https://i.hizliresim.com/nesrm9r.png
teşekkürler, resimleri de koyalım :)
Printable View
https://i.hizliresim.com/nesrm9r.png
teşekkürler, resimleri de koyalım :)
Her geçen gün Deva lehine işliyor ama Deva'da tık yok.
Almanya'da eczaneler ve vatandaşlar ilaç kıtlığı nedeniyle zorluk yaşıyor - Haber 7 DÜNYA
https://www.linkedin.com/search/resu...HEADER&sid=LdL
Başlık:
"............DEVARGE 2022 yılını ödüllerle tamamladı! Yıl boyunca birçok başarılı projeye imza atan, yaklaşık 400 kişiden oluşan Ar-Ge ekibimiz DEVARGE, Aralık ayı içerisinde Altın Havan Ar-Ge Ödülü ve 11. Kimya Ar-Ge Pazarı Birincilik Ödülü olmak üzere iki önemli ödülü kazanarak başarısını bir kez daha kanıtladı....................."
https://media.licdn.com/dms/image/C4...5X3bFL46x_BGss
bu haberden alıntı:
"......Çin ve Hindistan'dan teslimatların yapılmaması
Alman Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsüne göre, şu anda ülkede bulunmayan ilaçlar arasında antibiyotikler, diyabet ve kanser ilaçları, antihipertansifler ve ağrı kesiciler yer alıyor.
Enstitüye göre tedarikte yaşanan darboğazın ana nedeni, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan teslimatların olmaması.
Ülkede satılan ilaçların yaklaşık yüzde 80'i Çin ve Hindistan gibi ülkelerde üretilen muadil ilaçlardan oluşuyor..............."
Aktif madde (etken madde, API) üretebilen Türk jenerik ilaç firmaları için büyük fırsat var.
Dün 300.000 lot satan terayı merak edip alışlarına baktım merak edenler için twittere yazdım https://twitter.com/eyp_ozer/status/1609989728534765568
Güzel haberler geldi fakat hisse fiyatı düşmeye başladı.Bunun izahı nedir?
başlığımızın altına düşen derin sessizlik :notr::plc:
Noldu acaba fabrikalarımı yandı depolarını Selmi bastı yada imtiyaz oranı kırkamı çıktı ganı bozuklar oynuyor oyunlarını 100 den değil bistten atılmalı bu şirket sadece hayal pazarlıyor çünkü.iyiki çıkmışım SS yarısıydı yakaladı ve geçti bundaki zaman ve para kaybımı telafi etti....birdaha bu 🐫 ye bulaşmakmı?asla Allah olanlara sabırlar versin.ytd
Blomberg de söyledi astrazeneca bir başka firmayı 1.8 milyar dolar bedelle satın alma anlaşması imzalamış üstadlarımıza bil mahiyetinde....saygılar
Satılan firmayla kendi deveni mukayese et işte,anlıyorsan aç bilançolarına bak ikisininde ona göre deve'nin fiyatı ne olmalı?bul
sanayi üretim verisi açıklandı toplam sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre % 1,3 bir önceki aya göre % 1,1 düşüş var sektör olarak baktığımızda temel eczacılık ürünlerinde ise tahmin ettiğimiz gibi artışlar var geçen yılın aynı ayına göre % 6,7 artmış geçen aya göre % 3,2 artmış bu veri temel eczacılık ürünlerinin tamamını kapsıyor ilaç tarafında miktarsal olarak adet bazında sayın bakanında belirttiği gibi % 40 lık bir artış olacağı bekleniyor bu artışın çoğu akut ürünlerde bunların çoğu jenerik ilaçlar deva gibi jenerik ürün üreten firmalarda artışın çok üzerinde bir artış beklenebilir.
Günaydın yatırımcı ilişkileri ile görüştüm merak ettiğim bir kaç soru vardı sizlerle de paylaşıyım. 1cisi ihracat yasağını sorudum bir kaç gün ihracat ekranları kapatılmış sonrasında bakanlığa ihracat için ürünlerin üretildiği stokta beklediği anlatılınca bir iki günlük aranın ardın ihracat ekranları açılmış ihracat ürünleri planladığı gibi sevk edilmiş. 2. si haberlerde sıklıkla yer alan bulunamayan ilaçlar konusunda bizim ne durumda olduğumuzu sordum haberlerde yeralan bu ilaçların genellikle antibiyotik ilaçlar olduğunu söyledi devanın bilançoda da görüldüğü üzere yüksek stoklu çalıştığı ve hammadde tedarik problemi olmadığı bu dönem üretimin talebi karşılamak için 4 vardiya çalıştığını söyledi 4 vardiya deyince yanlış mı duydum 4 vardiya mı diye tekrar sordum evet dedi pazar payımızı epey arttırmış olmalıyız sorusuna tabi bir cevap vermedi bilançoda etkisini göreceğiz demekle yetindi. 3 soru yeni fabrika tamamlandı mı idi bu çeyrek tamamlanıp üretime geçileceğini daha önce söylemiştik dedi planlandığı gibi bu çeyrek tamamlanacak dedi tamamlandığında kap ile duyurulacağını söyledi kap konusunda biraz gevşeme var gibi görünüyor.
