Ne dediğimi anlayamıyorsanız bilgi birikiminiz ve tecrübeniz henüz yeterli kıvama gelmemiş demektir, bana mana bulmayın. 😊
Printable View
Ne dediğimi anlayamıyorsanız bilgi birikiminiz ve tecrübeniz henüz yeterli kıvama gelmemiş demektir, bana mana bulmayın. 😊
Vladimir Putin has ordered his Cabinet of Ministers to prepare for the return of Western companies to the Russian market. The Kremlin leader said that he wants Russian companies to have "certain advantages" over "those that return to our market" in retaliation for Western sanctions.
Source: The Financial Times
Tercümesi:
Vladimir Putin, Bakanlar Kuruluna Batılı şirketlerin Rusya pazarına dönüşüne hazırlık yapılması talimatını verdi. Kremlin lideri, Batı yaptırımlarına misilleme olarak Rus şirketlerinin "pazarımıza geri dönenlere" göre "belirli avantajlara" sahip olmasını istediğini söyledi.
Rusyada kurumsal alanda gelişmeler var, Batılı şirketlerin Rusya pazarına dönüşü ile ilgili engeller kalkıyor. Trumpun baskısı sonuç verdi. Zelensky'nin ateşkes hususundaki itirazları da yavaştan çözülüyor. Zaten adamı devre dışı bırakacaklar eğer taş koymaya devam ederse. Artık bir ateşkes ilanının zamanı geldi.
Cuma günkü yatay kanalın altına sarkma hareketinin kaçak olup olmadığı önümüzdeki hafta belli olacak, endeks ya kendini tekrar kanalın içine, atacak veya da aşağıda 9000 e doğru salınacak.
Tekrar kanalın içine dönme olasılığı, 9000 e salınma olasılığından daha yüksek.
Kasım, Aralık ve Ocak aylarındaki sözde yükselişte soluksuz hırpalandım.. endeks yükseldi ama kağıtlarda bir ileri bir geri hareketler nedeniyle toplamda kazanç oluşamadı, aksine portföy değeri sürekli eridi.
Temmuzun ikinci yarısında başlayan düzeltme Kasım başı gibi sona erdi.. gibi ama.. Orta - uzun vadede bu 3 aylık (Kasım - Aralık - Ocak) dönemde; önceki süreçlerde oluşan şekilde; güçlü yükseliş trendine geçilemedi. Ve son üç haftadır da bende oluşan SAT sinyali devam ediyor. XU100 onbini geçer mi diye beklentim vardı, olmadı.
Üçüncü haftada sarkma iyice belirginleşti.. :thumbdown:
https://i.hizliresim.com/255owkw.png
Kodların takibindeki 103 hisseyi..
https://i.hizliresim.com/9mw9ah7.png
30 adete indirdim ve takip periyodunu S (seans) olarak güncelledim..
Buradan geri dönüş olursa boş geçmesin, bi yerlerden kancayı takıp devam edebilsin diye.
https://i.hizliresim.com/1lfdnms.png
Bakalım n'olcak.. :one:
Her halükarda yukarı yönlü bir tepki gelmesi lazım. Tabii bu tepki pekala feyk de olabilir, malum ayı piyasasındayız.
Bu tür piyasalarda maksimum vade 5 işgünü ile sınırlı olmalı tabi özel bir nedeniniz yok ise. Mesela ben AEFES'teyim ve özel bir nedenim var. Eğer günlük al-satçı iseniz %1 lik bir stop koymalı ve sık sık nakde dönmelisiniz.
Günlükçülerin işlemleri saatlik volatilite ile ilintilidir. Yıllık volatiliteyi 16 ya (yıldaki işjem günü sayısının karekökü) bölerseniz günlük volatiliteyi bulursunuz. Günlük volatiliteyi 3 e bölerseniz (işlem günündeki 8 saatln ~karekökü) saatlik volatiliteyi bulursunuz. Demek ki yıllık volatilitenin kabaca 50 de 1 ine eşit saatlik volatilite. Yıllık volatilite %50 ise saatlik volatilite %1 demektir. O zaman stopumuz %1 olur.
ABD borsalarındaki gidişat, Ukraynada ateşkes olasılığı ve 6 Marttaki PPK toplantısı BİST'in yönünü çizer. 6 Marta bir şey kalmadı, bu yüzden aşağı basmamaları gerekir. Basacaklarsa da toplantı ertesinde basarlar. Faizler en az 250 baz puanı düşecek gibi gözüküyor, bu beklentiyle endeksi diri tutmaları gerek. Bu arada Ukraynada ateşkes olursa borsa yönünü aniden yukarı çevirir ve 10300 ün üzerine atar 100 endeks. ABD endeksleri satış yemeye devam ederse aşağı yönde baskı oluşur.
