Sadece bu aciklama bile ne kadar rahat yalan soyleyebildiklerinin ispatidir.
Printable View
Uluslar arasi kredi kuruluslari, devletlere bile 10 yili odemesiz kredi vermez.
Azami 3 yil, 4 yil odemesiz, libor arti su kadar diye belirler.
Bu adam verecegiz diyor.
Gecmis secimler oncesi Emekli'ye sunu verecegiz dedigi gibi.
Referandumu kazandik dedigi gibi.
Kabatas iskelesinde bacisina yapilan saldiri gibi.
Burada şöyle bir durumda var , uluslararası kredi kuruluşları aslında kredi notu kötüyse uzun vadeli kredi vermezler demek daha mı doğru acaba. Zira geçenlerde örnek vermiştim forumda, Nestle firması 30 yıllık borçlanmaya çıktı. Gerçekleşen faiz ya sıfırdı yada sıfıra çok çok yakın bir değerdi. (belki %0.1 gibi). Hatta bu tahvilin faizi ikinci el piyasada -%0.4 e kadar düştü. Bende bu rakama bakıp vay be nestle eksi faizle 30 yıllığına borçlandı demiştim. Gerçek tabiiki öyle değildi tahvil sıfıra yakın pozitif bir faizle çıkmıştı sonra eksiye kaymıştı ama sonuçta bu şu demek o tahvili -%0.4 faizle devralan kimse pratikte nestle firmasına bugünden 100 milyon euroyu verdi 30 yıl sonra 99.6 milyon euro (faiz dahil toplam para) almak üzere.
Bunu niye anlattım. Aslında her şey kredi notuna ve hangi *güvenilir* merkez bankasının himayesinde olduğunuza bağlı. O yüzden kimse 30 yıllık kredi vermez demeyelim. Bal gibi verir hatta sıfıra yakın faizle bile veren var. Sen bana kredi notundan haber ver?
(hatta durum özel sektör yerine devlet hazinelerine borç vermeye gelince sıkı durun 104 yıl vadeli bir abd tahvili dahi gördüm).
Aranızda anadolubankla çalışan var mı?Oranları hakkında bilgisi olan var mı?Şimdiden teşekkürler.