Originally Posted by
british
YUNAN ADALARINDAKİ TÜRK TATİLCİLERE 15 UYARI:
1. Ücretli otopark yoktur. Gişe, değnekçi, otoparkçı aramayın.
- yanlış, ben mesela geçen hafta tasos adasında gecelik 3 euro verdim otopark için.. kaldığımız motelin tam arkasında büyük bir boş arsa vardı, arsanın alt tarafından sahildeki ana caddeden direkt giriş vardı.. hemen keşfettim ve akşam girdim arabayı koydum.. sabah tekrar binerken eleman geldi, 3 euro istedi, böyle böyle burası paralı.. tabii, kasabanın içlerinde ara sokaklarda vesaire tonla yer var, otopark ücreti vermeden arabanı koyabileceğin.. ama biizim hotel itibariyle burası büyük kolaylıktı, verdim 3 euro daha erteesi gün de orayı kullandım..
3. Adalarda araçlar o kadar eskidir ki kendi araçlarınızı ancak diğer "Türkiye plakalı" araçlarla kıyaslayabilirsiniz. Yunan plakalı bir Mercedes aramayın. Varsa bile en iyi ihtimalle 80'li yıllardandır. Rahat olun.
- bu doğru değil, bissürü kalite bmw, audi, cip vesaire gördüm- hem yunan plakalı, hem bulgar vesaire bilumum balkan plakalı.. ama en çok TR plakalı tabii ki, %80 tr plakalı idi..
6. "Neyiniz var? Ne tavsiye edersiniz?" gibi soruları pek sevmiyorlar çünkü İngilizceleri çok yetersiz. Ama gün geçtikçe Türkçe bilen garson sayısı artıyor. Yani yakın bir gelecekte "Getir evladım bi şiiler işte", "ortaya bi şiiler yaptırıver canım", "geçen gün verdiklerin iyiydi onlardan getir koçum" gibi deyimleri Türkçe olarak söylediğimizde suratımıza anlamsız anlamsız bakmayacaklar.
- ben istisnasız gittiğim her lokantada garsona sordum- sen ne tavsiye edersin (mesela günlük balıklar içinden) falan diye.. suratıma anlamsız anlamsız bakan çıkmadı.. bütün garsonlar gayet güleryüzlü bir şekilde cevap verdi, zaten ben müşteriyim- doğal olan bu değil mi ?
7. Garsona siparişi verdikten sonra servis uzun sürse de o siparişi tekrar tekrar hatırlatmanızın hiç bir faydası yoktur. "Unuttu herif" gibi bir kaygı duymanıza da gerek yoktur. O yemek sizin istediğiniz zamanda değil, aşçı hazırladığı zaman masanıza gelecektir. Boşuna bi tarafınızı yırtmayın. Garsonlardan da ters bakışlar gelmesin. Aman haa.
- bi dakka kardeşim, ben turistim, müşteriyim, parayı ben ödeyeceğim.. sen ne demek istiyosun bi tarafını yırtma' diyerek ? gelmişiz, siparişimizi vermişiz, beklemişiz, yarım saat geçmiş- tık yok.. sormayacak mıyız ? ne demek ters bakış ? birader, ayıptır sorması sen neyin peşindesin ? ne demek istiyosun ?
8. Hesabı uzaktan isterken Türkiye'de yaptığımız kalemle bir şeyler yazıyormuş taklidi hareketi yapmayın. Kesinlikle anlamıyorlar ve garip garip bakıyorlar.
- külliyen yalnış.. çok defa bu hareketi yaptım, her garson derhal anladı..
9. Yunanlı esnaf veya personelden Türkleri "gerçekten" sevmelerini beklemeyin.
- tamam arkadaşım, beklemiyorum beni sevmesini.. servis sektörü uluslararası standartlardaki minimum profesyonellik ve saygıyı göstermesi yeterli benim için.. garson kızın bana aşık olmasını beklemiyorum, sen ne demek istiyorsun ? hakkatten senin amacın ne ? türk-yunan çelişkisi/düşmanlığı yaratmaktan bi çıkarın mı var da, böyle abuk sabuk noktalara dikkat çekiyosun ikide bir ??
