2015 yılında 1 hafta new york a geziye gitmiştim. Manhattan ortasında gokdelende lüks yemek dahil uçak bileti dahil ( ekonomi ) otel dahil ( geceliği 150 dolar idi) artı alışveriş dahil 10 bun lira harcamıştım.
Paramızı pul ettiler.
Printable View
Kerem bey seni otel bay Nihat ve antika çarşısı eskitmiş.
Otel 1500 bu mevsimde fazla bi tek kahvaltı.
Bay Nihat adam mı vurduk be 3 bin ne anladığım kadarıyla 2 kişi balıkla demlenmiş bunun ederi bin hadi 1500.
Antikayı anlamadım da baya kösmüş.
5 bine hallolurdu bu tatil
antikaya eşim meraklı..
taş servis ,kahve çay için..
burada limit..cebindeki para ...200 yıllık antika ayaklı saate(cebimdeki) param yetmedi,misal:)
otel, sürekli gittiğim bi yer..ayvalık merkezde..
sahibi-karı*kocayı tanıyorum..pazarlık etmedim.. liste fiyatı 1.700 TL..
Bay Nihat..3.000 de çıkarsın..10.000 de.. detaylar uzun..içki,meze balık..hepsine bağlı..
Bu rakamlarla eskitilecek adam da değiliz.. vız gelir,tırıs gider..
Yatırım işlerinde kendi çıkarını düşünmekle ülke ve yatırımı olmayan diğer insanların çıkarını düşünmek arasında büyük farklar olabiliyor. Şu ortamda kendi çıkarını düşünenlerin çoğunun argümanı "hakettiler" vs türünden oluyor.
Herkes kendi çıkarını istesin sorun yok. Ama dolar artacak ülke batacak diye yatırım yapmakla ülke batsın dolar artsın diye insanları bankalardan uzaklaştırıp fiziki dolar altına yönlendirmek arasında büyük fark var.
Ne kadar büyük olursa olsun kaydi para sisteminde insan paralarını bankalardan çekelerse o ekonomi ve o ülke batar. Bunu tetiklemeye çalışmanın suç olması gerekir diye düşünüyorum.
Iste orada da ince bir nokta var. Adamlar senelerdir şu politika şöyle olmalı bu böyle olmalı işte bedava faiz vermeyin tl mızı çöp etmeyin diye davul çaldı. Kimse sallamadi. 45 yaşında emeklilik olmaz dendi kimse sallamadi. Vergi affı yapmayın ahlak bozulur dendi sallamadi. Anladın mı örnekler çoğalır.
Yeter be deyip oynamıyorum deyip çekip giden adama kızan mi haklı yoksa hiç bir söylediği kaale alınmadığı için oyundan çıkan mi haklı kim haklı? Durduk yere kimse oyunu bozmuyor kastı servet transferi var buna kurban olmak istemiyorum diyene de hain deniyor nasol olacak kuzu kuzu gelin paraları koyun bankaya biz de çökelim deniyor eyvallah mi demek gerekir?
Ben asgari ücretle geçinmeye çalışan kardeşimi, kuzenlerimi eski arkadaşlarımı düşünüyorum. Bu kişiler bu seçimleri yapmadılar. Bu seçimleri yapanları da seçmediler. Ama böyle giderse çok kötü duruma düşecekler.
Doğru yatırım yapmakla ilgili sorun zaten yok. Ama fizikiye yöneltmek insanları kendisini doğrulayan kehanettir. Hiçbir ekonomi bunu kaldıramaz.
Asgari ücrete ara zam yapmayacağız.
Memura ve emekliyede Temmuzda hiç zam yok.
Özel sektör çalışanlarınada Ocak ayına kadar zam yapılmayacak.
Artık tamamen enflasyonu düşürme odaklı politika izleyeceğiz.
Hükümet böyle bir açıklama yapsın dolara karşı fiziki talep hemen kesilicek zaten...
Yani ben de mağdurum çok sevdiğim ülkemde zorunlu sınıf düşmeyi kabul etmediğim için kalktım gittim gurbette sıkıntı çekiyorum. Ömrümde 1 sent dolar alıp yatırım yapmadım. Fiziksel hep mal aldım ama fiziksel para vs hiç yapmadım. Yapana da kızamam. Senelerdir bu popülizm ülkemize felaket getirir diyoruz. Getirdi. Şimdi ben buna dahil olmak istemiyorum diyene kendini gerçekleştiren kehanet diyemeyiz gibi geliyor. Bilmiyorum ülkemiz güzel olsun iyi olsun her şey yolunda gitsin herkes iyi olsun istiyoruz. Ama halkımız 5 yaşında çocuk gibi bugün yiyip içmek için geleceğini ısrarla çöpe atıyor kendi çocuğunu çocuğunu asgari ücretlisini düşünmüyor. Hayırlısı olsun diyelim.
