arkadaşlar ben bu işlerden anlamam. ama ekonomi bakanı bir demecinde katar ve türkiye tamamlayıcı devletler demişti. bana öyle geliyorki doların artması kimsenin umrunda değil. hatta daha da artarsa daha da düşebilir. yatırım tavsiyesi değildir.
Printable View
arkadaşlar ben bu işlerden anlamam. ama ekonomi bakanı bir demecinde katar ve türkiye tamamlayıcı devletler demişti. bana öyle geliyorki doların artması kimsenin umrunda değil. hatta daha da artarsa daha da düşebilir. yatırım tavsiyesi değildir.
Bugün üretici fiyatları yüksek geldi..yarında tüketici fiyatları açıklanacak..her nekadar çekirdek enflasyona daha çok bakılıyorsada oda yüksek gelebilir..zaten ileride bu ''tariff'' hikayeleri enflasyonu mutlaka ciddi oranda yükseltecek gözüküyor..hani enflasyon kopup gidecek (ekonominin ısınması) derecesinde olmasa bile FED'i faiz artışına zorlayacak oranlar olacak bence..büyüme ise aksi istikamette bana göre, neyse bu farklı konu şimdilik..Alıntı:
ABD'de Üretici Fiyat Endeksi, Mart ayında yüzde 0.3 artış gösterdi. Beklentiler, yüzde 0.1 artış yönündeydi.
Diğer taraftan artan bütçe açıkları yüzünden artacak ABD bono ihraçları faizleri mecburen yükseltecek(güvenli liman durumları hariç)..buda FED'i faiz artışına zorlayacak unsurlar..kısaca buradan sıkılaştırmanın devamı edecek..
Diğer taraftan QT oranı bu aydan itibaren 30 milyar dolar/Ay'a çıkacak..buradan kaçış yok..düşündüğüm gibi ECB'ninde yaptığı kesinti ile beraber, piyasalar bu sıklaşma ile birgün yüzleşeceklerdi..bir iki aydır yüzleşmeye başladılar sanırım..kısaca burdan sıkılaşma artarak devam edecek, bu belli..
Allah'tan Euro ve Yen fonlama ucuzda piyasalar genel anlamda panik haline pek dönmüyorlar şu sıra..ancak dikkat edilirse eskiden bir takım gerginliklere piyasalar pek aldırış etmiyordu..şimdi ediyorlar..çünki para azalmaya başladı..bizde ise malum ansiklopedi atılsa bir şey olmuyordu..şimdi oluyor artık..hatta ansiklopedi atılmasada gerginliklerden önce biz etkilenmeye başladık..:cool:
Kısaca FED faiz artışları ve özellikle QT'nin artan miktarları dolayısıyla piyasalarda dolar sıkıntısı yavaşta olsa devam edecek gözüküyor..dolar sıkıntısı demekte borçları dolarla olan EM'ler için satış demektir..
Ha, artacak dolar sıkıntısı-sıkışıklığı-kıtlığı normalde yükselecek DXY demektir..ancak meretin şimdilik yükselesi yok..:)
gundwane de adını yanlış yazdım diye kızdı gitti. hiç mi sevenim yok ya? o kadar çok mu saçmalıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=jvwPWeuTBn4
way way way..Karşılamaya bak.
Sıkalaşma devam edecekse, yada diğer bir deyişle sentral bankerler korkup geri çekilmeyeceklerse, tekrar olacak ama önden JUNK olanlar buyuracak..şirket, ülke farketmez..aşağıda Asyalı şirketlerden bahsedilmiş ancak bunu global düşünmek lazım;
Asyadaki Junk olan şirketler borçlanmak için piyasaya çıkıyor ancak borçlanamıyorlar(özellikle FED faiz arttırımlarından önce)..böyle devam ederse default riski ile karşı karşıya kalacaklar..esasen notları B'ler seviyesinde fakat çok borçlu bir sürü şirket var globalde..bol ve ucuz paranın sonuçları bunlar..para miktarı azaldıkça yada sıkılaşma artıkça global küçülmeden dolayı ileride bunların karlarıda eriyecek zaman içinde ve yüklü borçları ile başbaşa kalacaklar mecburen..akabinde küçülmeler, not indirimleri ve bunlar içinde bir son yazılmış durumda..Alıntı:
Companies in Asia are rushing to raise funds by issuing bonds before the U.S. Federal Reserve hikes interest rates again.But many investors simply aren't buying.
