Pabucumunmuş.. ))
Printable View
Çözüm net
sürekli revize edilen bant araliklarinda , olabildiğince trade e çanak tutmadan
DEGERLİ KUR başka bir deyişle
YUKSEK KUR
Ve
Olabildiğince baskilanan DUSUK REEL FAİZ
Son bir iki yıldır kabaca uygulanan ekonomi politikası da bu yönde
Yani DOGRU
Artık bu küresel dünya tatavasi son bulduğu için aksi yirtinilsa bile mümkün değil
Bir şeyin bittiğine neden inanmak istemez yurdum insanı anlamıyorum
Bitti la işte bittiiiiiii
O sebepten ötürü catham house dan medet umanlar , oranın bahçesine kereviz ıspanak ekse , kendileri açısından daha mantıklı bir umuda yolculuk ederlerdi :)
Ek olarak
Bist100 de , en geç önümüzdeki bir yıl icerisinde 130-140 hedefli bir borsa görüyorsam
Dolara bakmazdim
Bankacilik endeksinde ise hemen hemen yüzde yüze yakın prim potansiyeli var
O da şu anki dış piyasaların durumuna göre öyle ,
dışarısı düzeltmeler harici öyle kolayindan bozulmaz ve bu durumda da o hedef yukarı revize olur diye düşünüyorum
Son iki yoruma da katılıyorum ama dışarısı için düşüncelerinize katılmıyorum. Kriz gümbür gümbür geliyor. Avrupa çok ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor Almanya Fransa bile bitik durumda normal vatandaş açısından. Türkiye malum zaten bize olan olmuş. Bu böyle gitmez. Sosyal patlama ve kriz çok yakın, ABD filan basma parayla ite kaka yürüyor sürdürülemez. Çin pastadan aldığı paydan memnun değil. Çok büyük şeyler olacak. Ha ben %70 bist teyim çok büyük şeyler olurken de en fazla yapacağım şey short açmak o ayrı :)
Evet abi 30,000 diyen vardı amerika tarihinde olmamış 2008 krizinden sonra 13,000 ler den çöker mi derken. İnanılır gibi değil. Şirketler triilyon dolarlık olmuş.
Dow da short açsaymışız nerden açarsak açalım her türlü iflas edermişiz. Acayip bir fenomen. Böyle tabi insanlık tarihindeki en yüksek seviyede. 28 bini de geçti. Nasıl iş kim neyi alıyor pess..
Biz pilot ülke seçilmişiz çok ilginç şekilde her şeyi dünyadan önce yaşıyoruz. Mesela ABD bizim 2007 yılını yasıyor kapatma davası filan hatırlayan vardır oradaki establishment başkanı test ediyor indirmek istiyor sonucu nasıl olacak bilmek zor. Onların başkan da aynı bizimki gibi halk ve zenginle gözünde popular, orta sınıf okumuş memur tayfa tarafından sevilmiyor.
Mesela borsaları tıpkı bizim 2013 borsasına benziyor hikaye çok zorlaşan belki çıkar ama fk lar 40 larda alacak şirket bulamıyorsun ama habire de artıyor.
Mesela Brezilya bizim geçen sene yediğimiz kur ve borsa şokunu yiyecek / yemekle meşgul bizden ders de mi almadınız ulan sambacilar diyesin geliyor.
Dediğim gibi-çok ilginç Avrupa da çok sıkıntılı bir dönem geçiriyor nüfusu çok yaşlı çalışacak eleman bulamıyor endüstri 4.0 falan filan olmuyor bu sefer de yaşlılar tüketmiyor göçmen alayım diyor sağcı ırkçı partiler yükseliyor.
Dünya aynı düdüklü tencere gibi görüyorum olaylar çok yakın.
Nosfe bey abi
Tüm dünya geneline has iktisadi jeostratecik politik yazılarınız süper siz stratecistimisiniz sayın abim? Anca heralde tüm dünyayı onnar böyle yakınen gözlemler irdeler vs de
Yakın vade derken hangi vade?
5 ay ? 5 yıl ? 10 buçuk sene?
