Dovizin alınıp satilmasinin yasaklanmasi gibi bir durum olabilirmiki. Ozaman da karaborsa durumu dogar. Buda fiyatlari en az %50 artirir.
Printable View
3,99 la su anki kur arası 3 kuruş...
Öyle bir rakamsal ruhi yapı haline geldik ki, 3 kuruş içinde batıp çıkıyoruz...:)
Karabatak gibi...
Çok doğru bir yorum, ama..
Bunu çoğu zaman basaramiyoruz.
HTC Desire 816 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Emekliler :shh: ne bu acele yaww ?
Dolar azar azar doluyor işte....
Bir gün hem azdığını hem taştığını göreceğiz...
saygılar/başarılar
iyi yönetilen şirketler var OYAK gibi. bunlar ekonomik krizleri fırsata çeviriyor.
Oyak tan Gebze ye otomotiv limanı!
https://www.dunya.com/sirketler/oyak...-haberi-410293
Troller engelleniyor mu. Baksana tu kaka başlamamış.
Hele şu arkadaşı bir görsem..bir tekmede ben atacağım kendisine..:kahkah:
https://i.hizliresim.com/gOJl25.png
Dün gece Bloombergde Işık Ökte bey Dolar için yıl sonu hedefi 4.12 diyordu...
Nerdeyse bir kaç güne geçilecek gibi bu hedef.
Bu ekonomistler bir şey bildikleri için mi konuşuyorlar,
Öyle olmasını istedikleri için mi hedef veriyorlar..
Anlamak mümkün değil..
Bekleyip göreceğiz.
bak yıne aynı seyı yapıyorsun kambıyo sıstemının 1 yıl omru yok dıyorsun neye gore 4ay oncede dolarda crash dıyordun durum ortada ondan sonra bırılerı gelsın laf soyleyecem dıyorsun bız sana crash olmadı dıye olur olmaz laf soyluyormuyuz yani bu dedıgın kambıyo sıstemı olmazsa sende kacacak delık mı arayacaksın bıraz yazdıklarmıza dıkkat edelım her kesın bır ongorusu var ama sızın ongorunuz dırek TURKİYE CUMHURİYETI polıtıkası uzerıne oluyor bu artık tahmınden otesı oluyor fınansal pıyasalarda okur yazar olmayanları sızın gıbı olanları olmayacak bır sey ıcın korku dagı yaratmanıza sebeb oluyor dolar 4,5 6 olabılır dıye yazabılırsınız ama crash olacak ulke battı kambıyo sıstemı battı veya batacak dıye yazamazsınız sızın son kez uyarıyorum bıraz akla ve mantıga uygun olsun yazdıklarınız bana cevap yazmayınız yoksa ben sıze cevap yazacam sız bana derken uzayıp gıdecek saygılar
Olay soyle. Mesela bir ekonomist olarak benim de yil sonu hedefim 4.25. Bunun biraz alti ya da ustu mumkun. Hatta bu nokta o kadar onemli ki gecildiginde bir daha altina sarkmasi zor, gecilemediginde ustune cikmasi zor.
Ekonomistlerde makro dinamikler isiginda yorum ve analiz yapiyorar. Simdi bakiyor olumsuzluk cok fazla, e dolar 5 TL olabilir, 10 TL olabilir ama oyle olmuyor. Piyasanin dinamikleri farkli calisir. Mesela eski zamanlarda RTE her konustugunda dolar artiyordu ama bugun soyledikleri piyasa tarafindan pek dikkate alinmiyor, cunku piyasalar icin surpriz degil. Kisaca dolar zaten olumsuzluklari fiyatliyor. Cari acik, enflasyon, issizlik vs yuksek gelse surpriz olmayacagi icin kura pek bir etki etmez.
Ama erken secim karari ciksa tepki verir, Ohal kalksa tepki verir. Mehmet Simsek in istifasi bile cok buyuk bir etki etmez, cunku surpriz olmayacak. Dolaro agresif sekilde yukariya firlatacak hareketler olumsuz ve surpriz gelismeler olmali.
Bu yazının özüne tümüyle katılıyorum...
Biraz önce ben de Baba Varga yaklaşımlı bu zatın yazılarını döküp nasıl anlamsız bir felaket tellalığı yaptığını yazı haline getirecektim.
Değmez dedim vazgeçtim.
Dolar çıkacak demek başka bir şey.
Ülkenin kötü yönetildiğini iddia etmek hakkımız.
vs vs...
