Ky yi en kötü senetlere Çekerler..
Orda imha ederler..
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ky yi en kötü senetlere Çekerler..
Orda imha ederler..
bilinçli bir hareket değil ,seninkisi cahil cesareti , hocadan böyle şeyleri beklemek yanlış olur adam bilim insanı
yine özgür demirtaş hoca da öyle ,açın izleyin videolarını eşiyle tartışıyor sebebi eşi yatırımı ev alarak yapalım diyor , özgür hoca eşinin gayrimenkula yatırım yapmanın en kötü yatırım olduğunu ikna etmeye çalışıyor vs
Netice de popülist siyaset bilimi yere serdi ama bilimde fazla sürünmez yerlerde
tarih bu tür örneklerle doludur
Bilim insanı hikaye.
Hayatının az bir kısmıyla mikro bilim yapan
Geri kalanı senin benim gibi sallayan insan
Bağlamı sağlam bir hikaye insanı en etkiyen anlatımdır..
Borsada da böyle insanları çekiyorlar senetlere..
Çok giden hisselere bol hikayeler yazılıyor..
Karlı şirket ise seneye karı düşer diye korkuyor..
İnsanı iyi biliyor bu arkadaşlar
Adam korku salmıyor , yarın borsa çakılır demiyor , ne zaman ki faizler enflasyona yakın artırıldı borsa da çöküş kaçınılmaz dediği bu
bunun neresi yanlış matematik gibi kuraldır bu , %70-80 faiz veren banka olsa borsa da kaç kişi kalır
enflasyonu düşürürsün faizi artırmadan baz etkisi falan olmadan kalıcı % 20 lere falan o zaman dediği çok anlamı olmaz
Sisteme daha yeni ısındık keşke seçime bir sene den fazla olsaydı.
seçimden sonra yeni hükümet tıpkı bankalara konan varlık rasyosu gibi BES fonlarına bankaların batık hazine bonosu ve tahvilleri alma zorunluluğu getirir. bankalar rahatlar. Şu anda hisse senedini belli bir miktarda alma zorunluluğu var. sadece bunu değiştirir. bunun etkisi 10 sene sonraya atılmış olur. (örnek, Özal konut edindirme yardımı ile 1987-1993 yılları arasında devlet memurlarından tam bir ev parası aldı. Hazreti Reis bunu dört taksit ile soğan cücüğü şeklinde ödedi. ) . bankalar rahatlarsa, faizi istediğinizi kadar kökleyebilirsiniz. bu senaryoda bazı hisse senetleri yıllarca 1/10 fiyatında sürünür durur. Örnek Lüftansadan pahalı THY'miz var. faiz artarsa 1 lüftansa = 5 veya 10 thy olur.
bunun da en güzel örneği VESTEL. 1998 yılında 1 samsung = 4 vestelmiş. şu anda 1 samsung = 250 vestel.
işte bu tip değer değişimleri bu tip enflasyonist ortamlarda oluyor.
Kemal Kılıçdaroğlu, yarın 09.00’da olağanüstü toplantı kararı aldı. Tüm milletvekillerine katılımın zorunlu olduğu bildirildi.
----
böyle bir şeyler dolaşıyor
Yıllar sonra şimdinin gençleri bu dönemi anlatırken, ''Biz Akp dönemimde işlem yapıyorduk, faizi kafaya takmışlar, her gün yeni bir icat, kanun çıkarıyorlardı.'' diyecekler. ''Eksi 50 milyarlık rezerv, her an batabiliriz, ne zaman batacağız diye tartışırdık.'' diyecekler. ''Mouse a basarak işlem yapardık.'' diye de ekleyecekler.
Sorun bu tuhaf ekonomi politikalarından kaynaklanıyor. Analiz yapmak zor bu durumda.
Mahfi Eğilmez, 'faizler hızlı arttırılınca rekorlar kıran borsa hızlı düşecek.' demiş 'Kriptolarda da söylemiştim..' demiş.
Kriptolarla, kullandığımız malları üreten şirketler aynı değil.
Borsanın rekor kırdığı da yok. Hisse bazında rekor ya da balon vardır.
Ben Mahfi Eğilmez kadar makro ekonomi bilmem, ekonomi mezunu olsam da.
Asıl sorun da Ekonomi Bakanı benim kadar da bilmiyor.
Akp ilk yıllarında AB uyum yasaları çıkarmıştı.
Demokrasi, hak ve özgürlükler açısından daha iyiye gittik.
O yıllarda yüksek yabancı sermaye girişlerinin temel nedeni bu bana göre.