INVENTOR piyasada momentum pozitife döndüğünde yani yukarı yönlü trend devreye girdiğinde senin robotik işlemlerinde oluşacak betayı merak ediyorum. Son 1 haftalık satış sürecinde +0.4 olmuştu senin beta. Çıkış döneminde +1.5 olur diye düşünüyorum.
TH Abi.. benim robot algoritmaları şu an çok toy. Dolayısıyla çok küçük bir portföy miktarıyla işlem yapıyorum.
İki ay oldu henüz robot işlemlerine başlayalı, ilk ay kodlardaki sıkıntıları giderdim, bazı düzenlemeler yaptım.
Ocak ayı ve bu Şubat ayında çok major değişiklik yapmadım kodlarda.
Emekli etmiştim kendimi.. rahat bırakmadılar.. :) Yoğun bir iş temposuna geri döndüm.
O major değişiklikleri zaman buldukça arka planda çalışıyorum. Buralardayım.. :wave:
Altın fiyatları savaşın bitiş umudunu hatta geçici bir ateşkesi bile değil benim daha yüksek olasılık olarak gördüğüm cephenin büyümesine işaret ediyor. ABD borsaları da savaşın baskısına maruz kalmış gibi davranmadı bugüne kadar, devamlı yükseldi. Bu konuyu daha sonra detaylandırırım.
AEFES'leri biraz önce 174.5 ortalama ile verip ful nakde döndüm. 3 haftada %10 gibi bir net kar elde ettim (158.2 alış; 174.5 satış) ve benim için bu tatminkardır. Esas satış nedenim ise farklı.
KCHOL'de daha cazip bir fırsat gördüğüm için AEFES'ten çıkma ihtiyacını hissettim. 3 haftada %10 luk net getiri mevcut testere piyasasında bana yeterli geldi ve daha cazip görünen başka bir hissede pozisyon açmaya karar verdiğim için ful nakde döndüm. Bundan sonra KCHOL'ü takip edeceğim ve en uygun fiyattan alım yapacağım. Allah yolumu açık etsin.
KCHOL'de son 14 aylık dip olan 147.10 u daha bir kaç gün önce gördük. Akabinde 150 nin hemen üstüne tepki verdi ama dip bulma sürecinin sona erdiğinden emin değilim. İşte bu dibi yakalamaya çalışacağım, aynen AEFES'te yaptığım gibi. 150 civarında hisse salınıyor. Üst tarafta 160 seviyesi kritik. 40 günlük VWMA 167 TL, 20 günlük olan ise 157 TL ama bu VWMA'ler her işlem günü aşağıya geliyor çünkü spot fiyat bunların oldukça altında, dolayısıyla da yukarı tarafta 160 seviyesi kritiktir, yüksek hacimle (örneğin asgari 40 milyon lotluk bir günlük hacimle) burası yukarı yönde aşılırsa bu çıkışın arkası yüksek ihtimalle gelir. Durum böyle olunca aşağı tarafta 147 yi, yukarı tarafta ise 160 ı takip ediyor olacağım. Gelişmelere göre de karar vereceğim ancak acelem yok, malum tam bir testere piyasasındayız. PPF aylık net getirisi %3.5 civarında şu anda ve nakitte olmak oldukça avantajlı, işte bu yüzden acele etmiyorum.
Haftaya Perşembe günü 6 Martta PPK toplantısı var ve faizler 250 baz puanı indirilecek gibi görünüyor. Bakalım bu karara piyasa nasıl tepki verecek. Belki 250 baz puanından daha yüksek bir indirim de olabilir veya da daha az, bunu bilemiyoruz. Bankalar son 1 haftada 6 Marttaki faiz indirimini satın aldığına göre; "beklentiyi al haberi sat" prensibi kapsamında karar ertesinde piyasaya basma olasılığı bana göre yüksek. Eğer böyle olursa ortaya çıkacak fırsatlara bakacağız.