değerli ortak,
2022 Q4ü anlamız açısından değerli bilgiler.. Fabrika için olan KAPı da bekliyoruz.. paylaşım için teşekkürler.
ilaç yokluğu, özellikle mevsimsel hastalıklar alanında halen devam ediyor.. maalesef bitmiş değil.. "tedarik zincirinin kırılması" demek budur.. evde şeker bitince, 2-3 dklık mesafedeki bakkaldan marketten şeker almak mümkündür ve ve şeker tedarikini tekrar sağlamış oluruz. maalesef ilaçta böyle değil.. aktif maddenin SKTsi olduğu için, eğer herhangi bir "ilaç montajcısı" (aktif madde üretmeyen ilaç fabrikası) artık aktif madde almamaya başlayınca; sonradan tekrar pazara geri dönüşü çok zorlaşıyor; aktif madde bulamıyor. zira aktif madde üreticisi SKTsi olan, firmaya tahsis üretilen aktif maddeyi her gelene veremiyor.. deposunda mal gani gani olmuyor (SKT sorunu). yeni üretim için ise termin süreleri uzun. firmada başka aktif maddecisine gitse, yeni aktif maddeciyi sağlık bakanlığına tescil ettirmek en az 9 ay süre (GMP kuralları gereği deneme üretimi gerekliliği ve bekleme süreleri var)... aktif maddesi olmayanlara bu sezon bitmiştir..
OV/UV bakımından; Çin kaynaklı aktif madde sıkıntısının TRde aktif madde üretebilen firmalara çok önemli fırsat penceresi açtığını düşünüyorum..
Hala umudu olan varmı? yine yaptılar yapacaklarını bunlar şeytanın taharet bezi işi gücü olmayan beklesin dursun bir başka baharı, göreceksiniz bilançoyu büyük hayal kırıklığı olacak demedi demeyin.ytd
sayın kutupbaşı bu firma için umudu olmayan birinin mantıken bu hissede de olmaması lazım son çeyrek bilançoya ilişkin kişisel bir tahminim var ve bu tahmin ile birlikte son dönem sektörde ve şirkette yaşanan gelişmelerinde etkisi ile elimdeki hisseleri tutuyorum. Burada şirket hakkında kişisel görüşümü paylaşmamaya özen gösteriyorum insanların benim kişisel görüşümden etkilenip zarar etmesini bir başkasının mutsuzluğuna sebep olmayı istemem. Burada bu şirketle ilgili paylaştığım bilgiler tuik verileri ilaç işverenleri sendikası verileri bakanlık açıklamaları yada yatırımcı ilişkilerinden edindiğim bilgileri uluslararası basında çıkan haberleri paylaşıyorum aslında şirketin yatırmcı ilişkileri bölümü gerekli bildirimleri yapmış olsa bende buradaki değerli bilgiler paylaşan bir kaç arkadaş da bu bilgileri paylaşmamıza gerek kalmazdı muhtemelen yapılması gerektiği halde yapılmayan kap bildirimlerinden dolayı buradaki bir avuç insan paylaşmaya değer gördükleri somut bilgileri paylaşıyor bu sayfada. başka herhangi bir hissenin topiğini açıp 2 sayfa okuyup sonra burayı okuduğunuzda zaten paylaşımların bu minvalde yapıldığını fark edersiniz.
