Bence at hırsızı kılıklı sakalllının artık gitmesi gerekiyor. Hangi kafayla kasada para yokken faizle öyle bir yatırım yapmış. Belki Paynet satılmak zorunda kalmazdı. Haydi SPK yollarını gözlüyoruz.
Printable View
Bence at hırsızı kılıklı sakalllının artık gitmesi gerekiyor. Hangi kafayla kasada para yokken faizle öyle bir yatırım yapmış. Belki Paynet satılmak zorunda kalmazdı. Haydi SPK yollarını gözlüyoruz.
neden darkblue08 kardeşim 20ye gelince tüm kredi ile mal alacaktın boşver kaos u sevdin sen :) geç hocam bunları 92m dolar gircek o kasaya net kar da sırık gibi 3milyar kar gelince sagır sultan gelir nasılsa..bi bakarlar bu neymiş
Hocam neden kasada para yokken yatırım yapmış derken Brightstar alımını kastediyorsan , evet o yatırımı kasada para yokken full kredi ile yaptılar ama o dönemki konjonktürde o yatırım gayet akıllıca ve mantıklı bir yatırımdı.
O şirketi almak için görüşmelere başladıklarında USD 8 lira , TL faizler ise %15 civarında idi. Parayı ödediklerinde USD 12 lira olmuştu ama zaten 32 milyon USD'a anlaştıkları tutarı 26,5 milyon USD ödeyerek bu aradaki kur farkından çok da etkilenmedi şirket.
O dönem Brightstara ödenen 26 milyon USD'ın tamamını kredi aldı şirket. Bir kısmını uzun vade TL kredi bir kısmını USD kredi.
Ama dediğim gibi o dönem faizler çok düşüktü. Zaten şirketi zora sokan bu 26 milyon USD değil.
Brighstar alınınca hem ona ödenen 26 milyon USD , hem Brighstarın kendi borçlarının üstlenilmesi , hem bu sinerji ile semelik 500 milyon USD'dan 1.1 milyar USD'a çıkan ciro nedeniyle işletme sermayesi ihtiyacının artması , tüm bu etkenler şirketin kredi tutarının 3.6 milyar TL'ye kadar çıkmasına sebep oldu.
Bir de üstüne faizler %50-60 bandına çıkınca , bu borç döndürülemez hale geldi.
Yani bu duruma gelinmesinde Brighstar yatırımının yapılmasından çok , faizlerin ve dövizin son 2 yılda çok yükselmesi etkili oldu.
Eğer faizler %15 civarı kalsaydı Brighstar yatırımının çok büyük getirisi olacaktı şimdi. Yani şirket yönetimi Brşghstarı alarak çok iyi bir hamle yaptı ama planlamadıkları makro negatif etkiler oldu piyasada. Fizilerin ve kurun aşırı artması gibi.
Buna artık yapacak birşey yok . Olan oldu. Paynetin satışı ile bu büyük borcun ödenmesi mümkün. Paynet çok iyi paraya satıldı.
Bu arada SPK'dan birşey beklemiyoruz. Paynetin satışını Rekabet kurumu onaylayacak SPK değil. Rekabet kurumunun kararını bekliyoruz.
Bence son gelen kötü bilançoya rağmen hisse bu seviyede tutunuyorsa , artık en kötüsü geride kaldı diye düşünüyor yatırımcı. Bundan sonraki gelişmeler paynet satışının onaylanması , 3 milyar liranın şirket kasasına girmesi , borçların ödenmesi ve ilk gelecek olan bilançoda 2,5 milyar TL civarı net karın olmasını fiyatlayacaktır piyasa.
Evet Emirhan hocam elbette Brightstar alımını kastediyorum. Görüşlerinize saygı duymakla birlikte kesinlikle bu satın almanın mantıklı hele hele akıllıca olduğuna hiç katılmıyorum. O dönem faizlerin ve doların düşük olduğundan bahsetmişsiniz. Oysa bahsettiğiniz görüşmelerin başlangıcı pandemi sonrası 2021 yılı. Yani enflasyonun tüm dünyada yükseldiği, faiz artışlarının kaçınılmaz olduğu bir de bizim ülkede sürdürülemez olduğu apaçık olan faiz politikaları sonucu döviz rezervimizin hızla eridiği bir dönem. Yani basiretli bir tüccar Türkiye'de önce doların sonra faizlerin artacağını kolaylıkla kestirebilirdi. Bunu tahmin edemeyip Şirketi darboğaza sokan yönetici de bir zahmet koltuğundan alınsın.
