Yaptığınız işin taaaaaaaaa
Printable View
Yaptığınız işin taaaaaaaaa
mevzuat bu
İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler
MADDE 4 –(1) Mevzuata uygun şekilde kamuya gerekli açıklamalar yapılmadan önce içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin bu
bilgilerin gizliliğini korumalarıesastır
(3) İhraççılar tarafından düzenlenen finansal tablo ve raporlar ile bağımsız denetim raporlarının hazırlandığı hesap döneminin bitimini izleyen
günden söz konusu tablo ve raporların mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere
sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları
piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir."
her iki durumu da kapsayabilir
1.9 milyon lot satıcı var.
Aksam hangi yüzle yatırımcının karşısina cikacaklar
Patonlar satıştan vaz gecip sirkette geri alim aciklamassa dikis tutmaz ..
Yazıklar olsun, hesap sorulmalı bilanco öncesi kim satmış niye satmış?
Gerçekten yatırım yapılacak şirket değilmiş. Adamlar enflasyon muhasebesinden olumsuz etkilenmeyeceğiz deyip yarı yarıya düşük kar gönderiyorlar. Insider, patron satışları vs. gerçekten yordu bu hisse.
Kasım 2022 den beri yapılan tüm eylemler kasıtlı piyasayı yanıltıcı eylemlerdir.
İmkanı olanların, tahtadaki satışı takip etmesini öneririm. Tabandaki lot sayısı
sabit tutularak, bir nevi halka arz yaşanıyor.
Bu saatten sonra güven sıfır.Ceo beni yanıltiyorsa ne yapabilirim.70 yıllık firmanın yöneticisine inanmayıp ne yapmalı ky.Ustad peşinde mi koşsun.Boru mu yaa CEO .Kendi utanıp sıkılmiyorsa koyver gitsin.Herkesin soyledigi gibi kurumsallık deyince Koç harici yalan.Zarar etmek bu işin doğasında var.Ama Ceo beni terse getiriyorsa olay bitmiştir.Ümit Bey kendisi söyledi etkilenmeyecez diye.Yazik.
Dolaşıma açık yaklaşık 143 mn lot hisse var ve an itibariyle yaklaşık 12 mn lot işlem olmuş ve sürekli artıyor. Tabandan sürekli mal alınıyor ilginç.
Geçen yılki kar milyar değildi...bu yılki kar da sanırım milyar olarak kabul edilmeli ve bundan sonra önce . çeyrek sonra diğer çeyreklere bakmalı...
Eğer yatırımcı iseniz önce olanları anlamaya çalışmak gerek. enflasyon muhasebesini anlamaya çalıştığımız gibi... eğer düşünürseniz size bir örnek vereyim...
Hedefim 100 000 lot biriktirmek idi. ulaşamadım. epey bir kısmı ile ev ve bahçe aldım. kalanlarla ilgili hesap yerine hedefime dönersek o dönemde ALARK hisse başı 50 kuruş kar verse benim emekliliğimde ayda 1 asgari ücret ilave gelir olur diye hesaplamıştım...
bir bakın insanlar diyor ki 1 milyon bankaya yatır ayda 50 000 al keyfine bak. ben faizle işim olmaz ama bu insanlar mesela enflasyon muhasebesi yapmış olsalar bu hesapta eksi faiz aldıklarını bilmek durumundalar...
ALARK 2023 yılında hisse başı 15 lira civarında kar yaptı... eğer bu kar bu şekilde kalıcı olacak ise ve fiyatlar bu düzeylerde kalacak ise bana dağıtacağı kar kadar anaparamı koruması önemli hale geliyor... anaparam güvende yani özkaynaklar enflasyon kadar artacak ve üste de 6 milyar kar... doğru muyum yanlış mı?
mesela dağıtılabilir kar ve SPK esaslı karlar frklı şimdi bu paranın ne kadarı dağıtılabilir? ne kadarı yeniden değerlemede fiktif demeden net kar olarak bakabilir miyiz...
dikkat finans cahiliyim muhasebe hiç bilmem
Aslında ikisi de doğru.
Bilançoyu beğenmeyenler milyonlarca belki de on milyonlarca lotu tabana satış yazdı. Bu bir çeşit halka arz, alın işte size tabandan bol bol lot. :)
Şirkete güven olmasa tabandan kimse mal almaz, Pazartesi de taban olur diye bekler değil mi, o zaman almaya başlar. Ancak tabandan günün yarısında 12 mn lot işlem var, mal alınıyor. Bu da doğru bir söylem.
Burdaki mesele tabandan alınan malları kim alıyor? Yukarıdaki arkadaşın söylediği gibi 130-140 lardan satanlar mı bu fiyattan alıyor yoksa fırsat bu fırsat, kademeli almaya başlayalım diyen küçük yatırımcılar mı alıyor?
