Tüik verilerine halk bile inaanmıyor.
SWAP gibi çok düz bir işlem için bile kural değiştiriliyor.
borsada açığa satış yasak.
merkeze rezervler ne oldu diyorsun, açıklama hebele hübele
finans merkezi olmak için her şey yolunda :)
Printable View
Hocam ,kisa vadeli degil de 10 yillik performansa bakmak lazim. son 6 ayda cok ciddi 2 ralli yasadik biri altin biri borsa. Ama piyasa her zaman boyle olmuyor maalesef. Yatay doneme giriliyor ve ralli de kazanilan kazanclar bu yatay piyasada eriyor. Hala idda ediyorum 10 senede "yuzde 50 para piyasalari + yuzde 50 eurobond fonunu" yenmek cok zor (bu fon yapisi ile gecerli iddam. hisse fonu diye aldigimiz sey aslinda bankacilik fonundan farkli bir sey degil)
Faiz ve Dolar/TL deki fiyatlamalar hisse senedi tarafındaki gerilemenin fake olduğunu düşündürüyor. Bu itibarla kalan son % 25 lik Altın fon (NHA) için satış Hisse fon (IEH) için alış talimatı verdim. Gayet ciddi bir risk aldığımız farkındayım, o bakımdan ben ettim siz etmeyin dostlarım. Kaldı 2 değişiklik hakkım. Hisse fonları uygun yerlerden satabilirsem bir süre Dengeli Değişken fon (NHM) tarafında beklemeyi düşünüyorum. Satış valörü nedeniyle aynı gün fon değişikliği yapabilme elastikiyeti verecek bana. O zamana da yeni fon değiştirme haklarım gelecek zaten.
https://i.hizliresim.com/2MTte7.png
Takip ettiğimiz XU30 grafiği ortalamaları 130 bin civarından geçmekte. Buraya temas ve sonrasında yukarı beklentim mevcut. Umarım olur yoksa Altın fondan kazandıklarımızı hisse fonla geri vermiş olacağız ve sayın Tigi'nin dedikleri gerçekleşmiş olacak.
Arkadaşlar bir sorum var, yaşım 36, emekli sandığına bağlı çalışıyorum, emeklilik yaşım 60. 2017de otomatik besten çıktım, şuan gönüllü olarak tekrar girmeyi düşünüyorum. Emeklilik yaşımı 56 ya düşürmek için, bes mantıklı mı? Aylık 100 dolar karşılığı TLyi 20 yıl ödeyerek, 56 yaşımda toplanan parayı 4-5 yıl maaşa cevirtsem, bugünün parası ile 2500 - 3000 aylık olarak düşer mi? Düşer ise 56da istifa edip bireysel emeklilik maaşı ile yaşımı beklerim diyorum. Yoksa hiç bulaşmayıp, fonlara her ay kendim dağıtmam daha mı iyi olur?
Bu zorunlu BES'ten çıkma işine bir türlü anlam veremiyorum, bundan güzel bir fırsat mı olur aklı yerinde olan için. Çünkü yatırdığın para kadar şirketten de para girişi oluyor hesabına ama gönüllüde sen ne yatırırsan o kadar. Ben paramı daha iyi değerlendiririm geyiğine de kimse girmesin, öyle olsa bu yaştan sonra ben başlamazdım.
Teşekkürler, otomatik bes önceside gönüllü bes im vardı, vergi avantajından yararlanıyordum, sonra kaldırdılar. Hem bu nedenle hemde, otomatik bes ilk çıktığında fon seçimi yapılamıyordu, bu sebeple çıkmıştım. 20 sene sonraki kanunlar ne getirir ne götürür, bilemiyorum, daha şimdiden katkı payı ile ilgili söylentiler var, gençleri teşvik için %25 olacak, genel için düşürülecek söylentileri var. Açıkçası devlet katkısına umut bağlamıyorum, gelmezse üzülmem, gelirse kaymak olur. Yarın kısmet olursa Kuveyttürk senin bankan üzerinden online başvurumu yapacağım, aklımda 4 fon var, hisse, döviz, altın ve değişken, %25er. Şubeye gitmeden başvuru neticelenecekmi bakalım. Buradan yazarım.
Kamuda otomatik bes te, işveren katkılı bes yok, ekstra sadece 1 seferlik 1000 tl var. Sanırım giriş aidatı yok. Ayrıca otomatik bes 'te emeklilik şirketinin oks fonları dışında fon seçilemiyor, fon seçeneği kısıtlı, en azından Bizim kurumda durum böyle.
