Sayın üstadım. Yanlış hatırlamıyorsam bir paylaşımınızda BES şirketinizin sağlamış olduğu sağlıkla ilgili olası bir tecrübeden bahsetmiştiniz. Rica etsem sonuçlarını yazabilir misiniz ?
Printable View
Her iki tarafı da (Yat.Fon vs BES) not etmekteyim üstadım.:) İstatistikler şunu göstermekte: GTA ve TUA'nın 2019 yılı getirileri ile BES tablosunda baz aldığım NHA ve VGA getirileri hemen hemen aynı. Yani işin Altın fon tarafında bariz bir fark yok ve bu durum benim gibi riski düşük getiri hedefinde olan biri için gayet güzel. Açık söylemek gerekirse BES yatırımı benim için diğer kanallardan elde ettiğim getiriyi bir nev'i hedgeleme vazifesi yapacak.:)
Faiz tarafında majör bir fiyatlama gözlemlediğim anda Tahvil fon seçeneğini masaya getirecek ve burada paylaşacağım. Ons altın tarafındaki fiyat hareketleri Fon Başlığında en son paylaşmış olduğum grafikle ilgili değerlendirmeme uygun seyrediyor. O değerlendirmede, mevcut hareketin 1700 civarına kadar devam edeceğini yazmıştım herhalde. Aradım bulamadım o paylaşımı.:) Öyle bir şeydi. Dolar/TL tarafında ise DTH tarafındaki çözülmeye rağmen ciddi düşüşler yaşanmaması en azından aşağı yönde bir hareketin (TL aleyhinde) beklenmemesi gerektiğini düşündürüyor. Haliyle Altın fon tarafında bu yönden gelecek bir törpülenme beklentim dahilinde değil.
Grafik (hisse fonlar için) an itibariyle SAT verdi. Endeksin 6 ay gibi kısa bir sürede, doğru dürüst bir kâr alma yapmadan yaklaşık % 50 getiri sağladığını gözden uzak tutmamak lazım. Şayet olası bir düzeltmede Tahvil tarafında yeterli potansiyel oluşmazsa Altın fon değişiklik hakkımızı -trende bağlı olarak- içerisinde hisse bulunan Karma fonlarda değerlendirme konusunu düşünüyorum. 104-105 bin seviyeleri makul geri çekilme bölgesi, buranın aşağısı ayrı bir hikaye var demektir. Bu arada Altın fon tarafı da kendini bir şekilde belli edecektir. O zaman döner bakarız..
Döndüm dolaştım sayın admustafa üstadın dediği yere geldim gibi.:)
Bu konuyu biraz daha açabilir misiniz?
Üstadım, çok muhtemelen 2020 yılı içerisinde tahvil faizlerinde 2018 sonunda başlayan benzeri agresif bir hareket görmeyeceğiz. Bu bakımdan Altın % Faiz arbitrajına uygun marjlar yakalayamama ihtimaline karşı değişik alternatifleri de değerlendirmelerimize almak gerekir diye düşünüyorum.:) Altın fon her daim taban fon olacak bunda hiç bir kuşku yok. Bu aynı zamanda valör avantajı nedeniyle hızlı hareket imkanı da sağlayacak, atıyorum günlük % 5-6 gibi düşüşlerde hızlı bir şekilde pozisyon alabileceğim. 104-105 bin aralığına gelmeden hisse fon almam.:)
Değişken fonların getiri ölçütlerine tam olarak hakim olamadım. EIB gibi bir fon bulsam bir dakika bile düşünmeden tüm portföyü o fona yatırırdım. Aylık rakamlar yanında günlük değişimleri de not etmekteyim. Nasıl bir korelasyon gösterdiğini tespit edersem belki. Yoksa değişken, agresif değişken vs. İsmi bile itici şu an.:)
Borsaya gelince.. Boğazıma kadar hissedeyim.:) ASELS, AYEN, HLGYO, PETKM.. Her telden var valla.:)
Merhabalar, Eurobond hariç döviz endeksli enstrüman içeren BES fonları gösteren liste var mı acaba. Bu fonları bulmakta zorlanıyorum. Ziraate yok sanırım.
Bir de para piyasa fonları TL cinsi yoksa döviz mi oluyor. Bu fonları nasıl ve ne zaman değerlendiriyorsunuz. Teşekkürler herkese bol kazançlar.
FIBA emeklilikte birçok portföy yönetim şirketinin değişken fonları mevcut hele birde değişken fonların cazibesinin arttığı şu dönemde güzel bir uygulama olmuş. TEFAS benzeri çalışma BES fonları içinde olacak gibi söylentiler mevcut bakalım ne zaman gerçeğe dönüşür.
Ziraat Emeklilikte dövize endeksli eurobond dışında seçenek yok gözüküyor.
PPF'ler TL cinsi ve genel olarak vadeli mevduat getirisine benzer getirisi olur. Hergün az az getirir. Geçtiğimiz yıl faizlerin %25'lere çıktığı dönemde cazipti mesela şu dönemde mevduat faizleri %10'lara düştüğü için pek cazip değil ama risksiz getiri için tercih edilebilir. Ayrıca portföyün bir kısmı diğer fonlarda fırsat oluştuğunda geçiş yapmak için PPF'de tutulabilir.
