Ani bir kararla AFYON paylarýmý ARDYZ ile deðiþtirdim. Umarým piþmanlýk duymayýz sonrasýnda.
Printable View
Ani bir kararla AFYON paylarýmý ARDYZ ile deðiþtirdim. Umarým piþmanlýk duymayýz sonrasýnda.
Kendi zirvemizden %10 civarý aþaðýdayýz maalesef. Komple malda olduðumuz için bu düþüþe bir tedbir alamadýk. Hayýrlýsý olsun.
Son durum;
AKCNS-ANSGR-ASTOR-ATATP-BNTAS-GEDZA-GENIL-KFEIN-KONKA-KTSKR-OYLUM-YUNSA þeklinde.
Son düþüþte PD/DD uygun seviyelere gelen hisselerden eklemeler/deðiþiklikler yaptým.
Dýþarýdan ilave bir kaynak sokamadýðým için, büyük ölçüde bir süredir elimde tuttuðum ve fiyatý da makul seviyede yükselmiþ olan ASTOR ve ATATP karlarý ile deðiþikliði finanse ettim.
DOAS'tan umutluydum, çarpanlarý makul seviyelerde idi ama nasýl bir 2024 yýlý geçireceði muammasýna karþý daha iyi fýrsat olarak gördüðüm kaðýtlarla deðiþtirdim.
AFYON uzunca bir süre elimde tuttuðum bir hisseydi, dün ilk defa alýþ maliyetimin altýna geldi fiyat olarak, yordu açýkçasý beni, daha uygun çarpanlarý olan AKCNS ile deðiþtirdim.
ORGE-GENTS-PNLSN-PRKME-BRKSN da izleme listemde olan hisseler, bilhassa ORGE uygun seviyelerde ama þu an eldekilerle yola devam.
Herkes için bereketli kazançlar olsun.
Ýki günlük güzel çýkýþýndan istifade ile ARDYZ paylarýmda kâr realizasyonu yaparak ORGE paylarýmý artýrdým. Umarým evdeki hesap çarþýya uyar.
ARDYZ'yi 26'lardan iyi satmýþýz diye sevinirken ekleme yapmýþ olduðum ORGE de geriye çekildi. Tesellim, ORGE'de ekleme yaptýðým noktadan % 1 civarý geri çekilme oldu, ARDYZ'de ise satmýþ olduðum fiyattan % 3,5 üzeri bir geri çekilme var. Yani arada %2,5 üzeri pozitif bir marj oluþtu lehime. Umarým ORGE de kapanýþý iyi yapar da, günübirlik sevincimiz biraz daha fazla olur. :)
ORGE bir kýyak yapýp kapanýþta atak yaptý biraz ve ekleme yerimden % 1,16 civarý yukarýda tamamladý. ARDYZ de son yazdýðým vakitten bir miktar yukarý çýktý, ancak yaptýðým iþlemden % 3,40 civarý ekstradan marj oluþturmayý becerebildik.
AFYON-ARDYZ deðiþikliðinde ise AFYON'u sattýðým fiyat ile bugünkü kapanýþ fiyatý ve ARDYZ aldýðým fiyat ile bugünkü satýþ fiyatým arasýnda oluþan farklarý mukayese ettiðimde lehime % 3,69 civarý ekstra bir marj oluþmuþ durumda. Bugünkü deðiþiklikte oluþan ekstra marjý buna ilave edersek, bu 2 deðiþiklik ekstradan % 7,09'luk bir marj katkýsý saðladý portföye. Elbette bu portföyün tamamýna yansýyan toplam marj deðil. Sadece AFYON'u satmadan ayný yerde kalsa idim senaryosuna göre orada kullanýlan nakitin üzerine oluþan bir katký.
Portföyün diðer hisseleri hala 3-4 gün önceki seviyelerine gelebilmiþ deðil. Totalde portföy zirvesinden hala %4,63 aþaðýdayýz maaleesef. Son zamanlarda bir ara zirvenin %0,44 aþaðýsý seviyesine kadar çýkabilmiþtik, ancak oradan yine aþaðý yuvarlanýverdik. Bakalým bu sefer geçmeyi becerebilecek miyiz, yoksa debelenmeye devam mý?
ARDYZ'yi her satýþýmda içim cýz ediyor. Hep bir gün elimden kaçýracakmýþým ve daha yukarýdan almak zorunda kalacakmýþým endiþesi hakim. Portföyümden uzak tutmaya gönlüm razý deðil. Ancak son zamanlarda belli aralýklarla yapmýþ olduðum alým satým iþlemleri (PNLSN'in de katkýsý büyük burada) portföyün çok daha aþaðýlarda konumlanmasýna mani oldu. Toplamda son 2 ayda bir ileri bir geri yerimizde sayýyoruz. Ama hiç iþlem yapmadan bazý kaðýtlarda sabit dursaymýþýz muhtemelen eriþtiðimiz tepenin % 15-20 civarý da aþaðýlarýnda olabilirmiþiz. Ýþin o tarafýndan bakýnca tepeden %4-5'lik geride sayma yine de fazla üzmüyor insaný.
Kapanýþ itibariyle BIST 100 Endeksi kendi tarihi zirvesinden % 6,64 aþaðýda. Son 2 günlük mumlar güçlü seyrediyor. Genelde bankacýlýk endeksi motor görevi görse de borsa geneli de bundan kýsmen az olsa da pozitif etkilendi. Umarým devamý gelir.
Bugün bir arkadaþla yine uzun vade-kýsa vade yatýrým tartýþmasý yaptýk uzun uzun.. Bu tip tartýþmalarda genelde herkes kendi iþine yarayan örnekleri vererek haklý çýkma derdinde. Uzun vadeli yatýrýmcýlýðý savunan arkadaþlarýmýzýn hepsinin dilinde benzer hisseler pelesenk olmuþ. Fî tarihinde filan hisseyi alsaymýþýz bugün þöyle olurmuþ filan gibi ezberlenmiþ argümanlar. Þöyle bir ön kabul var: Bilmem kaç senede çok iyi getiri saðlamýþ olan bir hissenin bundan yine bilmem kaç sene sonrasýna da benzer getiri saðlayabileceði gibi bir beklenti durumu.. Ama gerçekler pek de öyle deðil. Misal, geçen senenin iyi çýkýþ yapan, geçen yýl benim de portföyümde bulunan, populer hisselerinden TUKAÞ ve KONKA bu sene neredeler? Ne kadar prim yapabildiler? Gelecek yýl ne kadar yapabilecekleri öngörülebiliyor mu mesela? Buna kendim de dahil kimsenin cevap verebileceðini sanmýyorum.
Bir de her hisse mutlaka 'eder'ini görür muhabbeti dönüyor. Kesinlikle hemfikirim:) Mutlaka bir gün bir hisse 'eder'i olan fiyatla kesiþiyor. Ama hangi 'eder'? Kimin hesabýna göre 'eder'? Gerçekten 'eder' mi? Senelerdir zarar eden þirketleri bile bir gün mutlaka 'eder'ine gelir diye ýsrarla, inatla elinde tutan arkadaþlarým var? 'Eder'i ne diye sorduðumda kem küm, net bir cevap yok.. Ha benim bu konuda net bir cevabým var mý? Hayýr. Çünkü ben 'eder' konusunun göreceli olduðunu ve bir hisse için yüzlerce farklý 'eder' hesaplanabileceðini düþünenlerdenim.
