Seçimden sonra kur serbest kalacağı için o dönem öncesinde yapılabilir.
Bugün aldığım bir oranı paylaşayım.
Meblağ 6 rakamlı dolar. Garanti bank.
Vadeli mevduat oranı %0 yazı ile sıfır.
YKB yıllardır böyle
https://i.hizliresim.com/t8w82r0.jpeg
Bunlarla uğraşılmaz..
Ziraat portföy , TEFAS ZP6 Fon almak daha mantıklı.. % 3 ün üzerinde
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=ZP6
ABD faizleri ortada iken Türk bankacılığı en hafif deyimiyle kafayı yemiş durumda. Bankacılık sektöründeki hemen hemen herkes, mevcut konumunu korumak için ağzını açmıyor. Bunu da anlamak mümkün değil.
Bu kadar çaba şirketleri korumak içinse, yazık. Bakın teker teker kaçıyorlar, küçülüyorlar ve yok olacaklar.
Mudi özelinde ise herkesin en basit deyimiyle korkak olduğunu düşünüyorum. Ekonomi senelerdir irrasyonel bir şekilde ilerliyor. Umarım bu mudiler, bir gün birikimini almak için gittiği bankayı soyan Lübnanlı örneğini yaşamaz, çok sarsıcı olur, yaşayıp göreceğiz.
Neoliberal politikalar istisnasız herkesin içinde geçti.
Normal şartlar altında ( NŞA ) size katılıyorum. Ancak ben bırakın fonu sisteme parayı sokamıyorum. Yaşadığım travmayı atlatamadım ! Adı fon, hisse, yabancı fon veya kripto ... ne olursa olsun. Para sisteme girerken bir şekilde oltaya takılıyor. Sonrası geliyor. En basit bir soruya cevap bulamıyoruz ; Madem ülkenin fiziki dövize ihtiyacı varsa neden bankalar dövize en azından %5 ( ABD faizleri kadar ) faiz vermiyor. Ama dışardan % 9 lardan borçlanıyorlar.
Bulabildiğim cevap ; zaten içerdeki para kuruşuna kadar kimde olduğu biliniyor. Çoğu döviz zaten fiziki değil kaydi . İşte bu korkuyla yaşamaktansa dövize bulaşmam. Konut, arsa, ticaret işlerinde parayı çeviririm. Komşum müteahhit , eline geçen nakiti asla bankada tutmaz. Anında mal sipariş eder. Dükkanı boya, izolasyon malzemesi ve membran ile dolu. Daha sipariş ettiği mallar kargodan dükkana girerken adam %5 - 10 kazanıyor. Denetleyen yok, soran yok. Haliyle vergi nedir diye sorunca burada yazamayacağım bir şeyler söylüyor.
normal vatandaşa yüzde 5 faiz verse şu an herkes dolara geçer onun için yapmıyorlar
Originally Posted by canlı Yazıyı Oku
Madem ülkenin fiziki dövize ihtiyacı varsa neden bankalar dövize en azından %5 ( ABD faizleri kadar ) faiz vermiyor. Ama dışardan % 9 lardan borçlanıyorlar.
Niye olacak suriyeliye 30 milyar dolar var emekliye 5000 yok Filistinli ye eğitim bedava Türk'e paralı ...100 yıllık Türk takımları kupa maçını niye Arabistan'da oynuyorsa o yüzden Türk'e yok.kend8 vatanimuzda 2. Sınıf olduk....ytd
Alıntı:
Yeni torba yasa teklifindeki en önemli maddelerden bir tanesi; Geçici 67. Madde olarak bilinen ve paradan para kazananlara uygulanan %15’lik vergi tevkifatı oranında Faiz, hisse senedi, tahvil, repo vb. menkul kıymetlerden elde edilen kazançlardan
Cumhurbaşkanına %40’a kadar artırma yetkisi verilmesidir!
