Banka hisseleri ile artık alım yönünde ilgilenmiyorum. Ancak ve ancak ciddi satış yerlerse ilgilenebilirim. Ciddi satıştan kastım şu anki seviyelerden en az %20 lik bir düşüşle sonuçlanacak bir satıştır.
Printable View
Banka hisseleri ile artık alım yönünde ilgilenmiyorum. Ancak ve ancak ciddi satış yerlerse ilgilenebilirim. Ciddi satıştan kastım şu anki seviyelerden en az %20 lik bir düşüşle sonuçlanacak bir satıştır.
**Trump-selenskiy kavgası haftaya borsada sert satışlara yol açabilir mi?..
Trump Kanadayı ABD eyaleti yapacakmış. Babayı yapar. Bir kere Kanadanın yüzölçümü ABD nin yüzölçümünden büyük, hatta Rusyadan sonra dünyanın 2. büyük ülkesi. Böyle bir ülkeye eyalet muamelesi çekiyor adam. Ayrıca Kanada İngiliz kökenlidir, nüfusunun 4 te 3 ü İngiliz kökenlidir. Gerçi ABD nüfusunun da 4 te 1 i İngiliz kökenlidir. İngiltereden bağımsızlığını kazandığı 1783 yılından bu yana hep Kanadayı kendi topraklarına katmayı hayal edip duruyor ama bir türlü başaramadı başaramayacak da.
Trump Kanadayı ABD ye katmayı hayal ederken tam tersi bir durumla karşı karşıya gelebilir. Malum yıllardan beri California ve Teksas eyaletleri bağımsızlık peşinde koşuyor. Bugün bir referandum olsa en başta bu 2 eyalet oylamada açık arayla bağımsızlık ilan eder, Florida da bunları takip eder. Adam bunu göremiyor. Zaten olacağı bu, yakın bir vadede California ayrılıp bağımsız bir ülke olacak. Çok güçlü bir ekonomisi var California'nın, 4 trilyon dolarlık yıllık GSMH siyle dünyanın en büyük 5. ekonomisi durumunda.
Bilemeyiz, ABD borsaları olumsuz tepki vermedi. BİST'in ne yapacağını kestirmek zor. Piyasa çok sığ biliyorsun, para girişi de yok, endekste ağırlığı olan hisselerde tahta yapıcılığına soyunmuş kurumlarla BY lerin ne karar vereceğine bağlı. Ama bunların kararı pekala feyk de olabilir. Böyle sığ bir ortamda tuzak kurmak kolay.
ft 2, AEFES'te %900 lük bedelsiz, KAPtaki açıkkamadan önceki 2 işlem gününde satın alındı ve hisse bu yüzden 161 den 175 e fırladı 2 günde. Bu haber açıklandıktan sonra hisse geri geldi. Insider, içeriden bilgi sızdırma, kokusu var burada. Çünkü haberin arifesinde 2 gün boyunca güzel prim yaptı ama haber ertesinde hisse düştü.
ft 2, AEFES'te dünkü karanlık odada 15 milyon hisse 172.80 den ek değiştirdi. Bu durum dikkatimi çekti benim. Karanlık odaya 171 30 dan girdi, 1.5 TL primle 172.80 den 15 milyon lotluk muazzam bir hacimle çıktı. Normalde bundaki karanlık oda hacmi 150 bin lot civarı oluyordu. Normalin 100 katı bir işlem oldu dünkü karanlık odada. Demek ki önceden anlaşılmış bir fiyat üzerinden blok hisse satışı oldu. Çok enteresan geldi bana. Gerçek alıcı ile satıcı kim merak ediyorum. Alıcı pekala Özilhan olabilir. Adamın elinde 33.2 milyon lot hisse var zaten, ki sermayedeki payı %5.6 yapıyor. Bir ihtimal elindeki lotları 50 milyon lota tamamlanaya çalışıyordur.
Mevcut seviyelere ve rasyolara baktığımda banka hisseleri artık bana güven vermiyor. FK lar 10 a yaklaşmış, defter değerinin ~1.5 katından işlem görüyorlar. Karlılık 2024 de tepetaklak gitti. NİM güzel artış gösterdi ama maliyetler daha yüksek oranda arttı, bakiyeden zararlı çıktılar. İyi bir gelişme değil bu. Ayrıca EM dışında tutulmaları geçek tabloyu gizliyor. NPL lerde de (batık krediler) ciddi artış var. İşte bu yüzden banka hisseleri benim için orta vadede alım babında gündemimde değil. Dediğim gibi eğer ciddi satış yerlerse o zaman düşünürüm.
