Merhaba arkadaşlar hayırlı kandiller ,
Birkaç aydır yazmıyorum ama forumda her yazılanı da takip ediyorum. Bunun kendime göre sebepleri var, firmamızda teknik ve temel analizini aylardır, yıllardır yapmaya çalıştık başarılıda olduk başarısızda.
Ama son aylarda hissemizde teknik analizin önüne temel veriler geçtiği için piyasada alımlar fiyata bakılmaksızın yapılmaya başlandığı için teknik olarak söylenecek çok fazla bir şey kalmadı. O yüzden tekniğe değil temel bakmakta fayda var diye düşünüyorum.
Bu konuda Keko nun yaptığı çalışmaların hakkını vermek lazım çok emek harcıyor, yaptığı analizlerin %90 a katılırım , kalemi ve analizi düzgün bir arkadaşımız % 10 katılamadığım nokta ise yorum farkıdır.
Aynı şeyler tekrarlamaktan ise en çok kafamız takılan konunun dolar kuru olduğunu gördüm. Ben ise bu konuya gereksiz bir önem verildiğini düşünüyorum.
Sebebi ise;
Firmamız son bilanço ile şunu gösterdi ki yurt içi satışlar azalmaya, yurt dışı satışlar ise artmaya devam edecek yenı makine ile bu ivme daha artacak ve kar marjı yüksek kaliteli ürünler ile devam edecek.
Firmaya hammaddesini Almanya , Çin , Kahramanmaraş ta bir firmadan tedarik ediyor. Yurt dışına satılan malı hammaddesi yurtdışından geldiğine göre
100 dolara ithal ettiği hammadeyi mamül haline getirip yurt dışına 120 liraya sattığın farz edelim.
Yine 100 dolara hammadde alacak yine yurt dşına satarak yine 20 dolar kar elde edecek. Bu elde ettiği karı ile türkiyedeki yada yurt dışındaki döviz borcunu ödeyecek yani doların yükselmesi veya artması firmayı çok etkilemeyecek.
Eğer şöyle olsaydı yurtdışından 5-TL kur üzerinden 100 dolara hammadde alsaydı. Mamül haline getirip, yurt içi piyasaya 120 TL satsaydı. 20 TL kar elde ederdi.
Daha sonra ülkede dolar kuru yüzde 20 artsa ve 6-TL olsa bütün kar uçtu arkadaşlar çünkü yurt içinden 100 dolar dolar temin edip hammadde almak için %20 daha fazla TL vermek zorunda ve buda karımızı bitirirdi.
Hammaddeyi yurt dışından alıp yurt içinde satan firmalar dövizde yaşanan kur atışını yurt içinde sattığı mal fiyatına yansıtamadığı için kur riski taşır birde üstünde döviz borcu var ise iflasa kadar yolu olabilir. Şirketin sermayesine yaptığı işe göre değişir bu.
Benim için önemli olan burada yurt dışını sattığı üründen yaptı kardır, işte bu kar bizi ayakta tutacak ve döviz borcumuzu ödememizde yardımcı olacak yani bankaya ödeyeceği döviz borcu üretimden gelen kar ile olacak.
Firma döviz ile aldığı hammaddeyi döviz ile satıyor, burada firmaya hiçbir baskı yapması söz konusu olmamalı, yanlış düşünüyorsam düzeltin lütfen.