Yani bilekde bizde kendimizi kolluyak mademki balona böylemesine üflemişler
Gerçi ne maksatla üfürmüşlerki balona o da ayrı ihtisas konusu olsa gerek
Termodinamiğin yedinci yasası
Ne ka ekmek o ka köfte der
Not
Merak edip bakınca şimdi net e
Termodinamik toplam 5 yasadan oluşuyomuş sistemsel 0. dan 4. ü yasaya dek
E bende doğru yazmışım
Şimdi altıncıyı bulunca (bulurlarsa) onun payesini kesin nobel ödül şakşakçılarına verirler
Yedincide artık bu olur heralde..
Bi Tırakya atamsözü
Ne ka ekmek O ka küfte
2013 de abi hükümet destekli piyasaya gaz verildi. Not artışı denilerek güzelce hikaye sattılar. Zafer çağlayan 6 vakit tv deydi. Merkez bankası önlem alsın dolar 1 liraya düşmemeli ihracat etkilenir gelecek para seli karşısında önlem alsınları dinledik.
İsviçre merkez bankası bistten hisse alıyordan tut hiçbirşey eskisi gibi değil düşüş felan mümkün değil borsa 5,1 $ ı geçtiğinde 10 $ endekse gideceğiz diye cahil cuhela insanlar güzelce kaldırıldı.
Kendimden biliyorum.
Abd de fed destekli başkan hergün borsa twiti attığı bir balon var. Orada ise xauusd olarak endeksee baktığımızda endeks ucuz. Endeksin piyasa değerine milli gelirlerine baktığımızda %150 gibi kriz öncesi balon seviyeye ulaştığını görüyoruz.
Abd başkanları daha öncede impeachment ve istifa ile yüzleşti yeni değil.
Arjantin borçlarını ödeyemeyecek aralıkda yeni hükümet görev başına geliyor. Bundan sonra alacaklılar ile masada geçecek. Halka vergilerle ezme talep edilecek. Hükümet kabul etmezse iflas gelir. Default .
BreZilya tam 2008 kriz öncesi gibi. Kuru tarihi düşüğü geçti bugün. Orada bir develüasyon. Borsası 35 den 110 a çıktı.
Tam 2008 krizi öncesi gibi. Hem deval hemdd yüzde 60\borsa düşüşü olmuş 2008 de. Grafiğine baktığımızda tam bir a b c.
Kriz güney amerikadan dünyaya yayılacağını düşünüyorum. Abd kriz çıksın diye tüm güney amerika devletlerini siyasi ekonomik darbeler düzenliyor.
Birisi iflas ve borçları ödemiyorum dediğide anahaberlerde çarşı karışır.
1994 –2001
İlginç bir yaklaşım
https://resimag.com/p1/e2e288ab7d7.png
1990 2001 arası milli gelir borç oranına bakmak lazım. Cari açık yabancı borç oranına bakmak lazım. Bütçe açığı hazine özel sektör borçları oranlarına bakmak lazım.
Bugünle karşılaştırma yapabilmek için bir tablo olsa durumu net ortaya koyabiliriz.
Neredeyiz ?
Şuan dış ticarette fazla veriyoruz ve net döviz kaZanıyoruz bu büyük bir başarı.
Albayrak en başarılı icraatı cari açığı bitirmiş olması.
Her şey bir yana, eskiden bu başlıkta bir tek ben yazar, çizer, anlatır dururdum.. Lakin, şenlenmeye başlamış... Gelenlere hoş geldiniz diyelim...
Malum başlıktan sıkılıp buraya tartışmak için gelenler de var, onlarda hoşgelmişler..
Sonuçta malum başlıkta tartışma yok..Çünkü, Hepsi aynı fikirde..
Farklı düşünce de yok.. Çünkü, Hepsi aynı düşüncede..
Farklılıklara yer de yok.. Çünkü hepsi aynı kafada..
Kızdıkları İMAM ve HATİP liseliler gibi...
Yada
Askeri Okul Öğrencileri gibiler...
Yada aynı tarikata mensup cemaat yada dergah üyeleri gibiler...
Milim farkları da yok... Öyle olduklarından haberleri de yok, ne yazık ki.
