Bu başlık için yeni ve sürpriz değil ama yazı ve yorum yeni :)
Commerzbank: TL’de Kriz Yeni Başladı
Commerzbank analisti Ulrich Leuchtmann, TL'de kısa süreli görülecek bir toparlanmanın krizin sona erdiği anlamına gelmeyeceğini savundu.
ROM Adımı Beklenen Desteği Sağlamadı
Commerzbank TL değerlendirmesinde, TCMB’nin dün rezerv opisyon mekanizması kapsamında attığı adımın Türk Lirası’na beklenen desteği sağlamadığını, bunun temelinde de TCMB’nin bağımsızlığına yönelik endişelerin ve yaratılan 2,2 milyar dolarlık döviz imkanının piyasa için çok büyük olmamasının yattığını bildirdi.
Commerzbank, TCMB’nin dün rezerv mekanizmasında değişikliğe gitmesinde, bankanın durumdan endişe duyduğunu ve adım atması gerektiğini, TCMB’nin faizleri artırmaya cesaretinin olmadığını ya da bunu yapmasına artık izin verilmediği görüşünü savundu. Banka, bu gelişmelere bağlı olarak TL’nin destek bulmak yerine 5,40 seviyesine geldiğine işaret etti.
Büyük Reel Ekonomik Krize Ulaşabilir
Commerzbank analisti Ulrich Leuchtmann, TL’de kısa süreli görülecek bir toparlanmanın krizin sona erdiği anlamına gelmeyeceğini savunurken, “Ben krizin şimdi başladığından korkuyorum. Türkiye’nin cari işlemler açığının finansmanı konusunda bir risk var. Bu büyük bir reel ekonomik krize ulaşabilir” dedi.
Kritik Faiz Toplantısı Öncesi Artış Bekliyordu
Commerzbank TCMB’nin gerçekleştirdiği son politika toplantısında 100 – 125 baz puan faiz artırımı beklentisindeydi. Buna karşın faiz artırımının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “düşük faiz” söylemi ve Merkez Bankası’nın faiz artırımlarının hala çelişkili olduğu belitilen raporda olası bir artırımın piyasa tarafından “geçici” görülebileceğine dikkat çekilmişti.
Banka, TL’nin sürdürülebilir olarak fayda sağlamasının yolunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak gibi kilit önemdeki isimlerin açık bir şekilde faiz artırımını desteklemesinden geçtiği açıklamasını yapmıştı.
Commerzbank’a göre faiz artırımının hükümetten tam destek alması durumunda TL gözle görülür biçimde değer kazanabilir.
http://www.paraanaliz.com/2018/rapor...basladi-25165/