Borsaya cidii bir alternatif var hem de SIFIR riskli. Bu alternatifin FK sı 2.5, ismi de PPF ve devlet tahvili, yıllık net getirisi %40 civarında. Böylece FK rasyosu 100 : 40= 2.5 oluyor. Borsanın FK sı ise bunun 4 katı ve 10 gibi, ayrıca borsa ciddi bir risk unsuru da barındırıyor. Şimdi yatırımcılar karar versin: SIFIR riskli, 2.5 FK dan işlem gören bir yatırım mı daha avantajlı, yoksa 10 FK lı RİSKLİ bir yatırım mı daha avantajlı? Bir ilkokul çocuğu bile bu sorunun cevabını hemen verir, Einstein olmaya gerek yok.
%90 ihtimalle öyle olacak gibi gözüküyor. Önemli olan piyasanın buna nasıl tepki vereceği. Bir önceki faiz indiriminde feyk atmışlardı. İndirim haberinin hemen akabinde banka hisselerini pompalayacak gibi yapıp sonrasında bastılar. Onu takip eden bir kaç haftada banka hisseleri %15 e yakın çakıldı.
Ben KCHOL'ü takipteyim, bakalım ne yapacak. 160 ı yukarı yönde mi kıracak, yoksa 147 yi aşağı yönde mi kıracak veya da 147-160 arasındaki kanalda takılıp kıllatacak mı.
FROTO 14.5 TL net temettü açıkladı. Allah bereket versin diyelim ama 882 TL olan hisse fiyatının %2 si bile etmiyor. Risksiz yatırımların yılda %40 net kazandırdığı bir ortamda solda sıfır demektir. Neredeyse hissenin günlük volatilitesine eşit bir temettünün ne anlamı olabilir ki?
Hisse senedine yatırım yapmanın tek bir amacı var ve o da yatırım yapılan şirketin elde ettiği kar üzerinde hak sahibi olmaktır. Hisse senedi almanın tek ve yegane konsepti budur ve bu haktan temettü elde etme yoluyla yararlanılır. Gelgelelim BİST'teki şirketlerin büyük çoğunluğu temettü dağıtmaz, dağıtanlar da komik oranlarda dağıtırlar mesela hisse fiyatının %1 veya 2 si gibi. Yüksek enflasyon ve yüksek faiz getirili bir ortamda bunlar hiç bir şey ifade etmez. Böyle bir borsada hisse senedine yatırım yapmanın mantıklı olup olmadığına siz karar vereceksiniz.
Şimdi AKBNK temettü açıklayacak. Net karın %20 sini dağıtsa hisse başına 1.65 brüt, 1.40 TL net temettü öder. Hisse fiyatının %2 si kadar bir temettü. Bozdur bozdur harca.
AKBANK'ın günlük volatilitesi %3. Vereceği %2 temettü hissenin günlük volatilitesinin bile çok altında. Böyle bir borsada hisselere yatırım yapanlara Allah kolaylık ve iş rastlığı versin.
Adana Demirspor, Kayserispor, Gaziantep, Malatya, Bursaspor vs vs neden bu 4 büyüğün yolundan gitmiyor çok merak ediyorum. Hiç mi kafa yok bunlarda? 4 büyükler haricinde tüm sportifler darboğazda, çoğu da batma aşamasında. Gelirler giderleri karşılamıyor, hep içerdeler, borçlar tavan yapmış. Halka açılacaksın, hisseleri taraftarlara yüksek fiyattan satacaksın, sonra da bırakacaksın hissedarlar sportif a.ş. yi kendi ceplerinden fonlasın dursun. Tüm bilanço riskini, zararları, harcamaları, borçları hissedarların sırtına yükleyeceksin. Ne zaman finansmana ihtiyaç duyarsan bedelliye gideceksin. Babalar gibi emsal var elimizde, AL işte sana 4 büyükler, bunların yolundan git be kardeşim. 4 büyüklerde dünya kadar bedelli yapıldı, hiç birisi başarısızlığa uğramadı. Bedelliye katılmaktan ve şirketi fonlamaktan büyük mutluluk duyuyor hissedarlar. Bu gerçeği gör ve bu yoldan git. İşte bu kadar basit. Böyle yapmazsan batıp gideceksin.
