2022 Yıl ortası portföy değerlendirmem (01/01/2022 - 30/06/2022)
Erken emeklilik veya uzun vadeli bir birikim amaçlı, hisse senedi ağırlıklı bir portföy yürütüyorum. Sizi de kendi portföyünüzü başlatmanız için motive etmek amacıyla, bu başlık altında 2 yıldır dönem dönem canlı olarak ta paylaşıyorum. Her şeyin nasıl başladığını merak ediyorsanız hikayeyi bu başlıktaki ilk mesajdan okuyabilirsiniz .Yeniyseniz ve tüm bunların neden ve nasıl çalıştığını net bir şekilde anlamak istiyorsanız, bu başlık altında önceki yazılarıma bakabilirsiniz.
Bu başlığı açalı 2 yıl oldu, Portföyüm bakalım nasıl gidiyor ?
Portföyün yaklaşık getirileri;
* 2020 yıllık getiri: % 54
* 2021 yıllık getiri: % 45
* 2022 ilk 6 aylık getiri: % 25
2,5 yıllık bileşik getiri: % 179
6 aylık incelemem için, mini bir check-in/kontrol listesi;
1 - Her ay yatırım yaptım mı?
Cevap: Evet!
2 - Tasarruf miktarını her yıl artırdınız mı?
Cevap: Evet! Normalde Yılda 1 kez, portföye düzenli yeni alımlar için enflasyon üzeri bir şekilde güncelleme yapıyorum. Fakat ülkemizdeki şuan yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle güncellemeyi 6 ayda bir olarak yapıyorum. (Enflasyon verisinde şuan Enag'ı dikkate alıyorum)
3 - İniş ve çıkışları tolere etmek için uzun bir zaman ufkum var mı?
Cevap: Evet. Yatırım vadem 10-15 yıl, bu konuda şimdilik rahatım.
4-Genel performans, 6 aylık getiri beklenti aralığınıza giriyor mu?
5-Fon yöneticisinde herhangi bir değişiklik var mı?
6-Fon yöneticisi belirtilen yatırım tarzına sadık kaldı mı?
7-Orijinal yatırım mantığı geçerli mi?
8-Stratejilerini iletmeye devam ediyorlar mı?
4-8 arası soruları ele alalım
Performans Kontrolü
Performans değerlendirmesi söz konusu olduğunda en büyük sorunlardan biri, hisse senetlerinin yanlış beklentilerle satılmasıdır. Çoğunlukla , uzun vadede yıllık ortalama %12-15 reel getiridir.
Yani her zaman, performans, diyelim ki %12'lik beklentinin altındaysa, "Hey! Belki bu çalışmıyor. Bu yüzden bu pörtföyü durdurmalıyım”. diye söyleniriz.
Tarihsel olarak, geçmiş uzun vade yatırım yolculuklarını incelediğinde, tüm uzun vade yatırımcılarının düzenli aralıklarla üç zorlu aşamadan geçmesi gerektiği görülmüştür.
1 - Hayal kırıklığı Aşaması : Portföyünüzün yıllık reel getirilerinizin %7-10 arasında olduğu aralıklı dönemler vardır. Bu kötü bir sonuç olmasa ve mevduat getirilerinden daha iyi olsa da, bir hisse senedi yatırımcısı olarak hisse senedi yatırımlarınızdan kesinlikle çok daha fazlasını bekliyordunuz. Bu aşama, tipik "çok daha fazlasını bekliyordum" şeklinde ile karakterize edilir.
2 - Hüsran Aşaması : Portföyünüzün yıllık reel getirilerinizin %0-7 arasında olduğu aralıklı dönemler vardır. Hatta bazı dönemler mevduat getirilerine kıyasla çok daha düşüktür. Bu aşama, tipik “vadeli mevduata yatırsam çok daha iyisini yapardı” şeklinde ile karakterize edilir.