Benim yaklaþýmým ne peki? Bir de benim yaklaþýmým mutlak doðru mu? Ýkincisine önce cevap verecek olursak, kesinlikle hayýr. Çünkü bu iþte mutlak doðru hiç bir zaman olmadý ve olmayacak. Baþarýlý olmuþ metotlarýn bile kendi içinde bir yýðýn defosu mevcut. Mükemmel bir yöntem diye bir þey yok.
Benim kiþisel yaklaþýmým ise þöyle: Bir yere yatýrým yapýp yýllarca orada sabretmenin anlamlý olduðuna inananlardan deðilim. Dönemsel/konjonktürel ve bilanço odaklý seçimler yapmanýn ve anlamlý kârlar görüldüðünde kâr realizasyonlarý yapmanýn ve portföy güncellemenin daha makul olduðuna inananlardaným. Bu iþler mutlak doðru olmadýðý için bir arkadaþýmýz tüm malýný bir hisseye gömüp orada uzaya çýkan bir performans da yakalayabilir hasbelkader. Ama kaç kiþiye böyle bir fýrsat denk düþer? Elimizde olanýn böyle bir performans sergileyebileceðinden ne kadar emin olabiliriz ki uzaya kadar çýkýþa eþlik edebilelim?
Ayaðýmýz yerlere basýyor çok þükür. Her daim eksiklerimiz,gediklerimiz olacak. En umulmadýk zamanlarda en doðru bildiklerimizden sapacaðýz zamanla. Sonuçta sýcak kanlý insanlarýz, zaman zaman endiþeye, zaman zaman fazla coþkuya katýlarak hatalar yapacaðýz. Ama snuçta hep nasibimizdekinden fazlasý elimizden uçacak, eksik olaný da bir vesileyle heybemize dolacak.
Çok da þey etmemek lazým.. Felsefem alttaki imzada yazýyor zaten.. Ne kadar uygulayabilirsek iþte..
Bir süre sonra tabulaþtýrýlan Varan Büfe'nin bazý bilinmeyen taraflarýný, kirli ve ahlaken pek de kabul edilemeyecek para kazanma yöntemlerini anlatan bir kaç video paylaþacaðým. Ýnsanlar bazen çok naif ve safça düþünüyorlar bazý piyasa oyuncularý hakkýnda.
https://i.hizliresim.com/6nqniar.jpg
Bu grafik de bir kenarda dursun.. MKK'nýn Veri Analiz Platformu tarafýndan hazýrlanan Risk Ýþtahý Endeksi (RÝSE) ve BIST 100 fiyat hareketinin korelasyonu. Grafik son 5 yýlý kapsar. Bir de aþaðýya son 2 yýlý kapsayanýný koyalým:
https://i.hizliresim.com/r6vdjbi.jpg
Bu da son 2 yýllýk RÝSE grafiði. Buradan deðiþik çýkarýmlar yapýlabilir. Ancak benim en çok dikkatimi çeken fiyat hareketi olarak yýl baþý ile seçim arasýndaki döneme benzer bir yatay-düþey görüntü verse de endeks risk iþtahýnda o dönemdeki gibi bir dibe vurma sözkonusu deðil.
Yine MKK verilerine göre 2016 4.Çeyrekten itibaren 4 ana alanda / sektörde Kâr Büyümesi. Baþlangýç her birisi için 100 birim olarak alýnmýþ. 'Hizmetler' 100 birimken 9000'lere çýkarak diðer sektörlere ciddi fark atmýþ durumda.. Gelecek için bir öngörü olarak kullanýlabilir mi? Üzerinde düþünmek gerek.
https://i.hizliresim.com/dbunhbh.jpg
Asýl tuhaf olaný 'Hizmetler'deki Kâr Büyümesindeki diðerlerine olan bu fahiþ fark Cirolardaki Büyümede ayný þekilde desteklenmiyor. Demek ki hizmetlerdeki kâr marjlarý diðer sektörlere nazaran ciddi oranlarda artmýþ zamanla.
https://i.hizliresim.com/921y470.jpg
https://vergiport.com/uploads/enflas...20-11-2023.pdf
Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili görebildiðim en derli toplu ve sade anlatýmlardan birisi. Gözden geçirmekte fayda var.
https://www.youtube.com/watch?v=xlmuIbBHwfw
Bu video da ayný sunumun videosu gibi görünüyor.
Þirketlerin enflasyon muhasebesi çerçevesinde nasýl bir bilanço ve gelir tablosu oluþturabileceðini kestirmeye çalýþýyor herkes. Ancak herkes sadece bilançoyu açýp þirketlerin ne kadarlýk parasal olmayan varlýklarý olduðuna bakarak bir fikir yürütmeye çalýþýyor ki bu eksik bir yaklaþým. Zira enflasyon düzeltmesi dediðimiz þey parasal olmayan varlýklarýn edinim tarihi itibariyle baþlamasý gereken bir þey. Mesela 2005'te elde edilen ya da bilançoya giren bir parasal olmayan varlýðýn enflasyon düzeltmesi sonucu kazanacaðý yüzdesel deðerleme ile 2018 yýlýnda bilançoya giren parasal olmayan bir varlýðýn enflasyon düzeltmesi sonucu kazanacaðý yüzdesel deðerleme ayný olamaz. Stoklardaki sürelerde bilanço giriþ tarihleri ile güncel tarih arasý fark daha kýsa olduðu için en fazla olsa olsa aylar bazýnda bir farklýlýk söz konusu olur. Ancak, mesela maddi ve maddi olmayan duran varlýklarda durum tam da yukarýda belirttiðim gibi varlýðý ilk edinim tarihi söz konusu olacaðý için, bizim gibi þirketlerin dýþarýsýndan bilanço takipleri yapanlarýn nasýl bir düzeltme ile muhatap olabileceðini kestirmesi imkansýza yakýn neredeyse. En fazla fikir yürütme babýnda, 2004 yýlýndan itibaren duran varlýklardaki deðiþimi takip ederek (tabi bunda da yeniden deðerlemeler iþi bozabilir), dönemsel olarak maddi duran varlýklardaki deðiþimden hareketle en azýndan çeyrekler bazýnda ne kadarlýk bir duran varlýk elde edimi saðlanmýþ olabilirden yola çýkýlarak bir hesaplama yapýlabilir. Daha bir de bu iþin amortisman ve itfa hesaplamalarý var. Bu iþi en fazla bir kaç þirkette yapabileceðimizi ve 600 civarý þirketi tek tek buna tabi tutacak ne zamanýmýzýn, ne de enerjimizin olduðunu varsayarsak, bu iþle iþtigal etmek anlamsýz ve mantýksýz bir durum oluþturuyor ve buna yönelik tahminde bulunmak havanda su dövmeye benziyor. Bu durumda ya bekle gör politikasý izlenmeli ya da borsa dýþý kalmalý. Borsada kýsa zamanlý bile olsa sene sonu ralli ihtimalinin söz konusu olmasý insaný kararsýz kýlmaya yetiyor.
Bence yabancýlarýn bankalara akýn etmelerindeki temel sebeplerden birisi de bu olabilir. Zira bankalarýn öngörülebilirliði net, çünkü hem parasal olmayan varlýklarýnýn toplam varlýklarýndaki oraný devede kulak durumunda, enflasyon düzeltmesi yapýlsa bile bilançolarý çok fazla etkilemeyeceði aþikar, hem de istisnai bir madde ile enflasyon muhasebesinden hariç tutuldular. Yabancý hesabýný yapabileceði yere gelmeyi tercih ediyor bence. Diðerleri için enflasyon düzeltmesi yapýlmýþ bilançolarýn açýklanmasýný bekliyor olabilirler, piyasadaki pek çok fon gibi.