Hocam altın fiyatları son derece spekülatiftir, muhtemelen sen de bu gerçeğin farkındasın. Spekülatif derken gerçek arz-talep kapsamında hareket etmeyen bir emtiadan bahsediyorum. Altında finansal piyasalarda küresel günlük toplam işlem hacmi yuvarlak 250 milyar dolardır. Yeryüzündeki toplam altın stoğu 200 bin ton civarında, ki 20 trilyon dolar eder bugünkü fiyattan. Ancak treydıbıl meblağ bunun 4 te 1 i kadar yani 5 trilyon dolar. Treydıbıl meblağ hesaplanırken teknoloji ve sanayi için kullanılan altın stoğu ile milletin elinde tutup zırt pırt alıp satmadığı mücevher babındaki altınları toplamdan yani 20 trilyon dolardan düşüyoruz. Kabaca toplamın %25 i kadar fiziki altın karşılığında piyasalarda işlem oluyor ve bu %25 in ederi 5 trilyon dolardır. Günlük hacim 250 milyar dolar olduğuna göre her 20 işlem gününde yani 4 haftada bir dünyadaki tüm serbest (treydıbıl) altın stoğu el değiştiriyor demektir. İşte bu durum altın fiyatlarını spekülatif yapıyor. Bir de şu detayı atlamayalım, türev piyasalar ve tezgah üstü piyasasındaki altın işlemleri bu günlük 250 milyar dolarlık günlük işlem hacmine dahil değil. Bunları da hesaba katarsak serbest altın stoğu her bir kaç günde bir komple el değiştiriyor demektir ve bu da altın fiyatlarının son derece spekülatif ve gerçeklerden kopuk olduğunu söyler. 20 sene ve daha uzun bir vadede altın dolar bazında reel getiri sunmamıştır bunu da ekleyeyim.
KCHOL'de 147-160 arası tarafsız bölgedir, belki de buna mayınlı bölge demek daha uygun olabilir. Çünkü bu bölgede kalındığı sürece belirli bir trendi olmayan bir hareket söz konusu olacak. Trend yok ise bizim için kazanç da yok demektir. Ya 147 nin aşağı yönde kırılmasına ya da 160 ın yukarı yönde kırılmasına odaklanmak lazım kanaatimce. Tribünlerde oturup gelişmeleri dışarıdan seyredelim bakalım. Dediğim gibi aceleye gerek yok, PPF'den ayda %3.5 net kazanç sağlıyoruz zaten. Testere piyasalarında son derece seçici olup sabırlı davranmak elzemdir.
Endeksin verdiği tepkiyi de çok iyi analiz etmeliyiz. Bir kaç gün önce endeks son 3 aydır devam ettirdiği yatay kanal hareketinin alt sınırını kırarak aşağı yönde kanalı delmişti, bugün itibariyle ise tekrar kanalın içine dönmüş oluyor. Peki bunan sonra ne olacak? 3 seçenek var: ya tekrar yatay kanalın içinde hareket etmeye devam edecek veya 100 endeks için konuşursak 10300 ü yukarı yönde kırarak çıkış trendini başlatacak veya da 9600 ü tekrar aşağı yönde kırarak yatay kanaldan çıkarak yönünü aşağıya çevirecek. 6 Marttaki PPK kararı bu seçeneklerden hangisinin gündeme geleceği ile alakalı bir katalist olacak yüksek ihtimalle.
Yalnız unutulmaması gereken detay şu: Ayı piyasasındayız, testere türü ayı piyasası bu. Hisselerin çoğu tarihi zirvelerinin neredeyse yarısına inmiş durumda. Örneğin KCHOL 271 deki tarihi zirvesinin %45 altında, 9 aydır satış yiyor. Reel bazda ise kayıplar %50 den de fazla. Bu durumun hemencecik 180 derece değişmesini beklemek tam anlamıyla naiflik olur.
Malum ayı piyasasının en belirgin özelliği sık sık feyk atmasıdır. Millet de bu feyk sinyallere kanıp trendin değiştiğini yani ayı piyasasının boğa piyasasına dönüştüğünü sanarak hisselere atlar ama çoğunlukla da ellerinde patlar.
O yüzden 9600 ü aşağı kırıp yatay kanaldan çıkan ama hemen akabinde tekrar kanalın içine dönen endeksin feyk atıp atmadığına bakacağız. Ayı piyasasının temel özelliği göz önüne alınırsa feyk atmış olması ihtimali düşük değildir.
Mevcut yüksek enflasyon ortamında yatay kanal hareketi bize para kaybettirir çünkü paranın aylık maliyeti %3.5. Düşüş durumunda zaten para kaybediyoruz. Geriye tek bir opsiyon kalıyor ve o da çıkış trendi. Ama öyle mülayim, zayıf, güdük çıkış trendi de bizim için yeterli değil. Yıllık bazda en az enflasyon oranı kar prim yapan bir çıkış trendi olmalı ki kafa kafaya gelelim. Kafa kafaya gelmek de bizi kesmez, çünkü riskiz bir yatırım enstrümanından enflasyon oranı kadar kazanç sağlayacaksak borsa ile işimiz olmaz. Demek ki bize enflasyon oranının en az 2 katı kadar prim yapacak bir çıkış trendi gerekiyor. İşte bizim amacımız böyle bir çıkış trendini yakalamaktır.