Zorunlu BES'e dahil olmadan, işveren katkılı BES mümkündür üstadım. Benim işveren katkılı BES hesabım var. Zorunlu BES'e de dahil olduk mecburen fakat iptal ettirdim. Zorunlu BES'te işveren sizin maaşınızdan en az %3'lük kısmı BES hesabınıza aktarır. Yani maaşınızdan bir kesinti olmuş olur. İşveren katkılı da sizin maaşınızdan bir kesinti olmaz, işveren öder katkı payını. Yani ek bir kazanç olur.
Anladım. Teşekkür ederim üstadım.
Senin bankan üzerinden öğleden önce online bese başvurdum, akşam üstü açıldı. Katkı payı ödemesini kredi kartı yerine banka hesabından seçmiştim. Otomatik almış, bundan sonraki katkı paylarını da günü geldiğinde otomatik vadesiz hesaptan mı çeker? Sözleşmede katkı payı ödeme kanalı banka hesabı diyor. O gün hesapta para olmasa, bir gün sonra olsa, yinede otomatik olarak alır mı? Çok soru sordum kusura bakmayın.
Katkı payı ödemelerini istediğiniz zaman kredi kartına çevirebilirsiniz. Katkı payı ödemenizin olduğu gün hesabınızda para olması gerekiyor yoksa ödeme işlemi gerçekleşmez. Ödenmeyen katkı paylarının ödemesini daha sonra istediğiniz bir zamanda yapabilirsiniz bununla ilgili BES hesabınızın olduğu şirketten bilgi alabilirsiniz.
Cevap için teşekkür ederim. Müşteri hizmetleriyle görüştüm, dediğiniz gibi ödeme günü geldiği günden itibaren 30 gün içinde, katkı payı miktarı vadesiz hesapta bulunduğunda otomatik çekilip Bes hesabına aktarılacağını belirttiler. Bende bunun üzerine, maaş hesabımdan,Bes hesabımın bağlı bulunduğu senin bankan vadesiz hesabıma, ödeme günleri için transfer talimatları(Eft) ekledim. Maaş hesabımda ilgili gün yeterli bakiyeyi bulundurmam yetecek. Bundan sonra 6 ay yada 1 senelik periyotlarda fon dağılımına bir göz atacağım, yılda 1 katkı payı miktarlarımı dolara endeksli olarak (planım aylık 100 dolar) güncelleyeceğim. Hedefim 20 yıl-56 yaş, Hakkımızda ne hayırlı ise o olsun :)
Benim risk algıma göre, 20 yıllık birikim emeklilik hedefime 5 yıl kalana kadar(15 yıl) pörtföyde %25 hisse fon bulunduracağım, hedeflediğim emeklilik yılına 5 yıl kaldığında ise kademeli olarak hisse fon, altın ve döviz ağırlığı azaltıp, daha az getiri ve riskli fonlara kaydıracağım, son 1-2 yılda pörtföyümde riskli fon bulundurmayacağım.
Katkı paylarımı 15 yıl, %25 hisse, %25 döviz, %25 altın, %25 karma fonda bulunduracağım(%25 te devlet düşük riskli veriyor). 6 ayda bir bakacağım, fonlardan ağırlığı %5 ten fazla artan varsa(%25ten %30 a çıkan) pörtföyü %25er e tekrar dengeleyeceğim. 1 yıldaki 6 değişim hakkından en fazla 2 sini kullanmış olacağım. Stratejim bu. Yatırım tavsiyesi değildir.
Bugünkü fiyat 0.098138 yani zararımız % 16.91 seviyesine ulaştı ve Altın fondan kazandıklarımızı fazlasıyla geri vermiş olduk dostlarım. Nasıl bir şeyler öğreniyoruz değil mi ? Şunu da söylemeden geçmeyeyim, BES'teki paramın tutarı toplam portföyde çerez bile değil. Son 2 günde hisse portföyündeki kaybım 120K.:(
Merkez bankalarının para saçmaya devam etmesi Ons tarafındaki gerilemelere engel olabilir dikkatli olmakta fayda var.
Birşeyi merak ediyorum: Anadolu Hayatın herhangi bir fonunun performansına bakmak istediğimde ve bugünün tarihini (13 Mart) Bitiş Tarihi olarak girdiğimde bana gösterdiği fiyat önceki günün kapanış fiyatı mı oluyor?
Hisse tarafında ciddi pozisyonum olmasına rağmen BES tarafındaki Hisse fon tercihimin yani kısacası yumurtaları tek bir sepete koymanın ne derece yanlış bir karar olduğu bir kez daha ortaya çıkmış vaziyette. Son tahlilde bir risk aldık ve aldığımız risk gerçekleşti. İşte buna piyasa diyoruz dostlarım. Risk hayatın her alanında var mesela bir araçtan kopan tekerin siz eczanede otururken kafanıza çarpma ihtimali oldukça azdır ama yok değildir.
