Hocam TEFAS ta listelenmiyor ,İSMEN üzerinden talepte bulunup aldım, onlar aracı oldular ve direk iş portföyden aldım, ismen hesabımda duruyor şu an, fonun açık adı, İş portföy yenilenebilir enerji teknolojileri girişim sermayesi yatırım fonu....
Printable View
Hocam TEFAS ta listelenmiyor ,İSMEN üzerinden talepte bulunup aldım, onlar aracı oldular ve direk iş portföyden aldım, ismen hesabımda duruyor şu an, fonun açık adı, İş portföy yenilenebilir enerji teknolojileri girişim sermayesi yatırım fonu....
Çünkü girişim sermayesi fonu.
https://www.isportfoy.com.tr/iet-is-...i-yatirim-fonu
Alım Esasları
Nitelikli Yatırımcılar 15 Aralık 2023 tarihine kadar fon'a katılabilir. 16 Aralık 2022 - 15 Haziran 2023 tarihleri arasında verilen alım talimatları 15 Haziran gününü takip eden ilk iş gününde gerçekleştirilir. 16 Haziran 2023 - 15 Aralık 2023 tarihleri arasında verilen alım talimatları 15 Aralık tarihini takip eden ilk iş günü gerçekleştirilir. 15 Aralık 2023 tarihinden sonra alım talimatı kabul edilmeyecektir.
Bu hafta izahnamesi onaylanan fonlar:
#A1Portföy İkinci Değişken Fon
#A1Portföy İkinci #Hisse Senedi Fonu
#A1Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu
#InveoPortföy Dengeli Değişken Fon
Bir de Sparta Portföy Yönetimi A.Ş. diye bir şirkete kuruluş izni verilmiş.
Noel tatili nedeniyle TOK, TB9 gibi serbest döviz fonlarında 24 Aralık pazartesi verilen alım/satım talimatları (T+1) hangi gün gerçekleşir? Bilgisi olan var mı?
kasımda % 84 hisse taşımıyordu. şu anda % 78 hisse taşımıyor. fonun adında istatistiksel arbitraj yazıyor ! spotta emdiği hisse lot kadarının aynısını aynı anda vadelide ters pozisyon açarak shortluyor. bunu da makineler yapıyor. spotta 3 tl den aldığını vadelide 3,03 den shortluyor örnek yani.... kısaca kar garantili işlem yapıyor vade sonu beklentili. arada makas lehine açılır ise o anda da başka bir alternatif varsa veya o karı yeterli gördü ise ( daha önceden robota yazdırılmıştır ) , pozisyonları anı anda hem spotta tarıyor hem de vadelide , alıcıyı satıcıyı yeterli gördüğü anda hem spotta satıyor hem de vadelide shortladığını long ile kapatıyor. ya bir kısmını kapatabilir ya bütününü... gene tarar bakar sürekli.....
istatistiksel arbitraj ne demek diye gögle da faran aratsanız biraz merak iyidir.
bugün gittim dövizciye tabelaya baktım Fiji Sterlini 20 kertik. o anda birisi aradı dedi ki bana ay sonuna Fiji Sterlini lazım 20.35 dan alırım dedi. ay sonunda Fiji Sterlininin ederi aslında 20,23 beklenir iken, spottan alıp vadelide satma karlı değil iken şansım döndü, yurttaş bana 20,35 dan alırım dedi... ben de ne yapıyorum fırsattır diyorm spot ile vadeli arasında arbitraj imkanı doğdu...... tamam sana ay sonuna 20.35 dan Fiji Sterlinini sattım diyorum anlaşıyoruz. o anda daha onunla anlaşırken dövizciden 20 kertikten Fiji Sterlinini emiyorum... ay sonunda 0,35 kayme garanti cepte...
haaa sen piyasaya çıkarsın fiji sterlini ararsın bulamazsın o zaman başka bir enstürman ile yaparsın bu dediğimi...
