Originally Posted by
alicemal
USD 7 TL yi geçince, reno da geçen eylülden bu yana toplamda %100 zam yapıldı.
Geri zekalı fiat şirkti ise egeA ya aynı zammı yapamadı onlarınki düşük kaldı. Sebebi ise o kadar komik ki. Arabaya maliyeti 500 TL yi geçmeyecek bi kaç lamba ve yazılımı koymayı akıl edemedikleri için.
LED gündüz farı koymadılar, araba başına maliyeti 20-40TL yi geçmez, karartılmış cam, katlanan ayna, anahtarsız giriş, güvenlik yazılımları gibi şeyleri ya hiç koymadılar yada bazılarını en üst versiyona koydular.
reno çoğunu koydu satışları uçtu, zam da %100 oldu. egea ya koymamayı akıl ettiler satışları artmadı zamda fazla yapamadı.
Öyle gerizekalı bi yönetimi varki şu türkiye fiat-tofaş firmasının.
Her neyse, onu yazmayacaktım ama aklıma takılmış.
reno %100 zam yaptı. USD düştü 5.50 ye, zamları geri almadı. Devlete gittiler, satamıyoz dediler. Halbuki USD bu haldeyken yurtdışı satışları, yurtiçi satışlarından doğan azalmayı tutar olarak fazlasıyla karşılıyor.
Satamıyoruz deyince devlet baba da bazı vergileri indirdim dedi.
Komik yanı otomobilde 70bin TL altı 1.6 motordan daha düşük araçlarda indirim %15 dedi. Ama 70 bin TL den ucuz araç yok türkiyede.
en ucuz egea oda 10bin TL hurda indirimi ile 69.900 tl oluyor. Gerçek fiyatı 80 bin. Oda en çok yakan, en eski teknoloji motor ve en alt donanım ile. Alıp arabayı bahçede park edeceksen iyi bu araba. Çalıştırmayacaksın.
Az yakan orta donanım alayım dersen bütün araba fiyatları 100bini geçiyor. reno nun yanına yaklaşamıyosun. En dandik dacia bile, orta donanım ve az yakan, güçlü motor la beraber alacaksan 100bini geçmiş.
Hali ile otomobilde vergi indirimi, lüks mercedes, bmw alacaksan 20bin TL ye denk geliyor. Ama orta ve alt denebilecek seviye reno, egea, hyundai filan alayım dersen 7bin TL civarına geliyor.
%100 zam yapmış yani 40binle 100bin TL arası zam yapmışlar. 7 bin indirdiler diye otomobile hücum yaşanacak. Hurraaaa ekonomi kurtuldu.
Yapılması gereken tek şey var.
Bu arabaların yarı fiyatına %90 yerli otomobil üretirim.
Aklı başında her sanayici üretir. Bu teknoloji ülkede var ve detaylı anlattım.
Ya TAI TEİ aselsan gibi bi firmaya verip devlete yaptıracaksın. Yada benim gibi düzgün bi adama verip yaptıracaksın. Tabi devlet para vermeyecek, parası olan sanayiciye destek verecek ama destek para değil. Vergi teşviki, teknolojik yardım, ve üretim sonrası alım teşviki gibi.
Hatta ben yapsam hiç bir teşvikede gerek yok, sadece TAI ve Aselsan dan lazım olan ürünleri uygun fiyata alabilsem ve devlet teki soysuzlar önüme engel çıkarmasa yeterli.
Tek konuda destek lazım. Gazete ve TV ler, DEVRİM arabamıza yaptıkları gibi arabamı batırmaya çalışmayacaklar. Devrim arabası döneminde sadece yahudi gazete, dergiler vardı, şimdi yok. %70 den fazlası yandaş denen acaip bi gruba geçti. Ama onlarda yahudiden iyimidir, kötümüdür bilemezsin. Onlara yedirmezsen, yahudiyi arar hale gelebilirsin.
Şu an tüm otomobil sanayimiz yahudilerin elinde... Durumda bu... Korkunç zam yapmış indirmiyor, devletten vergi indirimi istiyorlar. İşin ilginci indirimi alıyorda.