Asset managers say they've seen a number of companies fail to close dollar-denominated bond deals this year. [B]That's especially true for companies that aren't investment grade — meaning they're judged to be at greater risk of a default — experts said.
Ülkelere girmedim ama akıbet pek iyi gözükmüyor yine (sentral bankerlerin insiyatifi ölçüsünde)..neyse küçülmeler, zincirleme reaksiyonlar, iflaslar, bulaşma etkisi ufukta gözükmeye başladığında, hooop bir bakmışsın QE forever..:cool:
Gund, bak gülme ha..:)
Gund bu işi bilir gibi gözüküyor.
Keltner kanalının orta çizgisi, 20 günlük üstel hareketli ortalama. Peki, geçmişte fiyatlar bu ortalamanın en fazla yüzde kaç üzerine çıkmış? Bu soruya cevap aramak için aşağıdaki grafiğe bakabiliriz. Buna göre, yüzde dört üzerine çıktığı noktalar çok fazla değil, bunlar da indikatör penceresindeki mavi dikdörtgenlerle işaretli. Demek ki, buralardan veya yüzde bir iki daha yukarlardan, fiyatın dinlenmeye geçmesi çok şaşırtıcı olmaz.
Dinlenme deyince, "tepe" anlamamak gerekiyor. Fiyat penceresindeki, sarı elips işaretli bölgelere bakınca, buraların, bazı dönemlerde, çok "tuzaklı" yerler olduğunu görüyoruz. Fiyat buralarda dinlenmeye geçer gibi yapıp bir kaç ay sonra tekrar atak yapmış.
Son olarak, 1994 tarzı bir kopuş olacaksa, bu grafiğin hiç bir anlamı yok. Ne var ki, iddia edildiği gibi, Katar (ABD) kökenli bir sıcak para girişi söz konusu ise, 1994 ihtimali zayıf demektir. Jeopolitik gelişmeler de, bu ihtimali destekliyor. ABD Ortadoğu'da savaş başlattığında, Türkiye bir döviz krizine girerse, içine kapanır. Savaşta ABD'ye hiç bir faydası olmaz, diye düşünüyorum. Kontrollü devalüasyon tezleri akla çok uygun görünüyor. :)
http://s01.geekpic.net/di-Z4W6NK.png
Panik anlarında ne tekniğin ne temelin bir manası kalır
İş umarım o noktaya gelmez.
http://resimyukle.link/a/367a011e-Capture.PNG
Benim penceremden 4.15 4.16 hadi bilemediğin 4.20 ler trend üst çizgisi..
2016 2017 ocak rallisinde bunu geçmiş..O 3.55 3.95 hareketi bir aşırılık idi bir haber ile yapıldı aynen de geri geldi idi..
Ama dediğim gibi panik butonuna basıldı mı artık haberler takip edilir teknik temel çalışmaz..
Teknik temel insanların mantıklı karar verdiklerinden hareketle ortaya çıkan analizlerdir çünkü..
usdrty için ölümcül vuruş yakında, çok hızlı bir zaman kayması ile 5'e varacağız.
Bu tum basını alma işi yani gosterilecek olanlar bundan sonra bir şeyin hazırlıgı olmalı. cash odendi bu para ve cok hızlı oldu.
Panik ortamlarında teknik ve temel çalışmaz
Trump bi açıklama yaptı 4.14 den 1 17 ye fırladı bi anda..
TRUMP: RUSYA'YI HAZIRLAYIN, ÇÜNKÜ FÜZELER SURİYE'YE GİDECEK
TRUMP: HALKINI ÖLDÜREN BİR HAYVAN İLE ORTAK OLMAMANIZ GEREKİR
Yıldırım ın açıklaması sonrası dolar hemen hemen tepeden 5 kuruş gevşedi..