Size ve diğer değerli arkadaşlara en ufak bir sözüm yoktur olamazda,yüklü miktarda bu hisseyi 3 yıl tutmuş birisi olarak düşüncelerimi yazdım kardeş cauti-Maslak1-nilkiz ve daha bir çok değerli arkadaşların siz dahil topikte bilgisi ve etkisi çoktur ancak sizlerce 70 lirayı gören hissenin 50 liralara çekilerek süründürülmesi doğrumudur? mesela savunma san.hisse bunun yarısından azdı şimdi geldiği nokta bunun üstünde yani patronaj etkisi hisseyi mahvediyor onu anlatmak istedim rahatsızlık vermiş isem yada yanlış bir şey yazmışsam özür dilerim.ytd saygılarımla
estafurullah özür dileyecek bir şey yok tabi ki ayrıca burada neyin doğru neyin yanlış olduğu hakkında ahkam kesmek kimsenin haddine de değildir tabi ki herkesin paylaşımları değerlidir ben sadece kendi paylaşımlarımı hangi pencereden yaptığımı açıklamak ve burada değerli bilgiler paylaşan arkadaşlara dem vurmak için yazdım sadece saygılar.
bist 100 -%5
Deva -%0,19
tutunma emareleri var , ha bizi bist 100 dışına atmışlardı değil mi :)
Sevgilerimle
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...i-koydu/679475
haberden alıntı:
"..............Türkiye’de ilaç hammaddesi üretimi gerçekleştirilecek bir ihtisas OSB’si kurulması gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu OSB, 15-20 ilacın hammaddesinin üretilebildiği bir merkez olmalı.
Hammaddesi Türkiye’de üretilen ilaç sayısının zamanla 50-60’a çıkmasını hayal ettiğini bildirdi:
- Bu konuda Çin’i yanımıza alarak ülkemizi ilaç hammaddesi üretim merkezine dönüştürebiliriz.
İlaç hammaddesi konusunda kolları sıvadığını kaydetti:
- Ben 4 farklı ilacın hammaddesini üretmek üzere hazırlıklara başladım. 25-40 milyon dolarlık yatırım öngörüyorum. Tesis 70-80 milyon dolar ciroyu yakalar diye tahmin ediyorum. Yüzde 60-70’ini de ihraç edebiliriz gibi bir hesap yapıyorum........"
not:
şimdiye kadar keşfedilmiş 5 bin civarı aktif madde (ilaç hammaddesi) var. bunların kimilerinin artık tedavide yeri yok.. 2-3 bin civarı halen günceldir.. yukarıdaki haber ve bu bilgiden de anlaşılacağı üzere ilaç hammaddesi üretimi konusunda Türkiye oldukça bakir ve geridedir. Haberde sözü edilen, "Çinle işbirliği" konusunun da ar-ge, know how, hammadeyi sentezlemiş olmak gibi konularla olduğunu tahmin ediyorum..
Deva ile ilgisi: Ar-ge departmanımız hammadde sentezleme, bunu ticari boyutta üretebilme, ürüne dönüştürme vb üzerine çalışıyor.. "sentezledim ve ürün oldu" dedikleri herşey işte bu ilaç hammaddesidir (ilaç etken maddesi, aktif madde, API)..
haberde ismi geçen firma, fırsat alanını görmüştür.. TRye ilişkin zorluk şudur: bu kadar uğraşma ve finansal yatırıma TR pazarı feasible mıdır? cevap: değildir .. ihracat olmadan ölçek yakalanamıyor.. Devanın işinşin özeti de budur.. yoksa; 400 kişilik ar-ge dpt TR için oldukça lükstür..
Bugün 28 milyon liralık işlem hacmi var bunun büyük bölümü hisseyi kontrol edenlerin karşılıklı işlemleri sanırım bu kadar sığ bir hissede bile adamlar robot çalıştırıyor. Daha önce de belirttiğim gibi halka açıklığı düşük dolaşımdaki hisselerin büyük kısmı birilerinin elinde diye düşünüyorum. İmtiyazlı hisseler düşük halka açıklık oranı yüzünden derinliği olmayan bir hisse durumunda adeta suyu çekilmiş portakal gibi bütün bunların sunucu hisse fiyatının belirlemede etkin bir piyasa oluşmuyor. Hissedeki hakim güç bu durumu istediği gibi kullanıyor borsanın kötü olduğu zamanlarda 5-6 milyon liralık işlemlerle hisseyi %4-5 eksi yapabiliyor 3-5 milyon liralık işlem ile şirketin piyasa değerini 400-500 milyon lira düşürebiliyor. Arada hisseye birileri giriyor o sıra işlem hacminde bir yükseliş oluyor ancak parlayıp sönen ateş gibi o da kalıcı olamıyor.
