Bende isbanktan alirdim hep enson aldigim bono%16 idi cok bi fark almiyolardi 0.01 gibi hatırlıyorum.
Printable View
Bu arada tahvil üzerine 150 baz puan veren banka bonoları vardı büyük bankaların onlar şimdi gösterge artı 1.5 puan vermiyorlar mı acaba bilen gören var mı
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Ben konunun farkındayım. O nedenle %10'u geçerse ve 100kusd gibi bir para ile vedalaşılabilirse yıllık 10kusd alınır demiştim. Yani eğer anaparayı unutabiliyorsanız kupon faizi %10 üzerine çıkarsa tercih edilebilir demek istiyorum.
Bunun yanında %10 kritik bir eşik , ana parayla vedalaşsanız dahi önümüzdeki 5-10 yıl içinde faizin tekrar %10'un altına inmesi ihtimali yüksek.Bu da anaparayı kısa sürede geri alma şansınızı arttıracaktır. Ama aynı giriş hareketini %6-7 seviyesinden yaptıysanız belki zararsız kurtulma ihtimali %10 üzeri kupon faizi kadar yüksek değil.
Anaparayı vade sonuna kadar geri almaz ise anaparadan zarar yok diye biliyorum. O nedenle yeterince yüksek seviyede bir kupon faizinden yakalanırsa bu sadece yıllık yüksek getiri değil ileride anapara zararı etmeden çıkış için de daha yüksek bir şans sağlayacaktır.
Vadeye olan sure ne kadar uzun ise ikincil piyasa dalgalanmalari o kadar kuvvetli olur.. yukari veya asagiya..
Ben vade sonuna kadar beklerim, her yil kupon faizimi alirim derseniz calkantilara katlanabilirseniz bence guzel bir yatirim.
Vergi sorununu da unutmamak lazim.
Syg,
Ana paradan zararıda var .
Örneğin faizi yüksek kupon 11.87 olan 2030 vadeli Bond .
2 sene evvel 170 bin dolar verip 100 bin dolarlık alıyorsunuz .
Yani 2030 da 100 bin dolara iniyor durumda . Şu anda 140 bin lerde
Tam aksinde ise 85-90 verip vade sonunda 10-15 dolarda kazanabilirsiniz ek olarak
Ben Euro için %12 daha fazla ana paranın ve her sene %5 almıştım .
Euro faizleri ise 2 bile vermiyorlardı mevduatta
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=24150
seçimler için hissenet anketi açılmıştır
oylama gizlidir. oyunuz hiçbir şekilde gözükmeyecektir.
hissenetin anketleri net skoru göstermez ama genede oylamaya ne kadar çok katılan olursa o kadar sağlıklı olur.
sadece oyumuzu kullanalım yorum yapmayalım
hayırlı olsun
vade sonuna kadar beklenirse ana paradan zarar edilmez. vade sonuna kadar beklenecekse en önemli risk zamanla abd tahvil faiz oranlarının sizin aldığınız zamanki türk tahvil faiz oranlarını geçmesi. ikinci önemdeki risk de devletin temerrüde düşmesi veya iflas etmesi. ama bu duruma gelinirse zaten bankalar da şirketler de çoktan topu dikmiş olurlar. bu durumda paranızı değil canınızı kurtarma endişesi içerisinde olacağınızdan o kadar kötüyü düşünmemek en iyisi...
10% kupon faizi ile 100 USD den ihrac edilmis olsun... Faizi %10 yani...
Ogleden sonra kriz cikti ve faizler iki katina yani %20 ye cikti diyelim.. Bu durumda elinizdek bononun degeri 50 dolara iskonto edilir ikincil piyasada..
Sonra durum duzeldi ve faizler tekrar %10 a duserse ogleden sonra o bonoyu 50 dolardan alan adam ertesi gun 100 dolara yani %10 faizden satar. Kupon faizi degismez.. Bononun fiyati piyasadaki mevcut faiz oranina gore asagi yukari dalgalanir.
Basit anlatimi ile bu sekilde.. ama tabii gercek hayatta fiyatlamanin icine kupon odemesine kalan gun sayisi da girer. Ne kadar az sure kaldi ise fiyat yukselir o oranda. Kuponun kesildigi gun ise kupon faizi kadar bononun fiyati duser.
https://www.dunya.com/gundem/eurobon...-haberi-104222
Syg,
eurobond faizi ile vade sonu eurobond getirisini karıştırmayın..
vade beklenirse bond getirisi kesindir.. anapara zararı olmaz..
140.000 i satılıyorsa bond birikmiş kupon faizide var içinde..
anapara zararı dolar düşerse kur farkından olabilir..
arada çıkmak istersen işler karışabilir tabi..
Eurobond almak iki ayakli bir olaydir.
