-
Dünya borsaları yemyeşil.
Aşının çok vurulduğu abd, israil,Almanya gibi ülkelerde virus vakaları hızlı düşüyor, bu iyimserlik doğurur.
TR deki şirket bilançoları iyiye gidiyor.
xbank ı satan yabancılar olmasa, bizdede yeşil bir huzur olacaktı ama bazı günler satıyorlar, bazı günler satmıyorlar. Bilemiyorsun.
Bir kaç kez yazmıştım, yabancılar mart ayından beridir tam bir amatör yatırımcı gibi davranıyorlar.
Yılın ilk yarısında BIST çok ucuzken bankaları büyük zararla sattılar çünki hem USD çok yükselmişti, hemde BIST çok düşmüştü.
Derken BIST epey yükseldi yüksek fiyattan almaya başladılar ancak az aldılar, aldıkları fiyattan geri sattılar, sonra tekrar aynı fiyatlardan aldılar, çok az yükseltip tekrar sattılar, aldılar derken şu an yine satıyorlar.
Tam bir amatör kafası yada kafası kesilmiş tavuk davranışı.
%14 faize geçiyorlar, ucuz durumdaki bankalardan bir yılda %14 kazanamayacaklarını düşünüyorlar. Tamda tayyip batıya teslim olmuşken ve pandemiden çıkarken bunu yapıyorlar. Çok aptalca.
Bankaları satmasalar özellikle bankalar bu yıl sonuna kadar %50 den aşağı vermez. Ucuzlar çünki.
işc gibi bankalar %50 dende fazla verir. Tabi yabancılar satmasalar. Sattıkları için bankalar pek kazandırmıyor.
Bugün yeşil açacağımız açık ama yabancıları gün içinde herhangi bir satte satışa geçip geçmeyecekleri belli değil. Diğer endekslerde banka satışlarına bazen katılıyorlar, bazen katılmıyorlar. Bunuda önceden bilemezsin.
xbank yüzünden BISTi tahmin edemiyorum. Bu sebeple hisselerde az kontratla long oynamaya çalışıyorum. Pek çok yükselişi az kontratlarla yada sıfır kontratla geçirdim. Tamamen yabancıların belirsiz tutumu yüzünden. Sinirlenmemek elde değil.
Yeni haftaya başladık. Herkese bol şans dilerim.
-
Benim bankalar hakkındaki tüm yazılarımı destekler nitelikte dünya gazetesinin bir haberi var.
"Türk bankacılık sektörü, COVID-19 salgınının yoğun olarak yaşandığı 2020'de yaklaşık 60 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek yıllık karını elde etti."
Kârları 2020 de %22,3 artmış. Resmi Enflasyonun epey üzerinde. Hemde ülkeler kapanmışken.
On milyonlarca insan bu sene pandemi sebebi ile gelirleri düşmüşken, bankalar rekor kırdı. Bu aklınıza hangi efsane keçi kuralını getirdi.?
Üretim artmazken birileri aşırı zenginleşiyorsa, büyük kalabalıklar fakirleşiyordur. O para kalabalıkların cebinden çıkıyordur. Her geçen senede, devletten yardım alanların sayısı artıyor.
Gördüğünüz gibi efsane keçinin ekonomi dünyasına hediye ettiği kuralları, veriler tarafından onaylanıyorlar.
Bankalardan korkuluyordu, "korkmayın, evet batık kredileri arttı ancak yolunu bulup hallederler." dedim. Nasıl hallediyorlar milleti soyarak. Ya devleti aracı olarak kullanıp desteklerle, kgf lerle soyuyorlar yada direk elini müşterinin cebine daldırıyorlar faizleri artırıyorlar ek kesintiler ücretler çıkarıyorlar.
2000(2001 miydi?) bankacılık krizinde İstanbulda bir bankanın merkezinde, iş kulesinin 16. katında teknik eleman olarak çalışıyorken. Bedenini İstanbulda satmayı tercih etmiş olan tüm Rus güzelleri beni aradılar.
"Param İş bank ta, batarmı.?"
"Param ak bank ta, batarmı.?"