Sn Maslak1'in de zaman zaman sektöre ilişkin önemli paylaşımları oluyor. Son dönemde sektöre ilişkin özellikle Deva'yı doğrudan etkileyecek bir sürü olumlu haber varken hisse bu duruma kayıtsız kalabiliyor. (Bu durumun en önemli sebebini yukarıda bahsettiğim nedenlere bağlıyorum) Kısaca tekrar etmek gerekirse Aralık ayında gelen ilaç zamları, yeni alınan ruhsatlar ve piyasaya sürülen ilaçlar, hem ülkemizde hem de Avrupa'da ilaç yokluğu, hammadde arz sıkıntısına yüksek stok ile girmesi, mevsimsel salgın sebebiyle akut hastalıkların artması 4.çeyreklerin şirketin satışlarının hem yurtiçi hem de ihracatındaki en yüksek dönem olması jenerik ilaç, aynı zamanda hammadde üreticisi bir firma için bulunmaz bir fırsat var. Ayrıca finansal açıdan şirketin ciddi döviz pozisyon fazlası bulunuyor. Bütün bu haberlerin, verilerin ışığında şirket bu durumu artık fırsata çevirebilmeli yoksa bu kadar arge, ihracat, pazarlama vs boşuna yapılıyor anlamı çıkar bu açıdan önümüzdeki birkaç çeyrek finansalları çok önemli olacak öncelikle hasılat, ihracat ve karlılık konularında kayda değer bir sıçrama (patlama) yapması gerekir. Sonuç olarak hissedeki hakim gücün hisse üzerindeki bu olumsuz etkisini kırmak ancak gelecek yüksek büyümeyi yansıtacak finansallar ile olacaktır.
sayın erdgass hisse takası ile durum son üç aya kadar dediğiniz gibi oluyordu bir kurumdan phılıp kapital yada qnb den günlük 200-300 bin lotlarla alış satışlar olur endeksten bağımsız bu hareketlerle % 3-4 hareketler yapardı son üç aya kadar gedik phıı kapital qnb bunların takası toplam 5 milyona yakındı şimdi 2 milyona düştüler. fakat son üç ayda yatırım fonlarının takası 2 milyondan 5 milyona çıktı yabancı takası 2 milyondan 5 milyona çıktı yatırımfonu ve yabancı takası 10 milyon lota ulaştı buda dolaşımdaki payın kabaca 1/3 yapar son bir aydaki aşağı yukarı hareketlerin neredeyse tamamımı yatırım fonları yaptırır oldu nitekim en son teradan 300 bin lot satan yatırım fonu düşüşü başlatan o fon oldu endeksten daha negatif ayrıştıranda o hareketti. Bilanço kısmına gelince bir önceki sayfada görüşmemi yazmıştım şu an talebi karşılamak için 4 vardiya çalıştıklarını ifade ettiler zaten neredeyse bir senelik stokla çalışan firma bugünleri böyle değerlendirmesi lazım fiyat artışının öne çekilmesi bu yılki ihracattaki kıpırdanma iharcatın zaten son çeyrekte yapılıyor olması ve yurt dışındaki ilaç kırizinden muhakkak pozitif etkilenmişizdir gerçekten benimde en çok merak ettiğim bilonço olacak bu çeyrek ve 2023-1 çeyreğide çok merak ediyorum birde tabi 2 yıldır uğraşılan abd onayı gledi daha önce sadece kartepe için onay vardı gözdamlaları için pazar açıktı şimdi tüm ilaçlar için abd pazarı açılmış oldu bekleyip göreceğiz.
https://www.winally.com/avrupada-ila...um-arayislari/
Haberdeki durum Amerika (ABD) için de geçerlidir.
Avrupa ve Amerikadaki (ve ana akım global medyaya konu olmayan daha bir çok ülkedeki) yokluklar, yaygın ve hacimli yokluklardır. Aktif madde (API, etken madde, etkin madde) üretebilen Türk firmalarına burdan fırsat çıkmaması çok zordur. Ancak, firma beceriksiz olursa burdan bir fırsat çıkmaz.. Deva her 2 coğraftayada da kendi şirketlerini kurmuştur. Hem ABD hem de EU GMP onayları vardır. ABD ruhsat sayısı henüz 7-8dir (son GMP denetimi sonrasında önemli artış bekliyorum).. Avrupada ise yüzlerce ruhsat var.. Ruhsat olarak; yenilerini almak için, hem firma hem de Avrupa sağlık otoriteleri tarafında uygun zemin var. Yani; Deva, Avrupa standardında aktif madde ve ilaç üretebiliyorken, Avrupanında (ABD de) Çin dışı kaynaklardna ilaca ihtiyacı var.
