Yanlış hatırlıyor olabilirim. Dönüp bakmam lazım yeniden eski sayfalara.
Printable View
Gerek yok yahu. IRL 0 stopaj durumunu ben yazmistim zaten.
Asagida gecen sene vergi hesaplamasini yaptigim tablo var.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...=2366&page=259
https://pintidegiltutumluyum.com/202...-sectim-acaba/
Yorumlar kısmında:
Doğru hatırlamışım.Alıntı:
Şu an IBKR ile yatırım yapıyorum. Aylık masrafım şu şekilde: yatırım hesabıma TL aktarıp, dolara dönüştürüyorum. Maliyetim 2 dolar. Daha sonra Londra Borsa’ında işlem gören İrlanda menşeli ETF alıyorum (VUSD ve IDTL). İşlem başına 5 dolar. Toplam maliyetim 12 dolar oluyor. Aylık 10 dolar minimum komisyon şartını da sağlamış oluyorum. Diğer konuya gelince iki sebebi var. Biri dediğiniz gibi veraset ve intikal vergisi. İkincisi de kar payı için %20 yerine %15 vergi ödemiş oluyorum. Toplam varlığınız 60.000 doları geçmeyecekse tabi ki ABD menşeli ETF’lere komisyonsuz yatırım iyi bir seçenek olabilir. Selamlar.
HSBC 'nin fon yöneticine email atmıştım. s&p500 ucits fonumuzda stopaj 0 dedi :)
mesajı aşağıda. Fon kendi portföyündeki varlıklardan %30 yerine %15 stopaj ödüyormuş.
"Further to your query there is no withholding tax on dividends paid from the ETF to end investors based in the UK. UK investors would however be liable for relevant income taxes on any dividends received.
The HSBC S&P 500 ETF itself pays a 15% withholding tax on underlying US equities, this is reduced from the 30% withholding tax rate as the fund is domiciled in Ireland."
Adamin yazdigini tam olarak bilemem tabii de, demek istedigi sanirim ETF sirketinin ABD'ye ödedigi %15 vergiyi veriyor sadece. IRL'daya ise 0 vergi veriyor. ABD yerlesik ETF alsaydi %20 temettü vergisi verecekti.
Kisaca IRL 0 stopaj kesiyor TR yerlesikler icin (AB icin kesin öyle).
ülkemizdeki yatırım fonlarını inceleyip ayrı bir sepet yapabilirim demiştim fakat bugünkü gelişmelerden sonra gereği olmadığını düşündüm. seçimler sonrasına kadar tl ile yabancı hisseleri içeren fonlara bile yatırım yapmam. ytd.