Once sakin bir ortamda doviz kurlari sakin iken dolari veya euroyu biriktireceksiniz.
Sonra calkanti cikinca ve eurobond faizleri yukselince ve en yuksek seviyeye ulastigina kanaat getirince bonoyu alacaksiniz.
Doviz kurlarinin ve eurobond faizlerinin yukselisi es zamanli oldugundan onceden sakin havada dovizi biriktirmeniz gerekir.
Syg,
merhaba, ben bilal..
100K dolaresim var. bununla ev/iş yeri alıp kiraya versem kiracıydı, kira takmalardı, boş kaldıydı, aidattı falan uğraşmak istemiyorum. bugün dolaresleri bankaya yatırsam en iyi ihtimal 4.30 faiz alırım. onun stopajı falan 3,5 a gelir..
bizim bi enişte var. yeni gelişmelerden haberdar eder bizi. ondan duydum eurobond diye bişey varmış. dolara %6-7 falan alabiliyormuşsun. ama gelir vergisi varmış. o ne kadar bilmiyormuş. bu konuda aydınlatırsanız onu da bilgilendireyim.
faizler yükselirse satmak istersem sakata gelebilirmişim... satmayacam ben. vadesine kadar dursun o. bana 6 ayda bir faizimi versin ben yiyeyim. ana param da dolares olarak dursun. 2030 da alırım artık ülke batmazsa.
böyle mi?
Büyük banka olarak iş bankasını düşünür iseniz gösterge artı 25 veriyor. Bu ölçektekilerin bankalar için gösterge artı 150 çok iyi rakam ama yakın dönemde anımsamıyorum.
https://www.isbank.com.tr/TR/bireyse...duyurular.aspx
Gelecek olan kupon ödemeleri ile; o günkü piyasa şartlarından tekrar eurobond alınıp ortalama yapılır.
Eurobondda ana paradan zarar edilmez aldığın kupon faizlerin yedirilmeli olarak alırsın ama vade sonunda yüksek kupon ise azalır anapara bu kural değişmez .
Örneğin 140 birim fiyatlı kuponlu 11.85 Olan var 2030
Birde 96 kuponu 6.75 olan var 2040 .
Aradaki 46 lık farkı kupondan kapatırsın sonuçta .
Ana para azalmayacaksa herkes 140 lık kupon alır kimse az senelik faizli düşük fiyatlı eurobondu almazdı .
Umarım anlaşılır olmuştur
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kesinlikle katılıyorum. Benim bahsettiğim 96 fiyata sahip %7.02'lik (ki 2-3 gün önce belirttiğiniz gibi %6.75 idi) kupon faizli olanın fiyatı 96 da kalıp kupon faizi %10'un üzerine çıkar ise alım için düşünülebileceği idi.
Evet biraz ölücüyüm ama bu kadar uzun vadeli bir işlemde ancak fiyat primsiz ve faiz %10'un üzerine atarsa kurtarır.
Böyle bir eurobondu bankalar kendilerine mi ayırır? Piyasaya koklatırlar mı? Bunu tabii ki piyasa şartları belirler.
100 birim fiyat altında alınanların , itfada; 100 olarak ödeneceğinden sermaye kazancı oluşur.
Kupon faizlerine ek olarak, sermaye kazancının da beyan edilmesi gerekir !
Muafiyet için 30.000 tl sınrı var sanırım.
Kupon faizi değişmez hep sabittir .
Sizden önce alanlarda aynı kupona sahiptir .
1 birime ödenen para değişir piyasa koşullarında.
Örneğin bu bond 67.5 düşerse bu eurobond Hep %10 gelir reel olarak ilk para 67500 dolar olduğu için 100 birim alırsınız kupondan 6750 dolar gelir hemde vade sonunda 32.5 fazla para alırsınız .
Yeni Bond çıkar 10 kuponlu 100 birime ancak o zaman sizin mantığa gelir
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet ben yeni veya çok yeni çıkmış 2. el eurobondlar için örnek verdim. Biraz karışmış.
Eski bir eurobondun kupon faizi değişmeyeceğinden efektif olarak sabit kupon faizinin %6.75'ten %10 üzerine denk gelmesi için fiyatın epey düşmesi gerekli. Belki 50-60 lar olmalı.
Sn. british'in de belirttiği gibi böyle bir durumda da devlet bunu sermaye kazancı olarak göreceğinden daha insafsız vergilendirecektir.
Sonuçta fiyatı düşük kupon faizi düşük bond ile fiyatı yüksek ama kupon faizi yüksek bondun efektif yıllık getirisi aynı bile olsa maturity tarihinde fiyatı düşük kupon faizi düşük olan bond sermaye kazancı olarak gözüktüğü için daha fazla vergilendirileceğinden aslında daha düşük getiriye sahip olacaktır.