YILDIRIM: MERKEZ BANKASI GÜNDEMİNE HAKİMDİR, GEREKTİĞİ ZAMAN TEDBİRLERİNİ ALIR
Belki tekrar olacaktır ama düşüncelerimi kabaca yazayım..Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte belki içinde bulunduğumuz duruma bir ışık tutar;
Globalde dolar fonlaması pahalandıkça(sıkılaştıkça) bu işten en çok rahatsız olacaklar en fazla dolar borçlusu olanlardır..örneğin biz gibi EM'ler..
Dolar fonlamasını pahalılaştıran konular neler;
- FED'in faiz artışları..
- Miktarları her ay artacak olan FED'in QT'si..
- Trump'ın vergi indiriminden ABD'ye dolarların geri çekilmesi..
- Globalde ticaretin azalması, yada dünyanın küçülmeye gitmesi..
- Jeopolitik gerginliklerden dolayı paranın güvenli limanlara doğru park etmesi..
Dolayısıyla geleceği sezebilmek açısından bu faktörlerin ne tarafa evrileceği önemli olabilir..ancak Euro ve Yen fonlamasında sıkıntı olmaması yinede bir şans faktörü olarak değerlendirilebilir şu an..
Normalde dolar sıkışıklığı DXY'ninde artması demektir..ancak diğer taraftan ortalıkta kodamanların trilyonlarca dolar açık pozisyonları mevcuttur..bunuda hesaba katmak gerekir bence..:(
enki
usdtry gibi egzotik para birimlerinde onlar 2. etkiler bence..
esas etki her zaman diyorum jeopolitik siyasi ve yerel ekonomik..
4.20 dolar ın FED le falan alakası yok..
Öyle olsa bütün EM lerde ciddi ataklar izlerdik..
rub ve tl dışında hareket pek yok
Gund tamam büyük bir takım jeopolitik olaylar dediğin gibi..bugünkü 4,20'ler okey..ancak para azaldıkça yada sıkılaşma arttıkça normal bir takım gergiliklerde daha hassas olmaya başladık..belki farkediyorsundur bilmiyorum ama bana göre bu tür sıkılaşmaların olduğu ortamda demiştim önden JUNK olanlar buyuracak;
Siyasi jeopolitik gerginlikleri bir tarafa bırakalım şunu bir daha vereyim..en kırılganlardan biri biziz..En basit cari açığını %70-80 sıcak para ile döndürüyorsun Gund..birde üzerine saçma sapalak yönetmeler...
Daha diğerlerine sıra gelmedi bence..ama gelecek..:)
https://i.hizliresim.com/rObo03.jpg
Gund biliyorum diye konuşmuyorum..çünki kesin konuşmaya gelmez bu işler ama dolar 3,75'den her 3-5 yükseldiğinde eskisi gibi geri gelmez diyorum..ve eskisi gibi cumburlop aşağılara denemiyor, dikkat ediyorsan..sebepleri yukarıda sıraladığım gibi sanıyorum..yoksa Rusya, Trump füzesi ayrı konular..
file:///C:/Users/Asus/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/ING-Think-risks-of-trade-war-spilling-into-currency-war-increase.pdfAlıntı:
Risks of trade war spilling into currency war increase
Dün İNG bir yazı yayınlamış..sanırsam yumurta tavuktan çıkar demiş..:kahkah:
O sınırı çoktannnn geçtik
Geri gelmesi çok güç artık 3.90 ın altına bulursan öpde başına koy..
4 ün altı bile..
Belki..
Yalnız FED daha ne kadar faiz artırabilir..
2 tane daha var
2.25 olacak
enflasyon 2 lerde hadi 2.5 oldu..
Bir süre sonra faiz artışına gerek kalmayacak diye düşünüyorum..
Yanlış mı?
Yok durum biraz farklı..kusura bakma kızdığım için söyliyorum, bu YEN dünyanın amk para birimi..hard currency, yani globalde dolar euro, sterlin vb. gibi genel geçer bir para birimi..