Brightstarın kendi borçlarının üstlenilmesi hususuna gelince zaten satın alınan Şirket yeterince başarılı ise mevcut faaliyetleri ile kendi borçlarını ödeyebilmeli. Şirketin borcu Arenaya yük oluşturmamalı. Şuana kadar Brightstar için Şirketin katlandığı tüm maliyetleri düşünün. Bugün satmaya kalksanız bu maliyetleri üstlenip satın almak isteyen çıkar mı acaba? Varsa hemen satalım.
Rekabet Kurumunun karar alacağını biliyorum. SPK dan kastım Kap bildirimleri. Zaten bilanço için bahsedilebilecek fazla bir şey yok. Herkes farkında olayın. Sadece üç ayda Şirket özkaynakları 10 milyon dolar kayıp yaşayarak 38 milyon dolar sınırına düşmüş. Üçüncü çeyreğin tam ortasındayız bugün. Son bilançoya göre kasada para yok. Muhtemelen yeni borçlar vs. derken bir beş milyon daha gitmiştir. Paynet satışı bu dönemde gelmezse ya da olumsuz çıkarsa (ben ihtimal vermiyorum yoksa bir dakika durmam hissede) Şirket mevcut borç yüküyle ne kadar daha idare edebilir? Faizler düşmezse bir sene içinde borçlarını dahi ödeyemez duruma gelir belki daha kısa sürede. Belki bedelli düşünülebilir. Onun içinde çok yüksek bedelli açıklaması gerekir onay gelir mi bilmem. Umarım Paynet satışı üçüncü çeyrek bitene kadar onaylanır da işler yoluna koyulur.
Siz sakallıyı beğenebilirsiniz ama bu da beni fikrim. Ben başarısız buluyorum.
Atansu 20 demedim. 20'li fiyatlar dedim. 29.99'da buna dahil. Bunu dediğimde hisse 36 liraydı. Yaşını bilmiyorum ama tahminim senin yaşına yakın borsada yatırım yapmış olabilirim. Bu gözler ne fiyatlar ne krizler gördü. Olmaz olmaz deme. Kredi olayı ise benim çok yabancı olduğum bir dal. Son çare mantıklı mı diye tecrübeli arkadaşlara danışmak istedim. Yoksa hisse 20 lira olacak anlamı taşımıyor. Zaten düşeceğine inansam şimdi satar oradan alırım maliyet otomatik düşer. Krediyi niye sorayım?
Hocam CEO Serkan Çelik'i burada en çok eleştirenlerden biriyim ben. Geçmiş yazılarıma bakarsanız bunu görebilirsiniz. Evet operasyonel anlamda yönetimi de beğeniyorum. 4 senede 450 milyon USD cirosu olan şirketi 1.1 milyar USD ciro yapan bir şirket haline getirdiler. Bu dönemde son 3 çeyrek hariç bilançolar da sürekli iyi geliyordu ama faizlerin bu kadar yüksek olması bilanço yapısını da bozdu son 3 dönemdir. Ama Paynet parası gelince tekrar çok güzel bilançolar gelecek.
Yönetimi eleştirmemin sebebi ise yatırımcı dostu olmamaları. Hatta biraz daha ileri gideyim yatırımcı düşmanı olmaları. Bir şirket yatırımcısını ancak bu kadar zor durumda bırakır ve destek olmaz. Bu anlamda hiç beğenmiyorum. Ama şirketi büyütmek anlamında iyiler.
Hocam Brighstar alındığında 350-400 milyon USD cirolu , %3,8 EFK marjı olan bir şirketti. Yani senede kabaca 15 milyon USD civarında esas faaliyet karı olan bir şirketti. Böyle bir şirketi 26,5 milyon USD bedelle satın aldılar. Yani 2 senelik esas faaliyet karının bile altında bir değerle. Paynet şu anda 25-30 senelik karına satıldı. Buradan da anlaşılacağı üzere Brightstar çok uygun fiyatla alındı.