Aylar yıllar geçiyor Alarkonun zihniyeti değişmiyor. Son taklaları şeytanın dahi aklına gelmez ama şeytana pabucunu ters giydiren Alarkodan beklerdim, şaşırdım desem yalan olur. En bomba hareketleri gelmedi ama daha, o ne olacak merak ediyorum. Hayal gücümün sınırlarını zorlayan bir şirket. Düşünemiyorum sadece merak edebiliyorum artık :)
Yalan yanlış beyanatlar öne sürdürerek önce CFO kılıklıyı harcadılar şimdi de şirketin bir numarasını CEO yu harcadılar. Yani şirkette harcayacak adam da kalmadı artık.
Alarkonun 2022 Kasımdan itibaren olan tüm yatırımcı faaliyetlerini SPK'nın incelemesi gerekiyor. Onlar da bi güzel incelerler ya hani...
Allah sabır versin ne diyeyim. O kadar uyardım ama büyük oranda anlaşılamadım, anlaşılamamaya da devam edicem sanırım. Bu memlekette yoğurdum ekşi diyebilme kültürü, olgunluğu yok malesef. Başlığı günlüğü gibi kullanan kişileri okumaya, takip etmeye devam edin. Hem biraz meditasyon da olur.
Aracı kurum dağılımına göre alan küçük yatırımcı. Satan malum. Daha da
satacak malı var. Bunun üzerine bir de, çok değerli ve kıymetli patronların
17.5 milyon lotu gelecek bir ara. Bugün özelinde bana garip gelen, tabandaki
satış adedinin özellikle sabit tutulması.
Satıldıkça üzerine ekleme yapılıyor ve azaldığı izlenimi verilmek istenmiyor.
Bir oyun döndüğü kesin. Normal şartlar altında şirketin, tahtada bu şekilde oyunlar
dönmesine müsade etmemesi gerekir ancak patronlar mal satacağı için elleri kolları
bağlı. Patronlar yönetimi, yönetim de patronları kitlemiş gibi bir manzara var.
Alarko holdingin kurumsallığı adına üzücü işler.
Benim anladığım enf. muhasebesi uygulayıpta kar yazan her şirket bir önceki yılın enf. oranının üzerinde kar yapabilmiş demek.Burada önemli olan enf. muhasebesinde o yıl için ortaya konan kapitalin ne olduğu ,bunun basitçe herkes tarafından anlaşılabilmesi için yeni bir oransal olmalı.Ne ortaya koydum ,ne kadar reel kar, yada zarar ettim kolayca anlaşılabilmeli.Yukarıda bir arkadaş belirtmiş faize para yatıran şu kadar kar ettim diyor, ama enf. göre reel zararda ,halbuki enf. muhasebesi uygulayıpta kar yazabilen her şirket ondan çok çok karlı anlamı çıkıyor.Tabi asılolan edilen karların yatırımcıya ne kadar yansıdığı, faizde ki param şukadar arttı derken bizim gibi yatırımcıların bunu sadece kağıdın fiyat hareketlerine göre söylüyor olmamız .Mesela 2023 yılı enf. % 45 diyelim ,bizim şirketede yıl başında 100 tl değer biçtiğimizi düşünelim, kağıt eğer enf. muhasebesi sonrası kar yazmışsa aslında 100+45 i sağlamış bunun üzerinede şu kadar da kar etmiş anlamı çıkıyor. Önemli olan şirkete doğru değer biçebilmek ,bunu bizlerin kolayca anlayabilmesi için basit yeni parametrelerin ortaya konması gerekli sanırım... Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim .
Enflasyon oranının Tüik'in açıkladığı ve bızzat ulkede yaşayarak gördüğümüz oran olan %65 palavra oldugu, gerçek enflasyonun %120 ler civarı oldugu ıcın her şey palavra, haybeden fazladan kar etmiş gorunup vergi ödüyor şirketler.
https://us06web.zoom.us/webinar/regi...#/registration
Bu linkten kayıt yaparak katılabilirsiniz.
An itibariyle taban bozulmuş durumda...
Kademe analizi ,
https://i.hizliresim.com/n8dydc4.jpg
16:35 İtibarı ile 2. kez taban kalktı ve KAdeme ,
https://i.hizliresim.com/69h0rqk.jpg
https://www.hisse.net/topluluk/image...AASUVORK5CYII=
32 milyon lot işlem hacmi. 16 milyon lot el değiştirdi. 2.halka arz.
Son 2 yılın işlem hacmi rekoru gelecek
Tabanı bozacaklar gibi hadi bakalım maymuna çevirdiler hisseyi
Tabanı bozdular ama 120 dahi yaptırmıyorlar an itibari ile. Satan 119 civarından satsın diye tutuyorlar x noktada -> 119.10< x < 120 .