Borsadan planlı programlı olarak para kazanabileni tebrik etmek lazım her zaman. Sıradışı bir haberle sert düşen bir hissenin tepki hareketine oynamak tamamen psikolojik bir karar olmasına rağmen altını temel analizle doldurmaya çalışmıştınız ve ben de bunu eleştirdim.
Öyle içten Allah yardım etsin demişsin ki hocam... :)
Geçen gün Trt'nin o uyduruktan tarih dizilerinden birinde zikir ayinine denk geldim. Koca koca adamlar birbirlerinin arkalarından, bellerine sıkıca sarılmış zıplaya zıplaya garip hareketlerde bulunuyorlar. Demek bunların inançlarına göre normal :)
Sağol hocam, piyasa ile harmoni içinde olmaya çalışıyorum elimden geldiği kadar senin de gördüğün gibi. Bu tür piyasalarda reel getiri elde etmek çok ama çok zordur, ince eleyip sık dokumak icap ediyor. Tabii belirli orandaki makul bir riski de göze almak şart, aksi halde zaten para kazanmak mümkün değil, risk yoksa para kazanma potansiyeli de yoktur. Allah'ın izniyle borsadan para kazanmaya devam.
Endeksin feyk yapma olasılığını incelerken şu gerçeği de kesinlikle göz önünde bulunduralım: Endeks tarihi zirvesinden sadece %13 gibi aşağıda ama endeksteki hisselerin yarıdan fazlası %50 ye yakın zirveden aşağıda. Peki, bu nasıl oluyor? Endeksi ağırlığı olan 1 düzine kadar tutuyorlar, bankalar (YKBNK hariç) havayolları sahol ekgyo bimas vs gibi. Endeksteki kağıtların 4 te 3 ü zirvelerinden çok ciddi şekilde (%50 ye yaklaşan şekilde) aşağıda. İşte böyle bir durumda olan endeksin feyk atma olasılığından bahsediyoruz. Bu detay çok önemlidir.
Hocam ABD endekslerinde Dow Jones hariç S&P500 ve Nasdaq için konuşursak Mag7 denilen o mega şirketlerin piyasa değerindeki payı %38 gibiydi ama şimdi bu oran biraz aşağı geldi. Anormal yüksek bir oran bu ve endeksler böyle bir konsantrasyon yüzünden tehlike altında. Bu Mag7 den bir veya bir kaçı ciddi satış yerse, geri kalan 490 küsür kağıt yerinde saysa bile endeks ciddi şekilde düşer ve bu da bir zincir reaksiyonu etkisi doğurabilir, diğer kağıtlarda satışı tetikleyebilir. Pek çok fon yöneticisi bu görüşü paylaşıyor ve terim yerindeyse sürekli korku içindeler. BİST100 de ayni kefede denilebilir. 15-20 kağıt BİST'100 ü ayakta tutuyor. Eğer bu 15-20 kağıt da satış yemeye başlarsa endeks çok daha aşağıya gelebilir.
Kendisi de niki gibi bir mucit olan INVENTOR kardeşimin mühendis külahını ödünç alıp bir beyin fırtınası yapayım. İş borsaya gelince biz finansçı ve işletmecilerden kat be kat üstündür mühendis arkadaşlar, onları takdir ediyorum. Yukarıda dediğim gibi 3 ana seçenek var piyasanın yönü ile alakalı: ya yatay kanal içinde yataya saracağız, ya düşeceğiz veya da çıkacağız. Borsanın yataya sarması ve düşmesi bize zarar yazıyor, çıkması durumunda da enflasyonun altında bir çıkış bize yine zarar yazacak. Bize enflasyon üzerinde bir prim yapacak bir çıkış hareketi lazım. Şimdi olasılıklara bir bakalım (şahsi görüşümdür, kendi öngörülerimi baz alıyorum):
1) Borsanın yataya sarması: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
2) Borsanın düşüşe geçmesi: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
3) Borsanın çıkışa geçmesi : Olasılık 1/3 yani %33
Çıkış ile alakalı bu 3. şık kendi bünyesinde 2'ye ayrılıyor ve toplamda böylece 4 şık ortaya çıkmış oluyor:
3a) Enflasyon oranını aşmayan bir çıkış: Mevcut sıkı para politikası ve ekonomik konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %70 dir ki büyük tablo bazında 0.7x0.33= %23 olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık da BİZİM İÇİN ZARAR demektir.