Kiþisel olarak prensip gereði finansal þirketlere yatýrým yapmadýðým için bu çýkýþtan fazla nasibim olmayabilir. Bekle gör politikasý ile en azýndan ilk bilançolardan bir kaç örnek görene kadar fazla radikal kararlar almamayý tercih edeceðim þimdilik. Olur da kafam da net bir resim oluþursa o zaman fikrim deðiþebilir.
Çok kýsa vadede ne olur kýsmýný tam kestirmek zor, ancak bence 2024 yýlý itibariyle varlýklar ya da net varlýklar odaklý deðerlemelerin-fiyatlamalarýn kazançlar odaklý deðerlemelere-fiyatlamalara baskýn gelebileceði bir döneme giriyor olabiliriz.
Þöyle düþünün þirket 25 F/K olmuþ pahalý görünecek, ama öte yandan 0,40 PD/DD görüntüsü var. Bu durumda hangisini baz alýrsýnýz? Bunun örneklerini yaþadýk. Mesela THYAO pandemide zarar basarken F/K oranlarý çok yükseldi ve sonrasýnda zarar oluþtuðu için F/K deðerleri negatifti ya da anlamsýzdý. Ama piyasa PD/DD deðeri 0,25-0,30 aralýðýna düþtüðünde bu þirketin tasfiye deðeri bile bunun 3-4 katý eder deyip alýmlara baþladý. Yani böyle bir durumla yine karþýlaþacaðýmýz örnekler söz konusu olabilecektir.
Yünlü dokuma kumaþ ihracaat rakamlarýný inceledim ve Ekim ve Kasým ayý performanslarý pek iç açýcý deðil, miktar olarak dolar bazýnda geçen çeyreðe ve geçmiþ yýlýn ayný dönemindeki ayný aylarý göre bu son 2 ayda küçülme söz konusu. Aralýk ayýnýn nasýl geleceðini bilmiyoruz elbet. 2021'de Aralýk ayý sürpriz bir atakla çok iyi gelmiþti. Ben buna raðmen bu riski alýp Aralýk ayý sonuçlarýný beklemek ve hissede sabit kalmak istemiyorum. Hissedeki tepkisizlik aslýnda bazý ipuçlarý veriyordu, son bilançosu iyi olduðu ve zirveden bana göre iyi bir düzeltme yaptýðý için portföye eklemiþtim. Ancak kararýmý revize edip çýkmaya karar verdim. Deðerleme oranlarý gayet makul olmasýna raðmen, pazartesi gününe kadar alternatif hisse bakýp deðiþ-tokuþ etmeyi planlýyorum.
AFYON'dan çýkma kararýmda da takip ettiðim bazý veriler (özellikle inþaatlardaki yavaþlama ve hazýr beton endeksindeki gidiþat) ve OYAKC'deki birleþme ve yabancýya hisse devri noktasýndaki deðerlemelere iliþkin piyasaya düþen bazý notlardaki arka plan yorumlar (özellikle marjlarýn daralacaðýna dair beklentiler) etkili oldu. Önce algý alýndýðý için, iþ yükleri saðlam ve olasý daralmalardan nispeten az etkilenecek defansif þirketlerden oluþan bir portföy ile devam etmeyi þimdilik daha uygun buluyorum. Ýçimde baþka bir cýz sesi olacak YUNSA.
Kimsede kafa karýþýklýðýna sebep olmak istemem, bunlar benim kendi bakýþ açým, olaylarý ve gidiþatý kendi okumalarým. Doðru ya da hatalý karar alma riski de bana aittir. O sebeple kendi araþtýrmalarýnýzý yapýnýz. Bu kararým kimseye bir yatýrým tavsiyesi deðildir.
Piyasanýn, fon yöneticilerinin, fonlarda para tutan bireysel ve kurumsal yatýrýmcýlarýn kafasý da 2024 senesi öngörüleri konusunda biraz buðulu. Kendi kafamda oluþan resmin þekli ve netliði de tartýþmaya açýk, benim nasýl olacaðýna inanýyor olmam bu gerçeði deðiþtirmez. Bu sebeple herhangi bir bulanýklýða ya da kafa karýþýklýðýna neden olmamak için de bundan böyle alýp sattýðým ya da tuttuðum hisseleri ya da yapmýþ olduðum trade'leri paylaþmayacaðým artýk.
Sayfa þirket yorumlarý ve analizlere her daim açýk. Faydalý olduðunu düþündüðüm þeyleri paylaþmaya devam edeceðim.
https://i.hizliresim.com/68p7fa3.jpg
Kaynak: Fintables
Hangi þirket ya da þirketlere katkýsý olur konusunda yorum yapmak anlamsýz olur diye düþünüyorum. YTD.
EUREKA !!!!
Bilançolarda enflasyon düzeltmesi ya da yaygýn deyimle enflasyon muhasebesinin uygulanmasý konusunda kimler avantaj saðlayacak, kimler dezavantajlý konuma gelecek, kimler en az etkilenecek? Bu sorular kafalarý meþgul etmeye devam ediyor. Bence burada anahtar soru þu: Biz yatýrýmcýlarý etkileyecek olan ya da daha iyi bir deyimle bizi daha çok ilgilendirecek olan kýsmý nedir? Bence iþin bu tarafýna odaklanmak bizim daha çok faydamýza olacaktýr diye düþünüyorum. Benim kafam bu konuda giderek biraz daha netleþmeye baþladý.
Sebebini izah etmek aslýnda çok da zor deðil. Nasýl ki kurlardaki artýþlarda konjonktürel yatýrým tercihleri yapmak durumunda kalýyor isek, net yabancý para pozisyonu yüksek olan firmalarýn bu iþten en fazla avantaj saðlayacaðýný öngörüyor isek ve buna göre pozisyonlarýmýzý revize edebiliyor isek, burada da benzer bir yaklaþým mantýðý güdebiliriz. Tabii ki þunu da unutmamak gerekli: Nasýl ki kurlardaki artýþlar zamanýnda tek baþýna net yabancý para pozisyonu (NYPP) iyi diye iþleri çok da iyi gitmeyen firmalar ya da zaten yüksek deðerlemelere sahip olan firmalar yatýrým için çok da elveriþli olmayabiliyor ve sýrf NYPP'si yüksek diye onlarý tercih etmeyebiliyorsak, burada da sadece enflasyon düzeltmesinden avantajlý çýkacak diye iþleri çok da iyi gitmeyen, ya da alýnmasý konjonktürel olarak çok da uygun olmayan þirketleri tercih etmek de çok mantýklý olmayabilir. Öncelikle bu noktayý akýldan çýkarmamakta fayda var.
Þimdi enflasyon düzeltmesi nedir sorusuna cevap arayalým ve bu durum en basit mantýkla bilançolarý ve gelir tablolarýný nasýl etkiler konusunu anlamaya çalýþalým.