Ne güzel.. Eh, böyle olunca da tartışmada olmuyor ki; canı sıkılan buraya geliyor...
Lakin bu başlıkta öyle böyle yok.. Daha geçen videomda USD da 5,71 de alım yeridir. Alınız dedim.. Yazılarımda da mevcut. Ama burada kimse bana sataşmadı.. USD alıyorum diye CHP lisin sen, TROL de demedi...
Yahu arkadaşlar bırakın artık bu kafayı.. Tıpkı 1990 lar da ki "Türbanlılar Üniversiteye Giremez" kafası ile aynı kafa...
İsteyen istediğini giysin.
İsteyen istediğini alsın, isteyen istediğini satsın.. .. Alın yada satın. Argümanlarınızı, düşüncelerinize yazın.. Burada bu başlıkta sıkıntı yok. Herkes okur ve geçer... Küfür etmeden, saygısızlık etmeden.. Hakaret etmeden..
USD yükselir bu sebeplerden, düşer bu sebeplerden demek yada yazmak çok mu zor...?
USD'ı senin baban mı basıyor ki, bu kadar savunuyorsunuz? USD bu. İner de , çıkar da...
Keza, hisse... Alınır da, satılır da...
Banane.. VAKBN dan.. Babamın bankası mı?
Sadece senin düşündüklerine ters argümanlar yazıyoruz diye; TROL diye hitap etmen, asıl seni TROL yapmaz mı?
Belki de sen en büyük TROL sün de haberin yok..
Zaten bu toplumda en büyük sıkıntı kendimize aynada bakmamamızdır...
Mobbing den şikayet ederiz, ama kralını yaparız. Yaya geçidinde yayaların üzerine süreriz, ama biz yaya olunca sürücülere ver yansın ederiz..
Bir Kapıdan geçerken "sen önden; yok sen önden deriz", birbirimize nazikmişsiz gibi yol veririz ama trafikte kavşakta diğer arabadan önce kavşağı geçebilmek için diğer araçların üzerine süreriz...
Sosyal medya da da öyle değil mi?
Nasıl olsa beni bilmiyor, tanımıyor ki; kaba olsam ne olur ki?
Ne mi olur?
İnsan olmazsın o kadar...
İyi hoşta ilk bölümdeki benzetmelerinin alaycı, kışkırtıcı olduğu malum..
Benzer şey az bulabilecekken, ifade ettiklerin mübalağanın daniskası olmuyor yani öyle mi selka..
Burda imam gibi takılırsan böyle gaz kaçırdıkça milletin de canı şey çeker di mi..
...
Buraya has gibi dediğin kimseler geçen sen alınca karışmadı şu bu demedi muhabbetin de yanıltıcı..
Devir hızla değişiyor.. Senin buranın ekip neredeyse yok ki kalmadınız ki fazla gelip ne desinler, hele de sana ???.. )
Araya da birkaç mantıklı realiteyi başına ortasına sonuna katıp bu karmaşadan böylesi yazmak esas tam örnek troll zanaatı..
Neyse, sebep oluyosun yazıyoruz işte..
Sayın SELKA ' ya TROL diyenlere , çamur atanlara , boş boş konuşup klavye delikanlılığı yapanlara söylüyorum . Sayın SELKA ' nın yorumlarını severek okur ve takip ederim . Piyasalar hakkındaki görüşlerini özellikle dikkatimi çekti . Gerçekten tahminleri tutuyor . Bana göre bu forumun en bilgili , en donanımlı üyesi . Nereden biliyorum . Yazdıkları yazıların , yorumların kalitesinden . Özellikle uyardı . Dolarda önemli destek noktasınin 5,71 TL olduğunu 3 gün daha altı kapanış yaparsa aşağı doğru düşüşün devam edeceğini söyledi. 5,85 ' in ise tepe noktası olduğunu söyledi .
