediği iş aslında tam bir dalavere.
Halbuki endeks'in vadelisinde direk 100binden 115'e çıksa zaten %100 den fazla kazanacaksınız.. zaten %100 den fazla kazanacaksınız ve varant gibi fiyatın geri gitmesiyle uğraşmayacaksınız.
Bu yüzden varant'tan para kazanma ihtimaliniz %1 .
sistem tamamen piyasa yapıcının kazanması üzerine kurulu.
Buna net cevabı o gün ki verilerle alırsınız..
Theta vs hesaplayarak.
Şöyle söylüyeyim eğer vade bitimine yakınsa pek bişi bırakmaz, aldığınız fiyat önemli...
0,30 ise 0,90 olur.
mesela 0,30 ise aldığınızı varsayalım... 35BIN adet alırsınız... 10bin liranızı 30bin lira olarak alırsınız... vadenizin tarihine göre değişir... uzak vade 0,30 dan başlamaz zaten... muhtemelen 15-20 gün bir süre kalmıştır bitmesine eğer 0,30 dan alıyorsanızç
Bunu hesaplamak zor. Ogün ki varantın değerleri önemli. Theta var, delta, gama vs. Bunları hesaplayıp ogün 9 lira olursa kaç para kazanacağınız ortaya çıkar.
Dediğim gibi 0,30 değerde olan varantın vadesi dolmak üzeredir. Yeni çıkan varant 0,80 civarlarından çıkar oda şöyle, hisse fiyatı 8 liradır.
Dayanak fiyatı da 8,20 dir
Son dakika şanslıysanız hisse dayanak fiyatın üstüne çıkar, eğer şanssızsanız parayı sıfırlar çıkarsınız. Siz siz olun 10bin yatırmayın.
Şöyle söylüyeyim, 500 liralık elimde PETKM'in alım varantı vardı.. o gün 0,19 dan aldım.. 2500 lot vardı.. varantın bitmesine 20 gün vardı... dayanak fiyatı 4,60 dı.. ben aldığımda hisse 4,10 'du.... şansıma ertesi gün hisse %18 arttı 1 günde... hisse 1 haftada 6,20-6,40 ı gördü..
%40 - %45 primlendi anlayacağınız...
bende 1,18 den sattım. 500 lira 3bin lira oldu.. bu tamamen benim şansıma.... bunu 1 kere yakaladım.. onun dışında varanta 500 - 500 - 1000 lira lira derken 40bin lira bırakmışımdır...
ancak ben 500 lirayı, vadelisinde alsam 4,10 'dan hisse her kâr yaptığında lotu vadelisinde arttırsam 6,20 - 6,40 'a geldiğinde aynı parayı alırdım hatta üstüne çıkardım...
Varana bulaşmayın nokta. Ytd
WAS-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yani şöylemi oluyor.
nakit: 10 bin tl
hisse: garan
spot garan: 8 tl
teminat: 90
alış adet: 111
satış ( spot garan ) 8.50 oldu diyelim
kar: 5.550-tl
hisse: thy
spot thy: 13 tl
teminat: 220
alış adet: 45
satış ( spot thy ) 16 oldu diyelim
kar: 13.500-tl
hisse: krdd
spot krdd: 2 tl
teminat: 60
alış adet: 166
satış ( spot krdd ) 3 oldu diyelim
kar: 16.600-tl
bu örnekler doğrumu?
ayrıca.
peki bu soruların cevabını alabilirmiyim.
vade süresi varant gibi 2'şer aymı?
alış dışında satış ( çift islem ) yapılabilirmi?
vade sonu geldiğinde işlem zarar ise ne oluyor?
teşekkürler
benimde başıma aynı durumlar geldi. ben 4 ay dayandım 2.20 krdd spot iken 20 kuruştan 100 bin lot aldım. 2.70 spot oldu. bende 47 kuruştan sattım bir hafta içinde oldu. 27 bin cepte. bu ne yahu dedim. devam dedik ekgyo dedik dibinde dedik kazandığımızın 2 katını verdik. baktık şişecam almış başını gidiyor şişe aldık 3 ay bekledim. aldığım fiyata bir daha gelmedi. bu arada düştükçe alım yapıyoruz ortalamayı düşürmek mantığı ile. oda ayrı bir hata. her neyse sonra yine krdd aldım. 300 bin lot sonunda az bir kara çıktı 1-2 kademe dedim satayım baktım alış kotasyonları 10 bin 10 bin bize satarken 100 bin alırken 10 bin heme doçeyi aradım bu ne dedim. talep yok neye talep yok dedim satarken bol kepçe alırken bu ne vs. sonra 5 dakika sonra 100 bin lot koymuşlar. ama farkı bu seferde dahada aşağıya çekmişler. tabi iş iştende geçmişti. parça parça zararına satarken vaed sonuna kadar eridi eridi bitti. kısacası varantı biliyorum kazığını yedim. hisseyi tuttursan kurum yamuk şans bile mucize. saygılar
Örnekler doğru. Mesela 111 lot aldınız 8 liradan, 8,01 olduğunda 111 TL kâr yazıyor. Hangi vadeye girdiğinize bağlı. Bütün senenin vadesi var.
Diğer ay alış - satış rakamı değişir. 3-5 kademe oynar en fazla. Her ayın vadesi açık, hızlı olsun derseniz bu ayı baz alırsınız.
Tek sorun teminat.
Koyduğunuz paradan 1 lira eksildiğinde o parayı yerine koymanız. Bu yüzden riskinizi tekrar edeyim paranızın %25 inden fazlasına oynamayın.. Haydi diyelim çok iyi imkan var full giriceksiniz Max %50 olsun....