Öncelikle yapýlacak þey basit þekliyle, 31/12/2004'ten günümüze kadar önceden belirlenmiþ olan enflasyon düzeltme katsayýlarýna göre, bilançolardaki parasal olmayan deðerlerin elde edinim ya da duruma göre bilançolara giriþ tarihlerinden baþlatýlarak günümüze kadar yeniden deðerleme yapýlarak güncel deðerine getirilmesi. Yani mesela bilançoda bulunan bir makinanýn alýndýðý ve bilançoya girildiði tarihten bugüne üzerine enflasyon katsayýsý eklenerek getirilmesi þeklinde bugünkü deðerinin bulunmasý. Yapýlacak iþ aslýnda özetle bu.
Þimdi bilançolarda hangi kalemlerde bu düzeltmeler yapýlacak? Ve bunun etkisi ne olacak?
Bilançonun sol tarafýnda yani Aktiflerde de Enflasyon düzeltmesi yapýlacak kalemler var, sað tarafýnda yani Pasiflerde de Enflasyon düzeltmesi yapýlacak kalemler var. Ýþin temel mantýðý Aktiflerdeki düzeltme farklarý Pasiflerdeki düzeltme farklarýndan fazla olanlar ekstradan kâr yazacak, tersi olanlar yani Pasiflerdeki düzeltme farklarý Aktiflerdeki düzeltme farklarýndan fazla olanlar ise zarar yazacak.
Aktiflerdeki Enflasyon Düzeltmesi Yapýlacak Ana Kalemler:
Hisse Senetleri (Genelde Finansal Yatýrýmlar Kaleminin altýnda yer alýr)
Stoklar
Finansal Duran Varlýklar
Maddi Duran Varlýklar
Maddi Olmayan Duran Varlýklar
Pasiflerdeki Enflasyon Düzeltmesi Yapýlacak Ana Kalemler:
Alýnan Sipariþ Avanslarý, Depozitolar ya da Teminatlar (eðer parasal deðilse)
Borç Karþýlýklarý (eðer parasal deðilse)
Öz Kaynaklar (Sermaye, Emisyon Primleri, Yedekler, Geçmiþ Yýl Kârlarý vb.)
Þimdi olay biraz daha netleþmeye baþlýyor. Yukarýdaki tabloya baktýðýmzda görünen ana nokta þu: Eðer þirketin Nakit ve Ticari Alacaklarý Toplam Aktiflerde çok fazla bir yüzde oluþturmuyorsa, yani Parasal Olmayan Varlýklarý fazla ise ve Pasiflerde en büyük Parasal Olmayan Kalemler Öz Kaynaklarda bulunduðu için Öz Kaynak yüzdesi fazla deðilse ya da en azýndan Öz Kaynaklar deðeri Aktiflerdeki Parasal Olmayan Deðerlerden düþük ise enflasyon düzeltmesinden en fazla artý saðlayacak taraf Aktifler olur. Aktifler daha fazla deðer artýþý yazacaðý için aradaki fark kâr olarak çýkar. Özetle Aktiflerini daha çok borçlarla finanse eden ve Öz kaynaklarý düþük olan þirketler Aktifler tarafýnda daha fazla artý deðer yani kâr oluþturacaktýr.
Sadede gelirsek; bilançolarýnda parasal olmayan varlýklarý parasal olmayan yükümlülüklerinden fazla olan þirketler enflasyon muhasebesi sonrasý mali tablolarýnda parasal kazanç elde edecektir ve bu fark da Öz Kaynaklar kýsmýnda Geçmiþ Yýl Kârlarýna eklenecektir. Yani borçlarla aktiflerini finanse eden þirketlerin düzeltme sonrasý Geçmiþ Yýl Karlarý artacak ve bu doðal olarak Öz kaynaklarýný da artýrýcý bir sonuç doðuracaðý için avantajlý olacaktýr.
Yalnýz burada þu rezervi koyalým: Son bilançoya bakarak ve bu kalemleri alýp birbirlerine oranlayarak tam net resmi görmemiz imkansýz. Sebep? Çünkü parasal olmayan kalemlerdeki aktiflerin ya da pasiflerin tek tek ne zaman bilançoya girildiðini tek bir bilançoya bakarak çözmek mümkün deðil. Son tablolar sadece gerçeðin kaba kýsmýný bize gösterebilir. Ama hiç bir þey göstermemesinden elbette iyidir. Tabii ki bu iþin Bilanço tarafý. Bir de Gelir tablosu tarafý var.
Gelir Tablosu kýsmýnda ise iþin etkisi biraz daha farklý olabilecek. Gelir tablosunu etkileyecek 2 þey var burada: 1) Stoklarýn yeniden deðerlenmesi durumunda ürünlerin imalatýnda kullanýlacak ham madde, yarý mamul madde gibi stok maliyetlerinin artmasý ve dolayýsýyla Brüt Kâr marjýnýn ve Brüt Kârýn azalmasý 2) Duran Varlýklardaki yeniden deðerleme sonucunda Amortisman Deðerlerinin artmasý ve bu da amortismanlarýn satýþlarýn maliyetlerinde mi yoksa operasyonel maliyetlerde mi gösterilmesi durumuna göre Brüt Kar Marjýný ya da Faaliyet Kârý Marjýný, sonuç itibariyle de Vergi Öncesi Kârý azaltýcý etki gösterecektir. Yani bu 2 husus da sonuç itibariyle Vergi Öncesi Kârý azaltacaktýr.
Þimdi öyle seçimler yapmalýyýz ki (tabii varsa öyle bir dünya) bilançolarý itibariyle enflasyon düzeltmesi sonrasý pozitif etkilenecek, ama ayný zamanda stok devir hýzý yüksek olduðu için stoklarda fazla enflasyon düzeltmesi etkisi görmeyeceði için brüt kâr marjlarýndaki daralmasý nispeten daha az olacak, ve de mümkünse net borç/favök’ü düþük ve mümkünse deðerleme oranlarý da düþük þirketleri bulmalýyýa!!!!
Evet kafamdaki deðiþiklikleri yaptým bugün itibariyle. Artýk bekleyip göreceðiz. Borsanýn da tadý yok yine. Hayýrlýsý.
ORGE CEO'su Nevhan Gündüz Bloomberg'deki kýsa açýklamalarýnda þirket için ne kadar pozitif bir resim çizdiyse mukabilinde hisse fiyatý da o kadar düþmeye devam etti. Evet borsa geneli kötü bir gün geçirsek de, günün daha ilginç olan kýsmý bence bu idi. Bir de ilaç zammýnýn etkisiyle % 5'leri zorlayan DEVA'nýn sidik zoruyla % 1'leri aþabilmesi idi. DEVA harici portföy kýzýlcýk þerbeti idi yine..
https://i.hizliresim.com/rsqynre.jpg
https://i.hizliresim.com/kjijrm9.jpg
https://i.hizliresim.com/c1qmw6l.jpg
https://i.hizliresim.com/l90vwep.jpg
https://i.hizliresim.com/cszxpm0.jpg
https://i.hizliresim.com/tu98etj.jpg
Kaynak: Fintables
https://i.hizliresim.com/2wmq3oe.jpg
Þimdi bu durumda topluyorlar mý, daðýtýyorlar mý, sayýn Wyckoff?