Tekrar grafik koyarak ahkâm kesme niyetinde değilim ancak uzun tecrübeler sonucu elde ettiğim indikatör değerleri düşüşle birlikte kazanılan enerjinin tersi yönde de (aynı marjda olmasada) benzer bir etki yaratacağına işaret etmekte. Zaten Hisse fon pozisyonlarımızı açarken tek amacımız da buydu ama o beklediğimiz tepki bir türlü gelmedi. An itibariyle ortalamalar ile pivot eğrimiz arasındaki açıklık bugüne kadar rast gelinmemiş ölçüde. Ve bu durum sayın admustafa'nın dediği gibi ne derece zor ve öngürülemez bir dönemden geçtiğimizin apaçık bir göstergesi.
Gayet tabiki bu durum ilanihaye devam etmeyecektir. Edecekse de kazanılan paranın bir kıymeti kalmayacaktır. Evden çıkamadıktan, istediğini yiyip içemedikten hatta ve hatta tedavisi olmayan bir hastalıktan yataklara düştükten sonra trilyonun olsa ne fayda. Sonuçta paranın hükmü bir yere kadar; an itibariyle para kazanma, kazancı koruma vs değil "ölmeme" dönemi..
Ya sonra bana kiziyosunuz. Alin iste yuzde 50 para piyasalari yuzde 50 eurobond emekliliğinizin keyfini çıkarın. 6 hakkınızın 6 sınıda kullanarak, trade ederek benim dediğimi endeksi yenme şansınız çok az “uzun vadede”
Küresel baronlar, global düzeyde sahip oldukları finansal şirketler ve iletişim vasıtalarıyla toplumsal algıyı istedikleri gibi yönetmekteler dostlarım. Yıllardır var olan sıradan bir virüsü tüm global sistemi tehdit eder şekilde lanse ederek tıpkı 2008'de yaşanan kriz gibi Merkez Bankalarını para basmaya zorlamak suretiyle "zora düşmüş gibi gösterilen" küresel şirketlerine para aktarmaya ve bu yolla hükümetlerin borçlandırılarak tüm sisteme bu şirketler üzerinden hükmetmeye yönelik hamleler yapıldığı gayet net. Parayı devletler basıyor ancak son tahlilde en büyük borçlular yine bu devletler. İstediklerini aldıklarında bütün bunlar unutulup gidecek.
Her şey o kadar net ki ?! Bu gelişmeleri yukarıdaki değerlendirmeyle birlikte okuyun dostlarım.Alıntı:
IMF, 1 trilyon dolar kredi kapasitesini üye ülkelere yardım için harekete geçirmeye hazır olduğunu açıkladı.
https://www.dw.com/tr/eboladan-%C3%B...7ti/a-18313129Alıntı:
Ebola'dan ölenlerin sayısı 10 bini geçti
Bunu hiç kimse duymamıştı bile. Mesela...
bes hesabım (anapara olarak) -%3'e düştü, 1 yıllık kazanç sıfırlandı malesef... bu sebeple karda olduğum %50 altın fonunu da full hisseye çevirdim, %100 hisse fonuna geçtim, daha da düşebilir belki ama içim elvermedi nedense.. bundan sonra sessizce bekleyip göreceğiz artık, inşallah yerli yatırımcılarımız bu süreci zarar ziyan yaşamadan sabrederek atlatabilir... tedbirli olmak nakitsiz kalmamak lazım ayrıca, tüm sermaye ile yatırıma girmek mantıklı değil... ben hisseye yatırdığım tutarı yokmuş gözüyle bakıyorum.. Ümidimiz var tabi korkumuz bu sürecin uzaması.. Allah Devletimize Milletimize zeval vermesin..
Bu memleketin en bahtsız bedevileri her zaman borsa yatırımcıları olmuştur dostlarım. Sanayicisinden emeklisine bütün herkesin çeşitli sebeplerle meydana gelmiş zararları bir şekilde karşılanır, destekler vs verilir ama biz zavallı yatırımcılar haklı olduğumuz konularda (üstelik devlet tarafından el konulmuş hisselerde yaşanan mağduriyetlerde) bile sesimizi kimseye duyuramayız. Çünkü küçük yatırımcıları koruyan tek bir STK, kurum ya da kuruluş yoktur bu ülkede. Son 2 ayda ekonomiye destek için elini taşın altına bizzat koyan, her türlü riski alan borsa yatırımcılarının uğradığı zararın haddi hesabı var mı, yok ! Açıklanan bunca teşvik yada başka bir deyişle para saçma paketinde borsa yatırımcılarını ilgilendiren tek bir madde var mı, yok !