3 - Panik Aşaması : Hisse senedi piyasaları için oldukça normal olan büyük bir geçici piyasa düşüşü olduğunda (Tarihi kılavuz olarak kullanırsak, neredeyse her yıl %10-20'lik bir düşüş olur ve her 7-10 yılda %30-50'lik bir düşüş beklenebilir), Portföy getirileriniz kısa bir süre için negatif bile olabilir. Zor kazanılan paranızın her gün erozyona uğradığını gördüğünüzde, sonunda panik hakim olur ve durmaya ve tüm portföyünüzdeki paranızı kullanmaya karar verirsiniz. Bu aşama, “Portföy değerim yatırım yaptığımdan bile düşük” şeklinde ile karakterizedir.
İşte zor farkındalık geliyor - Yukarıdaki tüm aşamalar aslında bir özelliktir ve bir hata değildir.
Hisse senetleri getirileri düşük olduğunda, yani ilk 3-5 yılda, üç başarısızlık noktasından birine ulaştığında, kulağa ne kadar mantıksız gelse de, portföyünüzü 1-3 yıl daha sabırla sürdürmek, performansta çarpıcı bir iyileşmeye yol açtığı görülmüştür
Dolayısıyla gerçek şu ki, uzun dönem, getirilerin çok çeşitli sonuçlara sahip olduğu birkaç kısa dönemden oluşmaktadır. Birkaç kısa vadeli dönem biriktikçe, geniş iniş ve çıkışlar, makul getiriler sağlamak için eşitlenir.
Uzun vadede dayanabilmemiz için kısa vadeli beklentilerin doğru belirlendiğinden emin olmak için bir çerçeveye ihtiyacımız var.
Yaptığım uzun vadeli(+20 yıl) araştırmaya göre Bist 100 endeksi getirisi 6 aylık periyotta(portföyünüzü hangi tarihte başlattığınızın önemi olmaksızın) % 95 olasılıkla % - 30 ile % + 60 aralığında oluyor. %5 olasılıkla da % - 50 oluyor. (Bu hesaplama için tradingview sitesindeki Rolling Returns indikatöründen faydalandım)
Portföyüm - şahsi risk algım nedeniyle - %70 hisse senetlerinden oluşuyor.(portföyün diğer kısmını uzun vadede bist 100 ile düşük korelasyon içerdiğine inandığım kıymetli madenlerde tutuyorum, bu kısımdan reel getiri beklentimi düşük tutuyorum, uzun vadede en az enflasyon oranında artması yeterli. Düşük riskli para piyasası fonları getirileri ülkemizde faizler enflasyonun oldukça altında olduğu için borsa dışı nakdi bu şekilde değerlendirmiyorum, en az enflasyon oranında bir getirisi olsa, borsa dışı nakdi para piyasası veya kısa vade gibi likit varlıklarda tutabilirim.)
Yukarıdaki veriler ışığında % 95 olasılıkla 6 aylık beklentim %70 * ( % - 30 veya % + 60 ) yani % 95 olasılıkta portföyümün 6 aylık performansının % - 21 ile % + 42 arasında olması normal/makul olarak beklerdim
30/06/2022 tarihi itibariyle sonuçları kontrol edelim;
Bist 100 endeksi 2022 6 aylık getiri: %29,5
Katılım 100 endeksi 2022 6 aylık getiri: %32,1
Portföyümün %70'i hisse senetleri fonu (ELZ ve IVF), % 30 kıymetli madenler fonu(KUT)
ELZ Hisse senedi fonu 2022 6 aylık yaklaşık getiri: % 27
IVF hisse senedi fonu yeni bir fon, henüz 6 aylık getirisi oluşmadı.
KUT kıymetli madenler fonu 2022 6 aylık yaklaşık getiri : % 19
Yaklaşık portföy getirisi: %25,
Yani % 95 olasılık olan % - 21 ile % + 42 aralığında. Bu da portföyüm için normal davranış olarak kabul ediyorum.
Değer beklenen aralığımız içinde. Hisse senedi varlık sınıfı, beklentime göre normal davranıyor ve daha uzun zaman dilimlerinde yatırım yapmaya devam ettikçe getiriler iyi olacak.
