Her sey cok basit esasinda ama disiplini olanlar icin..
Calis, kazan, tasarruf et aradaki farki yatirima yonlendir..
Veya gavurlarin dedigi gibi:
Work, save, invest...
Syg,
Printable View
Her sey cok basit esasinda ama disiplini olanlar icin..
Calis, kazan, tasarruf et aradaki farki yatirima yonlendir..
Veya gavurlarin dedigi gibi:
Work, save, invest...
Syg,
Uzun vade yatırımcısı şirketin ticari modelinin sürdürülebilirliğini düşünür.
Piyasanın bunu anlık olarak nasıl fiyatladığını değil.
Şirket/hisse alımını şu düşünceyle yapıyorum:
Bu şirketi alırsam ve borsa on yıllığına kapanıp alım/satım engeli olursa, alırmıydım?
Kendini tanı ve disiplin
Bu grafiğe bakan kişi ilk olarak borsanın sürekli çıktığını düşünür. Kazın ayağı öyle değil. Enflasyona göre düzeltilmiş, ya da en azından dolar veya euro bazlı endeks grafiği çizdirirseniz endeksin yerinde saydığını, reel kazanç sağlamadığını görürsünüz.
Benim bu grafikten gördüğüm, endeks o çizgi her ne ise ona değdiğinde ya da yaklaştığında hisse almak lazım.
Gelen olumlu iletiler için teşekkür ederim. Umarım toplum olarak tasarruf bilincini oturtabiliriz. Ancak gençlerimizde maalesef bunu görmek çok zor. Kendilerini bekleyen finansal zorluğun farkında değiller. Devletler artık emeklilerine yüksek maaşlar vermek istemiyorlar. Zaten BES mevzusunun çıkma sebebi de bu bence. Bunun farkına ne kadar erken varılırsa, çocuklarımıza bunu ne kadar erken hissettirebilirsek o kadar iyi olacağını düşünüyorum. Bir arkadaş "al-unut yerine gerektiğinde ayrılabilmek"ten bahsetmiş. Ona da teşekkür ederim. Al-unut yerine al-izle yani ortak olduğun şirketi takip et diyoruz. Yatırım yapıyor mu, özkaynaklarını büyütüyor mu, satışlar büyüyor mu, borçluluk durumu nasıl.. vs gibi pek çok kriteri izlemek gerekiyor. Şunu da belirtmek isterim, örneğin elinde 15 TL maliyetle Tuprs ya da 1 TL maliyetle Eregl gibi yüksek temettü verimi olan dev şirketler tutan birinin hisseyi teknik analize göre yorumlayıp, "kanal üstüne geldi buradan bir düzeltme yapmalı" şeklinde yorumlayıp daha aşağıdan daha fazla lot alabilmek için satmasını doğru bulmuyorum. Bizler şirkete ortak olup uzun yıllar kar payı almak istiyoruz. Bu işi şöyle düşünebilirsiniz, iyi bir konumdaki benzin istasyonuna ortak oldunuz ve size %8-12 arası verimle kar payı ödüyor. Altın yumurtlayan tavuk kesilir mi? O istasyondaki ortaklığınızı bitirmek aklından geçmez bile. Ama borsada "sat" butonunu her an gördüğümüz için çoğu zaman büyük balığı kaçırıyoruz. Kendimize verdiğimiz sözü tutamıyoruz. O yüzden teknik analizle değil de daha çok şirketin temel verilerinde bozulma olduğunda satma taraftarıyım. Not: Teknik analize inanmıyor değilim. Ancak amacımız ortak olmak. Saygılar...