Uzun süredir bir Deva yatırımcısı olarak, Devanın işleri bakımından en çok takip ettiğim konu ar-ge ve geliştirilen "moleküller"dir ("etken madde", API, aktif madde, etkin madde). Onun da sebebi işte budur. PH'ın daha 10 yıl önce anons ettiği ve medyaya konuştuğunda değindiği "dikey entegrasyon" stratejisi şirketi 5-6 yıldır pozitif ayrıştıyor durumdadır. Bu ivme artmaktadır. İlaç yokluğu, bu bakımdan yeni bir alan açıyor.
Bu yeni ortamdan global ölçekte Türkiyede faydalancak Deva dışında 5-6 firma daha olur (sadece aktif madde sentezleyen, aktif madde geliştiren, aktif madde üretenler)...
2022/9 aylık finansallara baktığımızda,
31 Aralıkda 1.734 bin tl olan banka kredisinin 1.311 bin tl artışla 3.045 bin tl ulaştığını görüyoruz.
1 Ocak dan 30 eylüle yeni 2.816 bin tl banka kredisinin aldığını görüyoruz .
Firmanın toplam banka kredisi 3.045 bin tl nin ,2.557 bin tl si , %84 ü 12 aydan kısa vadeli spot ve rotatif kredilerden oluşuyor.
Aynı dönemde alacaklarda 636 mio tl , stoklarda ise 691 mio tl olmak üzere toplam 1.327 bin tl artış olduğunu görüyoruz. Yani kısa vadeli banka kredisinin net bir şekilde alacak ve stok finansmanına gittiğini görüyoruz.
Alacaklarda vade uzamasından dolayı değil ciro artışından kaynaklı alacak artışının olduğunu görüyoruz . Zira alacak tutma süresinin 125 gün ile , yine stok tutma süresinin ise 273 gün ile yıllık ortalamalarında olduğu görüyoruz. Firmanın borç ödeme süresi 6 gün ortalama seyretmektedir. Firmanın ats+sts-bös , 125+273-6 =393 gün ile korkunç bir işletme sermaye gereksimine ihtiyaç duyduğu aşikardır. Bu işletme sermayesinin banka kredisi ile finanse etmekle birlikte , bu çaplı 9 aylık duran varlık yatırımı 370 mio tl nin kendi öz kaynaklarından finanse ettiğini görüyoruz.
İşin doğası gereği nakit döngüsünden dolayı yüksek finansmana ihtiyaç duyan şirketin , bu aşamada temettü vermeme yada minimum tutmasının sebebi çok açıktır üstelik şirketin duran varlık yatırımları ile büyümeye yönelik hedefleri varken...
Sevgilerimle.
Evet. Kısa dönemli döngü farklı. Sabır gerektiren bir hisse. Sabreden sonucunu alır diye düşünüyorum
Evet, eğer şirket nakit ihtiyacı ve borçlanma piyasasında yükselen maliyetlere vurgu yaparak bu yıl temettü vermiyoruz derse, hisse olumlu etkilenir..Sonuçta temettü demek patronların ballı temettü alması demek.
Böyle bir hareket, aynı zamanda satış işinin de yaklşamkata olduğunu, bilanço görünümüne önem verildiğinin sinyali olur. Biraz iddialı olarak ama bu yıl temettü vermiyoruz kararı çıkarsa hisse 1-2 tavan yapablir.
Bilançonun kötü olacağını gelecek karın enflasyona yenilmiş olacağını ve bu sebeple hissenin önünün kapatildığını endeksin 2 katı düştüğünü ve buradan kalkamayıp 57-58 gibi bilanço karşilayacağını düşünmekteyim ki değerli arkadaşlarımız bunu bir adım daha ileriye taşıyarak temettü verilmemesi gibi neredeyse ortak bir kanaat ulaşmışlar demek ki umutlar önümüzdeki bahara kaldı,şirket iyi yönetiliyormuş gibi yapılarak pazarlanırken aslında kötü yönetiliyor tıpkı ülke ekonomisi gibi TL ile borçlan faiz % 10,dolarla borçlan faiz % 10 içinde olanlar batsın felsefesi işte....ytd
Belçika'da 200 kalem ilaç bulunamıyor
Belçika'da antibiyotikten soğuk algınlığı ilaçlarına, kortikosteroidlerden çocuklar için ağrı kesici ve ateş düşürücü bazı şuruplara kadar 200 kalem ilacın temininde sorun yaşandığı bildirildi.
Belçika basınındaki haberlerde, ülke genelinde birçok eczanede bazı ilaçların bulunamadığı belirtildi.