Üstelik Brighstar alımı salt cirosu için yapılmadı. Aynı zamanda Vodafone ile olan kontratı sayesinde Brighstar ürün gamında olmayıp Arena ürün gamında olan birçok ürünün de Vodafone bayilerine girmesi sağlandı. Yani bu alım 350-400 milyon USD cironun çok üstünde bir anlam taşıyordu.
Yani bence ticari anlamda çok doğru bir hamle idi. Ama Kasım 2021'de USD2ın bir anda 8-9 liralardan 18 liralara çıkacağını kimse ön göremezdi. Kaldı ki faizlerin artışı çok daha sonra oldu. 2023 ortalarında faizler çok arttı. Nitekim Brighstar alımından sonra tüm 2023 bilançoları ve 2024'ün ilk 2 bilançosu hiç de kötü gelmedi.
Bence Brighstarı almakla doğru yaptılar ama Payneti satmakta çok geç kaldılar. Asıl fatal hata bu bence. Paynet 2022 şubat ayında satılığa çıktı. Yani şirket yönetimi faiz artışını görüp faiz giderinin artacağını , buna önlem olarak payneti satıp borçları kapatmanın doğru olacağını aslında zamanında gördü. Ama paynetin satılması 2 seneyi aştı. Hatta paranın kasaya girmesi 2,5 sene olmuş olacak. Normalde 6 ayda bitmesi gereken süreç 2,5 yılda ancak bitecek.
Sorun burada zaten. Paynet 2022 yılı içinde satılıp parası alınsa idi , son 2 senedir bu kadar faiz ödenmezdi , bilanço kalitesi bu kadar bozulmazdı. Ama satamadılar bir türlü.
Bazen gerçek hayat böyledir. Doğruyu düşünürsünüz ama düşündüğünüzü yapamadığınız zaman başarısız olursunuz. Doğru düşündünüz diye kimse size aferin demez. Brighstar doğru zamanda doğru bir gerekçe ile güzel bir fiyata alındı , bunun altından kalkmak için Paynetin doğru zamanda satılmasına karar verildi ama Paynetin satılması çok geç gerçekleşti. Sorun bu bence.
Neyse geçmişi konuşmanın anlamı yok bence. Paynet parası gelince bilanço kalitesi çok artacak ve sektörün en borçsuz şirketi olacağız muhtemelen. 1-2 sene sonra faizler düşünce de sanırım paynetin boşluğunu dolduracak başka bir şirket alınacak yada sıfırdan kurulacak.
Sn Emirhan06,
3.ceyrek gelecek bilancosuyla ilgili aklımda olan bir soru işareti var.
3.ceyrek finansallari Eylül sonunda ortaya çıkmış yani sonuclar temmuz-agustos-eylulu kapsayacak.Rekabet kurulu ağustos sonuna doğru onaylamış olsa bile 2/3 oranında kredi faizleri işlemiş olacak ve yine yüksek miktarda finansman gideri yazacak diye düşünüyorum.Siz nasil yorumlarsiniz bu durumu?
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Doğrudur hocam maalesef taksimetre hala çalışıyor. O para kasaya girip banka kredileri kapatılana kadar da her gün faiz işlemeye devam edecek. Diyelim ki 15 eylülde rekabet kurumu satışı onayladı , para tahsil edildi ve banka kredileri kapatıldı eylül sonunda.
O zaman 3. çeyrek bilançoda da en az 400-450 milyon TL finansal gider olacak. 2. çeyrek benzeri bir durum olacağını düşünürsek bir 200-250 milyon daha zarar edilecek çeyreklik. Böylece 9. ayın sonuna kadar zarar 400-450 milyonu bulacak. Ama Paynetin satışı gerçekleşeceği için oradan da yaklaşık olarak 3 milyar TL iştirak satış karı yazılacak. Böylece toplamda 400-450 milyon olan zarar 2,6 milyar TL kara dönecek.
İlk 6 ay 200-250 milyon civarında bir de ertelenmiş vergi geliri var. Bu da mahsup edilirse o zaman 2,5 milyara yakın bir net kar gözükür 3. çeyrek bilançosunda.
Yani anlayacağınız bu para bir kasaya girsin yeter. Yoksa işler kötüymüş , çok faiz ödenmiş hepsi geride kalır.