Hanginiz böyle nokta atışlar yapabiliyorsunuz ? Sayın SELKA ekonomist diye geçinen showmenler gibi dolar 10 -12 TL olacak diye yazılar yazıp , videolar çekseydi o zaman daha çok yaranirdı sizlere . O zaman da el üstünde tutulurdu . Bu millete doğruları söylemeye de gelmiyor. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali ...
başlık yanıltıyor herhalde.
başlığa bakmayın dönemsel esnek yorum var burda.
misal su an buraya düzenli yazanin çoğu bir miktar yukarı bekliyor bu geçen hafta yazıldı.
ama su olacak bu olacak gibi abidik gubidik sallamayız.
gorus farki her zaman olabilir.
selka 5.85 demis ben oraya gelirse biraz daha beklerim.
herkes gorusunu yazar.
yatirimini kendi yonetir.
karpuzun kabugunu kovalamak diye bisi vardir.
6 lira 40 gurustan ici yenmis karpuzu alip.
bu kabukmus diye millete sarmanin anlami yok.
Evet, haklisiniz. Bu baslikta sallama olmadigi donemsel olarak diger yatirim araclari gibi dolarinda yukselis ve dususler yasayacagi soyleniyor. Bu soylemler rakamlarlada ifade edildigi icin havadada kalmiyor. Genel olarakta dogru ciktigi basligi takip edenler biliyor. Ama malum bazilari gibi 10-12 lira gibi yada 1-2 lira olacak gibi absurt rakamlar teleaffuz edilmedigi ile icin bazilarinin hosuna gitmiyor.
Sanirim onlardan bazilari selka dolar yukselecek 12 tl olacak derse dolarin yukselecegini dusunuyorlar ondan salliyor olabilirler. Gercekten bazilarininbu kadar hasta ruhlu oldugunu dusunuyorum. Yoksa kartlasmis fosiller buraya gelip kiskirtici laflar soyleyerek ortaligi karistirmaya calismazlardi.
Katrani kaynatsan olur mu şeker?
Cinsine tükürdüğüm cinsine çeker.
viop ay sonu mevzusundan biraz yükselir, dengelenir sonra..
hani bu dolar 5.71 aşağı kırmıştı teyiti bile gelmişti ya, öküz tuzağı mı oluyo bu şimdi..?
Bu nasıl başlık gül gül öldüm dolar düşecekmiş :kahkah:
Önce gelsin 12 tl ye ondan sonra düşeceği varsa düşer belki..
Bu dünyada öküze de tapanlar var...
Sadece görmek istediklerini görenler...
Burada üstad dediklerinin tahminlerini neye, hangi sisteme, hangi analize dayadığını gören var mı?
Bir grafik paylaşıldı mı?
Ben hatırlamıyorum.
5,30 ila 5,90 gibi afaki limitlerle alın satın denmekte...
Hisse en iyi yerden alınmakta...
Kaç lot alındı, kaç lira kar edildi kimse bilmiyor.
Laf çok ve uzun...
Ben malum başlıkta baya uzun bir zamandır yazmakta ve okumaktayım.
Dolar tercihimizin amacı ne nedenini onlarca defa yazdık.
12 lira gibi bir kur tahmini kime aittir ne zaman edilmiştir bilmiyorum.
Amacı al-sat olmayan insanların dolara bakışı bu başlıkta hakim görüş gibi değil.
Neyse... Dedim ya herkes baktığını görüyor.
Ve bu ülkenin bir gerçeği: şeyh uçmaz ama mürit uçurur...
Malum başlığa bu kadar laf atılmasa, giderek bu kadar kötü laflar edilmese inanın yazmazdım bunları.
Kimin kime inandığı ve de takip ettiği beni ilgilendirmez.
Not: Bu forumda bulunduğum uzun yıllar içinde görmediğim tip üstadı azam muazzam kalmadı...:)
ben dth'lar 100 milyar dolara inince döviz alacağım, tekniği para çizer
lakin bunların kestaneleri kim çiziyor onu anlamadım, hangi kestane sormayın, grafiği yok..!!
Martta nisan da dolar çift hane olması için plan yapılmıştı. Bunu berat albayrak açıkladı.