İlaç teminindeki sorunun kaynağının artan talep, Çin'deki üretimde yaşanan sıkıntılar, enflasyon ve enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklanan üretim sıkıntıları olduğu ifade edildi.
Bulunamayan kalemler arasında bazı antibiyotikler, soğuk algınlığı ilaçları, kortikosteroidler, bazı spreyler, çocuklar için ağrı kesici ve ateş düşürücü bazı şurupların yer aldığı kaydedildi.
Belçikalı eczacıların bulunamayan ilaçlar yerine bazı durumlarda hastalara jenerik ilaçları önerdiği veya ilaçları kendilerinin hazırladığı bildirildi.
Belçika'da birkaç aydır süren ilaç sıkıntısının özellikle grip salgınındaki artışla birlikte talebin yükselmesi nedeniyle ortaya çıktığı belirtiliyordu.
Kaynak : Anadolu Ajansı
matriks.17.01.2023/14.40
Kişisel bir cevap yazmayım diyorum fakat bir yerden sonra kendime engel olamıyorum bilanço nasıl kötü gelecek onu bir anlatırmısın bakan çıktı açıkladı ilaca olan talepte % 40 artış var dedi firmaya sorduk talebi karşılamak için üretim 4 vardiya çalışıyor dedi aralık ayı zamlı satışlar yapıldı yurt içi bu şekilde yurt dışı zaten ihracatı son çeyrek yapıyor bu yıl ilk 9 ayda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre % 32 artmış kaldı ki avrupa abd batının tamamı fellik felli ilaç arıyor deve dişi gibi ihracat birimleri kuruldu ihracat bu ortamda nasıl kötü gelecek bilanço nasıl kötü gelecek bana anlatırmısın geçtiğimiz yıl koca onkoloji fabrikası yapıldı yatırımlar için geçen yıl 1 milyar kasadan nakit para çıktı yok kredi şu kadar arttıydı faiz şöyle gelecekti faiz 50 milyon 100 milyon fazla gelse ne olacak az gelse ne olacak koca fabrika yaptın kurduğun yeni arge binası hayvan sağlığı bantları yenilediğin üretim bantlarına girmiyorum bile bu yatırımları bu sene yapmaya kalksan belki 2-3 milyara yapamıyacaksın
Cevaben yazdıklarının hepsi farazi,gidip gördünüzmü?Velevki dediklerinin hepsi doğru kabul edelim varmı bunların detaylı KAP açıklaması sanırım yok bunların hepside değerli topik yazarlarımızın(siz dahil)özel çabaları ile ulaşılam bilgiler bilmiyorum muhasebe bilginiz nedir ancak bu ülkede nice bilanço makyajları yapılabiliyor nice YMM nice sahtekarlıklara ortaklık yapabiliyor mutlaka tecrübeniz vardır herkes olumlu yere odaklanıyor neden olumsuz olabilire bakılmıyor?Ben bir tez ortaya koydum katılırsınız katılmazsınız ama bende değişmeyen ruh hali "ph ve avanelerinin vampir oldukları ve devletin milletin kanını emdiklero gerçeği"bilmem anlatabildim mi?ytd.Saygılar
"Yazdıklarının hepsi farazi,gidip gördünüzmü?Velev ki dediklerinin hepsi doğru kabul edelim var mı bunların detaylı KAP açıklaması sanırım yok".
Polemiğe girmek gibi bir niyetim yok ancak konuya dahil olmak ihtiyacı hissettim, sn kutupbaşı yukarıdaki cümle sizin sn. Kafasınagöreyazan'a sorduğunuz soru. Ben de aynı soruyu sizin yukarıda ki yorumunuza karşılık size sorayım olumsuz beklentilere girmenizin dayanağı nedir? Gidip gördünüz mü ? var mı bunların Kap açıklaması?