10. Beachlerde giriş ücreti yok. Varsa da bizdeki fiyatların onda biri gibi rakamlar. Şaşırmayın.
- şaşırmak durumundayım, tasos'ta makriamos plajına gittik, şezlong ve şemsiye için 7 euro talep ettiler, almazsak güneşin altında kendi havlumuzla idare etme seçeneğimiz de vardı, ama içecek bir şeyler ısmarlamak durumundaydık bu seçenekte- kahve 3 bira 5 euro.. bu iki seçenekten birini tercih ettik neticede..
11. Yatlara jetski ile gyros, musakka veya saganaki servisi yok. Yat personelinizi gönderip aldırmak zorundasınız.
- bi dakka birader, sabahtan beri senin hitap ettiğin kitle, kendi özel 30 mt yatıyla adaya uğrayan kitle miydi ? sen onlara mı konuşuyodun sabahtran beri.. özür dilerim seni yalnış anlamışım.. ben onlardan değilim..
12. Beachlerde şezlonglara yer kapma amaçlı koyduğunuz havlu, deniz gözlüğü, bikini üstü gibi rezervasyon araçlarına gerek olmadığına çok kısa bir zaman sonra kendiniz uyanacaksınız.
- bi yaşıma daha girdim.. şezlong'un sahipli olduğunu belirtmek için şezlong üstüne 'bikini üstü' bırakmak.. sen, biizim hatunla beni papaz mı etmek istiyosun ? senin amacın ne kardeşim.. seni cia mı yolladı karşıma ?
13. Uzanıp yattığınız koylarda bir anda otuzsekiz adet gezi teknesinin gelmesini ve bangır bangır müzik çalmalarını bekleyeceksiniz ama böyle bir şey olmayacak. Sahilde deve güreşi, birdirbir, uzuneşek gibi oyunlar da yok. Bu yüzden biraz sıkılabilirsiniz.
- yunanistan'dan önce bulgaristan'a gittik 4 gün kaldık.. varna çok güzel bir şehir, bulgar hatunların güzel olmadığı şeklinde bana bi şekilde dikte edilmiş klişenin yalnış olduğunu bizzat gördüm (witnessed).. şehir merkezinden yürüyerek plaja gidebiliyorsun, gittik.. sahil kalabalıktı -(varna ülkenin 2. büyük kenti) 8-10 kişilk bir genç grubu deve güreşi yapıyordu denizin içinde, üstte kızlar- altta oğlanlar.. bizim oğlana gösterdim, dedi ki- biz de yapıyoruz ne var ? patlattım espriyi, alttaki de üstteki de oğlansa o dana güreşidir, gerçek deve güreşi böyle olur- üstte kız olmalıdır :)
14. Adaların çoğunda restoranda hesap ile birlikte "müesseseden" tatlı ikramı geliyor. Bu genel bir konukseverlik olayı. Herkese veriliyor. Bizim kara gözlerimiz, sempatik yüzümüz veya kişi başı ödediğimiz deli bir rakam olan 17.- euro hesaptan dolayı değil.
-biz 3 yetişkin 1 çocuk (12 yaş) pek çok hesap ödedik, pek çoğu dediğin gibi 60- 70 euro civarıydı tek öğün için, en yükseği 105 euro oldu ayıptır söylemesi.. yani 3,5 kişi 300- 400 lira mukabili hesaplar ödedik tek bir öğün için.. günde 5 öğüm limitsiz yeme-içme seçenekli memleket-içi seçenekleri tercih etmemizin mi daha doğru olabileceği üzerine pek çok tartışma yaptık eşimle.. açıkçası ben memleketten yana tercih belirttim fiyat/performans bağlamında..
15. Otellerde animatör terörü yok, eğlenmiş gibi yapmaya zorlanmak yok, kahvaltı hariç talan edilecek büfeler yok, herşeydahil yok. "Konsept" farklı.
alıntı