Varant'a göre kazanma ihtimaliniz çok ama çok yüksek.
Varantta kazanma ihtimali %1
kasım garan vadeli 6,42 10 lot aldığımda 6.420 tl spot 8,04
aralık garan vadeli 6,56 10 lot aldığımda 6.560 tl spot 8,19
kasım garan vadeli 6,64 10 lot aldığımda 6.640 tl spot 8,34
şimdi
kasım garan vadeli aldığımda 10 lota 6.420 tl paramı vereceğim. ( aracı kurum sitesinde bu şekilde çıkıyor. )
şayet öyleyse spot 8,05 olduğunda 100 tl mi kazanmış olacağım?
hesap doğrumu?
teşekkürler
Hayır 1 Lot 90 TL şuan garantinin. 10 lota 900 TL verirsiniz.
Siz eski verilere bakıyorsunuz sanırım. Garanti bankası şuan 8,02 TL. Vadeli fiyatı 8,05 - 8,06
şuanki rakama göre konuşayım.
10 lot(adet) x 90 Vadeli lot fiyatı = 900 TL
Lot sayınız 10 olduğu için maliyetinizin 8,06 olduğunu varsayarsak fiyat 8,07 olduğunda 10 lira para alırsınız. 910 Lira olur yani..
Vadeli de 1 lot 100 lot sayılır yani vadelide 1 lot aldığınızda elinizde 100 LOT garanti hisse olmuş olur...
:ok:
peki aşağıdaki sorulara da bir açıklık getirsek bu iş tamam olur galiba :)
peki orada da kotasyon varmı yani 8 tl olan spot 8.01 olduğunda ben hemen satış rakamını vadelide görüp satabiliyormuyum yoksa varant gibi kotasyon vs. saçmalıklar varmı?
satıştan kar yapılmıyor anladığım kadarıyla sadece alış doğrumu?
örn: 5 bin tl yatırdık. 8 tl garan spot. 55 lot aldık 7.99 akşam kapandı. zarar 55 tl ertesi güne 55 tl yatırmamızmı lazım yoksa vade sonunumu bekliyoruz?
vade sonu 500 tl zarar var onu ödemek zorundayız ama ödemez isek o tutarda hissemi sattırıyorlar?
uzdzj: 0,36/37
:cool::ok::halay::bravo::thumbdown::thumbdown:https://www.directupload.net/file/d/...4umbid_png.htm
https://i.hizliresim.com/Ba90OL.png
2 soru?
1-) 5 tlden vadeli hisse alındı diyelim. akşam 5,10 tlden kapandı.
yarın 5,05 ten kapatsa. teminat yatırmak gerekirmi?
2-) spot bir kademe giderse vadelide 1 kadememi gider? yoksa spotun en az 2-3 yada 3-5 kademe hareketine istinaden vadeli 1 kadememi oynar.
teşekkürler
1-) Portföydeki bütün parayı yatırdı iseniz ertesi gün teminatı tamamlamanız lazım.
2-) spot bir kademe giderse vadeli de gider diye bir şey yok. arasındaki arbitraj'a bağlı. Yani mesela spot 10 kademe kalkarken, vadeli de 5 kademe kalkabilir... bu hareketler yataydayken olur. Hareketliyken birbirine uyum sağlar.... veya pay vadeli de 5,10 alış, 5,05 satış verir....
Ancak vade sonuna doğru spot ile vadeli fiyatı birbirine eşitlenir. spot 5,10 ise, vadeli de 5,10 kapatır.
cevap için teşekkürler demek ki aldığınız değer vade sonunda altında kalmaz ise ve açtığınız işlemde portföyü tamamen bağlamadıysanız sonuçta kar ile kapatacağınız garanti.
örnek verelim.
10 bin tl teminat var
1 aralık garan 5 tl aldık
4-5 tl arası oluyor fakat 6 tl vade sonu kapanıyor.
sonuç: teminat yeterli olduğundan zarar görüyor fakat kapanış alış fiyatının üstünde olması nedeniyle kar ile kapatılıyor.
vadeli hisselerde 2'şer aylık periyotlarda toplam da yıl boyunca toplam 6 dönem oluyor değilmi?
birde varant gibi değil bunlar yani her ay ( dönem ) için 1 adet oluyor doğrumu?
mesela bugün spot garanti 30 kademe civarı yukarı hareket etti. vadelilerde durum nedir? en yakını en uzağı kaç kademe oynadı?
spot thy 14 kademe
spot krd 7 kademe
bunların ( thy-krd ) yakın ve uzak vadelisi kaç kademe hareket etti?
Pxilg 0.30 devam eden poz,
Brentte 65 USD civarı denge bekliyorum,
Pozu olan varsa yazsın dostlar , değerlendirelim, ben ekmeğimi yazdim yukarı, ama tabiki asla ytd
Brentte 4 saatlikte müthiş sıkışma var, ya yukarı sert atacak , yada soluğu 55 lerde alır, ben risk aldım yukarı oynadım, bakalım bekliyip göreceğiz ,
https://i.hizliresim.com/r53oJM.png
102800 u30 bır short deneyecegım 75k için...
103,000 ustu 1-2 kapanıs olursa stoplarım ve ralli 129,000/132,000 bence ytd
nokta atmısız virgul koyalım
şimdi duzeltme bekleyecegım stop kısa tutmassak canımızı cok yakarlar...
103,000 k üstü kapanıslar tanga yapar..
hatta 105-112-120 bile gider haziran a kadar.
beklentim bu hafta artık sallandırması ve duzeltme gelmesi
olursa ekmek yeriz olmassa bızı yer
Allah nasip neyi eylerse ....