Originally Posted by
roxette
Sevgili forumdaşlar ,
Aramızda emlakçılar ve hukukçular vardır. Topik ile çok uzaktan alakalı da olsa bir konu danışmak istiyorum.
Tekirdağ - Muratlı nın bir köyünde eşimin ailesinin tarlaları var. Aynı köy ün içinde de ayrıca evimiz,bahçemiz var. Köyde geçen sene Amerikalı bir firma , doğalgaz arama çalışmaları yapmış. Köyün içinde , köyün etrafındaki tarlalarda doğalgaz bulundu.
Köye 5 km uzaklıkta bir yerde bir tesis kurulduğu bilgisi geldi. Geçen hafta sonu , hem Tekirdağ Kiraz festivaline gitmek hem de asıl önemlisi bu tesis neyin nesidir diye araştırmak için köye gittik. Gerçekten de köyün 5 km dışında 7/24 çalışan bir doğalgaz santrali full çalıştığını gördüm. Firmanın adı KCA Deutag mış. Santralde bir kuleleri var , tepesinde bu firma ismi yazıyor. Geceleri kulenin ışıl ışıl çalıştığını çok uzaklardan da görebiliyorsunuz. Öyle ki köyün içinde , bizim evin hemen karşısındaki sokakta , yaklaşık 30 metre ilerimizde bir komşunun tarlasında bile adamların doğalgaz çıkardığını öğrendim.
İnternette araştırdığıma göre bu firma 125 yıllık , doğalgaz sondajlama , santral işleme işi yapan bir firmaymış. Köy ahalisi bir şeyler olduğunun farkında ancak örgütsüz , neyin ne olacağının da farkında değil , aynen kısmen de olsa benim gibi.
Sanırsam , köy de , köyün etrafında doğalgaz var. Adamlar santrali de kurmuşlar , 24 saat , 365 gün çalışıyor. Rezerv ne kadardır , hangi bölgelerdedir, hangi arazilerdedir bilmiyorum.
İnternette araştırdığıma göre bu ve benzeri durumlarda , gerekli yasal düzenlemeler olduktan sonra insanlar ya tarlalarını ilgili firmaya kiraya verirlermiş , ya da toprağın altı devletindir mantığıyla kamulaştırılır ve kamulaştırma bedeli ödenirmiş.
Konu ile ilgili belli bir bilgisi , tecrübesi , fikri olan arkadaşlardan istirhamım , bizim rasyonel davranışımız ne şekilde olmalı ?
Tamam bu işler belki 10 sene sürecektir ama devlet , kıytırık bir fiyata kamulaştırırsa bu fiyata razı mı olmak zorundayız , itiraz edilse nasıl bir olay çıkar ki devletin yaklaşımını da tahmin edebiliyorum bir yandan, muhtemel ki tarlaların ederinden daha ucuza halletmeye çalışacaklardır. Aslında ailecek genel isteğimiz hiç bu işler olmasın , oradaki insanlar tarlalarından mutlu,mesutlar. Buğday, gündöndü geçinip gidiyorlar , kimseye muhtaç olmadan.