şu anda 10 yıllık dolar cinsinden eurobond ihalesine çıksalar faiz ne olur ? Bu faizin cds ile ilişkisi yok mu ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Aynen oyle bozkurt ama devami gelirmi bilemem;)SM-M215F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tr eurobond lari %11 faiz veriyor.
Karakemal şunu demek istiyorsa, işte yumurta tavuktan çıkar diyorsa oyle olabilir.
Ama diğer forumdas lar da tavuk yumurta dan çıkıyor diyorsa o da olabilir.
Sonuçta bu adamlar bu tr garip garip politika uyguluyor bunlara para vermeyelim/ vermeyin diyor.
Gerçekten bu politikalar nedeniyle tr batar da ondan mı öyle diyorlar yoksa tr yi batırmak istiyorlar da ondan mı diyorlar çok önemi yok.
Ben sn. Deniz43 hocamdan okuduğum anladığım kadarıyla baya yanlış yapıyoruz doğrusu da yapısal reformlar imiş. Yani biraz daha 1. Kamptayım ( politikalar yanlış ). Ama öyle bir yere geldi ki zaten ne dersen de kim gelirse gelsin ne olursa olsun bi fatura çıkacak gibi. Hayırlısı olsun.
Cds ile eurobond fiyatlarının ayrışmasını kamunun rahat borçlanmasını bende istiyorum. Sonuçta vergi mükellefiyiz para bizimde cebimizden çıkıyor. Sizin bahsettiğiniz gibi bir senaryo varsa kamunun fazla verip borçlanma ihtiyacını kısması gerekiyor. Bunun işareti var mı ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Siz böyle güzel resimleri yayınlayın, ulugöl 2 vakası oluşsun.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ülke cds primleri, o ülkenin çıkardığı devlet tahvillerinin temerrüt olasılığını- default riskini- gösterme iddiasını taşır.. bir ülke hazinesi itfa zamanı geldiği zaman anaparayı geri ödeyemezse temerrüde düşmüş olur, cds satanlar bu ödenmeyen anaparayı ben ödüyorum taahhüdünde bulunmuştur, bir tür sigorta poliçesidir, poliçenin primi ise bu taahhüt karşılığında alınan cds fiyatıdır.. cds 900 demek, yıllık yüzde 9 prim tahsil edildiğini gösterir
bir ülkenin temerrüde düşme ihtimalini nasıl hesaplarsınız- finans dünyasında genel kabul görmüş başlıca 4 kritere bakılır
i. borçluluk seviyesi- çok borçluysa batma ihtimali daha yüksektir, piyasa bir nedenden yeni borç vermeyi keserse topun ağzına gelir.. borcu düşükse ne yapar eder borcunu öderdiye düşünülür.. basit mantık
ii. bütçe açığı- devlet bütçesinin her yıl verdiği açık nispetinde borç büyür, bütçe açığı büyüdükçe hem yeni borç bulması zorlaşır hem toplam borç yükü artar, temerrüt olasılığı artar.. anlaması kolay
iii. ekonominin büyüme potansiyeli- ekonomi hızlı büyüyorsa, devletin vergi vd gelirleri hızlı artar, borç servisini rahatlıkla karşılar, borç yükünü azaltır.. büyüme yoksa devlet gelirleri düşüyor demektir, hem yeni borç bulması gerekir, hem borçluluk seviyesi yükseliyor demektir..
iv. geçmiş kredi sicili- kredi sicili de önemlidir, bankalar kredi müşterisinin siciline niye bakıyorsa, aynı nedenle devletlerin de kredi siciline bakılır
bu kriterler bazında, türkiye- italya- yunanistan karşılaştıralım, hangisinin temerrüt olasılığı daha yüksek olabilir ?
https://i.hizliresim.com/guodrrl.png