Yünlü dokuma kumaþ ihracat raporlarý ÝHKÝB tarafýndan yapýlýyordu sanýrým. 2 ay önce inceleyebilmiþtim ancak güncel raporlarý internette bulamadým. Link paylaþabilir misiniz hocam? Yünsa'yý ben de taþýyorum hocam. Ýhracat raporlarýný da bu sebeple takip etmek istiyordum. Düþüþ görmek benim açýmdan da negatif etkiler. Vakko güzel bir alternatif deðil mi sizce Yünsa'ya göre? Ýþlerin yavaþladýðý pandemi döneminde kendi satýþlarýnýn azalmayýp bilakis güçlenmesinden dem vurmuþtu CEO'su hatýrladýðým kadarýyla. Lüks tüketim grubunda yer alan ürünleri nedeniyle talep daralmasýndan etkilemeyen bir yapýsý var gibi þirketin.
https://www.ithib.org.tr/bilgi-merke...it-rakamlari-2
Buradan güncel ve geçmiþe yönelik raporlarý inceleyebilirsiniz hocam.
VAKKO bir süre taþýdým, taþýdýðým süre içerisinde de portföye olumlu katkýlarý oldu. Ancak kafamda bazý çekincelerim var þu anda.
Gözüme bazý GYO'larý kestirdim. Malum onlar sýklýkla yeniden deðerleme de yaptýðý için enflasyon muhasebesinden de biraz daha az etkilenecekler. Malum sene sonu ve bu sene içerisinde henüz yeniden deðerleme yapmamýþ GYO'lar var. Saðdan soldan toparladýðým donelerle net aktif deðerlerini mevcut piyasa deðerlerine oranladýðýmda 0,20 potansiyel PD/DD deðerinde olanlar bile var.. 1-2 tanesini portföye eklemeyi düþünüyorum. Yarýn bir tanesine giriþ yapacaðým. Tahtacýsý hoþgeldin partisi yapmazsa, gelir beklentim tatminkâr.
Hocam teþekkür ederim cevabýnýz için. Yeniden deðerleme konusunda hep taþýnmazlar önplana çýkýyor ama taþýnýrlar ve farklý tip mülkiyetler gözden kaçýrýlýyor. Örneðin araç kiralama servis iþleri ile iþtigal eden þirketlerde gerek araçlar gerekse plaka deðerleri dikkat çekmeyen hususlar. Turex baþlýðýnda ayrýntýlý inceleme yapan arkadaþlar var. Oraya göz atmak faydalý olabilir. Turexde çok cüzi pay taþýyorum bu hususlardan çok da anlamadýðým için payýmý artýrmýyorum.
Epeydir Fastweb Mali Analiz kullanmadýðým için, oradaki þirket filtreleme kýsmýnda 'stok devir hýzý' opsiyonu olup olmadýðýný hatýrlamýyorum. Hali hazýrda kullanan bir arkadaþýmýz varsa bu seçeneðin olup olmadýðýný yazabilir mi? Yoksa Fintables'dan tek tek tüm þirketlerin listesini çýkarmak zorunda kalacaðým, çünkü Fintables'daki Radar kýsmýnda da stok devir hýzý filtreleme özelliði mevcut deðil. Kendilerine bu konuda talepte bulunsam da þu an kadar olumlu olumsuz bir geri dönüþ alamadým.
þirket puanlama kýsmýnda stok devir hýzý deðiþkeni de var hocam,
eðer sorduðunuz bu ise;
https://i.ibb.co/BZsxgXb/stok.png
Hiç yoktan itidir deyip geçiyoruz ama aslýnda piyasada kullanýlan Stok Devir Hýzý formulü gerçekten Stoklarýn yýlda kaç defa satýlýp yerine yenilerinin konduðu durumu gösteren bir formul deðil aslýnda.. Stoklarýn kaç döndüðü hakkýnda bir ipucu vermeye yarýyor sadece. Bunu nereden çýkardýðýmý sorgulayanlar çýkacak elbet, ancak formulü incelemeniz bana hak vermeniz içi yeterli olacaktýr.
Kullanýlan formül þu:
Stok Devir Hýzý = Satýþlarýn Maliyeti / Ortalama Stoklar
Ortalama Stoklardan kastedilen dönem baþýndaki stoklar ile dönem sonundaki stoklarýn ortalamasý.
Her þeyden önce, satýþlarýn maliyetini doðrudan ortalama stoklara bölmek satýþlarýn tek maliyetinin yada çoðunluk maliyetinin stoklar olduðu varsayýmýna dayalý. Bazý þirketlerde satýþlarýn malyetinin çok büyük kýsmýnýn stoklardan oluþtuðu doðru olsa da bu tüm þirketlerin tamamýný yansýtan bir durum deðil. Satýþlarýn maliyetleri içerisinde bir sürü kalem var ilk hammadde maliyeti, bazen ara mamul maliyeti, enerji maliyeti, lojistik maliyeti, doðrudan iþçilik maliyeti, pazarlama maliyetleri, sigorta maliyetleri ve hatta çoðu þirkette üretim için kullanýlan duran varlýklarýn amortisman maliyetleri bu maliyetlerin altýnda tutuluyor. Bu kalemlerden bazýlarýnýn bir kýsmý bazý þirketlerde operasyon maliyetleri olarak gelir tablosuna yansýyabiliyor ama çoðunlukla durum böyle.
Görüldüðü gibi satýþlarýn maliyetinde belki onlarca farklý maliyet kalemi olabiliyor. Bu birinci husus. Ýkincisi, bilançolarda stoklar olarak yer alan kalemlerdeki her þey üretim maliyetinde sayýlabilecek þeyler deðil, yani ilk hammadde ve ya da yarý mamul ürün deðiller. Bunlarýn içerisinde üretimi tamamlanmýþ ancak henüz satýlmamýþ mamul ürünler de var. Bazen bazý þirketlerde stoklarýn çoðunluðu dahi mamul ürünler olabiliyor ve bunlarýn tamamýnýn satýþlarýn maliyetinden bir parçaymýþ gibi formulasyona sokulmasý da çok gerçekçi bir durum deðil.
Daha iyisini bulana kadar eldeki formul bu deyip geçmeli miyiz? Çok da emin deðilim. Yani aslýnda demek istediðim sadece stok devir hýzýna bakarak enflasyon düzeltmesi sonrasý yüksek stok devri hýzýna sahip þirketlerin satýþlarýnýn maliyetinde daha az artýþ söz konusu olacak diye ya da düþük stok devir hýzlý þirketlerin satýþlarýnýn maliyetinde enflasyon düzeltmesi nedeniyle daha fazla artýþ olacak diye bir genelleme yapmak da çok doðru sonuçlar vermeyecektir.
Piyasa geçici bir süre böyle bir algý ile hareket edebilir, ancak sonuçlarý gördükten sonra da piyasanýn bakýþý aniden deðiþebilecektir.
Basma kalýp düþünmemek icap ediyor.
Gerçek anlamda stok devir hýzý bana göre bir dönem içerisinde kaç defa o stoklarýn üretimde kullanýlýp ve/veya satýlýp tekrar yerine konma hýzýnýn ölçülmesidir.. Piyasada kullanýlan mevcut formül ile bu durum kesinlikle ama kesinlikle anlaþýlamaz. Piyasada kullanýlan mevcut formül sadece bir ipucu verebilecek kapasitededir, daha fazlasý deðil.