Aynen öyleymiş üstadım. Saat:12:00'dan önce verilen PPF satış emri aynı gün gerçekleşiyormuş. Haliyle alış emri de aynı gün sonu belirlenen fiyattan gerçekleşecek. 6 değişiklik hakkı için çok fazla önemi olmasa da hiç değişiklik yapmamaktan iyidir. Eve mi götüreceğiz, kullan gitsin öyle değil mi ?.:)Alıntı:
Ayrıca portföyün bir kısmı diğer fonlarda fırsat oluştuğunda geçiş yapmak için PPF'de tutulabilir.
Teşekkür ederim
Yeni BES yaptıracağım. Allianz düşünüyorum. Önerebileceginiz şirket var mı? Ayrıca yönetim giderleri sabit mi yoksa şirketlerden araştırmak mi gerekiyor?
Yönetim gider kesintileri BES planına göre değişir. Genelde yüksek katkı payı ödenen veya başlangıçta belirli bir miktar ödeyerek başlanan planlarda yönetim gideri bulunmaz. Seçeceğiniz BES şirketinin fonlarını diğer şirketlerin fonlarıyla karşılaştırırsanız geçmiş fon performansları fikir verebilir seçim yapma noktasında.
https://resmim.net/f/vIQCGI.png
Bu iki oldu kandırıyor. Aynısını fon başlığında yazarken yaşamış ve eldeki tüm hisse fonları satmıştım. Ama piyasa kısa bir süre daha devam etmiş, sonrasında esaslı bir geri çekilme yaşamıştı. Bakalım aynısı mı olacak ?
Bu arada % 100 altın fon pozisyonunda devam ediyorum, kısa süreli agresif hareketlere fazla takmamak lazım, zaten yıllık kâr beklentim enflasyonun 1 tık üzeri. Mevcut enflasyon ve faiz düzeyinde Devlet katkısından gelen % 25 lik katkı yıllık bazda yeterli bir getiri.
Merhaba BES yatırımcıları,
Ben Allianz ile çalışıyorum. Ekte fonların 2019 performansını paylaşıyorum.
Geçen yıl zarar ettiğimiz ALI Koç İştirakleri fonu, bu yıl listenin ilk sırasında. :)
https://i.hizliresim.com/gPmvl3.jpg
2020 yılında otomotiv bese tekrar katılımdan bahsediliyordu, maaşlarda yattı şu ana kadar birşey duymadım, bilgisi olan var mı?
Ben 2018 Ocak giriş, oyleyse 1 sene var.
Borsada 115 binleri yüksek bulup 90 binleri beklerken böyle bir ortamda 123.500 leri gördük.Okuduğum,takip ettiğim sayısız teknik analiz,elliot yorumlarından sonra,kendi
bildiğim kadarını da dahil ettiğimde ortaya çıkardığım sonuç şu oldu;en az 3 sene sonra bistte 230-250 binler seviyelerinde olacağız.Onsta bu yıl 1800 lü seviyelerin görüleceğine kesin gözüyle bakıyorum.Geçen hafta bu yılki 2.fon değişiklik hakkımı da kullandım.
% 65 Hisse Senedi Fonu
%35 Altın Fonu
SM-G935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gayet güzelmiş. Kaçırmamak lazım.Alıntı:
İşvereniniz tarafından Otomatik Katılım'a dahil edildiyseniz, size güzel bir haberimiz daha var! Otomatik Katılım sözleşmeleri için devlet katkısı üst sınırı, bireysel emeklilik sözleşmelerinin devlet katkısı limitinden ayrı hesaplanır. Böylelikle, hem Otomatik Katılım sözleşmesine hem de Bireysel Emeklilik sözleşmesine sahipseniz 2020 yılı için toplam 17.658 TL* devlet katkısı hak edebilirsiniz.
*
BES Altın fon pozisyonum devam ediyor. 2020 tutarının tamamını ödedim. Şubat sonu Devlet Katkısının hesaba yatacağı söylendi. Gelsin paracıklar. :)
gönüllü bes içinde bu şekilde ..
2020 yılı için Devlet Katkısı'nın üst sınırı yıllık asgari brüt ücret olan 35.316 TL'nin %25'i kadar olup 8.829 TL'dir.
Diğer bir deyişle, 2020 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 35.316 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 8.829 TL ile faydalanabilirsiniz.
Bu arada benim BES şirketinde kredi kartıyla ödenen katkı paylarında blokaj süresi 30 güne düştü. Daha önce 40 gündü. Diğer şirketlerde de büyük bir ihtimalle böyle olmuştur sanırım.
arkadaşlar gönüllü bese girdiğimizde, yatırdığım paranın %50 si altın fonuna. %20 si dengeli değişken fonuna, %20 si hisse senedi fonuna , %10 uda başlangıç fonuna olacak şekilde bölümlere ayırarak ayarlayabiliyormuyuz? yoksa tamamını altınsa altın, hisseyse hisse, vs. olarak mı seçiyoruz.
cevap ilk şık ise yılda 6 kez fon dağılımı değişiklik hakkımız var ya, diyelim ortama göre yatırdığım paranın dağılımını tüm fonlar için aynı anda olacak şekilde; sözgelimi altın fonunu 50den %25 e hisse fonunu 20 den %40 a, değişken fonu 20den %25 e başlangıç fonunuda yine %10 kalacak şekilde güncelledim.bu durumda yıllık 6 fon değiştirme hakkımdan 3 tanemi hakkım gidecek yoksa bir tanemi fon değiştirme hakkım gidecek?