Büyük bankalar için "Korkmayın batmaz" dedim. Tabi inanmadılar, tüm güzelleri tek tek gidip yerinde ikna etmem gerekti, epeyde yordular doğrusu. Özel çabamdan dolayı putin aradı şahsen teşekkür etti. Sesi çatallıydı ağlamak üzereydi, çok duygusal bir andı doğrusu.
yaw güneş açtı biraz keyfim yerine geldi.
-
Atatürkün kurulmasında etkin olduğu iş bankasının son 2 genel müdürünün, muhasebe ve müfettişlik servislerinden gelmesi konusundaki endişelerimi getirmiştim. Hemde bir kaç kere.
Eğer görevi yönetimi denetlemek olan birini(son yönetici müfettişlikten gelme), yada yönetimin tüm harcamalarını bilen birini(bir önceki yönetici muhasebe müdürü), genel müdür yapıyorsanız, benim gözümde önceki yöneticiler pisliğe batmıştır.
Zaten aydın doğana büyük kolaylığı olan krediyi verip devletin Petrol Ofisini aldırmalarından beridir, iş bankası hakkında iyi düşünmüyorum.
Son haber, iş bankasının iştiraki şişecam firması SAP muhasebe(ve diğer) yazılımını üreten Alman firması ile anlaşmış ve tüm sistemlerini SAP paketi ile yeniliyormuş.
SAP firmasını araştırın, devlet kurum yöneticilerine rüşvet vererek SAP paketlerini satmakla ünlüler. Bir örnek;
https://profdrmehmeterdas.wordpress....-verilmedi-mi/
şişecam müdürü nasılda ballandırarak SAP firması ile yaptıkları anlaşmayı anlatıyor. Lang pzvnk, parayı almanlara veriyorsun. Bir kezde vermiyorsun her yıl lisans dı, bakımdı, eğitimdi para vereceksin. Kuyruğu almana kaptırıyorsun.
Aynı paketin benzerleri 10 yıllardır Türkiye firmalarınca üretiliyor. TR firması ile anlaşırsın, sana uygun eklemeler, düzenlemeler yaparlar. Zaten SAP de onu yapıyor.
Sonuçta TR firmasına yaptırırsan para TR de kalır. Bu firma gelişir büyür belki SAP yerine bizim firma dünya devi olur. Ama rüşvet alamazsın. Belkide alırsın. Yaw alsanda almasanda para TR de kalır.
Her koldan giriyor bize abicim. o kadar utanmaz hale gelmişlerki inanamıyorum.
Benzeri benim başıma geldi. Çok Gençtim, rüşvet nedir bilmezdim. Dev bir kamu kurumunda çalışıyorum. Ben daha iyisini yaparım dedim, zaten maaş veriyorsunuz size bedavaya gelecek. Bana yaptırmadılar dışarıdan 5 milyon USD ye satın aldılar. Sonra öğrendimki her işte rüşvet dönmüş. Bizzat rüşvet verenlerden biri ile yıllar sonra şans eseri tanıştım. Dünya küçük. kamu kurumundan 5 milyon USD hiç yoktan çıktı, satışı yapan firmanın cebine girdi, bir kısmıda arada rüşvet alanların cebine. Onlar zenginleşti, kamu kurumu fakirleşti, fakirleşen kamu kurumu her yıl büyük zarar yazıyor ve açığı hazineden dolduruyorlar yani sizin cebinizden. Sonuçta üç beş kişi zenginleşti, tüm halkın cebinden çıktı.
Kural neydi.?
Üretmeden cebine para giriyorsa, bu para mutlaka ve mutlaka diğerlerinden çıkar. Herkesten çıktı.
-
Bu arada BIST yeniden 1550 yi geçmiş. Son 2 haftadaki üçüncü denemesi sanırım. İlk denemede zaten geçmesini beklemiyordum.
Yabancıların xbank da çıkardığı arızalarda beni çok bunalttı. Dalacam hepsine ama suçları yok. Netçede manipulasyon yapmıyorlar, kızarsın ama suçlu değiller. Yaptıkları hatalar, kapasitelerinin yetersizliğinden. Arka planda Bilmediğim şeylerde olabilir, bilgim ölçüsünde konuşuyorum. Bir haltlar döndürüyorlarsa, bundan haberim yok.