Paragöz moralini bozmak gibi olmasın da seçim 2 . Tura kalırsa temmuzdaki ara zamlar vaat konusu olabilir.
Kim alacaksa alsın da ilk turda alsın.
Temennim bu.
Herşeyin fiyatını ederini TÜİK belirlemiş olsa sorun olmazdı. Çalışanların alacağı zammı TÜİK verileri belirlerken. Üretim ve tüketim mallarının fiyatlarını serbest piyasa belirliyoruz. Aradaki fark bize giriyor.
1 balık 3 meze ve içkiye 3038 lira verirken için yanmadımı Kerem Abi , sigara kaçakçılığımı yapıyosun, nasıl böyle rahat para harcıyonuz anlamıyorum :)
28.04.2023 Cuma
SİLİFKE/ATAYURT ÇİLEK ÇİLEK GELENEKSEL(KONVANSİYONEL) 5 TL 20 TL 7,95 TL KİLOGRAM
BOZYAZI/TEKMEN ÇİLEK ÇİLEK GELENEKSEL(KONVANSİYONEL) 5.1 TL 5.1 TL 5,1 TL KİLOGRAM
MERKEZ ÇİLEK ÇİLEK GELENEKSEL(KONVANSİYONEL) 4 TL 30 TL 8,02 TL KİLOGRAM
(Biraz önce dolu yağdı umarım meyve ağaçları ile çilekler zarar görmemişdir.).
https://i.hizliresim.com/ar9nbz5.jpg
seçim demek belirsizlik demek, kimin kazanacağı bir belirsizlik yaratıyor,
belirsizlik ortamında normalde kurun belirsizliği fiyatlaması gerekiyor,
ancak iktidar kendine karşı olan riskleri ortadan kaldırabilmek için kötü ekonomik gidişattam kaynaklı döviz talebini KKM ile baskıladı ve kısmen başarılı oldu, bu kısmi başarı sayesinde kendi kötüsünün en iyisi halinde seçime girecek, ama KKM nedeniyle baskılanan dövizde yerinde kalmayarak trendinden saptı, trendinde olsa idi şu sıralar muhtemelen 24 civarlarında olur idi(bkz grafik ve 15 mayıs skalası), ihracatçıların kur kaynaklı rekabet avantajınıda kaybetmesi ve 23 üstü kura sıcak olmaları da bir nebze 24-26 fiyatları doğruluyor,
sonuç olarak bir şekilde trende tekrar dönülmesi halinde dalgalanmadan oluşacak kur grafiğe göre 24-26 civarı olabilir,
soru şu kuru baskılayan KKM şartlarını ''ne'' ortadan kaldırabilir ve bunu ''kim'' göze alabilir, çünkü KKM nin geldiği devasal büyüklük fren mren dinlemez patlatır,
bu şu demek iktidar da muhalefette kazansa hemen bir çırpıda kararlar alınabilemesi hiç öyle kolay durmuyor,
seçenekler
1.kurun trendine geri döndürülmesi piyasa zamlar zaten orada, artık kur yukarı gitmeden de zam yapılıyor
2.muhalefetin kazanması halinde heteredoks politikalara dönme manasında ekonomiye reset atılması, yani kuvvetli devalüasyona gidilmesi, kurda büyük hareketler sonrası, kur pozisyonlarının bozularak, alternatifte duran görece yüksek faize geçilmesi,
3.iktidarın kazanması halinde bir sapma halinde devam eden mevcut faiz ve kur politikasının devamı ve KKM nin zamana yayılarak kaldırılması
Peki ya iktidar değişir içeride dışarıda güven gelirse TL varlik yatırımcısına, trend yukarı yönlü devam etmek zorunda mı?
orada işte dönüp FED politikalarına bakılacak, bir süredir global piyasalar burada geçerli olamadı,
bunu artan kur fiyatlarına karşılık artan ve rekor kıran borsa ile gördük,
bir süredir yavaş yavaş ta olsa global piyasalar ve FED kararları tekrar hissedilir olmaya başladı, seçim şartlarının ortadan kalkmasıyla seçimden sonra bu daha aleni ve hissedilir olacak bence,
yani global gidişat artık belirleyici olacak, burası daha fazla KKM den ulufe dağıtımı yapamaz, bir yerde pes edecek, çünkü kaynaklar sınırlı, seçim ekonomisinin ortadan kalkmasıyla TR de daha gerçekçi olunacaktır, sınırlı kaynaklar göze alınmaya başlanacaktır,
eninde sonunda ''reset'' atılacak ekonomiye,..
