Çok ilginç.
ABD nin kankası japonyada Çin e yaklaşmaya başladı, karşılıklı gülücükler gidip geliyor.
Dahada ilginci, 2. dünya savaşında Çin e durup dururken saldıran Japonya, Çine savaş tazminatı olarak 32 küsür milyar dolar yardım yapıyor.
Ya bizim osmanlı imparatorluğunu yerle bir edip yarıdan fazlasını aldılar, savaş tazminatı almadığımız gibi üste verdik.
Hakkaten canı sıkılıyor insanın. Biz kurtuluş savaşınıda savaşıda kazandık üstelik. Çin savaş filanda kazanmadı.
ABD saldırdığı ülkelerden, attığı mermiler için para bile alıyor. Irak her yıl 20 milyar dolar ödüyor ABD ye. Savaş tazminatı.
Üstelik savaş nedenini uydurduklarınıda bizzat kendi başkanları söyledi. Iraka uydurma sebeplerle girdik diye. Ama bırak tazminat ödemeyi her yıl 20 milyar.
Her neyse.
Cuma satışının sebebi benim açımdan hala muallak.
İhtimalleri 2 ye kadar indirdim.
1. Büyüklerden biri dünya durumu sebebi ile bizdede bi miktar sattı. Sürü davranışını en çok gösteren borsa olarak BIST de toplu satışa geçti. Satış agresifti ama hacme bakıyorsun, ortalamanın üstünde değil.
2. Acaba maymun şartlamasımı yapıyorlar.? Üç beş sayfa kadar önce yazmıştım, bi maymun deneyi. Maymunların muza erişmesini elektrik vererek günlerce engelliyorlar. maymunlar muzdan vazgeçiyor. Elektrikte verilmiyor artık. Yeni giren maymun muza yeltenince, elektrikli maymunlar durduruyor. Yeni maymunda engellene engellene muza gitmemeyi öğreniyor. Başka maymun giriyor kafese. Elektrik yemeden muza gitmemeyi öğrenen maymun, yeni gireni engelliyor. Muza gitme.!!! Ama neden gitmemesi gerektiğini bile bilmiyor. Muza gitmemek gerekiyor ama neden.? Eski elektriği yiyen maymunlar biliyor, ama yeni nesiller bilmiyorlar. Alın size kültür.
Maymun şartlaması dedim ama bilim adamları buna isim takmış. "öğrenilmiş çaresizlik" diye.
Şimdi acaba bunumu yapmaya çalıştılar. Her yükselişte, kaçıyor alalım diyenlerin kafasına çakarlarsa. Asıl yükselişe geçildiğinde kimse elini muza uzatmaz. Acaba bu şartlamayı mı yapmaya çalışıyorlar. Bi kez daha aynısını denerlerse o zaman anlarız.
2 seçenekte kafama yatmadı.
Peki, Neden öğrenmek için bu kadar çabalıyorum.?
Bilgin ne kadar çoksa, korkun o kadar azdır.
Pozisyonun ve planım 6 ay önce neyse hala aynı. Her BIST düşüşünde portfoyu artırdım.
Neden.?
Çünki Korkum yoktu. Bilgi korkuyu yok eder.
Tabi hangi konuda bilginiz varsa, o konuda korku yok olur, normalde acaip sosyal korkağımdır. Buna bilim adamları "resmen deli bu yaw" diyorlar ama, yukarda maymun şartlanmasına verdikleri isim kadar saçma değilmi. kah kah diye gülmeyelimmi şimdi.
Cuma agresif düşüşü anlamaya çalışmamın sebebi bu. Sonraki hareketlerde korkmamak için.
BISt konusunda Temele çok çalışmazsanız, korkunuz çok olur.(tabi bu benim gibi normal insanlar için geçerli, superman, kaptan amerika yada örümcek adamsanız geçersiz.) Teknik bu konuda yetersizdir. Elinizdeki haritadaki çizgilere bakarak karşı dağa gitmeye benzer. Gözünüz haritada ise, bastığınız yer, batakmı, ateşmi, gazmı, kayamı, önünüzde timsahmı var, kaplanmı bilemezsiniz.
Bakalım ileri günlerde bu hareketi anlamlandırmaya çalışabiliriz.
USD nin düşüşü ise açıklanabilir.
Zaten yüksekti, normalleşme sürecinde oda normalleşiyor.
5.50 ye yaklaşınca teknik tepki geldi tekrar 5.60 üzerine çıktı, sonra aşağı yola devam etti. Bunu normalleşme ve teknikle açıklayabilirsiniz. Hem teknik hem temel açıklaması var.
Ama o cuma günki hızlı sayılabilecek anlamsız BIST satışının açıklaması yok. Bana göre yok tabi, size göre vardır.
Önümüzdeki günlerde anlarız.
Şimdi bakacaz bi kaç bin puan çıkıpta yeniden agresif satış gelirse, meğerse maymun şartlaması yapmışlar diye sevineceğim. Bir bilinmeyenide yok etmiş olacağım için.
Aslında ilk satışa geçen kurumu ve sattığı ürünleri bilseydim, belki açıklama getirebilirdim.
Dow a mı uydular acaba. abd borsasına uydularsa işim zor demektir çünki dowun uzun vadeli düşüş trendine geçtiğini düşünüyorum. Tabi trump karadenizde petrol ve gaz bulursa durum değişir.