İşte sırf bu nedenle bile BES zaruri bir ihtiyaçtır. Bence prim yatıranlara verilen devlet katkısı desteği bu virüs mevzusu normalleşene yani diğerleri için verilen destekler sona erene kadar en az % 50 ye çıkarılmalıdır. Borsada yatırımı bulunanlara da devletin yada TMSF'nin sahibi olduğu halka arz edilmiş hisselerin en az % 10'u kadar pay verilmelidir. Mesela 500K TL tutarında hissesi olana 50K TL tutarında THYAO ya da KOZAA, KOZAL, IPEK gibi...
Bunu yaparlar mı, yapmazlar. Ben yine de CİMER'e bu teklifi göndereceğim dostlarım. Bakalım ne cevap gelecek.
Arkadaşlar merhaba , AvivaSA BES'im var. 10 gün önceye kadar toplam birikimim 98.000 tl civarında idi. Şimdi her gün yaklaşık 1.000 tl civarında düşüyor. An itibarı ile 90.000 tl birikimim görünüyor. Fon dağılımım şu şekilde %70 Uzun Vadeli Kamu Dış Borçlanma Araçları, %15 Birinci Para Piyasası, %15 Kamu Dış Borçlanma Araçları. 10 günde 8.000 tl birikimim eridi. 1 yıllık kazancım neredeyse 10 günde eridi. Emekli olacağım 2030'a kadar sistemde kalacağım. Fazla finansal bilgim yok. İçinizde AvivaSA kullanan varsa orta riskli yüksek getirili fon tavsiye edermisiniz?
sn. forumdaş,
ya hayal dünyanız çok geniş ya da mevcut hükümetin zihniyetini anlamıyorsunuz.
mevcut süreçten BES e çıkacak yegane şey, BES fonlarına zorunlu devlet tahvili veya borsa fonu itelenmesi olacaktır.
yani devlet kimseye satamayacağı düşük faizli tahvilleri ya da batmanın eşiğindeki banka hisselerini iteleyecektir.
öncelik işsizlik fonu olacaktır ama er yada geç BES e de sıra gelecektir.
komplo teorisi gibi söyledikleriniz, obs için fon tercih hakkı yok onu biliyoruz da gönüllü bes sistemi tıpkı diğer fonlar gibi şeffaf sahibinin tercihine göre belirlenir, gönüllü bes te söyledikleriniz olmaz velev ki oldu isteyen çıkar sistemden, neden böyle yapıyorsunuz anlamak mümkün değil, hükümet düşmanlığınız yatırım kararlarınızı etkiliyor böyle yatırım olmaz objektif olmanız lazım, insanları da yanlış yönlendirip yanlış kararlar almasına neden olursunuz..
ortada birbirinin aynısı olması gereken iki sistem var (zorunlu ve gönüllü) fakat ne hikmetse birinde neredeyse seçecek doğru düzgün fon yok benim aklım bu konuyu almıyor şahsen.
sözüm ona gönüllü olanda da zaten devlet katkısının bir kısmı zorunlu olarak borsaya itelendi
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/beste...m0KWIn75cGYFMA
gönüllü olana da şahsi kısmına da yakında el atılır, tabi ki ürkütmemek için hepsi olmaz ama 10%u zorunlu dıbs alınır vs. bir ayar çekerler.
siz istediğinize inanmaya devam edin veriler ortada gidişat belli.
Uzun Vadeli Kamu Dış Borçlanma Araçları ve Kamu Dış Borçlanma Araçları fonları genelde USD cinsinden ihraç edilen borçlanma aracı yani Eurobond içerirler. Son dönemde Eurobondların faizlerinde artış söz konusu o yüzden diğer borçlanma araçlarında olduğu gibi borçlanma aracının faizi artarsa fiyatı düşeceği için fona değer kaybı olarak yansıyor.
https://i.hizliresim.com/uYJZqg.png
Benim şirketim NN Hayat ve gönüllü BES tarafında sadece 2 adet fazla fon var. OKS fonlarının dönemsel getirilerine baktım, mesela agresif fonlar hisse fonlarla 3 aşağı 5 yukarı aynı performansı göstermiş. OKS Temkinli fonların getirisi PPF'ler kadar, Standart fonun yani tahvil içerikli fonların yılbaşından bugüne getirisi ise % 3 civarında. Aynı dönem içerisinde takip ettiğim yatırım fonlarındaki (mesela TCD= -33.05%, GMR= - 25.38, TKF= -24.07,) durum ise tam bir felaket.