HDA ve benzeri istatistiksel arbitraj fonları da temel mantıkta bunu yapıyor. fakaaaaaaaaaaat burada kocaman bir fakat var, fönün izahnamesini okuyacaksın, orada şuna da buna da yatırım yapabiliriz şu kadar % de şunu taşıyabiliriz falan diyorsa şüpheye düştü isen o zaman fon yönetimi ile oturup konuşacan nörüyonuz bu fonda diye ... mesela istanbul portföyün fon sepeti fonu olan IRF fönünün izahnamesinde ne yazıyor ? % 20 hisse de taşıyabilir diyor.... taşıdı mı ? n'evet taşıdı.... hani fon speti fonuydu ? niye hisse de emdi spottan ? çünküüm izahnamesinde öyle bir esnekliği var ve onu fırsat gördü kullandı... menavda tomatesin çürüğünü almıyorsun , paketteki beyaz peynirlerin stt si en ileri tarih olanını bulmak için rafın arkalarını kurcalıyorsun ya... haa bi zahmet paranı yatırdığın fonlarla da ilgili iciğini ciciğini bil yani.
Abd borsalarinda düzeltme ne zaman gelir , sonsuza kadar gitmeycek herhalde
https://i.hizliresim.com/si9ak1g.jpg
ABD borsalarının yükseliş trendlerinde her 6 ayda bir, düşüş trendlerinde her 3 ayda bir %15-20'lik büyük düzeltme yaptığı açık. yükseliş trendine girdiğimize, son düzeltmeyi 2 ay önce yaptığına ve önümüzde faiz indirim süreci olduğuna göre düzeltme bekleme değil alım yapma zamanı. eski zirveye vardımı bi %10 düzeltme yapabilir ama yine şu anki seviyenin altına gelemez diye tahmin ediyorum, belki nasdaq composite tekrar en fazla 14500 görür. abd borsasının bu kadar yüksek enflasyonda 2 yıl önceki seviyesinin bile altında olduğunu unutmamak lazım.
nihai hedef ise sahtekar batılı banka analizlerini değil de gerçek teknik analize baktığımızda 24000 civarıdır. daima eski zirvenin 1,5 katını hesaplarsın. ben orda satarım istediği yere gitsin.
RPD ve RIK hesaplayabilecek arkadaş varmı? kendimiz sattık da vaktinde eşe dosta aldırdık düşmez fondur diye..kendime öğretemedim çenemi kapalı tutmayı.
Garanti fonlarının yönetim ücretine zam geliyormuş.
https://twitter.com/FonTurkey/status...08150334968175
teşekkürler.
güzel bi iş çıkarma falan yok aslında, millet daha fazla kaçmasın diye günlük faizini vermişler işte. direk faiz verme konusundaki kriterleri nedir bi anlasak..eskiden aylık %3 altında düştümü faize başlıyorlardı bu harikaydı fondan çıkmanın hiç anlamı yoktu, şimdi sıfırın altına düşünce başlamışlar ki bu bence hiç zekice değil, düşükten almak isteyeni de caydırmış oluyorsun. güvenli liman da değilsin zaten faizini kaybetmek istemeyen borsa düşüşe geçince rpd'den çıkması lazım..
bu faiz değil bugüne kadarki faize benzeyen rakamlar ve bugünki +0,12 sadece tesadüf diyenler zaten muhtemelen tepsi dünyaya da inanıyordur: ) öylelerine bi cevap vermenin de anlamı yok tabiki.
Borsa nin yukselis trendine girdigine (8500 e doğru ) inaniyorsak agresif hyf almak daha mantıklı , yok değilse günlük garanti olan getiriden olmak var
Ben cuma günü özelinde iyi iş çıkarmışlar dedim. Borsanın -3% gittiği bir günden bahsediyoruz. + gitmek iyi iş çıkarmaktır BANA GÖRE.
Eski formunda değil, ben de çıkmayı düşünüyorum.
Ama aslında şöyle bir bakınca borsa son 1 ay ve 3 ay; -6% yapmış.
RPD son 1 ay nötr, son 3 ay +8,5 larda.
Dapgm sevdası olmasaydı daha da iyi iş çıkarabilirlerdi. İnşallah eski günlerine döner.