Genel olarak performans, yukarıda görüldüğü gibi Bist 100 endeksinden daha kötüydü. Ayrıca Yıllık ortalama %12 reel getiri hedefimin altındaysam, şuan portföyüm çalışmıyor mu?
Daha önceden de belirttiğim gibi, gerçek şu ki, uzun dönem, getirilerin geniş bir sonuç yelpazesine sahip olduğu birkaç kısa dönemden oluşuyor. Birkaç kısa vadeli dönem sonrasına, yani geniş iniş ve çıkışlar sonunda, makul getiriler sağlanacağını düşünüyorum, en azından yatırım planım bunun üzerine kurulu.
Dolayısıyla varlık sınıfı beklendiği gibi işliyor, fakat fon seçimi üzerine biraz daha odaklanmam gerekiyor, aşağıda ayrıntıya gireceğim. Anahtar, beklenenden daha yüksek cari getirilere fazla kapılmamak ve sürece odaklanmaya ve işleri basit tutmaya devam etmemize izin vermektir.
Şimdi bunun dışında, fon seçimlerimize dalalım…
Fon 1: ELZ Qinvest Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu
En son Haziran Ayı portföy dağılımına baktığımda, 30-33 hisseden oluşan konsantre bir portföyü var. Şirketin EID hisse fonu ve Bireysel Emeklilik tarafında yönettikleri AGH ve KEH hisse senedi fonları da bulunuyor.
Fonda yüzdesel olarak ilk 10 hisse(Ki bunların büyük çoğunluğu Asels, Bimas, Thyao, Eregl gibi bist 30 hisseleri) portföyün yaklaşık %60 ını oluştururken, geri kalan 22 hisse fonun %40 ını oluşturuyor. Konsantre bir hisse portföyü derken birazda bunu kastediyorum. Takip etmesi kolay bir portföy.
Hisse stratejisi, daha önce yaptığım görüşmede özetle, değer yatırımı/temel analiz odaklı bir yönetim şeklinde tarafıma ifade edilmişti, halen fon içeriği/benchmark olarak baktığımda aynı stratejiye devam ediyorlar. Umarım aynı şekilde değer yatırımı/temel analiz bazlı stratejilerine yeni dönemde de devam ederler.
Portföydeki yaklaşık 20 hisse 1 yıldır portföylerinde bulunuyor, çok sık değişiklik yapmıyorlar.
Fon Yöneticilerine Qinvest Portföy sitesinden baktığımda, herhangi bir değişiklik bulunmuyor.(Maruf Ceylan, Buğra Bilgi, Serdar Vatansever) bu yüzden endişelenmeme gerek yok.
Fonda % 88-92 arası hisse, % 8-12 arası nakit(Kira sertifikası/katılma hesabında) tuttuklarını gözlemledim.
Sonuç olarak 2022 1. 6 aylık performansta, bir önceki 6 ayda olduğu kıstasının gerisinde bulunuyor, aynı ekibin yönettikleri EID hisse fonu kıstasını yakalamış, bu sebeple yeni 6 aylık periyotta kendisine bir şans daha vereceğim, fakat bir önceki yazımda belirttiğim üzere;
Alıntı:
"Spk bülteninde geçen hafta onaylanan , İstanbul Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu, yatırıma açılırsa ve IIH fon ile aynı strateji ve yatırım ekibi ile(Alkım Biket, Tufan Deriner) yönetilir ise, ELZ'de bulunan hisse portföyümün yarısını çeşitlendirme açısından bu fona aktarabilirim, portföyümde 2022 yılı için ön plana çıkardığım değişiklik şimdilik bu."