Kısa ve öz olarak; OKS tarafında yeterli fon bulunup bulunmamasının çok fazla bir önemi yok dostlarım. Gönüllü tarafında var da ne oldu, son 1 ayda yapmış olduğum hisse fon tercihinden dolayı total zararım % 24.46, Altın fon tarafından kazandığım % 12 lik kazanç uçup gitti. Ve ben bu piyasanın piri, alimiyim. Ruhuna her akşam hatim indirilen gelecekten gelmiş piyasa gurusuyum.:)
Önemli olan aldığınız kararların zamanlaması. Kaybettiğimiz zaman sisteme ya da siyasete & siyasetçilere bulaşmanın, kusuru başkalarında aramanın kimseye bir faydası olmaz. Sistem böyle kurulmuş; kazanamıyorsan sorun sende, başkalarında değil, beğenmiyorsan da çıkar gidersin. Kimse kimseyi zorla tutmuyor.
Alıntı:
İlgili emeklilik planına göre çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü emeklilik planına dâhil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Çalışan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir.
Vakıfemeklilik te 2 adet bes hesabım vardı birini bir ihtiyaçtan dolayı nakite geçirmek içini bir tanesi için ptal başvurusu yaptım, arayacaklarını söylediler aramadılar bugün tekrar aradım ama bir çok çıkış talebi gelmiş, çıkış için yoğun talep varmış sanırım, şimdilik iptalden vazgeçtim her krizde kaçarsak sermaye piyasaları nasıl gelişebilir ki? Milli servetlerimize sahip çıkmamız gerekiyor, tabi çok önemli bir ihtiyaç varsa o ayrı tabii..
Bes portföyüm %50 altın %50 hisseydi son düşüşlerden sonra tamamını hisse çevirdim, devlet katkısı hariç -%4 zararda portföy şu anda.. ilk bakışta başarısız gibi görünüyor ama derinlemesine düşününce 120 binlerden 80 binlere kadar düşen bir piyasada aslında pek de fena sayılmaz... bu sebeple karlı durumda olan altın besi de hisseye çevirdim, bu fiyatlardan da alım yapmış olalım maliyet düşsün diye düşündüm.. tabi her ihtimale karşı bes harici ayrı bir altın birikimi yapacağım, piyasaların ne zaman toparlayacağı belli olmuyor.. ama ben her zaman boğa kafasındayım düşüşleri bir fırsat olarak görüyorum, imkan oldukça hisselere ekleme yapacağım bu sebeple...
Biraz inceledim hisse fonu olarak katılım hisse fonları çok daha başarılı geçirmiş bu süreci, son 1 yıllık olarak %17-%24 oranında karlı şekilde işlem görüyorlar... diğer hisse fonlarının büyük çoğunluğu -%18 lere kadar zarar yazanlar var.. Bunu neden paylaşıyorum;
Katılım fonları bildiğiniz üzere faize duyarlı yatırımcılar için gerekli katılım endeksi kriterlerine uygun hisse senetlerine yatırım yapmaktadırlar. Bu kriterlere göre; şirketlerin borçluluk oranları piyasa değerinin %30 undan fazla olamıyor, ayrıca faiz gibi uygun olmayan gelirlerinin toplam gelire oranı %5 i geçemiyor, ve asıl faaliyet alanı alkol, faiz vb. olan şirketlerde bulunmuyor.. yani katılım endeksine uygun olan hisseler hem borçluluk oranı düşük olduğundan riskleride daha az oalbiliyor, tabi bunların içerisinden kaliteli karlılığu yüksek ve temettü dağıtan şirketlerde var, bence hisse alırken katılım endeksine uygun olup olmadığını incelemek faydalı olacaktır.
Katılım endeksi şirketler aşağıdaki sitelerden incelenebilir;
https://bmd.com.tr/upload/files/B%C3...1%20010120.pdf
http://www.katilimendeksi.org/subpag...eks_sirketleri
https://www.ziraatportfoy.com.tr/TRK/endeks-sirketleri
Selam BES yatırımcıları,
Hazır portföyümdeki fonlar ucuzlamışken, Ben geçen hafta bu yıl yapmayı düşündüğüm toplu ek katkı ödemesi yaptım.
Piyasalar bugün toparlanmaya başladı.
Hoş, bunu söylemek için üç gün artı yapması lazım ama, %6-7 + seviyeler ilk gün için de güçlü sinyal bence.
Ytd.