kırmızılı site girmeyeli baya yenilenmiş umarım somut bir rakip olur sarı siteye.
geçmişe yönelik düzgün bilgi de alabilirsek mükemmel olur
Printable View
Hepsi emlak
TOKİ açık artırma ile konut satışi 16-17 Şubat ta yapacak. %50 peşin 120 ay vadeli
evler pahalı mı pahalı..
yalnız malzeme ve işçilik hakikaten pahalanmış..
bugün istanbulda 3+1 120m2 dairenin orta kalite malzeme ile full tadilat yapılması 300bin tl yi geçiyor.
(mutfak, 2 banyo, parke, camlar, kapılar, boya, fayans, tesisat)
evet müteahhitler bu fiyata mal etmiyor, toptan yaptırdıkları için ucuza getiriyorlardır ama anadoluda v.s. sıfır 3+1 evi hala 300-400binlere satıyorlarsa düşünmeden almak lazım.
Her konuda toplumun yozlaştığı gibi bu konuda çok daha fazla yozlaştık. Karar alıcılar ; istediği anda bir dakikada imzalayarak yüzlerce insanı içeri alabiliyorsa , milyonlarca liranın bir anda vergi olarak toplanmasına veya vergiden düşürülmesine imzayı koyabiliyorsa ..... insanların en temel ihtiyacı olan beslenme ve barınma konusunda da bir günde piyasayı dümdüz edebilir. Hiç kimse serbest piyasa zırvalığına giremez. Serbest piyasa demek denetimsiz piyasa değildir.
Arsa değeri dahil tüm girdiler kalem kalem metrekare başına maliyeti bellidir. Devletin bu işi yapan maaşlı yüzlerce görevlisi var. Müteahhit inşaat ruhsatı alırken ; yapacağı binanın tüm özellikleri ( standart - lüks vb. ) bellidir. Buna göre biteceği tarihte belirlenmeli ve en fazla enflasyon farkı kadar maliyet hesabı da yapılarak satabileceği azami metrekare / TL. belirlenir. Tapu işlemlerinde bu belirlenen fiyat geçerli sayılır ve böylece kimse kazıklanmaz. Devletin de tapu harç kaybı olmaz. Ama burada bilerek gözyumma var. Dertlenene de '' pahalıysa alma kardeşim, bak o zaman fiyat nasıl düşer '' diyorlar. Böylece zincirin tüm halkaları kendi çapında birbirini öpmeye çalışıyor.
Kasım ayında aldığım daire de kombi , iskan, cam balkon yoktu. Alırken sözleşmeye ; iskan masrafları müteahhite aittir şerhi koymuştuk. Adam akıllı ya ( herkes müteahhit olamaz ) Binanın altındaki 4 dükkan o' na aitmiş, birini büro yapmış. 1 hafta sonra bürosuna girdim ve iskanı ne zaman alacağını sordum. '' Abi iskan benim işim, 1 aya tamam. Sen kombi modelini seç bana söyle '' dedi. Seninle ne alakası var kombinin ben hallederim dedim. Pis pis güldü ve '' eminmisin, ben olmadan mümkün değil '' dedi.
Meğerse ; adam binanın doğalgaz tesisatını yaptırdığı firmayla anlaşmış . Ödediğim parayı daire sahiplerinden tek tek istemek olmaz, sana proje onayı diye göndereceğim, sen her gelenden 4 bin tl. alacak bana vereceksin demiş. Yabancı olduğum bir şehir, otel - lokanta en az 2 hafta beni oyalayacak ve masraf.... Kombiyi seçtim fiyatı şu kadar dedim. Yok abi, şimdi kombi 6 bin bunun dolabı, montajı, nakliyesi, tesisat proje onayı felan sen bana 10 bin ver, çek git. Ben hepsini hallederim. Seni aradığımda eşyanı yükle gel, aç kapını her şeyin hazır olur. dedi.
Yani müteahhit çakal olunca , her fırsatı değerlendirerek yoluyor. Kombinin faturasını şirketine kestirmiş ( vergiden düşecek ya ) sanki kendisi takmış gibi. Bazı şeylere bilerek göz yummak durumunda kaldım. Orada oturuyor olsam 1 kuruş koklatmazdım.