Sorular şunlar,imtiyazlı olayıyla her yıl temettüden ballı kaymaklı payı alıp cebe koyuyorlarmı?evet. Her ay maaşlarını alıp cebine koyuyorlarmı?Evet. Götürecekleri ve döndürecekleri yeri biliyorlarmı?Evet. Hisse 70.70 gördüğünde çıkıp,düştüğü 48 den yerine koydularmı?Evet. Bunu içinizde başaran belki bir kaç kişi vardır ki onları kutlarım ph ve avanelerinin şahsi hisseleri bu olayı organize etmeye yetermi?Evet. Bilanço öncesi normalmi bu durum?Değilse kim aldı kim sattı?Açıklayabilen olursa seviniriz hep birlikte,saygılar
Bilançonun olumlu gelebileceğine dair somut beklentilerimiz var Aralık ayında ilaç fiyatlarına yapılan zam, mevsimsel salgın nedeniyle artan ilaç satışları ve arz sıkıntısı sebebiyle bazı ithal ve diğer ilaçların bulunamaması bütün bu gelişmeler Deva için bir fırsat olabilir diye beklentimiz var. Olumlu beklentisi olanlara gidip gördün mü nerden biliyorsun Kap açıklaması var mı diye sorarken Şirketten işlerimiz çok iyi gidiyor ilaç yetiştiremiyoruz diye bir Kap açıklaması mı bekliyorsunuz. Şunu da belirtmek isterim bilanço beklendiği gibi tatmin edici olmayabilir bu konuda ciddi beklentiye girmek de yanıltabilir zira beklentileri karşılamayan çok sayıda bilançosunu da gördük.
Benim şahsi fikrim deva gibi iyi yönetilen çok az sayıda şirket var.
Yatırılan Sermayenin getirisi (Roic ) 75 olan olan bir şirket , bu yüzden temettü vermeme olayına takılmamak lazım . Parayı bizden daha iyi yönetiyorlar ve bunun öz kaynaklarda kalması bu aşamada daha akıllıca . Ballı kaymaklı temettü almıyorlar , isteseler yüksek temettü oranıyla bunu alabilirler ama yapmıyorlar , çünkü hedefler temettüden çok öte...
Hani olumsuz olarak gördüğümüz nakit döngüsü uzuyor diyoruz ya ama bunu birazda bilerek yapiyorlar , yüklü stok ile çalışmak istediklerinden .
Alacak tahsil süresi güncelde 125 gün olan firmanın mesela 2015 yılında bu süre 160 gün .. Yani bu kadar ciro artmış alacak oluşmuş ama tahsil süresi azalmış. Yıllar itibariyle ats azalıyor bu iyi yönetildiğini göstermez mi ?
Stok tutma süresi güncelde 275 gün olan firmanın 2017 yıl sonunda 160 gün ile birlikte keskin bir şekilde stok tutma süreleri artmaya başlamış... Yani yüksek stoklu çalışmaya başlamış . Mal mı satılmıyor da stok birikmiş , elde atıl stoklar kalmış ve stok şişmiş :) Ham madde krizinin olduğu bu dönemde sanırım çok doğru hareket etmişler , yani esasen ucuz banka kredisi ile yüksek stok finanse etmişler ve bu işten de oldukça karlı çıkmışlar ve çıkmaya da devam ediyorlar.
Sevgilerimle .
Hisse fiyatında yaşanan hareketin benzeri bir çok hissede yaşandı, birçok hissede önce bir zirve yaptılar sonra o zirvelerden ciddi geri çekilmeler oldu malesef deva gibi derinliği az sığ hisselerde bunu kolaylıkla yapabiliyorlar. Son olarak bilanço için temkinli bir iyimserlik içindeyim.
bide şu imtiyaz mevzusu var temcit pilavı her 3 sayfada biri imtiyaz diye yazmazsa eksiklik hisseden bir grup var hissede imtiyaz var var biliyoruz ana sözleşmesinde de yazıyor. % 7 imtiyaz var bu imtiyaz tantanasından dolayı şu anda 7 FK lı ilaç şirketi alabiliyorsun % 7 imtiyaz var diye bu şirket şu an borsada işlem gören diğer muadili olan ilaç şirketinin 1/3 fiyatından satılıyor. Bistte imtiyazsız olan ilaç şirketleri de var biri 17 FK dan bir 21 FK dan satılıyor sırf % 7 bunda imtiyaz var ben almam diyorsanız karlılığı 3 katı pahalı 17-21 FK lı diğer şirketleri alabilirsiniz. benim asıl anlamadığım bir şirket hakkında bu kadar negatif düşünceler taşıyan yatırımcılar neden bu şirketin hissesini taşır yanlışlıkla almış ise neden satmaz çok ilginç hem beğenmiyor hem yatırım yapıyor.