Şimdi bunların MB'sı BOJ, QE'nin mucidi..QE kabaca hazine tahvilleri alarak bankalarına ucuz para fonlayan sistemin adı..şimdi bu paraların faizi düşük, sudan ucuz..eee para durduğu yerde durur mu? durmaz..kar elde etmek için ülke dışına çıkması lazım..malum ''hard'' oluyor kendileri..:)
İşte dünyanın içine mıçma, amk, işleri burada başlıyor, dışarı çıkan para getiri için carry-trade gidiyor, diğer ülkelerin hazine bonolarına gidiyor, doğrudan yatırımlara gidiyor, gidiyorda gidiyor işte..tam rakamı bilemem ama 3-4 trilyon dolardan(yen karşılığı) az bir para değil..
Neyse uzatmayayım..şimdi dünya ister finansal anlamda, ister jeopolitik anlamda ciddi bir sıkıntıya girdi diyelim..bu para ne yapacak, kendini güvenli hissettiği ana vatanına apar-topar dönmeye çalışacak..çünkü biliyor ki, yıllardır paralarının aktığı ne oldum delisi olan bir sürü ülke, bir sürü şirket(tahvilleri vb.) var ellerinin altında..eee o zaman ne oluyor, giden paralar bu sefer gerisin geri YEN'e dönüp ülkelerine geri kaçıyorlar..işte senin gördüğün YEN'in güçlenmesi böyle bir durumu işaret ediyor, risk-off trade diyorlar buna..tersi malum oda risk-on trade..
Olabilir bende öyle düşüyorum ama şu artan bütçe açıkları, ticaret kısıtlamalarından dolayı artacak enflasyon, alt yapı yatırımları ve vergi düzenlemesi FED açısndan neler getirecek tam bilemiyorum..esasına bakarsan Trump büyüme ve enflasyonu(hedef anlamında) garantiye alıp başta ÇİN'e olmak üzere kafa tutmaya başladı gibi geliyor bana..nihayetinde dolar başkalarının sorunu, bunun farkında..:)
Sevgili gund ve enki umarım bu başlık lüzumsuzların işgaline uğramadan bozulmadan ilerler. Şöyle sadece ikiniz yazsanız da keyifle okusam.
Sam amca tam gaz sıkılaştırma ve parasını özüne, memleketine çekme ile devam.
Millete şenlik lazım yok füze yok rusya...
Mesele derin
Resesyondan kaçış yok.
Yaprak kımıldamıyor.
Sağolasın Sevgili Wallace..keyifle okuduğuna sevindim..
Seninde değerli katkılarını bekleriz bu başlıkta..kimseyi yermek için söylemiyorum ama ben dahil diğer başlığı chat odasına çevirdik..değerli bilgiler mutlakaki oluyor ama patırtı gürültüde eksik olmuyor zaman zaman..kendi adıma sağolsun Gund, bilgiler, fikirler bu başlıkta derli toplu dursun diye buraya yazıyorum..
Ayrıca Gund'ı takdir ediyorum..bu kadar döviz açığı, borç vb.. dolara zaman zaman elindeki verilere bakarak düşecek diyebiliyor..herkesin harcı değil, cesaret ister bu ortamda..malum sürekli hep yükseliş taraftarı olmak(bende çoğu zaman dahilim bu işe), ki buralarda çok yaygın, pek iyi bir şey değil aslında..
Kendi adıma boş gezenin boş kalfası olduğum için bir bakıma hobi olarak günde ort. bir kaç saatimi bu konuları okumakla geçiriyorum..bilgi, analiz vb. kafada pek durmak istemiyor, bende buraya aktarıyorum..ve strestende kurtuluyorum:)..artık doğru yanlış bilemem okuyanlar kendi analizini yapar herhalde..esasen parayı takip eden rotayıda takip eder..yoksa hedefimim al-sat yapıp çok kazanabilmek değil..o yüzden zaten TA ile pek ilgilenmiyorum..
Ayrıca bencede resesyondan kaçış yokta, bu resesyon kelimesini bizim piyasalar için mi kullandın..yaprak kımıldamıyor demişsinde..biraz açarsan piyasa hakkında daha fazla bilgimiz olur..selamlar..