SP500 vs Commodities
https://pbs.twimg.com/media/GCEP6XHbgAAR1RY.jpg
oh dear doğru walla: ) 1 günlük faiz algısımı yapmışlar nedir: ) herneyse öyle veya böyle bistin fişini çektiler ve rpd güvenilmez. yarın RIK yapsam onun da 4 gün valor muhabbeti can sıkıyor. bistte 6 binler hızlıca gelirse at değiştirmek zor olacak bu bir..ikincisi rpd'de olanları görünce bunda da dolar düşerse dayak yermiyiz kuşkusu oluştu. RIK kkm fonudur imajı sarsılmış oldu bi yerde. tüm paramı dövize bağlamış olucam. BBF desen A1 kapital hiç öyle iyi bir kurumsal imaja sahip değil patronu borsada manuplasyondan ceza yeyip duruyor. öteki baf'ların getirisi zayıf. galiba en iyisi biryerlede durum netleşene kadar portföyümün yarısı ziraat ppf devam .
Ara ara burada belirrtigim mevduat üstü sabit getiri sağlayacak gibi gözüken arbitraj hda fonu bugün iyigelirde konuştular
Merak eden 35.dk den itibaren izleyebilir hedef portföy müdürü anlattı
Yıllık yüzde 60 minimum getirecek gibi gözüküyor algoritma ile
https://www.youtube.com/live/u88brzM...mONM7kZKvHwHzY
AFT'ye fena saydırmışlar.
Kurucusu olduğunuz Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi (AFT) fon portföyü ve bünyesindeki hisse senedi performansları ile ilgili farklı yollardan sizlere ulaşan yatırımcılarınızın görüşlerini bugüne kadar hiç dinlemediniz.
Fon performansını olumsuz yönde etkileyen ve yatırımcıların kazançlarını direkt olarak düşüren şirketler hakkında tarafınıza defalarca geri bildirim yapılmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir portföy düzenlemesine gitmediniz.
Fonun portföyündeki bazı şirketler nedeniyle gösterdiği düşük performans, kurumunuzu ve fon yetkililerini rahatsız etmiyor olabilir.
Kurumun her halükârda yatırımcılarından tahsil ettiği minimum %2.90 oranındaki yönetim ücreti, fonun gösterdiği performansa bağlı olmadığı için yatırımcı görüşlerini önemsemiyor olabilirsiniz (kesintiler toplam %3.65'e kadar çıkabilmekte).
Türkiye yerleşik yatırımcılara sunulan yabancı hisse senedi fonlarının çeşidinin ve sayısının çok kısıtlı olması, kurumunuzu daha iyi performans göstermek konusunda zorlamıyor olabilir.
Fon nasılsa "aktif" yönetilmiyor diye geçmişe dönük her periyotta (1, 3, 5+ yıl) yatırımcısına kaybettirmiş Baidu, Alibaba ve Tencent gibi çok ciddi politik riskler taşıyan şirketleri portföyde tutmak, fon yetkilileri için bir endişe kaynağı olmayabilir.
Fakat bu tarz bir yönetim anlayışıyla yatırımcılarınızın beklentilerini karşılamak adına gelişime açık olmamanız ve fonun kurulduğu ilk günden beri fon performansını negatif etkileyen geleceği belirsiz şirketleri ısrarla portföyde tutmanız, birçok AFT yatırımcısını uzun süredir alternatif arayışına itmiş durumda.
Evet, hepimiz AFT portföyünün "aktif" yönetilmediğinin farkındayız. Fakat yıllardan beri fon performansını göstere göstere düşüren bu 3 şirketin, konjonktürel açıdan uygun bir dönem olan, 2024 yılında planlanan FED faiz indirimleri öncesinde, AFT portföyünden çıkarılması ve yerine fonun yatırım amacına uygun Enformasyon Teknolojisi ve İletişim Hizmetleri sektörlerinde faaliyet yürüten daha az riskli şirketler ile değiştirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Yatırımcı bilgi formunda da belirtildiği gibi AFT'nin yatırım politikası, yatırımcının büyüme olanaklarına ve kazançlarına iştirak etmesini sağlamaktır. Buna rağmen, son 5 yılın 4'ünde kendi belirlediği karşılaştırma ölçütünün bile gerisinde kalan ve bu yüzden karşılaştırma ölçütünü dahi değiştirmiş, 2022 yılındaki performansını fon bilgilendirme sayfalarına yazamayan bir fona yatırım yapmak hiçbir yatırımcıya cazip gelmeyecektir.