Yukarýda kullandýðým ana itiraz noktasý satýþlarýn maliyetinde stoklar harici bir sürü baþka kalemin de yer almasý ve ayrýca o maliyetler içerisinde yer alan stoklarýn da genelde ilk hammadde ya da yarý mamul olmasýna idi. Yani satýþlarýn maliyetinin toplam stoklarýn ortalamasýnýn payda olarak kullanýlmasý þekliyle oluþan bir rakama bölünerek bir stok devir hýzý hesaplamak mantýken anlamsýz idi. Ve buradan yola çýkarak, yani formülün saðlýksýz oluþundan yola çýkarak, yüksek stok devir hýzlý þirketlerin brüt kâr marjlarýnýn enflasyon düzeltmesinden fazla etkilenmeyeceði yorumunu çýkarmanýn da çok anlamlý olmayabileceði konusunu dile getirmekti asýl maksadým.
Ýkinci ve bence daha önemli bir baþka husus da þu:
Bir þirket sonuçta bir dönem boyunca üretim ihtiyacýndan çok daha fazla ilk hammadde ya da yarý mamul ürünü türlü sebeplerle önceden alabilir. Ve bundan dolayý stoklar ihtiyaçtan fazla þekilde artabilir. Ayrýca ayný þirket ayný dönem içerisinde satabileceði üründen çok daha fazlasýný benzer ya da baþka sebeplerle üretebileceði gibi, zamanýnda satmayý beceremeyip stoklarýnýn durduk yere çoðalmasýna da sebep olabilir. Bu durumda, dönem sonu stoklarý oldukça yüksek olacaðýndan, dönem baþý stoklarý ile dönem sonu stoklarýn ortalamasý deðerinin formülün paydasýnda kullanýlmasý gereðiyle de stok devir hýzý daha düþük gelecektir. Teknik olarak bu durum aslýnda stok devir hýzýnýn azaldýðýný gösterse de satýlan ürünlerde kullanýlan stoklarýn maliyeti hakkýnda gerçek anlamda fazla bir ipucu vermeyecektir. Brüt kârýn hesaplanmasýnda kullanýlan satýþlarýn maliyeti kaleminin içerisindeki ilk ham madde ve yarý mamul maddenin hangi döneme ait olduðuna dair bir ipucunu zaten vermez bu formül. Zira stoklarýn þiþiyor olmasýndan kaynaklý devir hýzýnýn düþmesi o dönem içerisinde satýþlarýn maliyetinde yer alan ilk hammadde ya da yarý mamul ürünlerin çok daha önceki dönemlerden stoklara girdiði anlamý taþýmaz. Yani stok devir hýzýnýn düþüklüðüne ya da yüksekliðine bakarak brüt kâr marjlarýnýn az düþeceði ya da çok düþeceði yorumunu yapmak teknik olarak imkansýza yakýndýr.
Tabii ki ben burada formülasyondaki saðlýksýzlýk nedeniyle stok devir hýzýndan yola çýkarak ticari gelir tablosunda brüt kâr marjlarýnýn nasýl etkilenebileceðine dair çok iddialý yorum yapmanýn mümkün olmadýðý noktasýna yoðunlaþtým. Yani bu kýsým Gelir tablolarýnýn sadece Ticari faaliyetleri kýsmýný ilgilendiriyor. Biliyorsunuz, bir de kapsamlý gelir tablosu kavramý var. Bu tablonun daha geniþ olaný. Bizim geleneksel olarak baktýðýmýz Gelir Tablosu kýsmý genelde doðrudan ya da dolaylý ticari faaliyetlerden kaynaklý oluþan vergi öncesi kâra dair olan kýsým. Bir de bunun altýnda yer alýp da vergi öncesi kârý etkilemeyen kýsmý var. Mesela stoklarýn deðerlenmesinden ya da deðer kaybýndan dolayý oluþan kâr ya da zararlar, ya da duran varlýk deðerlenmesinden ya da deðer kaybýndan dolayý oluþan kâr ya da zarar kýsmý kapsamlý gelir tablosunda yer alsa da ticari gelir tablosunun vergi öncesi kâr kýsmýný pek etkileyen bir taraf deðil. Stoklardaki deðiþimler, stoklarýn artmasý ya da azalmasý durumu enflasyon muhasebesinde iþte bu kapsamlý gelir tablosu kýsmýný daha çok etkileyecek. Sonuçta parasal olmayan varlýklar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaðý için daha eski olan stoklarýn deðerleri daha fazla artýþ gösterecek, daha yeni olanlar daha az artýþ gösterecek. Önceki bilançolardan devreden stoklarýn çokluðu elbette kapsamlý gelir tablosunda kâr artýþý konusuna daha çok katkýda bulunacak. Ama yukarýda belirttiðim gibi bu iþin vergi öncesi kâr kýsmýný ve dolayýsýyla favök çarpanlarý ya da f/k çarpanlarý kýsmýný ne kadar etkileyebileceðini önceden kestirebilmek pek de mümkün olmayacaktýr. Zira bunlarý etkileyecek olan kýsmý sadece satýþlarýn maliyetine yansýyan kýsmý kadarýyla olacaktýr. Onun da hesaplamasýný ancak satýlan mallarýn üretiminde kullanýlan ilk hammadde ya da yarý mamul maddelerin þirket stoklarýna ne zaman girdiðinin kaydýný tutan þirket envanter yönetimi bilebilecektir, biz bilanço analizi yapanlar deðil.
Bu durumda stok devir hýzlarýna baðlý olarak f/k ve fd/favök ya da pd/favök tahminleri kestirmeye çalýþmak havanda su dövmekten farksýz bir durum. En kestirilebilir þirketler enflasyon muhasebesinden en az etkilenecek olan þirketlerdir. Bankalar ve belki de bu kapsama dahil edilirse sigorta þirketleri enflasyon muhasebesine tabi olmayacaðý için onlarýn gelecek çarpanlarýný tahmin etmek analistlerce biraz mümkün durumda, zira bunlar bu durumdan etkilenmeyecek. Ayrýca, bilanço para birimi TL olmayanlarýn enflasyon muhasebesi uygulamasý yapýp yapmayacaðý konusunda da deðiþik rivayetler söz konusu. Ýþin açýkçasý en doðru ve net cevap bu þirketlerden bir kaç tanesinin yatýrýmcý iliþkilerine enflasyon düzeltmesi uygulamasýna tabi olup olmadýklarýný, tabilerse bunun düzeltmesinin nasýl yapýlacaðýný sormak olacaktýr. Eðer tabi olmayacaklarsa onlarýn tahminlerini yapmak da analistlerce daha kolay olacaktýr. Tabi olacaklarsa bunun uygulamasýnýn bu tip bilançolarda nasýl olacaðýný da öðrenmek lazýmdýr.
Hasýl-ý kelâm:
1. Mevcut formülasyonun gerçekçiliði tartýþma konusu olduðundan stok devir hýzýnýn düþük ya da yüksek olmasýndan hareketle gelir tablolarýnda brüt kârýn az ya da çok etkilenebileceðini varsaymak teknik olarak mümkün deðildir ve her þirketin kendine özgü sonuçlarý olacaktýr.
2. Enflasyon muhasebesi ticari kârdan daha çok kapsamlý gelir tablosundaki toplam kapsamlý gelirleri etkileyecektir. Bu durumda toplam kapsamlý gelirler ticari gelir tablosundaki dönem kârýndan çok çok fazla deðiþeceðinden ve Öz Kaynaklardaki deðiþimi doðrudan yansýttýðý için, belki de bakýþ açýlarý artýk tamamen buraya kayacaktýr ve varlýk (PD/A) ve net varlýk çarpanlarý (PD/DD) F/K ve FD/FAVÖK ya da PD/FAVÖK çarpanlarýna karþý önemi ve dikkate alýnmasý babýnda kaybettiði mevziyi tekrar kazanabilecektir.