Ama içinde yaşadığım ülke hakkında, yıkılacak, sokağa çıkılmayacak, piyasalar altüst olacak, sokaklarda çıkamayacağız gibi onlarca yazı yazmak bence bozuk bir ruh halini eseri.
Peki bu durumda bizler nereye gideceğiz?
Bu ülkede insanların perişan olacağı bir senaryoda bizler nasıl mutlu olacağız?
Ötedenberi sevmiyorum bu yaklaşımları.
Bizler bu ülkede yaşıyoruz.
Kaç kriz gördük.
Eminim yaşarsak gene göreceğiz.
Bir çok ülke gibi.
Ama birilerine kızıp, elimdeki dolar değerlensin diye sabahtan akşama felaket tellalığı yapan bu zatı okumak bana zevk değil acı veriyor.
Çok uzun süredir red listemde idi.
Başlıktan bir ara nasıl olduysa gidince çıkarmıştım.
Anlaşılan gene red listeme almalıyım.
Başka çare yok.
Ama birileri cumhuriyet savcılığına şikayette bulunsa başı ağrır.
Benden dostça uyarı.
bu görüşünüze katılmıyorum.
son beş yıllık süreçte kontrol mb de olsaydı, tahminim usd kuru 2,80-3,00 seviyelerinde olacaktı bugünlerde, üstelik yine bugünkü faiz seviyelerine yakın bir faizle.. oysa mb acemi bir poker oyuncusu gibi hata üstüne hata yaptı. ne elindeki kozları doğru dürüst değerlendirebildi, ne de gerektiğinde piyasaya blöf çekebildi. sonucunda haketmediğimiz bir kur ve faiz seviyesi ile sizin de belirttiğiniz gibi hızla fakirleşiyoruz ülke olarak... bir mısır, venezuella, Arjantin ile aynı lige düştük..
renkli şeylerle tartışmayın
Ekonomide yapılan bir sürü beceriksizlik sonrası bence ülke enflasyon-deval sarmalına girmiştir..böyle oturulduğu yada devam edildiği müddetçe doların nereye evrileceği bana kalırsa belli değildir..özelliklede dış dünyadaki gidişat bu sarmalı fazlasıyla derinleştirebilecektir..
Şöyle düşünün ekonominin bir dinamiği ve bu dinamik ile hak edilen bir refah seviyesi var. Eğer bu refah seviyesi belirli bir dengeyi zorluyorsa tcmb buna çok uzun zaman direnemez. Yani yanlış anlaşılmasın evet refah seviyemiz 1 usd=4TL ise tcmb politikaları ile bunu 3.00TL'de de tutabilir ama bunu yaparsa yanlış yapmış olur.
TL'nin sahibi tcmb'dir. İsterse bir tuşa basarak karşılıksız olarak milyarlarca TL'yi 1 saniyede yaratabilir. İsterse de tersini yapar yani neredeyse istediği kadar parayı piyasadan çekebilir.Hatta bunu yapmak için elinde birden fazla araç var.
Yani teorik olarak tcmb TL'yi istediği noktada tutabilir. Ancak bir de hayatın doğal akışı var tcmb bunu yaptığında yani TL=3.0TL olduğunda Türkiye hak etmediği bir refah seviyesine para politikası zoru ile çekilmiş olur.
Bunun bedeli yine aynı şekilde üretimin durması fabrikaların kapısına kilit vurmasıdır.
O nedenle para politikası toplumun doğal kapasitesi ve sınırları içinde uyumlu kullanıldığı zaman verimli olur. Para politikası ince ayardır, gerçek güç toplumun katma değerli üretim çıktısı ve hormonsuz büyüme ataletidir.
halkb de müthiş bir oyun oynuyorlar ve o topikte yazan bir kısım insanda bu oyunun parçası oluyor.
Döviz açığını büyük oranda portföy yatırımları(namı diğer sıcak para) ile kapatan bir ülke için doları öncelikle dış dünya ve sonra TCMB'nın faiz politikası belirler diye düşünüyorum..ancak dışarısının gidişatı az çok belli..FED, ECB bir yerde durmazlarsa işimiz zor..
TCMB'nin faiz politikası da yukarıya ve siyasilerin büyüme isteğine bağlı olduğundan geriye büyük oranda dış dünya kalıyor..
Deval-enflasyon sarmalı..ufukta farklı bir durum görünmüyor şu an..bence..
işte anlaşamadığımız nokta bu; mb yaptığı yanlışlarla türkiye yi hak etmediği bir refah seviyesine doğru sürüklüyor. mb nin aslı görevi fiyat istikrarıdır.
ha eğer ki mb nin temel görevinde bir değişim oldu da bizim haberimiz yok bu işte en kötüsü olur. çünkü yabancılar aksiyona değil mevzuata bakar.