Yılarca dolar kıpırdamadı.
Eski hükümetin krizden çıkış programı da etkili, bankacılık kanunu, kamu ihale kanunu vs..
Son yılarda da demokrasi, temel hak ve özgürlükler, adalet alanlarında hızla geriye gittik, tek adam sisteminin sonucu.
Bir de bu tutarsız, öngörülemez ekonomik politikalar ve kararlar.
Yabancılar da gittiler, yerlilerden de sermaye çıkışı oldu.
Seçime kadar doları tutmak şimdiki amaç, bunu da yapacaklar sanırım.
Piyasa hemen hemen hemfikir. Düzen dönecek seçime kadar.
Enflasyonu eksik gösterip ücretlilerin emeğini alıyorsun, negatif faizle de mevduat sahiplerinin tasarruflarını alıyorsun.
Düzen döner.
Muhalifler seçim yaklaştı diye seçimi bekliyor, oy verenlerden sorun çıkmaz zaten.
Her şey seçimde düğümleniyor.
İktidar değişirse, ben öyle düşünüyorum, ülkeye sermaye akımı geri başlayacak.
Aynı nedenle, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, adalet.
Sermaye akımı geri başladığında hızlı faiz arttırımına gerek olmayabilir.
Yavaş geçersin normal politikalara..
Devalüasyon olabilir.
Borsa düşmeyebilir.
Yeni gelen acemiler ille de zarar etmeli diyenler oluyor.
Borsa 6 ay yatay kalsa bu enflasyonda ciddi zarardasın zaten.
Acemileri de böyle zarar ettirelim senaryoda.
Bu durumda seçim sonrası sert yukarı olur, acemiler malı teslim eder gider.
Bunların hepsi senaryo, belki farklı şeyler olur, faiz arttırmadan bile başka olaylar olup da düşebilir, geleceği kim bilebilir?
Benim için fark etmiyor, Mahfi Eğilmez'in dediği gibi borsa sert düşse bile, temettü hisselerinden alım yaparım.
Ereğli 35 alır bekler 38 satarım, 30 alır bekler 33 satarım lotumu arttırırım.
Satamazsam temettümü alırım.
Viop teminatında TL bekletip parayı eritiyorum bu olasılık için.
Viop hisselerde derinlik kaybolmak üzere, viop endekste 1,2 kontrat oluyor kademelerde.
Viop'ta teminat bekleten azaldı sanırım.
Böyle tuhaf bir ortamda makro analiz zor, Mahfi Eğilmez'e ben katılmıyorum da arada okurum.
Makro analize gerek yok diyen takip etmeyebilir ya da kendisi belki daha iyisini çalışıp yapabilir.
Keynes, Rikardo ve bazı büyük ekonomistler aynı zamanda borsacılarmış.
Onlar büyük adamlarmış, teorileri de güzel, ilgi çekici.
Keynes'in hayatının son zamanlarında parası azalmış, borsadan kaynaklı tabi, bunalımda geçirmiş son yıllarını diye biliyorum.
Mahfi Hoca ben borsaya karışmam diyor.
Mesela Rusya dağılır yeni yavrular meydana gelir. Petrol sebepli Arapların dünyada söz sahibi olmasını istemeyen güçler Azerbaycan Türkmenistan Kazakistan İsrail petrolüne gazına önem verebilir yeni dünya düzeni oluşabilir.
o en aşağıda gözüken hafif burun kıvırma mı ralli dedikleri şey :whistling:
son 10 yılın ilk 5 yılında 10 f/k işlem görmüş bist, sonraki 5 yılda 7 f/k
yani karlar bi daha hiç artmasa, kötü dengeye varmak için yüzde 40 yükselmeli, iyi dengeye varmak için yüzde 100 yükselmeli.. ama bu karların artmadığı versiyon, oysa son 4 çeyrek karlarındaki stok değerlemesinden kaynaklanan kısımlar budanacaktır ama ana faaliyet karları artmaya devam edecek.. bu muhafazakar senaryoda 30-endeks hedefi 8-10 bin
peki kar artışı vites artırdı ve dolar/faiz krizine dair var olan umutlar kaybolursa ne olur ? umut derken ironi yapıyorum tabii ki, faiz/kur krizinin mutlaka geleceğine dair kesin inanç diyelim.. bu kör inanç yıkılırsa, o vakit 99vari bir f/k ortalaması görebiliriz, karlar da artacağına göre 25-30 bin endeks hedefi feasible olur
Dur bi emmi 5000 üstü kalıcı olsun.