O nedenle eski tarihli ve düşük fiayatlı bir bond cazip gözükse de Sn.british'in belirttiği vergi detayına dikkat etmek gerekli.
Eurobond zor bir iş dostlar.
Hayır, bu kesin bir şart değil. Alım-satım kazancı hesaplamak için:
1. Alış bedeli ve satış bedeli; alım ve satım tarihlerindeki kurdan TL'ye çevrilir.
2. Alım ve satım tarihleri arasındaki dönemde ÜFE artış oranı %10 ve üzerinde çıkarsa, alış maliyeti bu oran kadar artırılır.
Ayrıca, fiyatı düşükten alınan eurobond'un (benzer vadeli ama daha yüksek fiyatlı tahvillere kıyasla) kupon faizi daha düşüktür. Sermaye kazancındaki ekstra çıkabilecek vergi, düşük kupon tarafından dengelenir. Aynı vadeli eurobondlar kabaca aynı vergi yükünü sahiptir. Bu nedenle ekstra düşünmeyi gerektirecek bir konu değil. Eurobond alacaksanız fiyat ve kuponuna bakmayın, bireysel yatırımcı için gereksiz detaylar bunlar. Sadece bileşik getirisine bakın. Fiyat ve kupon, hiçbir yatırım kararını etkilemez. Onlarca farklı Eurobond taşıyan, günde 3-5 farklı vadede al-sat yapan bir portföy yöneticisi değilseniz durum bu.
Eurobond konusunda söylenecek her şey söylendi gibi. Eurobond için ayrı bir forum başlığı olduğundan, mevduat faizleriyle devam edelim. Bilgi için eurobond getirisi ile DTH karşılaştırılabilir ama teknik detayı uzatmaya gerek yok burada.
Anlaşamadık.
''İndirim oranı uygulanmayacak olup toplam tutarı 30.000 tl yi aşıyorsa beyanda bulunulacaktır.'' sayfa 18
http://www.gib.gov.tr/sites/default/...kulsermaye.pdf
180k 32 gün 14.5 denizbank
bu devirde ihracatcı olmak lazımmıs ihracatcılar kurdan dolayı kose oldular son zamanlarda ...luks yat ureten firması olan bir lise arkadasım var oyle siparisler alıyorumki hicbirzaman boyle is yapmamısdım diyor ..dusunun yatın bir ic kapısı 40 000 dolar o derece..zengine ekonomik kriz yok ..olan yine vatandasa oluyor zamlar altında eziliyor.
mb faiz artırdınmı 1 haftaya yansıyordu oranlara bu sefer yansıtmadı cogu banka ..napalım bizde yansıtanlara geceriz
Geçen ay burada bir arkadaş vardı..ismi aklımda değil..bankanın verdiği faizi beğenmeyince 4,050'den dolara geçtiğini yazmıştı..kendisini cesaretinden dolayı kutlamak isterim..aklıma geldide, yazmadan edemedim..selamlar..
isim geregi arabayla cok gezerim istanbulun her ilcesini semtini bilirim anlamadıgım konu yav insaat sektoru kotu kotu de bu mutahitler adım bası hala niye cukur kazıp temel atarlar tersi olup durması gerekmiyormu bu mutahitler ne is anlamadım ..adım bası kazılıyor heryer misal basıbuyuk tepelerinde su an 80-90 kadar ev yıkılıp fikirtepe misali donusum yapılmakta ..bu kadar stok var ama yeni temeller atılmaya devam ediyor valla ilginc cozemedim ..konut kredisi %0.95-1 aralıgına indirecekler yakın zamanda ..bunun hazırlıgımıdır nedir anlamadım .
oalbilir :) iste bu iste tezat celiski var hem konut stoku cok birikti diye yakınıyorlar hem hala yeni yeni temeller atıyorlar hemde bunu yapan aynı mutahitler :) cimento demir aldı basını gitti diye yakınoyrlar ama yeni temeller atmaktanda geri kalmıyorlar hani aglamayana meme yok hesabı .
yani ortolama semtine gore 120 000-200 000 e uretilen bir daire 500-1 milyona satılmakta . bosuna herkes mutahit olmuyordu demkki zamanında yuruyen yurudu yuruyemeyen bitti..benim arkadasta gebze cayıroava 3 yıl boyunca yaptı o zamanlar 60 000 e mal edip 200 000 e sattı parayı goturdu artık yapmıyor nasıl olsa kazandıgım bana yeter diyor .neyse herkese hayırlı gunler
lanet olsun tl mevduatçının ağzına ettiler, dolar 4.3 kırdı kıracak daha hala betoncunun biriken stokunu eritme peşindeler