Berat Albayrak, seçimlere bir hafta kala Türkiye'ye ekonomik bir operasyon düzenlendiğini belirterek, "Türkiye Muz Cumhuriyeti değildir. Bir ülkenin 82 milyonunun parasına operasyon çekip, bir doları 10 lira yapmaya çalışacaksınız, biz de izleyeceğiz öyle mi.
Doların nisan nayıs da 10 15 olmasını planlayanların oyununu bozmuşuz
https://www.google.com/amp/s/m.sabah...ciklayacak/amp
Doların 12 olması demek altın 550 lira demek muazzam bir rakam
Martta swapları kapatarak ve önlemler alınarak bu operasyon durdurulmuş demekki
Bu esnada borsa çöktü 83 bine
hahhhaha, hatırladım üstadı azam muazzam' muhabbetini, herhalde 12-13 sene evvel falan.. egosu şişkin bi arkadaşı ti'ye alan bi kaç entry vard, bora bey'i ilk o zaman tanıdım, etrafında bi mürit kitlesi biriktirmiş olan egolu arkadaşa doğrudan bu şekilde hitap etmesi muazzamdı, çok beğenmiştim.. hatta bora bey'in dalga geçen yorumlarını destekleyen bi şeyler yazdığım için, bahsi geçen arkadaş özelden mesaj atıp sitemlerini bildirmişti :)
küfürbaz sığırların gargarası altındaki öbür topikte bora bey'in bi yorumunu görmüştüm geçende, aklıma geldi.. yağmur yağmıyor olmasından dolayı istanbul'un susuzluk riski vs yeni başkan üzerine.. yaşı yetenler hatırlar; 90'ların ilk yarısı itibariyle şehr-i istanbul'un birinci sorunu su sorunu idi.. sokaklarda biriken çöp dağları bile fazla bi sorun değildi, ama bakırköy tarafında oturuyordum o sıra ve haftanın bazı günleri, o da gece 02 sonrası bi kaç saat su akabiliyordu sadece.. su akar akmaz önce bi banyo yapardık alel acele, sonra küveti doldururduk.. su akmayan bi evin nasıl bi cehennem olduğunu şimdiki nesle anlatmak çok zor.. sonra yerel seçimde sürpriz bi şekilde yeni bi bld başkanı seçildi- seçimi takip eden 3 hafta boyunca sürekli yağmur yağdı, bu yağmur hiç durmayacak mı falan diye endişelenmiştik, barajlar doldu ve sular akmaya başladı, kısa sürede borular tamir edildi, yeni kanallar falan filan, bi daha sular kesilmedi.. 5-6 sene evvel yine bi kuraklık olmuştu, rezervler azalmıştı, chp'li arkadaşlar saat başı baraj doluluk oranları online olarak bildirirdi emlak topiğinde- geliyor gelmekte olan tadında :)
şimdi, laz müteahhidin muazzam seçim zaferinden bu yana yağmur yağmıyor olmasının hikayesini sonraki dönemlerin tarihçileri yazacaktır bi şekilde.. ama mesela çeyrek asır sonra su kesintileri tekrar başlayacak olursa bunun herhangi bi siyasi sonucu olacağını hiç sanmıyorum.. okumuş- etmiş, modern, çağdaş, akıllı, ince zevklere sahip, zeki, farkındalığı yüksek kitle için bunun herhangi bi ehemmiyeti olmayacaktır, onların tamamı yine chp genel merkezi kimi aday gösterirse ona oy verecektir sorgusuz sualsiz.. ister sular akmasın, ister çöpler toplanamıyor olsun, ister yerel idarenin sorumlu olduğu başka alanlarda sorunlar yaşansın, bu kitlenin oy tercihinde herhangi bir kayma olma ihtimali sıfır.. ister ekmeloğlu aday olsun, ister muharrem olsun, ister solcu selo olsun, ister sağcı laz müteahhit aday olsun, kim olursa olsun, bu kitle her şekilde tıpış tıpış gidip oyunu ona verecek.. belirleyici olan; eğitim düzeyi düşük alt sınıf kitle, oyunu 2 kilo makarna- 3 torba kömür için satan kitle.. onlardan bi kayma olursa 51-49 dengesi değişebilir, öbür taraf beton gibi sağlam