dolar dusmeye baslarsa acılen tdg den kacmak lazım
Printable View
Borçlanma elbette devam edecek ama Sn. Matac, genelde ihraçlar dibs oluyor artık eurobond ihraç edilmiyor uzun zamandır minvalinde bir şey demişti, o yüzden sordum. Çok anladığım bir alan değil ama bunlar döviz bazlı dibs mi, eurobond dış borçlanma senedi mi ? Sanki döviz bazlı dibs gibi.
Yoksa devlet artık borçlanmayacak mı anlamında değil, borçlanmanın tercihi değişiyor gibi sanki son zamanlarda.
Hocam bunlar Döviz odemeli DİBS.
Yerli bankalara doğrudan satış sanırım. Mudilerden neredeyse sifir faizle toplanan dth böylelikle Hazineye ucuz bir maliyetle borc olarak yazılıyor anlaşılan.
Ulkedeki döviz açığına merhem olmuyor bir cepten öbürüne. Açık yine aynı açık maalesef.
usd cinsi tahvil ile eurobond farklı şeyler ama. Birinci de içeriden borçlanıyor, ikincisi dış finansman. O yüzden dedim bundan sonra eurobond çıkarmadan bu şekilde çevirmeleri mümkün mü diye. Eurobond ihracı gelmezse artık eurobond fonları da bu döviz ödemeli tahvilleri alacak o zaman ama mevzuata uygun mu bilemem.
IPV gibi eurobond fonları izahnamelerinde dış borçlanma araçlarına yatırım yapacaklarına dair sınırlama koymuşlar kendilerine.
Yani iç borçlanma araçlarını alamıyorlar.
Bu durumda yabancı para cinsinden iç borçlanma araçlarına yatırım yapan fon varmı ona bakmak lazım
HTT DZT gibi fonlar bunları alıyormu acaba diye baktım onlarda TL yada döviz cinsi diye ayrım yapmadan kamu borçlanma araçları demişler.
Ayrıca dış borçlanma olmadan çark nasıl döner bilemiyorum.
O konuda farklı bir durum varmış galiba.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...45#post4764145