Çehov’a atfedilen bir söz vardır;
“Tiyatronun birinci sahnesinde duvarda bir silah asılıysa o silah o oyunda mutlaka patlar!” diye, galiba bu daha birinci sahne…
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak vergi tevkifatına ilişkin oranı ayrı ayrı veya birlikte yüzde 40'a kadar artırmaya ve oranları her bir sermaye piyasası aracı, ihraç edenler, ihraç veya iktisap tarihi, hesap türü, hesap açılış tarihi, kazanç ve irat türü ile bunların vadesi, elde tutulma süresi ve bunları elde edenler itibarıyla yatırım fonlarının katılma belgelerinin fona iade edilmesinden veya diğer şekillerde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar için fonun portföy yapısına göre, ayrı ayrı yüzde 40'a kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/kkmde-...-haberi-711927
Yeni torba yasa teklifindeki en önemli maddelerden bir taneside;
Geçici 67. Madde olarak bilinen ve paradan para kazananlara uygulanan
%15 lik vergi tevkifatı oranında
Faiz,
hisse senedi,
tahvil,
repo vb. menkul kıymetlerden elde edilen kazançlardan
Cumhurbaşkanına %40 a kadar artırma yetkisi verilmesidir!
Demek ki borsaya da bir iyilik düşünüyorlar...
olabilir mi ?
sermayenin tabana yayılması masalına ters !!!
Tahakkuku yapılmış ama tahsilatı yapılamayan vergi alacağı için bir şeyler yapılırsa ...
vatandaşa yeni yükler salınmasına gerek kalmaz...
sahi parayı hamuduyla getirdiği bilinen sektörler için neden bir şey yapılmıyor...
hep kümesteki kazlar...
ha bu arada emeklilere sakın sene başında zırnık koklatılmasın...
zaten emekli insanlar muhakak zulalarında bir şeyler vardır...
verilen her ekstra para Londralı Memo Pasha'nın yönettiği Maliye İdaresine yeni yük anlamına gelir...
Zaten Reis onların dilinden çok iyi anlıyor...
Eski Reis adayın Sayın KK'nın seçilirse verceğini taahüt ettiği , 2 asgari ücret tutarındaki bayram ikramiyesi yerine Reisin verdiği 2x2.000 liralık bayramlığı tercih ettiler...
Helal olsun onlara vatana ,millete bağlılıkları her türlü övgünün üstündedir...
Faiz negatifte zaten ona vergi gelmesinde :kmk:
Bu tarz vergiler düşünülüyorsa demek ki dışardan istenen fon akımı gelmeyecek
Garanti bankası nın dolara 0 faiz verdiğini söyledim bi kaç sayfa önce (ufak bi para da değil 6 rakamlı , tabi ki bana göre ufak değil , başkasına ufak gelebilir)
Ya o kadar bozuldum ki , döviz mevduatı alıyormusunuz peki kardeşim diye soru sormayı da unuttum. Belki de döviz mevduatı da kabul etmiyordur. Şube İstanbul Beylikdüzü şube
Bitişikte ki Yapı Krediye uğradım. Önümde bir adam , memur ile hararetli konuşuyor , istemeden kulak misafiri oldum. Adam 415 bin TL parayı çıkardı çantasından , benim herhangi bi bankada hesabım yok , bu parayı yatırıp , şu iban no lu eşime acil göndermek istiyorum dedi. Hepi topu 415,000 TL . Memur kabul etmedi , merkeze sormam lazım dedi, Ben de arkada koltukta beklerken izliyorum . 2 veya 3 defa merkez den birileri aradı , memur , parayı yatıracak kişiye telefonu veriyor , adamcağızı anladığım kadarı ile sorguya tabi tutuyorlar . Yok parayı nerden almışsın, nerden bulmuşsun falan diye. Bence adam da yalan konuştu , hal ve tavırlarından ben öyle anladım , kardeşimden borç aldım kardeşim size ne , niye soruyorsunuz ki falan diye. Benim herhangi bi bankada hesabım yok , parayı getirdim , memurunuz kabul etmiyor , anlıyorum ki merkez olarak siz de kabul etmiyorsunuz diye tartışıyor. 415 bin TL Türk lirası , döviz de değil. Neyse adam en sonunda kös kös parayı tekrar çantaya koydu ve sinirle gitti.
