Sevgili Usta;
Ani bir haber vs ile dediğiniz gibi ikiye üçe de katlar belli olmaz. O nedenle yıllardır sabırla izliyoruz. Hayırlısı diyelim. Lütfi Bey bu sene de ümitvar konuşuyor. İnşallah bu sene güleriz.
Printable View
yav 2 ye katlasa ne olur katlamasa ne olur dolar olmuş 13,80 yani 14 diyebilir .. 1 seneki artış yüzde yüz
sebze meyve , yeşillikler bile 2-3 katlamış .. maydonz nane vs , süt ürünleri peynir yoğurt vs , temizlik ürünleri , tuvalet kağıdı , sabun şampuan vs
konut fiyatları , konut kiralar, araba fiyatları , akaryakıt , doğalgaz elektrik vs 2-3e katlamış.
bu enflasyonda herşeyin fiyatı 2-3 kat artmış bir senede..
2 kat çıksa ne olur çıkmasa ne olur ... bu saattten sonra ..
Dolar bazli yuzde 5 buyume iyi eger risksiz bir hisse ise. Benim yurtdisi yatirimlarimin hepsi (4 farkli sirket) o sekilde, bilanco tahmininin buyuk oranda tuttugu, senede 2-4 kere net karin yarisini temettu veren yenilenebilir enerji hisseleri. Cogunluk gunes enerjisi olmak uzere, hidro, cati, bio, ruzgar, jeotermal, pil, blockchain, her sey var. Yaptiklari isler ile NATEN birebir ortusuyor ama benimkilerin yillik dalgalanmasi en fazla yuzde 20 bandinda oluyor, oyle 3e 5e katlama araliginda olmuyor. Bence Turkiye'de hemen her hissedeki buyuk oynakliklar, insanlari kumar aliskanligina itiyor. Yoksa F/K'si 10 olan risksiz bir hisse icin, karin yarisi ile yuzde 5 buyuyup yarisi ile de temettu verilmesi gayet guzel.
Bildigim kadari ile OTKAR da duzenli temettu veriyor yuzde 5 ortalama ile. Bu demek oluyor ki 10 senede anaparanin yaridan fazlasini zaten geri almis. OTKAR risksiz bir hisse mi bilemem, o alanda hic arastirmadim.
Amerika'da enflasyonun son 10 yildir yuzde 5 oldugu da dogru degil. Bu sene artis oldu, onceki seneler yuzde 1-2 araligindaydi.
2 yil ugrastigi tesvigin 1 yil suruncemede kalip sonra kirpilarak azicik verildigi, vaktinin zayi edildigi ve dolayisi ile pazari buyuk oranda kaptiran Kron ile dev yatirimlar alan buyuk sirketlerin buyumesini kiyaslamak da dogru degil. Biz, ulkenin buyumesine ortak olamiyoruz, oradan pay almayi birak, bilakis, ulkedeki bitmeyen krizler bizi yavaslatiyor. Bir de bu etken var. Sirketin yonetimi farkli bir ulkede olsaydi, yine cok farkli yerde olurduk.
5 sene once Cyber pazara boyle hakim degildi. O zaman cok yazdim ben, vakit gecirmeden tesvigimizin verilmesi gerekir diye, ama hakkimiz suruncemeye alindi. Tohum, topraga zamaninda atilmali yazdim, is isten gecmeden. Ekim zamani pazarlama tesvigini versen ne olur.
Yine de hala pazar buyuyor ama artik daha zor, urun eskiye gore daha iyi olmasina ragmen.
Bir de su var, kendi yagi ile kavrulan sirketlerde bir esik bilancosu vardir, o gecildikten sonra ancak hizli buyume beklenebilir. Bu sene o nokta bence asilmistir. Artik cok daha rahat ve buyuk yatirimlar yapilabilecektir diye dusunuyorum.
Kron simdiye kadar yuksek meblaglarla baskalarindan ya da halktan para alarak yatirim yapmamistir (ilk halka acilim harici), baskasinin parasi ile risk almamistir. Kimisi bunu da tartisabilir. Ayagini yorganina gore uzatiyor. Esik noktasi da cok ciddi gecilmedigi icin, yeni urun uretimi, yenileme devasa olamiyor. Daha az risk aliyoruz. Daha fazla kazanmak icin cok daha risk alan sirketlere elbette insanlar gitmekte serbestler.
Yatirim tavsiyesi degildir.
benim için yıllık dolar bazlı yüzde 5 büyüme fiyasko , bu kron için de geçerli otokar içinde geçerli ...
ben risk alıyorsam bunun ödülü kesinlikle yüzde 5 olamaz ..
hedefim yüzde 5 olsa
TC eurobondları alır , keyfime bakarım
Almanya'da saatlik asgari ücret 12 euroya yükseltildi
Almanya'da Bakanlar Kurulu, asgari ücretin 9,82 eurodan 12 euroya yükseltilmesini karara bağladı. Zamlı tarife parlamentonun onayının ardından Ekim'den itibaren uygulanacak.
https://www.dw.com/tr/almanyada-saat...ldi/a-60890158
ve TC borsasının dolar bazlı dibin dibinde olması ...
artan döviz fiyatları sebebiyle , türk şirketlerinin döviz bazlı sürekli ucuzlamaya devam etmesi...
bu gidişle yakında almanyada, avrupada , yaşayan asgari ücretli bile , TC şirketlerini satın alacak noktaya gelebilir
tl bazlı bakıldığında uzaya çıkan ereglinin dolar bazlı grafiği ..
https://i.hizliresim.com/c3vwago.PNG
bu da doların kendi enflayonu hesaplaması
2008 deki 100 doların karşılığı bugün 133 dolar ..
yüzde 33 değer kaybı var dolarda 14 senede
https://data.bls.gov/cgi-bin/cpicalc...1&year2=202201
tl bazlı bakıldığında uzaya çıkan tupraşın dolar bazlı grafiği ..
şu an 13,3 dolar
https://i.hizliresim.com/evxze01.PNG