1.Herkes yükselecek diyorsa korkarım her zaman mutlaka ters tarafa bakarım.Elimde dolar olsa bile
2.TR çok küçük bir ekonomi 5 10 milyar dolar + biraz iyimserlik ile döviz piyasası aşşa yukarı çok rahat oynanır
3.Jeopolitik riskler çok etkiliyor..Safi ekonomik verilerle hareket etse idin doların 2.80 lerde olması lazım gelirdi..Jeopolitik doları etkiliyor etkilenen dolar ekonomiyi olduğundan kötü gösteriyor..Bu bir sarmal birazda..
4.2001 krizini yaşadım..600.000 tl den 1.700.000 a giderken dolar herkes 2.500.000 olacağından 1-2 sene içinde batacağımızdan bahsediyordu!!!! Şimdi enki de dahil bu döngü bir daha imkansızzz diyor..O zaman da hoş öyle deniyordu..Neyse göreceğiz..
5.Özellikle TR piyasalarında hep ters davranan kazanmıştır..Yıllardır böyle bu durum..Ben misal en kötü haberler geldiğinde dolardaki pozisyondaki karımıda düşünerek ykbnk aldım 4.05 den..4 tl falan olsa satacaktım zarara..Bugün 4.25...Ben 4.07 den sattım olley modundaydım oysaki..Beklesem 10.000 lotta 2000 tl para..Fena deel ha? Alabilen var mı? Belkide tek KY idim o noktada alan..Dolarıda 4.18 den okutamadım misal....Şimdi soruyorum gemiler suriyeye giderken dolar satıyorum ulan ben diyen...Kazanacak adam varsa eğer bugün olmasa bile gelecekde işte o adamdır bence..:)
6.Bu başlığa herkes yazabilir..Ama kendi gibi düşünmeyenleri ötekileştirmeden lütfen..
7.Dolarda yükseliş var ama 2015 ağustosunda 3 tl yi vurduğundaki ivme kaybedilmiş durumda..2.5 senede 4.15 olabildik..Onunda son 40 kuruş son 3 haftada..Yani ivmede yavaşlama söz konusu hali ile ikamesi yüzde 12 NET faiz olan bir yerde körü körüne dolar savunmak bana göre değil..power 7 tl olacak 10 tl olacak diyor...Olabilirde ..Herkes inandığı şekilde yatırım yapar..Saygı duyarım.
Misal dün trump savaş borusu öttürdüğünde 4.19 vuran dolar bugün gevşiyor..rub lede gevşiyor..62 şuan..Zaten 55 60 bandında idi..
Tabiki gerilimin artması durumunda çok çok ciddi şeyler olabilir..Ama trump deli bi herif..Dün çekilecez diyordu bugün vuracaz diyor
trump füze geliyor dikkkatt diye gayri ciddi tweet ler atarken pentagon bize değil trump a sorun diyor..
Böyle savaşa girilmezdiye düşünüyorum..İyimserim öyle olmak istiyorum..
8.Her zaman önem verdiğim Aylık MACD kafamı kurcalıyor hep..3.98 de Yeni zirve onayı gelmedi..Hala da gelmedi oysaki fiyat 20 kuruş yukarıda..Önemli!!! Birden bire iskemleyi bir çekerler senelerce gelmezler..Çokkkkk yaşadım bunları..
Hiç bir zaman bir yöne KESİN inanmadım..Ne zaman inansam süper yanıldım çünkü..
Dolarda ilk maliyet yeri önemli..Uzun vadeci iseniz bile..
3.90 ların üzerinden kasımda dolar alan adamın maliyeti zaten 4.15 şu an..
Soruyorum ne kazandı..
Ümitler var mı..
Var..
Hatta atom savaşı çıksa keşke diyordur..
Böyle yatırım olmaz..
Böyle bir psikoloji içinde olmak da sağlıklı değil..
Zamanında 3.40 dan dolar alan karda..Ama bu alış benim 4.05 en ykbnk alışım gibi..
Piyasalarda böyle anlarda alıp satamazsanız faiz üzeri getiri kazanmanız çok zordur..
Öteki dolar topiğindeki en sevmediğim hava ülke batsın da kazanalım modu.
Bunu onaylamıyorum..
Para kazanma amaç ise bunu sadece ülkeyi batırıp da dolar almış olmakla sağlamayı düşünmek sağlıklı değil..