BIST i geçen yıl 4 kez silkeleyenler ise suçlular, yaptıkları direk manipulasyon. Ama gelde bunu rüşvet ve yolsuzluğa batmış devlet kurumlarına, bu sistemden faydalanan özel sektör kurumlarına anlat. Anlatamazsın. Ne aracı kurumlar dinler, nede BIST yönetimi. Tersine "lang ne diyon sen, fetöcümüsün" diye beni içeri atarlar. O sebeple bu yazımı unutun, yazmadım.
-
Dolarda 6.94 ü gösterdiler.Tamam biliyorum köpük vardı, lakin 8.50 çıkan Dolar yüzunden iğneden ipliğe zam yapan güruh ,dolar 6.94 e geldi diye indirim yapmıyor.....Eder o zaman kalsın 8.50 de bari yabancı ucuzdan dolarımızı almasın.Yanlış mı düşünüyorum acaba?
-
adanalı, az önce bizde onu konuşuyorduk. Dolar artıyor diye herşeye fazla fazla zam yaptılar. Dolar düşünce zamlar yerinde duruyor olduğu gibi.
Tonla örnek var.
Gölcük depreminden sonra, deprem yaraları sarmak için telefonlara ek vergi koydular, 2 sene içinde kalkacak dendi. O vergiler hala duruyor.
Eskiden Ankara'da oturduğum apartmanda, bir yerlere bişeyler yapacağız diye aidatlara zam yaptılar. iş bitti aidat zamları kaldı, bankada tonla para birikti. Neden zammı geri almadınız ne yapacaksınız o para ile dedim. "yapacak bişey buluruz" sonucu çıkacak şeyler söylediler.
İstanbulda evimin olduğu kooperatif, geçen yıl asansör bakımı diye daha asansör firmaları ile görüşmeden fiyat almadan 1400 TL belirledi, herkesten aldı. Sonra anlaşmayı 1100 den yaptılar, aradaki 300 TL lik farkı geri vermedi. Taaki ben isteyene kadar. İşin ilginç yanı, kooperatifin diğer üyeleri ben istedikten sonra öyle utana sıkıla istediklerki parayı. Resmen yalvardılar. Yani senin paran, onlarda duruyor, geri vermek akıllarına gelmiyor hırsızlığa girer. Kooperatif yöneticilerinin utanmaları gerekir. Para sahiplerininde suçlamaları gerekir. Ancak ülkede öyle bir kültür oturmuşki, kooperatif yöneticilerini ağa olarak görüyorlar, kendilerini maraba. Haksız yere alınan kendi paralarını istemeye utanıyorlar. Ağa önlerine ne atarsa. Mantık bu.
Biri bişeyin başındaysa hemen ağa gözü ile bakılıyor. İnanamıyorum. Gördükçe her seferinde şaşırıyorum.
Konu neydi yaw, geçmiş kötü hatıraları anımsayınca konudan koptum.
Ha. İlkel böyledir dicektim. Verirsen alır, "doğrumu değilmi, hakkımmı değilmi" diye düşünmez. Hesabını senin sorman gerekiyor.
İmdi hep beraber İzmir den İstanbula kadar halay çeke çeke gitmeyi öneriyorum. Hakkımızı alacağız.
Bi dakka gaza geldim, halay iptal, halay iptal, herkes daalsın.
-
BIST de hacim bugün düşük ama iyi yükseldik. Bankacılıkta günün yükseğine yakın yükseldi. Kapanış iyi, CDS biraz daha düşmüş, virusde borsalar için önemli olan ülkelerde vakalar düşüyor, dünya yeşil, yarında yeşil açarız. kapanış xbank ın uslu durmasına bağlı.
1 hafta kadar önce ne demiştim.? Artık hedef son tepe 1582. Bir ara bankacılık yüzünden satış gelsede "görünüm henüz bozulmadı" demiştim. Hedef son tepe ama rekor seviyelerdeyiz, daha ne kadar devam eder.?