Ben hâlâ bu konuda nerede duracaðýmý kestirmeye çalýþmakla meþgulüm. Zira kiþisel varlýklarýmýn artýþý benim nasýl düþündüðümden daha ziyade piyasanýn nasýl düþündüðü ve neye prim vereceði ile ve onu kestirebilmekle doðrudan ilintili. Artýk kazandýran portföy mantýðý oluþturmak klasik dönemler kadar kolay olmayacak gibi duruyor, en azýndan önümüzdeki 1-2 dönem için.
Enflasyon muhasebesi ile birlikte bilançolara bakýþta bir paradigma deðiþimi yaþanabileceði ihtimali ile ve ayný zamanda piyasanýn kime nasýl ve ne prim vereceði konusunda kendi kafamýn çok da net olmadýðý bir dönem olmasý itibariyle burada portföy paylaþýmý yapmanýn burayý okuyanlarca yanlýþ yönlendirmelere neden olabileceðini düþündüðümden ötürü epeyce bir süre sadece ve sadece teknik ve teorik konulara yer vereceðim.
Paradigma deðiþikliði babýnda en basitinden, PD/A ve PD/DD gibi dededen kalma diye piyasanýn çok da önemsemediði rasyolar piyasanýn gözünde deðer kazanabilecek..
PD/DD'nin neden deðer kazanabileceðini teorik olarak þöyle söyleyeyim: Bir þirket 5 PD/DD ile yani net varlýklarýnýn / öz kaynaklarýnýn 5 katý iþlem görürken piyasa onu pahalý bulmayabiliyordu, bunun 2 temel sebebi mevcut:
1. Sebep: Piyasa aktörleri þirketlerin net varlýklarýnýn enflasyon nedeniyle gerçek deðerini yansýtmadýðý ve gerçekçi PD/DD deðerlerinin görünen deðerlerden çok çok aþaðýlarda olduðu konusunda ifade edilmeyen zýmnen bir görüþ birliði içerisinde idi.
2. Sebep: Þirketlerin satýþlarýnda ve kârlarýnda enflasyon etkisi doðrudan yansýdýðý için, bilançolarda hâla eski deðerleri ile muhafaza edilen varlýklardan ziyade gerçekçi fiyatlarý daha çok yansýttýðý için kazançlara baðlý deðerlemelerin yapýlmasýnýn daha mantýklý olduðu konusunda da piyasa aktörleri ifade edilmeyen zýmnen bir görüþ birliði içerisinde idi.
Enflasyon muhasebesi çerçevesinde bu durumda aslýnda bir düzeltme söz konusu olacak. Varlýklar ve net varlýklar bir nevi bugünkü deðerlerine getirilmiþ olacak. Elbette bunun varlýklara ve net varlýklara güncel deðerler kazandýrdýðý için pozitif katkýsý olsa da gelir tablolarýnýn ticari gelirler kýsmýna negatif etkileri de olacaktýr. Bu nasýl olacak? Stoklardaki deðer artýþý ama az ama çok brüt kârý azaltacak, ayrýca duran varlýklar deðer kazanacaðý için bunlarýn amortisman deðerleri de yükselecektir ve bu da ticari gelir tablolarýnda bir maliyet kalemi olarak kullanýldýðý için ticari net kârý azaltýcý etki yapacaktýr. Amortismanlardaki bu ciddi yükselme durumu özellikle tanýmý ve deðeri itibariyle amortismanlarýn maliyet olarak dahil edilmediði FAVÖK deðeri ile amortismanlarýn maliyet olarak dahil edildiði Net Kâr arasý makasý fazlasýyla büyütecektir. Bu durumda kýsmen birbirinin saðlamasýný yapan F/K ve FD/FAVÖK deðerleri birbirinden fazlasýyla uzaklaþacak, piyasanýn kafasý bu konuda hangisine daha çok ehemmiyet verilmesi konusunda hepten karýþacaktýr.
Bir de 5 PD/DD ile iþlem gördüðü düþünülen bir þirketin bir anda 0,50 PD/DD ile iþlem görür hale gelmesi piyasanýn dikkatini PD/DD'lere yoðunlaþtýracaktýr. Çünkü kazançlarý ne olursa olsun, bir þirket net varlýklarýnýn yarýsý fiyatta iþlem görüyor ise teknik olarak ucuz demektir aslýnda. Ýþleri de çok kötü deðilse, bu durumda bu þirketi almaktan kaçýnmanýn çok da fazla esprisi olmayacaktýr.
5 PD/DD'den 0,50 PD/DD'ye düþebilecek kadar büyük farklýlýklar olabilecek mi? Aslýnda bazý þirketlerde bu denli farklarýn olabileceðini söylemek pekala mümkün. Unutmayýn enflasyon muhasebesi tek bir bilanço dönemi için enflasyon düzeltmesi deðil. 2004 yýlý sonundan itibaren bilançolarda taþýnan her bir parasal olmayan varlýðýn bilançoya giriþ tarihinden günümüze kadar yapýlacak düzeltmelerle güncel deðerine getirilmesi durumu. Çok enteresan ve büyük oranlarda PD/DD deðiþimleri görmek mümkün bu durumda, özellikle çok fazla duran varlýk taþýyan þirketlerde. Bununla ilgili bir örnek çalýþma yapmayý düþünüyorum, bu düzeltmelerin bazý þirketlerin varlýklarýný ne kadar etkileyebileceðini göstermek açýsýndan.
Son 3 haftadýr yapmýþ olduðum ve zamanlamasý tartýþýlabilir bir kaç ani deðiþiklik kararlarýndan olumlu geri dönüþümler almak nasip oldu. En son dün yaptýðým deðiþiklikte de þimdilik yanýlmamýþ olduk. Umarým devamý gelir de bir türlü kýramadýðýmýz ATH'ýmýzý artýk kýrar geçeriz. Yoksa 2 ileri 1 geri, 1 ileri 2 geri gidip geleceðiz, endeks gibi.
ARDYZ ve ORGE zaman zaman geri alým noktalarýmýn altýna düþüp kýsa vadeli üzse de sonrasýnda mutlaka alým noktamýn üzerine tekrar çýkýp ortalýðý toparlýyorlar. Darýsý ayný performansý beklediðim diðer parçalarýn baþýna.
Endekse göre performansýmýz yine iyi devam ediyor. Endeks kendi zirvesinden %13,62 aþaðýda iken, her ne kadar çok yakýn olmasak da, kendi zirvemizden % 5,28 aþaðýdayýz. Endekse görece daha az kaybetmiþ olmanýn verdiði züðürt tesellimiz olsun bu da.
Ýnþallah devamý gelir.