Ülke uçsunda borsadan kazanalım dedin mi mesela topikde savaş çıkar..:)
O zaman amaç para kazanmamı yoksa başka birşey mi..??
TRUMP: SURİYE'YE NE ZAMAN BİR SALDIRI OLACAĞINI ASLA SÖYLEMEDİM - TWİTTER
TRUMP: SURİYE'YE BİR SALDIRI ÇOK YAKINDA YA DA ÇOK YAKIN OLMAYAN BİR ZAMANDA OLABİLİR - TWİTTER
Manyağın teki adam kalkar kalkma tweet mi atmaya başlamış nedir..
Önce bi elini yüzünü yıka yaa
ABD de saat kaç..
Geçne günlerde Cüneyt Başaran yazmıştı;
Buda Uğur Gürses'ten;Alıntı:
Ocak ayı itibarıyla açıklanan resmi rakamlara göre reel sektör şirketlerinin net döviz açık pozisyonu 221.5 milyar doları buldu. Bu rakam bundan 2.5 yıl önce 180 milyar dolar seviyesindeydi. Geçen yıl başında ise 200 milyar dolar seviyesindeydi. Kısaca düzenli olarak artmaya devam ediyor. Borcun yüzde 84’ü 2 bin 100 şirkete ait.
Özellikle 2008 krizi sonrası başta FED olmak üzere merkez bankalarının dünyaya saçtığı paralardan Çin’in arkasından en fazla yararlanan şirketler Türk firmalarıydı. Türk şirketleri son 2010-2015 yılları arasında buldukları ucuz ve uzun vadeli yabancı para cinsinden finansmanı aldılar ve yatırımlarını fonladılar. Bu Türkiye ekonomisine artı yazarken bilançonun diğer tarafında şirketlere “döviz açık pozisyonu†yazdı. Bugün gelinen nokta ise şu: Şirketlerimiz borçlu, üstelik ciddi döviz borcu taşıyor.
Burada dikkat çekmeye çalıştığım konu Türkiye değil, ÇİN..yada dolar borçlusu ÇİN diyelim..pek çok yabancı kaynakta bu durumu doğruluyor zaten..Alıntı:
Başta o çok “kızdığımız†kredi dereceleme kuruluşlarının olmak üzere Türkiye’ye ilgilenen yatırımcıların dikkat çektiği konu tam da buydu; “küresel kriz sonrasında Çin’den sonra en çok borç büyüten şirketler kesimi Türkiye’de, kur artışı ve artan maliyetler ile görece yavaşlayan bir hasılat yapısı ile bu borçların çevrilmesi güçleşecek†temalı bir uyarı yapılıyordu.
Dolar artarsa bu işlerden en çok etkileneceklerden biri ÇİN..tabiki ÇİN bizim gibi değil..gönüllü yada gönülsüz ÇİN devale gitmek zorunda kalırsa, peşisıra globalde deval zincirleri oluşur..buda finansal alemde iyi bir sarsıntı demektir..:thumbdown:
Dolayısyla dolar ABD için bir sopa vasifesi olsada, ÇİN içinde bu durum finansal piyasaları karıştırmak için bir sopa olabilir..ancak bu tür durumlardan en çok kim etkilenir, tabiki ÇİN..ardı sıra biz gibi gariban EM'lerde..
Geçen gün belirtmiştim ÇİN'in iki yönden devale gitmek zorunluluğu olabilir..birincisi Trump geldiğinden beri ÇİN'i kur manupulatörü olarak suçladığından, esasen zorunlu yapması gereken devali geciktiriyor diye düşünüyorum..ancak bu deval ciddi miktarda mesela %10'lar üzerinde olursa kendiside çok yara alır..benim tahminim, olursa 2015 gibi daha küçük bir deval..hem ABD'nin kulağınıda çekmiş olur bu sayede..İkinci sebep ise bu ticaret kısıtlamaları kızışırsa/artarsa ihracatından aldığı yarayı yapacağı devalle YUAN'ı değersizleştirerek bir miktar hafifletebilir..
enki
dünya ekonomisini şuanda her köşesinde insanların toplaştığı bir sala benzetiyorum..
İçlerinden bi tanesi salın merkezine ani atak yapasa hep beraber batarlar..
