Merkez forward işlem yapıyor mu acaba.Orda da iddialaşıyormu ki,bakın o tehlikeli ve can acıtıcı olur .Yarın o olsa,öyle ya da böyle o dolarlar ortada dönse baya sıkıntı şeederdi her iki tarafta da:))))))))))
Printable View
Merkez forward işlem yapıyor mu acaba.Orda da iddialaşıyormu ki,bakın o tehlikeli ve can acıtıcı olur .Yarın o olsa,öyle ya da böyle o dolarlar ortada dönse baya sıkıntı şeederdi her iki tarafta da:))))))))))
İrdelediğiniz mekanizmayı bildiğim kadarıyla detaylı olarak şurada yazmıştım.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...40#post2946640
E zaten merkez bu kontratları 6.25 den bağlayıp 5.27 den hesaplaşacaksa zaten bu arkadaşları donuna kadar ütmüş oluyor:)))))) Daha ne demeye 5.10 lara kadar basıp işi abartsın ,yok vıop işi nedeniyle merkez baskı kurmaz ondan emin oldum,eh yıl sonu bilançoları açısından da bu rakam iyidir.Daha aşağı dolar basılırsa sade vıopçular değil faizde pusuda bekleyenler de işe dalar,onların ki cash para ,vıop a benzemez ucuz doları aldı mı kolayına geri vermezler ;)))))))
Aslında sn rxpu bu tarz bilgilendirici ve doları da ilgilendiren entryleri buraya da alıntılasanız bence çok makbule geçer.O topiği de arada okuyorum ama neticede hobimiz altın ve dolar, faiz işi üvey evlat oluyor bir yerde , sıkı takip edemiyoruz o topiği :)))))))
Eyvallah.
Ayrıca tcmb'nin viop işlemleri ile ilgili şöyle düşünüyorum.
Tcmb'nin VIOP işlemlerinde birincil ve temel amacı kar etmek değil.
Tcmb faiz arttırım sürecinden önce piyasaya güven vermek için bakın ben Aralık vadeye kendim kontrat açıyorum. Eğer sözümü tutamazsam kendi kendimi cezalandıracağım dedi. Yani aslında detaylarda diyor ki;
Elimi taşın altına koyuyorum. Sıkı para politikası sözümden geri dönersem balta aşağıya indiğinde ilk en üstte duran benim elimi koparacak. Ancak baltanın iki tarafı da keskin. Balta yukarı vurursa işte o zaman da benim hamleme güvenmeyenlerin elini koparacak. Ve balta yukarı vurduğunda orada bana güvenmeyenleri koruyacak bir bariyer yok.Balta benim elim arada olmaksızın direk bana güvenmeyenlerin elini koparacak.
Bazıları güvendi ve elini merkezin elinin altına koydu, bazıları güvenmedi elini direk arada bir koruyucu olmaksızın baltanın üzerine koydu. Şu an için balta yukarı fırladı ve direk olarak tcmb'ye güven duymadan hareket edenlerin elini kesti.
Tcmb'nin eli hala baltanın altında ve hamlesine güvenen oyuncuları koruyor (%24 politika faizi ile). İlk faiz indiriminde tcmb elini baltanın salındığı bölgeden çekmiş olacak. O zaman kartlar yeniden dağıtılacak.
Forward işlemler büyük oranda faize ve ek risk primine bağlı olmalı. Tcmb risk primini sıfır alsa dahi, bugünkü döviz kuru + ileri vadeli piyasa faizi getirisinin altında fiyat girerse anında arbitraj oluşur. Ve bu arbirtraj saniyeler içinde kapanır. Yani vadeyi beklemeye gerek kalmaz. O nedenle güncel kur + vade tarihindeki piyasa faiz getirisinin altında bir forward fiyatı vermesi bildiğim kadarıyla fiili olarak imkansız.
2019’un..
birikimi nasıl koruruz diye kafayı daha az yediğimiz..
sağlıklı, kazançlı, daha mutlu bir yıl olması dileğiyle..
tüm forumdaşların yeni yılını kutlarım.
sevgiler.