IVF fonu şubat alıma açıldı ve ELZ'de tuttuğum miktarın yarısını yani %35 bu fona kaydırmıştım. Önümüzdeki hafta içinde de Hedef Portföy Katılım hisse senedi fonu(HQQ) alıma açılacağı fon analisti Yunus Şahin tarafından ifade edildi. NNF fonla aynı ekip tarafından(Yunus Şahin ve Yaşar Yıldırım'ın bulunduğu ekip), aynı felsefe ile yönetileceği ifade edilen bu fon alıma açıldığında kademeli olarak hisse senedi kısmını ELZ, IVF ve HQQ arasında bölüştüreceğim. 2022 yılının geri kalanı için, yapmayı planladığım değişiklik bu.
Fon 2: IVF İstanbul Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu: Fon yeni bir fon olduğu için 6 aylık verisi bulunmuyor. En son Haziran Ayı portföy dağılımına baktığımda, 30-35 hisseden oluşan konsantre bir portföyü var. Elz ile kıyaslarsam değer yatırımı yerine daha büyüme odaklı bir yönetim anlayışı var, daha aktif sık hisse değişiklikleri yapıyorlar. Fon Yöneticilerine İstanbul Portföy sitesinden baktığımda, herhangi bir değişiklik bulunmuyor.(Tufan Deriner, Tuncay Subaşı, Alper Ertekin, Alkım Biket) bu yüzden endişelenmeme gerek yok.
Bir öngörü olarak, aynı ekibin yönettiği IIH hisse fonu 2022 6 aylık getirisi %33 olmuş durumda. Yeni bir fon olması nedeniyle bu fonla ilgili ayrıntılı performans değerlendirmemi bir sonraki döneme bırakıyorum. Portföyümde bulundurmaya devam edeceğim.
Alıntı:
Yatırım fonu için: "Fon alma, fon yöneticisi al." Atilla KÖKSAL
Gelecek yıl en iyi performansı gösterecek bir fon belirlemek hepimizin istediği şey. En iyi fonu nasıl seçeceğimi bilmesem de, en iyi fonu bulmakla sizin kadar ilgileniyorum.
Basit olarak beynim, en iyi beyinler ve kaynaklarla donanmış, yirmi yıl boyunca her gün getirileri iyileştirmek için çalışan milyar TL'lik bir endüstrinin, yıldan yıla kısa vadeli performans sağlamak için kodu kıramadığını söylüyor. Basitçe bu, sıradan-ben'in- önümüzdeki 1 yıl için en yüksek getirili fonu belirlemeye yönelik herhangi bir girişiminin beyhude bir çalışma olduğu anlamına gelir.
Diğer bir deyişle. Her yıl için en iyi yatırım fonu uygulayıcısını belirlemenin hiçbir yolu yoktur. Bunu o fonun fon yöneticisi dahil hiç kimse önceden bilmiyor.
Futbol dilinde, teknik direktörlerin denediği yol, bir sonraki maç için en iyi oyuncuları belirlemektir. Golcü oyuncuların mevcut formuna dayanarak bir tahminde bulunabilsek de, senenin gol kralını kesin olarak tahmin etmek hala imkansız. Tek bir oyuncuya değil, bir takıma bağlı olmamızın nedeni budur.
Ve yine iyi bir takım kurmuş olsak da, bir sonraki maçın sonucunu tahmin etmek son derece zor. İyi bir takımın iyi seçilmesi durumunda uzun vadede oynadığı maçların çoğunda iyi performans göstermesi beklenir.
Hisse Senedi Yatırım Fonu yatırımı farklı değil!
Portföy oluştururken anahtar, çeşitli stiller, stratejiler, fon yöneticileri ile bir fon ekibi oluşturmaktır (3 ila 5 fon yeterlidir).
Şimdi fikir şu ki, ne kadar iyi bir fon seçerseniz seçin, en iyi fonların bile düşük performans dönemlerinden geçmesi gerekecek . Ve ne yazık ki bunun ne zaman olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok.
Bu nedenle, bir fon ekibi, zaman içinde tüm noktalarda en az 2 ila 3 fonun diğer fonların düşük performansını telafi etmesini sağlar ve bir ekip olarak portföyümüzün uzun vadede tutarlı bir şekilde performans göstermesini sağlar.