evet o konuda çok iyi olduklarını yaşayarak tecrübe ettik şirketi satın aldıktan sonral sonra devayı Türkiye'de argeye en çok yatırım yapan ilaç şirketi yaptılar arge 2010 da kuruldu 2015 - 2016 meyvelerini vermeye başladı 2016 dan sonra şirketin kar marjının karlılığının nereye geldiği ortada kredi borcu olduğu halde yüksek miktarlı döviz pozisyonu taşıyarak riskleri hedge ediyorlardı kur krizinden yara almadan çıktılar firma neredeyse bir yıllık yüksek stok taşıyordu bu kadar kredi maliyeti varken bu stok taşınırmı diye serzenişler oluyordu şimdi yaşanan hammadde krizinde firma 4 vardiya üretim yapıyor kısaca dediğiniz gibi yönetim oldukça başarılı zaman hep haklı çıkardı onlar bir kusurları var çok ketumlar
https://www.karar.com/guncel-haberle...alisan-1722044
https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem...or-be-7560440/
https://www.izmireczaciodasi.org.tr/...zor-degil-6673
en son linkte verilen bilgi durumu güzel özetlemiş:
".....İFK'nin uygulamaya konulduğu 2004 yılından bu güne ilk defa yıl içerisinde (Şubat- Temmuz Aralık 2022) üç defa zam gelmesine karşın ilaç temininde yaşanan sıkıntılar devam ediyor........"
en son zammın üzerinden de, "ilaç şirketleri, ilaçları zam için saklıyor" hurafesini çöpe atacak kadar zaman geçtiğine göre, sorunun artık "tedarik zinciri" sorunu haline geldiği tescil olmuştur... "kök sebep" üzerine uzun yazılar yazılabilir...
kafasınagöreyazan ortağın firmadan aldığı bilgiye göre; şirketin 4 vardiya çalışması içinden geçtiğimiz süreçte Deva için fırsat yaratıyor.. zaten, şu sebeplerle pozitif ayrışacağını beklemek lazımdır:
1-elinde yüklü miktarda stok taşıyor
2-aktif madde üreten az sayıda firmadan biri.. yani, ürettiği kimi ilaçların aktif maddesinde Çin'e bir bağımlılık yok.. ("4 vardiya")
son 1 yıllık süreç içinde ilaçta "yok"luk sorunu, Çin kaynaklı başlamıştı ve devam etti.. bunun üzerine, hastalık mevsimi başladığında tavan yapmış olan epidemi (yerel bazlı salgın, diyelim) ilaç yokluğu sorununu daha da artırdı.. tekrar edersek yoklukla ilgi sorun;
1-hem Çin kaynaklı ve mevsimsel hastlalık grubu dışı tedavi alanlarını da etkiliyor,
2-hem de mevsimsel hastalıkların aşırı artışı dolayısıyla olan talep artışıdır (Bakanın verdiği bilgi de bunu teyit ediyordu).
pandemi döneminde, sektör akut hastalık ürünü segmentinde daralmıştı.. şimdi ise, 2 nolu maddeden dolayı tersi oluyor.. yani akut ürün segmentinde pandemi dışı döneme göre de büyüme var..
Çin kaynaklı tedarik sorunu küresel anlamda; firma tedarik stratejilerinde bir kırılma noktası haline gelmiştir. ilaç sektöründe ise bu durum, tolere edilebilir değildir.. kamu sağlığı açısından stratejik ve hatta milli güvenlik sorunu haline gelmiştir.. "China+1" denen Çin'e alternatif bir kaynak bulma konusu ilaç için tüm dünyada kaçınılmazdır.. bu süreç burda bitmez.. kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz.. unutmamalı.. ilaç yokluğu mikroçip yokluğuna benzemez..
kısa, orta, uzun vade bakımından aktif madde üretebilen, Çin dışı kaynaklara fırsat penceresi açılmıştır..
Burdan başkan PH'a mesaj: Eğer yakın zamanda bir çıkış (exit) planı varsa; konjonktür, Deva için primli fiyatlama (premimum price) bakımından güçlü fırsat sunmaktadır: Ar-ge departmanı, üretilen moleküller, sentez aşamasındaki aktif maddeler, pipelineda bekleyenler hiç olmadığı kadar değerli hale gelmiştir. Fabrikalar da tamamlanmıştır.. EU ve USA GMP belgeleri vs vs daha ne olsun?! Sayın başkan, eminim bunu potansiyel alıcılara çok iyi anlatırsınız.. sektörde bu konuda sizin elinize, değil su; damla döken dahi yoktur.. selamlar
Ben bu kurdan 63 yaşındaki Philipp amcamın , Devayı satmasını olanaksız görüyorum .. Kur bi gelsin 25-30 tl aralığına ... Ülke yönetimi bir değişsin , sadece sıcak para değil, yabancılar doğrudan sermaye yatırımlarına gelsinler o zaman konuşuruz bunları :)
Sevgilerimle.