-
TAV Havalimanları, 2025 yılı yatırım harcamalarını revize etti
24/10/2024 06:24:00
TAV Havalimanları, 2025 yılında 140-160 milyon euro ve Almatı Yatırım Planı için yeni yatırım harcaması öngörüyor.
TAV Havalimanları'ndan KAP'a yapılan açıklamaya göre, Almatı Yatırım Planının 2025-2028 yılları arasında 3-4 yıla yayılmış şekilde 150-300 milyon euro arasında olması bekleniyor. Yatırım programının büyüklüğünün Şubat 2025’te yapılacak olan Yönetim Kurulu toplantısında güncellenmesi amaçlanıyor.
Açıklamada, "Tarife artışı görüşmelerinden olumlu sonuçlar alınması, yatırım büyüklüğü için önemli bir etken olacaktır." denildi.
2025 yılına ilişkin Almatı dışı yatırım harcaması beklentisinin, çoğunlukla BTA'nın Antalya'ya yatırımı ve Havaş’ın İstanbul Havalimanı’nda
yapacağı antrepo yatırımı nedeniyle yukarı doğru revize edildiği ifade edildi.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Orge Enerji'nin "Orge Enerji Elektrik Taahhüt Anonim Şirketi Bilişim Vadisi Şubesi" unvanlı şube kuruluşu gerçekleşti
24/10/2024 06:24:30
Orge Enerji'nin "Orge Enerji Elektrik Taahhüt Anonim Şirketi Bilişim Vadisi Şubesi" unvanlı şube kuruluşu gerçekleşti.
Şirket'ten KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"E-mobilite girişimlerimizin sürdürülmesinde gerek teknoloji ve yazılım ekosisteminin içinde yer alınmasını, gerekse devlet teşviklerinden yararlanılabilmesini teminen Bilişim Vadisi'nde, Muallimköy Mahallesi Deniz Caddesi N143/5 İç Kapı N23 Gebze - Kocaeli adresinde "Orge Enerji Elektrik Taahhüt Anonim Şirketi Bilişim Vadisi Şubesi" unvanlı şube kuruluşumuz gerçekleşmiş olup, bahsi geçen kuruluş işlemi Gebze Ticaret Sicil Müdürlüğü'nce 23 Ekim 2024 tarihinde tescil, 23 Ekim 2024 tarih ve 11192 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan olmuştur."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
BİM, pay geri alım programını başlatılmasına karar verdi
24/10/2024 06:25:00
BİM, pay geri alım programını başlatılmasına karar verdi.
"Şirketimiz Yönetim Kurulu 23.10.2024 tarihinde;
1) Geri Alınan Paylar Tebliği'nin 5. Maddesi 5.b Fıkrasındaki şartın sağlanmış olması sebebiyle, Tebliğ'in 5. Maddesi 4. Fıkrasına istinaden, Şirket paylarının Borsa'dan geri alım yapılabilmesine,
2) 8.10.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılmış olan izin başvurusuna gerek kalmadığından başvurunun geri çekilmesine,
3) Geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 2.000.000 adet (2.000.000 TL nominal) olarak belirlenmesine,
4) Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 1.000.000.000 TL olarak belirlenmesine,
5) Pay geri alım programının ve program kapsamında yapılacak alımların ilk Genel Kurul Toplantısında ortakların bilgisine sunulmasına,
6) İşlemler için Mali İşler Başkanı (CFO) Fatih Meriç'in yetkilendirilmesine,
karar vermiştir."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Enerjisa Üretim, YEKA-2 projelerinin finansmanı için 1,0 milyar dolara kadar kredi temini için mutabakat sağladı
24/10/2024 06:25:30
Enerjisa Üretim, YEKA-2 projelerinin finansmanı için 1,0 milyar dolara kadar kredi temini için mutabakat sağladı.
"Sermayesini temsil eden paylarının %50'si dolaylı olarak Şirketimize ait olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. (Enerjisa Üretim)'nin Türkiye yenilebilir enerji pazarındaki lider konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda 2026 yılının ilk çeyreğine kadar kademeli olarak tamamlanarak devreye alınması hedeflenen, toplam kurulu gücü 1000 MW olacak şekilde kurulacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı 2 (YEKA-2)'nin 750 MW'lık kısmının finansmanı amacıyla, Enerjisa Üretim ile finans kuruluşları arasında 1,012 milyar USD'ye kadar kredi temini konusunda mutabakata varılmıştır.
Söz konusu kredinin sağlayıcıları arasında küresel çapta önemli altyapı ve enerji projelerinin finansmanını sağlayan U.S. International Development Finance Corporation (DFC), JP Morgan, HSBC, KfW IPEX-Bank, Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft (German Investment Corporation), Akbank ve Proparco gibi yerel ve uluslararası finans kuruluşları yer almaktadır. Bunun yanında projenin önemli bir kısmı için Euler Hermes de ihracat kredi garantisi sağlayarak finansman işleminde yer almaktadır.
Söz konusu kredi, Enerjisa Üretim'in Çanakkale, Aydın ve Balıkesir illerinde yatırımı devam eden, Armutçuk RES, Akköy RES, Ihlamur RES, Ovacık RES, Hacıhıdırlar RES, Dampınar RES, Harmancık RES, Kestanederesi RES ve Uygar RES projelerinin finansmanında kullanılacak olup, tahsis edilen kredi limiti çerçevesinde alınacak kredi tutarlarının geri ödemesi 1'5 yıllık geri ödemesiz dönem sonrasında altı aylık aralıklarla ödemeler şeklinde 2034 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.
Ayrıca, YEKA – 2 projelerinin kalan 250 MW'lık kısmının finansmanına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak Türkiye'de özel sektör elektrik üretiminde lider konumunu güçlendirecektir.
Enerjisa Üretim'in devam eden yatırımları ile kapasite artışları ve ilave finansman imkânlarıyla ilgili gelişmeler kamuyla paylaşılacaktır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
VİOP'ta ULKER pay vadeli işlem sözleşmelerinin risk parametreleri belirlendi
24/10/2024 06:26:00
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda ULKER pay vadeli işlem sözleşmelerinin 25.10.2024 tarihinde işleme açılması kapsamında işlem teminatı hesaplamalarında kullanılacak risk parametreleri, piyasa koşulları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlendi.
Takasbank'tan yapılan açıklamaya göre, 25.10.2024 Cuma günü, gün içi ilk risk hesaplama anından itibaren geçerli olacak risk parametrelerine ve uygulanacak dayanak varlık sayısı limitine aşağıdaki gibi olacak.
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
hayırlı sabahlarınız olsun
-
*abd'de nasdaq endeksi 138,83 puan yükseldi (0,76%)
-
*abd'de s&p 500 endeksi 12,44 puan yükseldi (0,21%)