Adamın yerinde olsam 10. saniyede çeker giderdim , adam gene iyi sabretti.
Dayanamıcam , ters bi şey yapıcam diye sıram gelmesine rağmen bankayı terk ettim.
Ya ülkemiz sanılandan çok daha zengin , dövize 0 faiz , belki de döviz mevduat bile kabul etmiyor , merkez bankası meteliğe (dövize) kurşun atarken, bankalar gırtlağa kadar demek ki döviz dolu . Ya da başka bi şeyler dönüyor . Dilan Polat , Fatih Terim fonu gibi son günlerde ayyuka çıkan kara para falan gibi şeylerden dolayı bankalar çok hassaslaşmış mı anlayamadım. Küçümsemiyorum ama hepi topu 415 bin TL yi almıyor banka , belli ki adam kasasında saklamış , ama banka almıyor, Bizim paranın kaydı var , daha önceki banka cüzdanı yanımdaydı , ama kardeşim bu paraya bu muameleyi yapan banka , bizim para için Allah bilir Masak , MİT ne bileyim bi sürü kişiyi arayabilirdi. S.kerim dedim böyle işi , bankasının da faizinin de amk.
Tasarruf yapmanin getirisi kalmadi.garip ama gercek.oysaki tl faizleri duzgun olsaydi kimse dovize gecmezdi.
Sistemi bozup bu hale getirmek hayret verici.
Size bize ne oluyor.
NAS var NAS...
dedi...
şimdi ise önünü alamıyorlar enkazın....
Sayın roxette,
Şube parayı araçla merkeze iletemeyeceğinden o gün alınan para haftasonu da girdiği için kasada atıl kalacak. Adam hemen ardından da transfer gerçekleştirince TCMB nezdindeki hesabından düşülecek ve banka repo penceresinden belki de para kullanmak zorunda kalacak. Bu durum bankanın zararınadır.
Bu kadar yormayin sagliginiza yazik size yazik paraniz size yuk olmasin illa ozel bankalar ile calisacaksaniz hsbc olsun kamu tarafinda ziraat ve halk 6 hane usd ye 3.50 - 5 arasi veriyor bunlari begenmezseniz fon tarafinda hem tl veya doviz ile alabileceginiz zp6 ve das var ortalamalari 4 e gelir
SM-M526BR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Türk lirasını destekleme şeysine ters hisse senedi işlemleri için verginin arttırılması. Yabancı para cinsinden getirilere düşünülen bir artış. Kkm den kaçan, düz döviz mevduatına gitmesin, döviz bazlı yatırım fonuna girmesin diye alınan bir önlem.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Teşekkür ederim. Fonların getirisinin sürekliliği konusunda sıkıntılar olabileceğinden pek ısınamıyorum fonlara. Ama Ziraat ve Halk a sorucam , sağolun.
Bir de şunu merak ediyorum.
Yukarıda 415 bin TL (14 bin Dolar civarı) yi bile TL olmasına rağmen banka kaynağını ciddi sorguluyor . Spread den dolayı döviz bürolarından döviz alımı daha uygun , belki de teşvik ediliyor bu yolla hükümet tarafından. 50 krş farklar olabiliyordu bankalar ile döviz büroları arasında. 10 bin dolar almak istesen 5 bin TL fark eder ki ciddi fark. Bu yılın ilk bahar aylarında İng den primli DDKKM yaparken , İng de bayağı sormuştu. Ben gene belki de şekerimden dolayı tam dellenirken , hanımın yanında geçmiş yıllarda ki banka cüzdanları vardı da o şekilde kabul etmişlerdi . Aslında hoşuma da gidiyor , tamam tabi ki araştırılsın ama bu ülkede neler neler olduğunun hepimiz farkındayız.