Aslında ortada haksız rekabet var. Sırtını hissedarlara dayamış olan 4 büyükler ne zaman isterse bedelliye gidip kasasını dolduruyor, sonra da iyi ve pahalı futbolcuları transfer ederek mali darboğazda olup da harcama yapma imkanı olmayan takımların kat be kat üstünde kaliteli ve güçlü bir takım oluşturuyorlar. Hissedarların kendi cebinden fonlamaları ve bedelliler sayesinde oluyor bu. Diğerlerinin böyle bir imkanı yok çünkü onlar birer dernek, hissedar filan yok onlarda. Gidilecek yegane yol bu ama hala bunu görmekten acizler.
İşte tam da bu neden yüzünden şampiyonluk her daim bu halka açık 4 büyüğün tekelinde. Adamlar kartel kurmuş. Finansman dertleri yok. Paraya ihtiyaç mı var, patlat bedelliyi, ödesin hissedarlar. Gelsin paralar, sonra da en kaliteli futbolcular alınsın. Böylece maddi imkanı olmayan diğer takımları tabii ki yenip durursun, sırtını hissedarlara dayamış olan 4 büyükten biri tabii ki şampiyon olur, başka alternatif zaten olamaz. Haksız rekabet değilse nedir bu? Demek ki 4 büyüklerin izinden gitmek gerekiyormuş, sen de sırtını hissedarlara daya ve büyük harcamaların önünü aç, kaliteli bir takım kur ve eşit şartlarda rekabet et.
Ne güzel, banka hisseleri ile endekse güzel prim yaptırdılar. Perşembe günü saat 14:00 den itibaren PPK kararı ertesinde feyk atıp atmayacaklarını merakla bekliyorum.😊
Hocam çok gizemli takılıyorsun. Külkedisi mülkedisi vals filan anlamam. Sade vatandaş olarak tribünlerden seyircilik yapmaya devam ediyorum. Bundan sonra son derece seçici davranmak şart. PPF deki aylık %3.5 net getiriyi bırakıp hisse almam için çok çok önemli bir gerekçe lazım. Uzunca bir süre PPFde ful nakitte kalacağım gibi gözüküyor.
Sn. hocam sadece takılıyorum size, eliniz bu kadar açık oynarsanız sataşmalar kaçınılmazdır :)
Bizim borsada artık konuşulacak pek bir şey kalmadı, 6. yüzyıla geri döndük ve o dönemde sadece Roma kültürünün hakim olduğu yerlerde modern borsalar olabilir.
Yok canım şikayet ettiğim filan yok. Bana takılmalardan hoşlanırım, eimi açık oynamak benim huyumdur. 😊
Yeniden yatay kanalın içine döndü endeks. Bakalım bu kanalın içinde ne kadar zaman harcayacağız, kırıldığı zaman da hangi yöne doğru kırılacak.
Ereğli 21 kuruş temettü verecek. 25 kuruş brüt. Kasadan 1 milyar 750 milyon TL çıkacak. 263 milyon TL çöpe gidecek. Vergisi halihazırda ödenmiş olan meblağ üzerinden ikinci kez vergi kesiliyor. Şirket 263 milyonu devlete heba ediyor.
ABD ekonomisinden çatırdı sesleri geliyor. 2025 1Ç büyümesi negatif bekleniyor ve bu bir resesyon habercisi olabilir. İkinci gelişme HY tahvillerinin getiri spreadinin sürekli artıyor olması demek ki HY yatırımcıları satışa geçti.
Q1 GDP growth expectations have now gone negative in the Atlanta Fed tracker. High-yield spreads have widened to 288 basis points and the “widest” since October.
Üstad günlük volatilite ile karşılaştırarak yüzde 2 yi hafife almasak mı. Kim yarınki seansta yüzde 2 yi garanti edebilir. Bileşik bazda ciddi bir orandır yüzde 2. Sorun şu ki temettü mantığı bana göre tamamen yanılsama üzerine kuruludur.
Keza verdiği temettü hisse fiyatından düşer ve gün sonunda ele geçen bir şey yoktur. Şirketin ortağı olduğunu söyleyen yatırımcı kasadan parayı çekip kendi cebine koyarak kar ettiğini sanır. Üstelik bir de bunun vergisini öder.