Oralara giden bi ralliye usd destek atmak zorunda bence.
Özellikle maaş zamlari belli eder - yüksek zam demek deval demek asgari 350 - 400 bandini gecemez. Kontrolli deval ile beraber endekste her rakam mümkün. Arjantin grafiği ortada.
Seçim bence çok sakiz oldu tek bilinmeyen o bence - o netlestigi zaman ise poz almak için çok geç olur akıllı para önceden alır/ satar.
Ozetle borsayı iyi izlemek lazım.
Sene başında bir arkadaş vardı Aralık vade short açmıştı kendinden çok emin. Çok bilgiliydi kendisi, herkese ders verirdi. Ama bir turki Aralık vade neden düşmüyor anlamiyorum derdi. Hazır Aralık ayi sorayım dedim, nedenini anlamismidir acaba?
İyi de, borsa-faiz arasındaki korelasyonu bilmeyen de yatırım yapmasın abi bir zahmet.
Bunun için Mahfi Eğilmez'in bir şey demesine gerek var mı?
PPK ilk toplantıda faiz artırsa, herkes ne yapar?
Mahfi Hoca'yı severim, ayrı. Ama bana faiz artarsa borsa çöker demesin. Diyebiliyorsa şu vakitte faiz artırımları başlar desin.
Ötekini herkes biliyor.
Lufthansa-THY karşılaştırmasına fazla takıldı herkes ama atlanan bir husus var;
THYAO TL bazında halen çok ucuz. Lufthansa'dan değerli olmasının sebebi kurun 1 yıldır sabit tutulması.
Dolar 25 TL olsa, THY dolar bazlı bugünkünden %30-35 daha az değerli olurdu..
Kapattı o iki ay önce falan GMT idi sanırım. Rahatlamıştı viop a da tövbe etmişti.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gecen haftaa kapanisi boyle bir goruntuyle bitii.. Cuma gunu hateketi tepkisel bir dalgaya benziyor gibi goruntuye gore.. Hareketli seanslar bekliyorum bu hafya bakalim kismet.. Dalgasal olarakta benzer testereli patternler gelisecek gibime geliyor.. Dikkatli olmakta fayda var.
https://i.hizliresim.com/mxyf1ls.jpg
Böyle trend i kırmis gibi yapip ayı tuzakları olusturmak genelde üst banda çıkmadan önceki son hareketlerdir. Tazelenme yeni zirve ve üst band. Tersi zaten fecaat olur ki öyle bir görüntü yokRedmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
lufthansa ve thyao aynı piyasanın iki büyük oyuncusu- lufthansa daha düşük değerli olmasının sebebi, zarar ediyor olması.. thy daha değerli olması, en kötü koşullarda bile kar edebiliyor olması..
lufthansa 2020 ve 2021 yıllarında 9 kusür milyar avro zarar etti, alman hükümetinden 10 milyar avro hibe aldı ve öyle ayakta kalabildi, normalde iflasını ilan etmesi lazımdı.. aynı piyasa koşullarında faaliyet gösteren thy ise bir yönetim farkı ortaya koyarak- maliyetleri kıstı, kargo işine ağırlık verdi ve zarar etmedi, tek kuruş devlet desteği almadan ayakta kaldı
covid sonrası 2022 ilk 3 çeyrekte, thy lufthansanın 2 katından daha fazla kar ediyor ve 3 sene önceye göre pazar payını arttırmış durumda .. thy uçuş gelirlerinin yüzde 90 döviz zaten, yani konunun usdtry kuruyla alakası pek yok
5460 ort bir miktar kisaldim.. .. Spotta hisse tasiyorum.... . Izleyip karar verecegim.. Dalgasal olarak minor dalga duzeltme fazinda bence... Bu illa sert dusus olacak anlamina gelmiyor ama olmayacagi anlaminada gelmez.. Kismet...
düzeltmelerde ve çıkışlarda %10 gibi bir oran konuşulur genelde.
en düşük 5108'i gördü. 5108 x %10 = 5618 yaklaşık
5618 civarına kadar günden güne çıkabilir. burayı delip geçecek mi yoksa, burdan geri mini bir düzeltme mi yapacak bakacağız.
Günaydin arkadaşlar
Herkese bol kazançlar
açılış itibariyle: "" SASASI OLANIN TASASI OLMAZ ""
açılışta bankalar don yağı gibi.
bankalar da oyuna girerse, bir tur daha endeks füzeler.
Pala 2900 verdi. Seviliyorsun pala