%0 ile çıkarılan 30 yıllık bir tahvilin ilk ödemesi ne zamandır?
Printable View
Simdi Kanada'da Mortgage sistemi ornegi ile yola cikalim. https://www.cmhc-schl.gc.ca/en/
Mortgage kredisini veren banka, diyelim ki 30 yillik konut kredisi icin ilk 5 yillik %3.5 dan krediyi verdi.
Bu banka %2 Karla bu parayi CMHC'den alir.
Musterisine verir.
Bu arada Mortgage life insurance yapar, isletim ucreti alir vs.
Bu islemde parayi veren kurum CMHC'dir, banka aracilik eder ve para kazanir.
Konut kredisine konu olan diyelim ki 300.000 dolar, bankadan cikmaz. CMHC'den cikar.
Neden ? cunku 300 K buyuk bir paradir ve eger bankanin elinde olursa Tuketici Kredisi ve Kredi karti vererek cok daha fazla kazanir.
Sizin sorunuzdan eger dogru anladiysam kimse kimseye sifir faizle 30 yilligina para filan vermez.
CMHS gibi kurumlar, bu tur kredilerin en ucuza tedarik edildigi kurumlardir.
Yoksa bizde oldugu gibi 10 yillik konut kredisi verir, adina mortgage der, musteriyi kaziklamak mesru oldugundan her turlu yalani kullanir.
Yukarıdaki söyleminiz üzerine ECB nin sıfıra çok yakın uzun vadeli tahviller çıkarttığını ve bu tahvillerin ikinci el piyasada eksi faizlere dahi düştüğünü belirtmiştim.
Diyelim ki sıfıra düşmedi, %0.05 ile çıktı ve öyle devam etti. Bu durumda pratikte faiz o kadar düşük seviyelere geliyor ki , örneğin 100 milyon euroluk bir borcu nestle nerdeyse 30 yıl sonra ödüyor. 30 yıl içinde ödenen faiz toplamda (yıllık değil) %1.5-2 yi geçmiyor.
Yani şunu demek istemiştim, devletler ve belki bu devletlerin güdümündeki çok köklü asırlık firmalar , rezerv para sahibi kuvvetli merkez bankalarının da desteğiyle pratikte 30 yıl sonra ödemek üzere borç alabilirler. ECB bunu yaptı. Elinde hala çok düşük faizli hatta belkide eksi faizli tahviller var. Ben bireylerden bahsetmedim, bu tür uzun vadeli para aktarımlarını tabii ki bireylere yapmazlar ama sağlam devletler veya özel sektör pratikte değil 10 yıl , 30 yıl sonra dahi ödemek üzere borç alabilir , almıştır da. Bunu demek istedim.
(NOT: Alman tahvilleri de bir ara eksi faizlere düşmüştü)
her ay GLP artışı otomatik ve yazılımsal yapılırsa merkez bankasının aylık toplantı yapmasınada gerek kalmaz, diyelim enflasyon aylık %1.25 geldi , ay mayıs ayı olsun, 11,75+1.25 o ayki GLP olur, bu 1-2 yıl uygulansa ekonomi için süper bir hamle olur, hatta insan faktörünü devre dışı bırakıp böyle bir yazılım piyasaya daha çok güven verir, 2 sene sonra diyelim %-0,25 geldi, GLP(son fiyat)-0,25 , diyelim -0,75 geldi, GLP(son fiyat)-0,75... insan faktörü burda devre dışı:bravo:
+1... hele ki imarbank için bir başlık varken.
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=2109
Cuma gunu TEB 32 gune 13.75% teklif etti.
Syg,
İmar bankası mağdurları ile ilgili başlık:
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=2109
Casual buranın daha fazla kişi tarafından görüldüğünü düşündüğü için paralel olarak buraya da yazıyor, ama asıl başlığa link atmayı her seferinde unutuyor. Buradaki bilgilendirmeyi daha kısa , öz ve vurucu tutup başlığa link vermek daha verimli bir strateji. Böylelikle insanlar buradan haberdar edilip o başlıkta uzun detayları okuyabilirler.
Yoksa başlıktaki gönderiler yıldırım çorbasına dönüyor.