Ben şahsen temettü verilmesine karşıyım. Verilen temettüler zaten çok düşük ve anlamsız rakamlar. Dediğin gibi brüt temettü hisse fiyatından düşülüyor, net bazda ele geçen bir şey olmuyor. Ayrıca çifte vergi kesintisi de yapılıyor. Temettü vermek yerine hisse geri alımı yapmalılar.
Bu arada üstadım elinizi açık etmeniz güzel fakat neden tek hisse ile gidiyorsun. Samimi soruyorum daha önce kumar geçmişin oldu mu? Tahminimce stop loss da kullanmıyorsundur. Sonrası kaçınılmaz son değil mi? Çekirge 50 kez de zıplasa 51 de yakalandıktan sonra ne anlamı var.
Bir çaylak olarak merakımı giderirseniz sevinirim.
Ah be hocam, şu "şirketlerin sabit hisse sayıları aslında avantaj" lafın gerçekle hiç uyuşmuyor. Bırak sabit olmasını hisse arzının sınırı yoktur, sonsuza kadar yolu var. Bak daha 2021 yılında İşbankasının 4.5 milyar lotu vardı ama şimdi 25 milyar lotu var. 4 yıldan az bir zamanda neredeyse 6 katına çıkmış. Ha İşbankası kayıtlı sermaye tavanını 100 milyar TL ye çıkardı, şimdi lot sayısı da 100 milyar olur yakında. 4.5 milyar lottan 100 milyar lota roket gibi maşallah. GSRAY ın daha 1.5 yıl önce 540 milyon lotu vardı, şimdi 5 milyar 400 milyon lotu var. 1.5 yılda lotlar 10 katına çıkmış. Şirketlerin sabit hisse sayıları filan diye yazmışsın ama gerçek 180 derece farklı. Hisse arzının limiti sınırı yoktur, sonsuza kadar artabilir.
Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinde 250 baz puan indirime gitti ve faizi yüzde 42,5 seviyesine çekti. Banka aralık ve ocak ayının ardından, mart toplantısında da faiz indirimine devam ederek, böylelikle üç ayda toplam 750 baz puanlık indirim yapmış oldu. Ülkeye ve millete hayırlı olsun.
250 baz puanlık indirim için mi banka hisselerini köpürttüler son 10 günde? "Beklentiyi al haberi sat" kuralı devreye girer mi acaba?
Gsaray'ı ve benzerlerini hisse yerine koyup yorum yapmak zaman kaybı.
düzgün şirketlerde bedelsiz bölünmeler vs. zaten duyurular sonrası gerçekleştiğinden karşı hamle yapılabilir. Sabancı gurubundaki gibi aile üyelerinin hisse satışları var olan hisselerin dolaşıma girmesi diyebiliriz. Fiyatı olumsuz etkilesede hisse adedi değişmiyor. Tahsisli sermaye artırımları oluyor gene duyuru sonrası. Birleşmeler ile değişen hissedarlık oranları var, Tüpraş'ın Entek'i devralması gibi...
Devletlerin para basma veya tahvil çıkarma hızıyla karşılaştırın bence... Bir de hisse sayıları bedelsiz serm. artırımıyla yükselirken fiyat ayarlaması da yapılıyor zaten, bunu da ayrıca ele almak lazım.
Lot sayısı 3 küsür yıl önce 4.5 milyardan şimdiki 25 milyara çıkan İşbankası, 1.5 yılda lot sayısı 10 katına çıkan GSRAY ile ayni kategoride diyorsun anladığım kadarıyla. AEFES'in de lot sayısı yakında 600 milyondan 6 milyar lota çıkacak. Yine gelecekte İşbankasının lot sayısı 25 milyar lottan 100 milyar lota çıkar. Şirketlerin hisse sayısı sabit olmasaydı durum nice olurdu acep? Bizi Allah korumuş. 😊
Evet, borsa her daim 1 numaralı yatırım aracıdır. Her zaman kazandırır, kazandırmadığı zamanlarda da aldığınız temettülerden zengin olursunuz. Varsa yoksa kağıt, öyle bir kağıt ki artık matbaada bile basılmıyor, dijital hisse bunlar, okşayın durun dijital lotlarınızı çünkü onlar sizi zengin yapıyor ve okşamaya değer, . Allah razı olsun şu borsayı icat eden İngiliz ve Hollandalılardan. Hep derim 8000 yıl kadar önce icat edilen tekerlekten bu yana en mühim icat borsadır. Millet avantadan müthiş para kazanıyor borsada, hatta kazancından vergi bile vermiyor, kemiksiz kar işte.