Bu sebeple, uzun süreli bir AFT yatırımcısı olarak, 2024 yılında öngörülen FED faiz indirimlerine kadar fon portföyünde düzenleme yapılmaması durumunda, fondaki tüm yatırımımı tamamen sonlandıracağımı bildiririm. Bilginize.
A1 ppf iyi getirili , aft den çıkıp neye girecez , al sat 7 gün gecer
Şu aralar KUB, Japon ve Tayvan hisselerine sarmış durumda.
AFT'yi YAY ve TFF ile (en yakın benzer fonlar), 3 yıla kadar çeşitli dönemlerde karşılaştırdım; yazıdakı kadar öfkelenecek bir fark göremedim. Birbirlerine çok yakınlar. Sanki belirli bir trendi yansıtıyorlar ya da birbirlerine bakıp aynı hisseleri satın alıyorlar :)) Türkiye'deki fonlarda komple bir sorun var demek ki.
ya alibaba grafiğine bakarsan al-sat amaçlı tutuyorlarsa iyi, tam alım yeri. değer yatırımı olarak tutuyorlarsa kötü. çine ne değer yatırımı olacak? güya çin'in en tanınmış, benim bizzat türkiyede yılda en az 1 alışverişim olan bi online satış platformu bile 8 sene önceki fiyatına geri dönmüş işte. demokrasi yoksa gelecek yok. formul bu kadar basit.
Arkadaşlar günaydın fon dışı genel bir sorum var. Bu site de dahil web sitelerde sürekli konuşmalı müzikli video reklamlar çıkıyor. Mesela gece evin sessizliğinde ortalığı birbirine katıyor. Bunları nasıl kapatabiliriz veya kime sorabilirim adminler bilir mi?
DVT'nin içeriğindeki bist hisselerinin değer kaybına rağmen bu rakamı tutturması türevde başarısını gösteriyor..arkadaşlar başarı göstereni teşhir edelim, gayreti ödüllendirelim ki rekabet olsun. mesaide solitare oynayanların müşteri derdi yok zaten, bence onların gündemi farklı.
Bu arada fon sepeti fonları da o kadar kötü tercihler değil. Mesela Eurobond fonu istiyorsunuz ama neyi seçeceğinizi bilmiyorsunuz. GMD, belli başlı Eurobond fonlarını bünyesinde barındıyor. Aynı şekilde DBP, DSP, APJ ve IRF, hem Bist hisselerini hem de DVT gibi fonları kapsıyorlar. Hangi fonu alacağınıza karar veremiyorsanız bunlar güzel seçenekler, ama tabi getirileri de tek tek fonlara göre daha düşük oluyor, ama daha az zarar yazıyorlar. Yabancı hisseler falan düşünüyorsunuz ama emin değilsiniz, OFI, TVN, YJK, herkesin bildiği MJB vs var.
Yakın dönemde IRF ve APJ iyi gidiyordu çünkü BIST uçuyordu, şimdi IJH iyi gidiyor çünkü yabancı fonlar ve altın yükselişte. Her zaman takip etmek gerekiyor anlaşılan, ömrümüzü fonlara mı adayalım ne yapalım.
IRF'nin İstanbul Portföy'ün amiral gemilerinden IVY'yi içermemesi de anlaşılır gibi değil. IJH'de var ve bu fon sepeti fonu zıpladı resmen.
APJ ilew dvt nin bağıllığı yok ki ?
IJH uzun süredir portföyünde bulundurduğu Tarım ve enerji fonlarını çıkarmış. Sürekli bu fonlar getiriyi törpülüyordu.
Ben sırf bu yüzden IJH fonumu satmıştım.
Şimdi kamburdan kurtulmuş tekrar giriş yapacağım bu hafta.
Stopaj muafiyeti varken bu hafta alım için son şans.
Borsada margin call sebebi ile sıkışanlar GLTDR GMSTR ZGOLD gibi fonları da varlık değerinin altında satmak zorunda kaldılar. Yarın bunlar tekrar varlık değerine geri gelir. Ucuzdan fiziki Gümüş Altın almak isteyen için fırsatı değerlendirebilir.