Merakım şu. Döviz bürosundan döviz aldık diyelim. Orada da belli bir meblağın üzerinde kimlik falan isteniyor diye duymuştum. Diyelim ki , 5 bin dolar ı 10 defa aldım döviz bürosundan. Toplam 50 bin dolar eder. Döviz bürosu kıytırık bi kağıt veriyor ki hiç bir ehemmiyeti yok , üstünde döviz bürosunun ismi , antenti bile yazmıyor , şahsen aldığımda oracıkta çöpe atıyorum o kağıt parçasını. Biz bu parayı bankaya götürdüğümüzde , kaynağını nasıl ispat edicez ? Döviz bürosundan aldık desek de bunu kanıtlayacak resmi bir belge ibraz edemeyiz, Belki de getirdiğimiz sorunlu , kara para. Banka parayı kabul etme de sıkıntı yaratırsa ki yaşadıklarıma göre kesin problem çıkartacak , o zaman nasıl olacak bu iş ?
Belirtilen fonlar getirilerini dth ve hazine kagitlarinin (cds e duyarli degiller ) ortalama getirilerine gore elde ediyorlar yani piyasadaki dth oranlarinin ortalama getirilerini sunuyorlar piyasdaki dth oranlari ne kadar volatil ise onlar da o kadar volatil
SM-M526BR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tespitler süper; ama şeker varsa hele gizli şeker boşverin derim, yaşamın tadını çıkarın :)) Bu video serisini de tavsiye ederim.
https://youtu.be/MiQtL_CrxWk?si=0GTz4K2iTgw8IZz2
Arkadaşlar benim çok yakın zamanda itfa olacak eurobonlarım var... Şimdi ben eurobond almak yerine primli ddkkm yapabilirmiyim..Veya hangi bankalar kabul ediyor??
Bazı bankalar elden verilen paralar için dekont istiyorlar. Bazıları ise istemiyor. Misal; TEB istedi, döndüm fibaya caddenin 200 metre ilerisinde yatırdım. Bankadan dışarı çıkmadan bekleme salonunda oturup, mobilden TEB e EFT yaptım. Ne oldu paşinyan misali. Hem TEB le gereksiz gerilmedim hem de fiba nezdinde işlemmim arttı.
Kuyumcu ve dövizcilerin makbuz vermemesi her nedense hiç bir şekilde maliyeyi ilgilendirmiyor !!
%40 az bence ,%99 alsinlar.daha iyi olur.
Fonlardan ufaktan tüymek lazım
Yatırım fonuna vergi gelmesi paranın bankalardan çıkıp döviz bürosuna yönelmesine sistemden çıkmasına neden olmazmı. Ben pek ihtimal vermiyırum bu kadar yüksek vergi gelmesine
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Altın Gümüş fonları Döviz fonu olmadığı için bu kapsama girmiyor zaten. Altın Gümüş fonlarında bir sorun yok. Onlara devam edilebilir.
Bu yasa daha çok Serbest Döviz fonlarına uygulanacak. Onlara bulaşmayın. Banka çalışanları milleti gaza getirip oraya yönlendirdiler, orada çok yönelme olunca da bu torba yasaya girdi. Bankaların suçu. Müşterileri sürekli Serbest Döviz fonlarına yönlendirdiler ve dikkat çektiler.
Her gün TEFASa bakıyorum işlem hacminde rekor sürekli PAL, ONS, KDL, GPL, OJB, DAS, ZP6, AL5, FJM, FJN, FBI vb Serbest Döviz Dolar fonlarında, veya bunları Euro olanlarında. ilk 5 sürekli bunlarda son 6 aydır. Bankacılar işleri güçleri yok, bütün yatırımcıları bunlara yığdılar. Dikkat çekince de bir neşter vuruluyor doğal olarak. Bu kadar dikkat çekmenin acı sonucu.
Serbest döviz fonlarında iseniz buradan en kısa zamanda çıkıp Altın ve Gümüş fonlarına geçmek mantıklı olabilir. Hem ömürboyu stopaj yok bu yıl sonuna kadar Altın Gümüş fonları alırsanız. Ayrıca Döviz fonu kategorisinde olmadığı için bu torba yasa kapsamına da kesinlikle girmeyecek.