:) hahahhahaha
Vazgectim. Ok haklisin.
Printable View
arkadaşlar kendi adıma sadece dolar bazlı kazancıma bakıyorum zira enflasyon ve tl iki tane sanal figür sonuçta.
yıllık 10% dolar cinsi kazanabiliyorsam kendimi başarılı sayarım.
normal de altın üzerinden olması lazım ama hesabı kolay değil.
BEFAS ta Eurobond Altın Nasdaq Dow fonları karmaları alıp Dolar bazında yıllık %5 - %20 arası getiri elde edebilirsiniz. Tonla değişik fon var. İstediğiniz gibi dağıtın. Yılda 12 kere dağılımı değiştirme hakkınız var.
Portföy yönetiminde ipler tamamen sizin elinizde. İsterseniz hiç TL varlık taşımayın. Karar size kalmış.
İsterseniz hepsini BİST fonu alın, TL fonu alın.
Veya biraz ondan biraz bundan farklı karma yapın.
Direksiyon tamamen sizde. Seçin beğenin portföyünüzü yapın.
https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx?type=emk
Çok dar bir bakış açısı olmuş. Gayet başarılı bir performansım var, ama bes im de var. Bence belli bir varlık büyüklüğü, yaş, bileği ve tecrübe sonrası nasıl portföy çeşitlendirmesi yapmak gerekiyorsa, yöntem çeşitlendirmesi de yapmak gerekir.
Yani hem aktif olarak kısa-orta vade bakış açısıyla bir portföy, uzun vadeli bir portföy, bir BES, bir de fon portföyü. Ayrıca, arda-tarla, konut gibi emlak portföyü. Hepsinden olmalı. Hepsi farklı tarzlarda yönetilmeli.
Bakın bunu 7 sene önce fö olmuş, kurumsal hayata veda etmiş. Özellikle fö sonrası yıllık bileşik getirisi dolar bazında aktif yönettiği portföyde %50 ye yaklaşmış biri olarak söylüyorum.
BES teki getirim bunun yarısı bile değil, kiradaki evim zaten reelde zarar bile etmiş sayılır. Şunu demiyorum kesinlikle. O evi satsam, bes i de çekip aktif yönetsem şimdi köşeyi dönmüştüm. Bahse girerim bunları yapsaydım, ve tüm portföyü aktif yönetip max getiriyi elde etmeye çalışsam değil dolar bazlı yıllık %50 getiri, belki de kayıp yaşardım, ana parayı bile koruyamazdım.
Yatırım felsefem diversification temeline dayanır. Yani çeşitlendirme, her zaman, her şeyi çeşitlendir. Yatırım tarzını bile.
Benim için finansal bilgi düzeyinin en güzel göstergesi getiri ifadesidir. Süre uzadıkça şu kadar, bu kadar kat konusunun altı boşalır. TL bazı zaten saçmalık da, dolar bazı bile 4-5 yıl sonrası şu kadar kat dememeli. CAGR olarak 5 yılda 10 yılda yıllık getiri oranım(cagr) bu kadar demek lazım.