yabancı gözünde dolar bazlı olacak kadar itibarımız yokki..
abd nin peşinden Esada meydan okumadan önce %60 lardaydı yabancı oranı..
şimdi nerdeyiz..bizim borsa üçkağıt ekonomisyle buralara kadar çıktıydı..o da bitti..
Printable View
borsa çok fazla yükseldi..ama bunu yaparken her türlü numara yapıldı..borsaseverler de bu yükselişin nedeni olarak enflasyonu görmek istiyor..çünkü borsadan vazgeçemiyor..buna inamak istiyor..ben dahi sınırdayım :)) ki ben 2 kriz yaşadım..
bir oyun döndü..yabancı olmamasına rağmen çok rahat bir oyun döndü..ama bitti..
SİMİT EKMEK hesabına göre Rsi yi nasıl birleştirdim..grafik vereyim.. yaşam ile bilgiyi ilişkilendirmek lazım derdi muhterem hocalarımız..
valla özel bir çabam olmadı..aklıma geldi aynı değer çıktı..5500
yani benim yorumum şuki; RSİ GİDİŞATI BOZDU..8000-8500 desteğinin tutmayabileceğinin görüntüsünü çizdi..BU HAFTALIK RSİ TRENDİNİN BOZULMASI KRİZ ZAMANINDA OLUR..ispat : 1998 ve 2008..başka yerde bulamazsınız..
ama enflasyon var değil mi..hee var..ama RSİ de kriz de var..
https://i.hizliresim.com/9d8xuve.jpg
Yabancı oranı azalınca iktidara yakın bir ekonomist dediki, bizde kaynak çoook göreceksiniz ..yabancıya muhtaç değiliz, kendileri bilir, dedi..ulen dedim yoksa doğalgaz falan mı satacaz, bor madeni mi işletecez, uranyum toryum mu satacaz derkeeen, faiz sebep enflasyon sonuç gibi itibar görmeyen bir açıklamayla faiz %5 lere kadar indi..ama enflasyon % 30-50 idi sanırım..millet şamşırttı..kimi arabaya bağladı kimi eve kimi motosiklete kimi beyaz eşya stokladı..bunları yapmayanlar ne yaptı..borsaya girdi..arkasından 5. vitese taktılar halka arzlar yağmur gibi yağdı..şimdide enflasyon var o yüzden yükseldi diyorlar..
bu oyundu güzel oynadılar..ama oyunla ekonomi yürür mü ..yürümez..pili bitti..
bizim borsa simitten daha fazla yükselemez..hakkı yok ..tüm analistler gelse ötesine geçemez.. :))
Gece gece, iyi fikir jimnastiği oldu. Teşekkürler öngörünüz için.
Bence:
Yabancının kaçıp gittiği, bu nedenle iç dinamiklerin(arkadaşların "badem bofası" diye isimlendirdiği yapının) özellikle son dönem belirleyici olduğuna katılmamak mümkün değil.
Ancak borsa-enflasyon korelasyonunu çok da büyütmemek lazım gözümüzde.
Aşağıda 2000-2007(sonu) arasında enflasyon-borsa korelasyonun tersine işlediği görülebilir.
https://i.ibb.co/qMdBj2k/enf.png
Enflasyon borsa arası ilişki kurma çabası öncesinde söylenenler ise doğrudur.
Pandemi sonrası başta FED olmak üzere parasal sıkılaşma politikaları, bizim izlediğimiz ekonomi ve dış politika yanlışları vb. borsaya para girişini engellemiş, ülke olarak da istisnai bir çıkışa izin verecek yeni bir hikayemiz olmadığından, yukarıda sözü edilen "badem bofasına" kalmıştır büyük ölçüde pazar. Eee onlar da siyasi erk aracılığı ile girdikleri borsada, paralarını enflasyona ezdirmek istemeyeceklerine göre...
Kurun, "neredeyse" sabit tutulacağı ve enflasyon üzeri getiri alacakları garantisi istemiş olmaları da olasıdır.
Öte yandan da RSI, fiyat konusundaki tespitlerinize belli ölçülerde katılmakla birlikte...
Tekrar üzerinden geçersek:
RSI teknik olarak 0-100 arası salınabilir. Genel olarak da 90 üzerine, hele endeks gibi grafiklerde çıkmaz.
Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi RSI düşerken de fiyat yükselebilir. Teknik olarak buna NU veya negatif uyumsuzluk desek de...
İşin özünü şöyle özetleyebiliriz sanırım:
Türkiye'de yakın dönemde enflasyondan söz edilirken sıkça adını duyduğumuz "baz etkisi" güzel bir örnek sanırım.
Aslında enflasyon hâlâ yüksek ama... Geçen yıla göre düşüyor...
NU dediğimiz şey de böyle oluşur özünde.
"Fiyatlar hâlâ yükseliyor ama... Eskisi kadar güçlü bir şekilde değil..." der bu görüntü bize.
Yani son düşüşü grafikten çıkarırsanız... RSI yeni tepe yapamadan(veya düşerken) neredeyse 18 ay daha artmış fiyatlar.
Tabi şimdi biz geriye doğru baktığımızdan "Aaa NU varmış diyebiliyoruz rahatlıkla."
Son olarak da RSI'ın geldiği durum itibari ile aşırı satış bölgesine oldukça yakınız.
Teknik analiz geçmişe bakarak geleceği öngörme çabası ise...
Geçmişte aşırı satış bölgesinden hep tepki gelmiş.
Kesinlikle "yine olur" demek mümkün değil elbet ama...
Siz RSI örneğini verdiğiniz için, o örnek üzerinden gidiyorum:
Endeksin 5.xxx lere inebilmesi için RSI'ın ya "0" seviyesine yakınsaması veya aylarca aşırı satış bölgesinde kalması gerekir.
https://i.ibb.co/txqbNgC/rsimacd.png
EK: Belki 5.xxx ler değil ama... Özellikle, olası yabancı girişi için, "USD bazında" daha uygun bir fiyat olması gerektiği fikri bana da yakın geliyor.
Bu durumda da rakam belirlemek için USDTRY kuruna dikkat etmek gerek sanırım.
EK2:Bu arada, özellikle yeni arzlarla itelenen, "1 masa 2 sandalye şirketler" 5.xxx endeks seviyesine inebilir. Ona diyecek kelam yok.
EK3:Benim yaşadığım şehirde pandemi öncesi-sonrası çay(kahvehane, kıraathane, cafe) enflasyonu yaklaşık 40 kat...
ABD'de seçim günü: İki eyaletten ilk sonuçlar gelmeye başladı
İlk sonuçlar Indiana ve Kentucky'den
ABD'deki başkanlık seçimlerinde Indiana ve Kentucky'nin bazı bölgelerinde sandıklar kapandı. Associated Press'in aktardığı ilk sonuçlara göre, kapanan sandıklarda yarışı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump önde götürüyor.
https://www.indyturk.com/node/748263...C5%9Flad%C4%B1