Düne kadar öz kaynaklarý artýran dönemlik ya da tekrarý kýsa zamanda mümkün görünmeyen ya da süreklilik arz etmesi beklenmeyen kazançlarý (kur farký gelirleri, yeniden deðerleme farklarý, ertelenmiþ vergi gelirleri, vb.) fazla kaale almadan esas faaliyet kaynaklý kazançlara daha fazla odaklanmayý tercih ediyordum genelde. Artýk 2024'te enflasyon muhasebesi devreye gireceði için þirketlerin varlýklarýnýn da öz kaynaklarýnýn da gerçeðe yakýn bir görüntüye bürüneceði bir zaman dilimine giriyoruz. Bu sebeple þirketlerin net varlýklarýný / öz kaynaklarýný artýran her bir deðer artýþý (ister ticarî kâr olsun, ister edinim zamanýna göre deðerlenmiþ olduðu için bilançoya kâr yazdýracak bir varlýk satýþý olsun, ister kur geliri olsun, isterse vergi geliri olsun) benim için göz ardý edilmeyecek, kýymetten düþürülmeyecek, bir defaya mahsus diye küçümsenmeyecektir. Sonuçta öyle ya da böyle net varlýðýný iyi bir þekilde artýran þirketin buna sebep olan kararlarýnýn isabetli olduðu aslýnda tescil edilmiþ olacaktýr.
Kur gelirinden kâr kazanmýþ þirket, ya da bir arsa alýp sonrasýnda daha yüksek deðerlere satabilmiþ bir þirket, bir þirket edinimi yapýp sonrasýnda daha yüksek bedellere satabilmiþ bir þirket aslýnda daha öncesinde yaptýðý tercihleri doðru yapabilmiþ demektir. Ve bu kararlarýn dönemsel edinimler diye küçümsenmesi aslýnda anlamsýzdýr. Kendi hayatýmýzda da benzer durumlar yok mu? Bir dönem için bir tercihte bulunup bir yatýrým kararý alsanýz ve varlýklarýnýzý o karar sebebiyle katlasanýz, ama yaptýðýnýz ana iþiniz olmasa, o kazancýnýzý ve o doðru kararýn getirdiði müspet sonucu küçümser miydiniz?
Neyse bu kadarlýk gevezelik kâfii.. Sadece piyasa paradigmalarýný zaman zaman nasýl güncelliyorsa, ben de bundan farklý kalamam ve ben de bir güncelleme yapýyorum. Yeter ki hatalý güncellemeler olmasýn bu.
Sayýn deva-i dert hocam sizi ve bu vesileyle sizi takip eden tüm arkadaþlarýn yeni yýlýný kutlar, geriye dönüp üzüntüyle bakmak zorunda kalmadýðýmýz saðlýklý ve mutlu bir yýl dilerim..
Teþekkür ederim hocam. Temennilerinize içtenlikle katýlýyorum. Yeni yýlýn baþta memleketimize ve milletimize olmak üzere tüm insanlýða huzur ve saadet getirmesini ve insanlýðýn gözleri önünde devam eden soykýrýmlarýn kalýcý þekilde sona ermesini diliyorum. Forumu takip eden tüm arkadaþlarýmýza da mutlu, bereketli ve hayýrlý kazançlarla dolu bir yýl nasip olsun inþaallah.
Evet biraz da özeleþtiri yapalým: Genelde her ne kadar büyüme odaklý þirketlerde pozisyon alsak da, biraz defansif, biraz da muhafazakar davranýp bazý sektör þirketlerinde pay alým satýmý yapmadýk. 2023 yýlýnýn dönem dönem alýp baþýný giden ve yatýrýmcýsýna iyi prim kazandýran bazý þirketlerin saðlamýþ olduðu yükseliþten faydalandýðýmýz pek söylenemez. Bazýlarýnýn gidiþatýnýn çok saðlýklý olmadýðýný düþünüp kendimizce riskten kaçýndýk, bazýlarýný ise kiþisel prensiplerimize aykýrý bulduðumuz için almaktan imtina ettik. Ýkinci kýsým için yapacak bir þey yok. O þirketlerin ana faaliyet alanlarý ve kazançlarýnýn kaynaklarý nedeniyle, portföyümüzde bir yer iþgal etmesini ve onlardan para kazanmayý kendi felsefemizce doðru bulmadýðýmýz için, uzaya çýkacak dahi olsalar gelecekte de onlardan uzak kalacaðýz. Onlar için iç geçirecek deðiliz. Nasibimizde varsa kazanmak, baþka yerlerden de gelir elbet. Suyu bulandýrmaya hacet yok. Ýlk kýsým içinse bazý keþkelerimiz oldu; keþke ufak da olsa portföyde bir yer açýlsaydý, çok yüksek çarpanlý olmalarýna bakmadan sezonun trendlerinden istifade edilebilseydi. Ama olan olmuþ biten bitmiþ, eðrisiyle doðrusuyla, seçim zamaný ve son iki ayý git-gellerle ve patinajlarla geçirmiþ olsak da, genelde iyi bir birikim ve kazançla yýlý nihayete erdirdik. Pozisyon aldýðýmýz hisselerde giriþ ve çýkýþ yerleri açýsýndan kafamýzda belirlediðimiz sisteme de sadýk kalýnabilseydi, muhtemelen bir % 30-40 civarý daha fazla kazanç saðlanabilirdi. Herhangi ortalama zeka sahibi birisinin çok rahatlýkla uygulayabileceði ve son derece güzel verim alabileceði basit bir alým satým sistemini çoðu zaman duygularýmýza ket vuramayarak uygulamaktan imtina ettiðimiz için potansiyel gelirlerin bir kýsmýný törpülemiþ olduk. Sistemden taviz vermese idik, hali hazýrda iyi bulduðumuz kazancýn belki daha yukarýlarý da nasip olabilirdi, kim bilir. Belki de nasibimizde yoktu, bunlar sadece "ancak nasibimizde olaný kadarýný almamýz"ýn sebepleri idi.
2022 ve 2023 yýllarýnda "Growth at a reasonable price" prensibine sadýk kalmaya çalýþtýk genelde. Ama 2024 için bu prensibin uygulama alanýnýn zorlaþtýðýný ya da zorlaþabileceðini düþünüyorum. Faizlerin yükseldiði ve þirketlerin bundan olumsuz etkilenmelerinin yüksekçe bir ihtimal olduðu bir döneme girerken, bir de enflasyon muhasebesi ile oyuna bakýþ þeklinin deðiþebileceði baþka bir senaryo daha mevcut.. O sebeple 2024'ün stratejilerinin 2022 ve 2023 yýllarý ile ayný olmasý ya da ayný kalmasýnýn temel mantýða aykýrý olacaðýný düþünmekteyim. Kervan yolda düzülür mantýðý her ne kadar çok da sistem ve disiplin ifade etmeyen bir yaklaþým olsa da, 2024'ün getireceði senaryolara uygun bir portföy yapýsýna da pat diye geçip portföyü komple deðiþtirmek yerine yavaþ yavaþ, idrak ede ede ve kýsmen bunlarýn da maliyetlerine katlana katlana ilerlemeyi bir süreliðine daha doðru buluyorum. Piyasada þu anda fiyatlanan komple 2024 senaryolarý deðil henüz, komple 2023 bilançolarý olmadýðý gibi. Benim gibi piyasanýn da aklý çok net deðil hali hazýrda. Yoksa 2024 senaryolarýndan negatif etkileneceði kesin gibi görünen bazý hisselerde aþaðý yönlü hareketleri büyük bir netlikle görebilirdik. Bunlar olmuyorsa ya piyasanýn bakýþ açýsý henüz netlik kazanmamýþtýr ya da o hisselerde pozisyon alanlar radikal deðiþiklikler yapmaya þimdilik yeltenmiyordur.
Konuyu çalýþmaya ve resmi daha iyi görebilmek için emek sarf etmeye devam.