Kademe Son durum , SaaT 18:02
https://i.hizliresim.com/rhzk9gf.jpg
sanki satışların epey kısmı benim gördüğüm 5 milyon civarı ablalar ve abiden gelmiş gibi...akşama ortaya çıkacaktır
Soru;
@yasaryildirimFK : 2020'den beri ALARK taşıyan bir fonuz, hatta halka açık bir kısmın %10'u bizim fonumuzda. "Enflasyon muhasebesinin karı çok etkilemesini beklemiyoruz" demeci biz de beklenti oluşturdu. 2022 deki yüksek karlılıktan dolayı 2023 deki yüksek özkaynak artışından dolayı bu durum oluştu olarak açıkladı Ümit bey bunu sunum esnasında. Bu zaten beklenen bir şeydi bizim tarafımızdan ancak bu söylem bizi farkli beklentilere soktu, o gün için bir iletişim kazası oldu diyebiliriz sanırım bunun için.
- Bilançonun gece 3 de açıklanmasının sebebi nedir?
- Bilançonun açıklanacağı gün cidddi satış gelmesi?
CEVAP;
"Enf. muhasebesinden büyük bir etki beklemiyoruz" söylemi bir taahhüt ya da piyasa yönlendirici bir söylem değildi. Biz 2022 yılının TMS öncesi sonrası durumundan yola çıkarak bu yorumda bulunmuştuk.
Bu açıklamayla piyasayı beklenti içine soktuğumu düşünmüyorum, ihtimal vererek durumu belirttik kesin konuşmadık.
#ALARK şirketler topluluğu tamamıyla profesyoneller üzerinden yürütülen bir topluluktur. Şirketten kaynaklanan herhangi bir bilgi sızması mümkün değil.
Ancak bu durumu göz ardı etmeyeceğiz, iç denetim süreclerini yapacağız. Gerekli incelemeleri yapacağız, ancak herhangi bir şey çıkmayacağından eminim. Bilgi sızmasından kaynaklı bir satış olduğu kanaatinde değilim.
Şirketimizi tüm risklere karşı iyi yönettiğimizi düşünüyoruz.
Bilançonun gece 3'de açıklanması; faaliyet raporundaki atıflar dolayısıyla bazı kaymaların düzeltilmesi ile uğraşıldı. Mali tablolar daha öncesinde hazırdı. Yazımla ilgili problemlerden dolayı süre uzadı. Biz de böyle bir şeyi yaşamak istemiyoruz, ancak bazı hazırlıkları da çok önceden yapmak mümkün olmuyor verilerin gizliliği ile alakalı. Verilen tarihe de uymak için bu şekilde ilerlendi. Altında farkli bir şey aramak doğru gelmiyor. Ancak bundan sonrası için bu uyarınızı dikkate alacağız.
SORU:
Mehmet Gerz: Enflasyona göre kârda %60 düşüş var. Bir sonraki dönem enf muhasebesi olmadan kâr beklentisi yaklaşık %100 civarı. Enflasyonu da %50 civarı yaşarsak %30-35 civarı net enflasyon muhasebesi sonrası kâr artışı olacak gibi gözüküyor. Enf muhasebesi sonrası kâr beklentisine %30-35 civarı diyebilir miyiz önümüzdeki sene için?
CEVAP;
Özkaynak tarafında güçlü varlığımızı sürdürürsek parasal kayıpla karşılaşmamız mümkün. Ama bunu bugünden ölçmek zor. Net kârın enflasyona göre artış yapmasını bekleriz ve isteriz. Ancak parasal bir rakam söylemek zor, biz bile bazı şeyleri öngöremekte zorlanıyoruz. Bu nedenle çok net bir şey söylemek zor. Özkaynak tarafında güçlü olduğumuz sürece olumsuz yansımalar görmemiz muhtemel. Ancak bunun meyvesini de daha sonraki dönemlerde göreceğiz.
Yatırımlarımızı özkaynakları kullanarak, minimum dış kaynak kullanarak yatırımlarımızı yürütmek istiyoruz
SORU:
Türk hava yollarının filoyu arttırmasından kaynaklı ALARK'nun bundan pozitif etkilenmesi konusu?
Uçakların dönüşümüyle ilgili projeden ALARK'ın bir katkı sağlaması mümkün mü?
CEVAP:
THYAO çok ciddi bir yolcu ve kargo firması.
Bizim hedef müşterilerimiz arasında doğal olarak olacak. Ancak bu bizim 2024 yılı için değil 2025 yılı için yapabileceğimiz bir şey.
2024 yılı için böyle bir şey beklemiyorum.
Ancak 2025 itibariyle hem THYAO hem diğer firmalar potansiyel müşterilerimiz arasında olacaktır.