soru şu bunu kim göze alacak,
cevap seçimin galibi ancak göze alabilir
https://twitter.com/e507/status/1652...C-7YbV4e0tAAAA
beşyüzyediden
sözkonusu Turistik yerler Tanınmış mekanlar olunca bilinen piyasa fiyatlarını beklemek mantıklı değil tabii
Arkadaş 8 sene önce Newyork'da ucuz tatil yaptım filan diyor ..o mukayeseler doğru değil elbette ..üstelik orda da enflasyon baz etkisi o fiyatlar kalmamıştır o da ayrı mevzu
:)
Nusret 'de 4 kişilik akşam yemeğiyle dışarda 1 hafta tatil de yapabilirsin ,Bodrum'da 200 tl ye lahmacunda yiyebilirsin ..
Burj Al Arab 'da hayatın tadını da çıkarabilirsin ..bu işin sınırı yok ..tercih senin :)
Bu yazdıklarımdan Türkiye'de hayat bedavadan pahalı anlamı çıkmasın da .
Kerem üstad da vız gelir tırıs gider diyor ama belliki turistik tarifelerden rahatsız olmuş
tatile gitti mi hesabı kitabı kenara bırakacaksın keyfin kaçar yoksa :)
Teknfestte gittik imkani oln gitsin yalnız erken gidin ben iyikide erken gitmişim.
Guzeldi özellikle co uklar için
Tfx10000 motor ile gokbeyin motoruda benim çok dikkatimi çekti.
Gençler imkan tanininca fevkalade işler yapmış. Üniversite bazli katılım coktu.
Hepsini gezemedik vakit yetmedi ve aşırı ilgi vardı.
Tek ve en büyük sorun wc işi tam bir keşmekeş buda en kötü yaniydi.
MB rezervi, kısa vadeli dış borç, şuan ki yüksek ABD faizi ve maliyeti, düşük kur sebebiyle yüksek cari açık. Bundan sonra cari açık verecek durumda değiliz. Mevcut borç ve faizi yıllık 40-50 milyar dolar sadece bu bile ciddi maliyet. Ayhan başkanımın dediği parola sayı bile çok düşük kalır. Türkiyenin yüksek ihracat fazlası vermeden bu sarmaldan çıkamaz.
Seçim zamanı böyle saf bi hükümeti ancak aşağıdaki adam kurabilir
https://i.hizliresim.com/hgvx4st.jpg
Ayhan Abi seçimden sonra diyorum ya.
Piyasanın tedirginliği, seçim belirsizliği mi yoksa sonuç belli ancak hükümetin sonuca karşı vereceği tepkinin belirsizliği mi.
Bana hükümetin vereceği tepki merak konusu gibi geliyor. Bununla ilgili sonuçları kabul edeceğiz tarzı hiçbir demeç okumadım. Bu belirsizliğin kaldırılması gerekiyor yoksa piyasada seçim öncesi ralli beklemek zor.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hangisi gelirse gelsin ,Marstan hükümet ithal edilse bu ekonomi politikalarını değiştirmek zorunda ve değiştirecekler
.öncelikle enflasyon /faiz makası sürdürülebilir değil ..sert tedbirler alacaklar .Faizi enflasyon düzeyine çekecekler bundan kaçış yok .faiz reel seviyelere gelince silsile halinde nelerin etkileneceğini tahmin etmek zor değil .
önlerinde 5 sene olacak .3-4 sene sert yaparlar seçime 1-2 sene kala kemerleri gevşetip seçim politikasına dönerler bolca zamanları var .
başka alternatif yok ..uçuruma doğru gidiyor ekonomi
NEDİM ŞENER i seyrediyorum da,
AKP liden fazlasıyla akpli
Ergenekondan hapse girdin diye
Senin için yürüyüşler yapıldı..
Bu nasıl dönüş ki? Hepimizi hayrete düşürdün..
Bir de Hulki cevizoğlu var.. Onun gibi..
Hz. Muhammed seçime girse, kazanamaz.
Erdoğan kazanır diyen..
Siyasetinizde, gazeteciliğiniz de batsın..