2021 ilk çeyreğe ilişkin başlangıç haberleri pek iyi değil. Krediler faizleri yükselip, yabancı girişide virus sebebi ile engellenince inşaat sektörü alarm vermeye başladı.
Eğer her ay yüzbinlerce yeni giriş olmasa bu kadar iyi gidemezdik, fransa borsası gibi sürünüyor olurduk.
Bilançolarında pandemiye rağmen bu kadar iyi gelmesi doping oldu.
Neden bu kadar iyi geldi.? Çünki faizler TR ölçüsünde bu sene çok düştü ve çok kredi kullanıldı. Ölümler ve hastalar gizlenincede halk son aylara kadar evlere kapanmadı. Ölü verme pahasına ekonomiyi canlı tutmaya çalıştık.
Devlet yönetimi açısından bu kararı vermek çok zor. Ekonomi canlı kalsın, millet ekmek yesin ama 100 bin kişi ölsünmü? Yoksa millet ekonomik zorluk çeksin ama 100 bin kişi yaşasınmı.? Senin ailenden ölen yoksa millet doysun, ölen ölsün kararını vermek kolay.
Üçüncü yol ise akıllıların yapacağı yol, yani bizi ilgilendirmiyor. Çin'in yolu. Hem ekonomiyi açtılar, hem kimse ölmedi. Bizim akılla mantıkla işimiz yok, bacak aramızla düşündüğümüzden, iki kötüden ekomiyi açalım, ölen ölsünü seçtik. Kolay yolu seçtik. Ölülerin ve vakaların gizlendiği ortaya çıkınca son dönemde mecburiyetten bazı yasaklar koyduk.
Turizm ve hizmet şirketleri doğal olarak kötü durumda.
---
ons altın hala ortalarda dolanıyor. Ne yukarı 1900 lere çıktı, nede 1800 altına indi. Burada alsam ne tarafa gideceğini bilemiyorum. Küçük dalgalar içinde long short almak mantıklı değil.
---
usdtry 7.0 nin altına indi, yeni hedefi bilmiyorum. tayyip arıza çıkarana kadar usdtry shortları tutacağım sanırım.
Az kazandırıyor ama istikrarlı. BIST de terlemeden 30 dakka long yada short tutamıyorsun, usdtry short da ise huzur var.
.
-
1575 görülmüş. İşlem hacmide hafif yüksek. Hem xbank, hemde holdingler satılmış.
Hem son tepeye gelmemiz, hemde bilançoların açıklanıyor olması. Doğal bir realizasyon oluyor. Bazı FONlar satmışlardır. Olan trend dönüşü değil. Sebep yok.
Şimdi önemli olan bu satış ne kadar sürer.?
Eğer xbank ısrarlı satış yapmazsa, sadece son tepeye gelindiği için kar realizasyonu yapmışsa, 1500 aşağı geçilmez. Yok xbank ı satanlar, tekrar ısrarlı satışa devam ederlerse ne olacağını bilemem. Karşılarındada endeksi yükseltmek isteyen diğer sektörler ve her ay yeni giren yüzbinlerce kişi var.
Yarın satış devam edermi etmezmi hiç bir fikrim yok. Ancak günlerdir belirttiğim gibi, rekor tepelerdeyiz, yüksek kontratla long oynamak akıllıca değil. Olurda çok düşerse longlar artırılabilir çünki orta vade trend yukarı. Ortada trendi aşağı döndürecek bir sebep yok ama yukarı devam ettirecek çok sebep var.
BIST i çok satıp aşağı düşürürlerse, FON yöneticileri alış için fırsat olarak görürler, onlar için süper olur.
---
Son durum.
hisse vadelide yukarı döneceğini düşündüğüm yerde long alacağım. Elimde 1550 den sonra çok az kalmıştı. Bugünde pek para piyasaları ekranı başında değildim.
ons da kenardayım.
usdtry shortlar duruyor. BIST daha düşerse usdtry de yükselecektir, o zaman Mart vadeli shortlara biraz takviye yaparım.