Bunu kim cesaret edebilir..Veya çıkarı ne olabilir..
Walla kapitalizm borç, gdp yani büyümeler açısından sınırlarına dayandı bence..geçen gün yazdığım gibi rekabetçi devaller, korumacı politikalar döngüsünde ağır çekim ilerliyoruz..işin sonu gemisini kurtaran kaptana doğru gidiyor, içselleşmeye-kabuğuna çekilmeye doğru..sanırım en basit anlamda global resesyona doğru ilerliyoruz şimdilik..sonrası biraz karışık olabilir..:(
Şimdi ABD-ÇİN örneğine bakalım..ABD %70 iç pazarıyla büyeyen ekonomi..ÇİN ise üretip sattığı dış satımla..globalde ticaret savaşları kızışsa ne olur..Hele ABD büyüme açısından hazır mali reformlarını hayata geçirme aşamasındayken..
Tamam ticaret savaşının kaz***** olmaz ama ortada çok daha fazla zarar yazacak olanlar var, bu belli..ne olur ÇİN'de 300-400 milyon insan gerisin geri kasabalarına geri döner..ha kominist rejim açısından bu adamların sesleri çıkar mı, çıkmaz..buda ÇİN'in avantajı olur..
Neyse bu işin sonu dünya halklarının çoğunun fakirleşmesiyle sonuçlanır..ha bu fakirleşme esnasında borçlar-balonların patlaması dolayısıyla trilyonlarca doların marketten yok olması gerekir..neyse bundan sonrası kötümser seneryolara giriyor..ancak uzun vadede dötü kollmakta ve doğru yerde olmakta fayda var..:)
ne güzel makro ölçekli bakıyorsun
doğrusu da bu
gundwane'nin yazdıklarına bakınca USD 'yi Edip iplikle karıştırdığını düşünürsün.
benim görebildiğim makro bakış açısından malesef uzaklaşarak sadece reaksiyonel ve refleks davranışları ile açıklamaya çalıştığı küçük bir dünyadan bahsediyor.
hala çevremizdeki 3-5 yada 3 bin 5 bin kişinin aldığı pozisyona göre karşı pozisyonlanmadan bahsetmekte kusura bakma ama komik bir bakış.
bu bakış açısı bile ne kadar dar ve mikro ölçekli olduğunu gösteriyor.
birde nasıl oluyor da bugünkü usd değerinin 2800 olmasını makul kabul edebiliyorsunuz.!!
yani kıymetli enki o kadar araştırıp bir dolu bilgi yığıyorsun ama :)
kime diyesim geliyor :)
dostum enki sakın yanlış anlama yazdıklarının tümüne yakınını okuyorum ve değerli buluyorum
Sağolasın dostum..15 senedir kendi elimizle el parasına bağlandığımızdan bahsettiğin gibi makro ölçekli bakmakta fayda var..dümeni olmayan gemiyi ortalıklarda dolaştırıyoruz..artık dış dünya bizleri nereye sürüklerse..:(
Aslında bende katılıyorum hangi şart altında olursa olsun USD'nin 2,8 olmasının makul bir tarafı yok..ve dolarda milletin içerideki pozisyonlarına göre pozisyon alma konusuna..en basit bu global şartlar yerine 94 yılındaki gibi olsaydık, şu CB'nın bu kadar faiz inadıyla ülkede kriz çıkartmaması kaçınılmaz olurdu..adamların/yabancıların umurlarında değil zaten, işlerine bakıyorlar, mümkünse dünyanın en yüksek nominal faizini almaya çalışıyorlar..hepsi bu..
Neyse bu konularda bende Gund'a katılmıyorum ama herkesin dolar konusunda görüşleri kendine..amaç bilgi paylaşımı..sevgiler..
Olacağına bak..yok çıkıyordu da, çıkacaktı da..:)
Alıntı:
AMB'nin son toplantı tutanaklarına göre, yetkililer, tahvil alım programından çıkış için yeterli kanıt olmadığı kararına vardı ve ticaret anlaşmazlığı konusunda endişelerinin arttığını belirtti
http://www.bloomberght.com/haberler/...sunda-endiseli