Kriz söylemi var ama telefon sevkıyatlarını yetiştiremiyoruz
DHL Lojistik Hizmetleri Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu, krizden bahsedildiğini ancak telefon sevkiyatlarını yetiştirmekte zorlandıklarını söyledi ve ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etti. Saruhanoğlu, ilaç ve e-ticaret lojistiğine yönelik yeni yatırımlarla ilgilendiklerini de kaydetti.
https://m.dunya.com/sirketler/kriz-s...-haberi-410278
Türkiye 10Y 12,500 +0,160 +1,30%
Türkiye 2Y 13,900 +0,290 +2,13%
++
bu yazı ülkede olanları rasyonel düzlemde iyi niyetle ele almaya çalışanlara güzel bir hatırlatma..
yıllardır rasyonel olmayan bir zihniyet ülkeyi yönetiyor.. en büyük amaçları devleti istedikleri biçimde dini formata sahip hale getirmek.. yıllardır bu zihniyetin temsilcilerinin söylemlerini takip edenler için olay oldukça açık ve net..böyle bir ülkede rasyonel ilk öngörü yöneten zihniyetin rasyonel olmadığını anlamak olmalıdır, ekonomik anlamda alacağımız kişisel kararlarımız bu öngörü sonrasında gayet kolay berraklaşıyor ve şekilleniyor.
Tcmb uzun bir zamandır asıl görev tanımı olan fiyat istikrarını koruma görevini ekonomi yönetiminin de istekleri doğrultusunda büyümeyi de gözetecek şekilde değiştiriyor. Bu durum da enflasyona neden oluyor. Bu politik bir tercih.
Merkez bankası başkanının açıklamalarına bakarsak bu orada açık açık belirtiliyor. Fiyat istikrarı için sıkı , büyüme için dengeleyici politika şeklinde açıklamalar var.
Dediğim gibi bu politik bir karar ve yabancılar da bunu görüyor , o nedenle de TL'yi satıyorlar.
Sonuçta son kertede politikacılar halktan oy alarak seçilmiş oldukları için milli iradeyi temsil ediyorlar.
Politikacıların bu stratejisi doğru mu bana göre de değil ama benim görüşüm milli iradeyi temsil edecek kadar oy alamıyor.
Ancak şunu unutmayalım ki politikacıların bizim bakış açımızdan yanlış kararları değişmediği durumda ki değişeceğe de benzemiyor tcmb'nin var olan koşullarda yaptıkları yanlış değil. Zira kendilerine verilen strateji içinde yapabilecekleri maksimum hareketi yapmaya çalışıyorlar.
Şunu unutmayalım tcmb bürokratlarını yine politikacılar atıyor.
Umarım kimin nerede yanlış nerede doğru yaptığını kendi bakış açıma göre iyi anlatabilmişimdir.
Merkez Bankasının bugün yayınladığı veriye göre,altın hariç brüt döviz rezervleri geçen hafta sonu itibariyle 3.602 milyar dolar azalarak 88.304 milyar dolardan 84.702 milyar dolara indi
double post......silindi
Bravo böyle önlemler sayesinde faiz silahına dokunmadan olay halledilecek..:bravo::bravo:
Alıntı:
Zamlar, hedef enflasyona göre yapılacak!
DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre işin vatandaşı ilgilendiren tarafında ''zam'' lar da var. Bu konuda bilgi veren kaynaklara göre, kamu başta olmak üzere yerel yönetimlere de yansıyacak şekilde, zamlar, gerçekleşen enflasyona göre değil hedef enflasyona göre yapılacak. Örneğin kamu ve yerel yönetimlerin hizmet alımlarında hedef enflasyon dikkate alınacak. Böylece fiyatlama zincirinde bunun ekonominin pek çok alanına yansıması hedefleniyor. Böylece fiyatlama davranışları üzerinden alınacak önlemlerle MB'nin faiz silahına dokunmadan enflasyonla yapılacak savaşta cephe genişlemiş olacak. Türkiye, 2000'li yılların başında enflasyon hedeflemesine geçtiğinde buna benzer bir yöntem kullanmıştı. Dönemin Merkez Bankası başkanları o günlerde ekonomik aktörlere ''hedef enflasyona göre fiyat artırın'' çağrısında bulunuyordu. Hatta o dönemde kira artışlarındaki katılaşma nedeniyle evsahiplerine de sık sık bu çağrılar yapılıyordu.