Bu nedenle kendime sık sık şunları hatırlatıyorum,
* Önümüzdeki 1 yılın en iyi performansını belirleyemeyecek olsak da, 5-7 yıllık bir süre boyunca başarılı olacak, çeşitli ve uzun vadeli tutarlı performans gösteren oldukça güçlü ve güvenilir bir ekip oluşturmaya devam edeceğiz.
*Fon seçiminde ne kadar akıllı olursak olalım hepimiz, seçilmiş fonlarımızın düşük performans göstereceği dönemlerden geçmek zorunda kalacağız.
* Anahtar, tüm ekibin genel uzun vadeli performansına odaklanmaktır (bireysel fonun kısa vadeli performansına kapılmak yerine)
Fon 2: KUT KT Portföy Katılım Kıymetli Madenler Fonu
Bir öncek incelememde ,
Alıntı:
Kıymetli madenlere portföyden % 30 yer ayırmamın nedeni, daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi tamamen portföyü çeşitlendirme maksatlı, fon içeriğinde fiziki altın ve gümüş bulunduruyor. Uzun vadede global ve yerel enflasyona karşı koruma sağlayabilmesi, hisse senetleri ile düşük/negatif korelasyon sergilemesi nedeniyle bulundurmaya devam edeceğim.
ifade ettiklerimden farklı söyleyeceğim bir şey yok, bulundurmaya devam edeceğim.
Alıntı:
Şant Manukyan / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı
Altın sadece getirisi açısından değil portföyün volatilitesini azaltması ve koruma sağlaması açısından da önemli.”
Kontrolüm Altındaki Şeyler – Zaman & Disiplin
Şimdi piyasalar üzerinde kontrolüm yokken, gelecekteki portföyümün en büyük belirleyicisi şükür ki hala kontrolüm altında – Zaman + Disiplin
Zaman – Kolayca 10-15 yıllık bir zaman dilimine sahibim. Bu, kısa vadeli oynaklığın çoğunu halleder ve ben onu atlatabilirim.
Disiplin - Ne olursa olsun, Tutarlı bir şekilde tasarruf etmeye ve yatırım yapmaya devam ediyorum
Yukarıdaki ikisine odaklanmaya devam ediyorum - Zaman ve Disiplin ve umarım 10-15 yıl içinde yeterince iyi bir sonuca sahip olur
Sonraki 6 Aylık Getiri Beklentisi
Yukarıda bir varlık sınıfı olarak hisse senetleri için beklentileri belirlemek için yeni bir çerçeveden bahsetmiştim .
Önümüzdeki 6 ayda da portföyümden beklentim %95 olasılıkla % - 21 ile % + 42 aralığında. Bu da portföyüm için normal davranış olarak kabul ediyorum.
Bununla birlikte, büyük bir piyasa çöküşü olursa (ki bunu açıkçası tahmin edemiyorum), o zaman portföyüm bundan çok daha fazla düşebilir. Her on yılda bir veya iki büyük kriz olayı beklemek mantıklıdır. (2020'nin covid kazası bunun iyi bir hatırlatıcısı)
İşte bunun için 10-15 yıllık bir zaman dilimim var. Bu, yatırım yapmak için 20 ila 30 altı aylık dönemim olduğu anlamına geliyor. Hisse tarihine göre birkaç dönem kaybetsem bile, altı aylık dönemlerin çoğunluğu benim lehime olacak ve bu nedenle uzun vadede daha iyi getiriler elde edeceğim.
Benzer şekilde, uzun vade portföyünüz için önümüzdeki 6 aylık dönemde makul volatilite beklentileri oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Ana fikir, her seferinde - altı aylık bir dönem olmak -üzere uzun vadeli getiriler için oyunda kalmaktır!
Bir sonraki incelemem kısmetse, 6 ay sonra Ocak 2023'de olacak. Mutlu Yatırımlar!
Buraya kadar okuduysanız, sabrınız için teşekkürler.
Saygılar.
Yatırım tavsiyesi değildir.