3b) Enflasyon oranını rahat bir şekilde aşan bir çıkış: Mevcut konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %30 dur ki büyük tablo bazında 0.3x0.33= %10 luk bir olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık BİZİM İÇİN KAR demektir.
Yukarıdaki toplam 4 şıktan 3 tanesi bize zarar yazıyor ve bunların toplam olasılığı %90 dır. Bize kar yazan sonuncu şıkkın olasılığı ise sadece %10 dur.
Sonuç: Mevcut ortamda random (rastgele) açılan bir pozisyon %90 olasılıkla bize zarar yazacaktır. Böyle bir pozisyondan bizim kar yazma olasığımız sadece %10 dur.
Mühendisler gerçekten de takdire şayan. Benim 2 ortağım var TR'de, ikisi de mühendistir. Hanım olan Boğaziçi Elektronik Mühendisliği mezunu emekli bir bankacı, Boğaziçinden sonra Oxford Üniversitesinde işletme (MBA) mastırı da yapmış, onunla da yetinmeyip İTÜ'de İngilizce MBA İşletme mastırı da yapmış. Özel bir bankada genel müdür yardımcılığından emekli değerli biridir, iş dünyasında tanımadığı adam yok. Diğer ortağım ise İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu bir işadamı. Çok zeki biri, müthiş bir ticari zekaya sahip, vergi rekortmeni bir işadamıdır. Memnunum ortaklarımdan, 10 seneyi aşan bir süre birlikte çalışıyoruz, memnun olmasaydım zaten çoktan çıkardım ortaklıktan. En çok hayret ettiğim mevzu ise Boğaziçi mezunu Oxford mastırlı hanımın İngilizceye doğru dürüst hakim olamaması. Uçak mühendisi de öyle maalesef.
Olasılıklar bu şekilde %90 aleyhimize ise, böyle bir ortamda en iyi strateji kenara çekilip nakitte beklemektir. Ancak ve ancak elimize çok çok iyi bir fırsat geçtiğine kanaat getirdiğimiz zaman pozisyon açmalıyız. Kenarda nakitte beklemenin aylık getirisi hiç de fena değil, %3.5 aylık PPF net getirisi mevcut şartlarda gayet makuldür. Tabii bu oran gıdım gıdım aşağıya gelecek bunu da dikkate almak lazım.
Açacağınız pozisyonun sunduğu potansiyel getirinin sizin göze aldığınız riske oranı asgari 2 olmalı. Aksi taktirde o riski göze almaya veya o pozisyonu açmaya değmez. Örnek verirsem, benim 20 gün önce açtığım ve bugün %10 getiri ile kapattığım pozisyona bakalım. 20 günlük risk, ki paranın maliyeti oluyor, %2.5 dur. Getiri %10 olduğuna göre "getiri/ risk" oranım 10 : 2.5= 4 oluyor ki 2 olan asgari rakamın oldukça üzerindedir. Sonuç olarak bu pozisyon tatmin edici bir şekilde sonuçlandı.
Agha sen de mühendisin galiba. Makine mühendisisin aklımda kaldığı kadarıyla. Mühendislerin asosyal olduğu hiç aklıma gelmemişti. Belki senin etrafındakiler öyledir, ama bunu genele yaymak ne kadar doğru olur ki.
ABD Başkanl bunak gitti onun yerine delinin biri geldi diye takılıyorduk geçenlerde ama doğru çıktı galiba. Zelensky'yi makamındaki görüşme esnasında fırça atıp kovmuş Trump. Böylece önümüzdeki 2 ay içinde Ukraynada ateşkes olma ihtimali 1 gecede %50 den %20 ye dülşüverdi.
Trump bu hareketi hesaplı ve planlı bir şekilde çekmiştir, öyle duygusal dürtülerle verilen bir tepki gibi gelmedi bana. Uzlaşma taktiklerinden birini uyguluyor kanımca. Tabii bu taktiklerin garantisi yok, zaman zaman geri teptikleri de olur. Geri teptiğinde de uygulanacak B planı şimdiden hazırdır muhtemelen.
6 Marttaki PPK toplantısına kadar piyasayı özellikle banka hisseleriyle diri tutmaları gerekiyor bana göre. Toplantının ertesinde endeks (özellikle de banka hisseleri) nasıl tepki verecek bakacağız. İşte o aşamada yani faiz kararı açıklandıktan sonra piyasa feyk atıp atmamaya karar verecek.