Alım-satım kısmına bakıyorsunuz sanırım, faiz ve itfa gelirleri kısmına bakın.
Printable View
Hazine Eurobondlarina stopaj getirilebilir. Ancak cifte vergilendirme anlasmalar cercevesini gecmemek kaydiyla.
Öyle oldugu zaman hangi ülkedeyseniz, o ülkeyle olan anlasma cercevesinde Türkiye'de yapilan kesinti mahsup edilir.
Örnek olarak Almanya ile bu rakam %15. Almanya'da banka %15'e kadar olan kesintiyi burada ödenecek vergiden düsüyor. Eger Türkiye %20 kesinti yaparsa Türkiye'de beyan vererek geri kalan %5'in iadesi talep edilebilir.
Ancak sorun Türkiye'nin Eurobond kuponlarini faiz olarak görmesinde. Cifte vergi anlasmalarinda faiz gelirlerinden vergi alma hakki genelde faizi alanin vergi mükellefi oldugu ülke oluyor.
Benzer dusuncelerdeyiz. Ucuzlamalari nedeniyle portfoyun 55%ini 2020 ve 2025 hazine USD tahvillerine gömdüm ama bence de en iyi uzun vadeli yatırım iyi yönetilen karlı sirketlerin ortaklığı. Bono yerineyse gelişmiş ulke ve uzakdoğu GYO etfleri daha cazip geliyor. Bonoda (özellikle uzun vade olanlarda) enflasyon belirsizliği büyük risk..
Saygılarımla
valla dua edelim de eurobond işi çok popüler olmasın, göze batmasın.
dayarlar vergiyi.
boşuna tartışmayın, bulunur yolu istenince.
hem stopaj alır, hem beyanname ile alır, üstüne bir de özel eurobond vergisi diye bir şey çıkarıp onu da alır.
devlete para lazım, harıl harıl nereden ne para bulunur araştırılıyor.
eurobond dediğin de halkın çoğunu ilgilendirmeyen bir araç, basarlar vergiyi geçerler.
biz de burada ağlaşıp dururuz.
Yazılanlara katılıyorum. Benim önümüzdeki 20 yıl için ideal portföyüm %50-60 hisse senedi(yabancı ağırlıklı) , %20-30 altın ve kripto, %10-20 hukukun üstünlüğünün hüküm sürdüğü bir ülkede gayrimenkul.
Gördüğüm riskler:
Warren gibi şirketleri yüksek oranda vergilendirme niyetinde olanların iktidara gelmesi. Bu sebeple borsaların getirilerinin düşmesi.
Altın ve kriptonun yasaklanması.
Ticaret savaşlarının diğer ülkelerin vatandaşlarının menkul ve gayrimenkullarına ekstra vergi getirilecek şekilde genişlemesi.
Saygılar.
yabanci finansman ihtiyaci yuksek bir ulkede ihrac edilen tahvillere tum yatirimcilari etkileyecek sekilde vergi yuku agirlastirmasi yapacaklarini sanmam. kucuk yatirimciyi ilgilendirecek en muhtemel sey istisna ve limiti artirimini dusuk oranda yapmak olabilir. onun disinda ust vergi dilimleri getirilirse zaten otomatikman vergi yuku agirlasmis olur ancak KY bundan pek etkilenmez diye dusunuyorum..
Sayin Kirk,
GYO'lar hakkinda bir bilgim yok, ancak bazen okuyorum GYO'larda uzun vadeli iyi getiri olmasi icin, GYO'larin bulundugu ülkedeki kira gelirlerinin yüksek olmasi gerektigi. Uzakdogunun hizli gelistigi ve dahada gelisecegi bencede bir gercek. Ancak ABD , Fransa, Japonya gibi gelisebileceklermi iyi düsünmek lazim.
Burada bir cok yatirimci "Home Bias" agirlikli yatirimi olumsuz görmekte ve daha cok ABD, GB vs. ülkelerdeki sirketlere yatirim yapiyorlar ve temettü vergilerinde veya diger vergilerde bugünün kosullarini düsünüyorlar. O yüzden alman sirketlerinin %50'den fazlasi yabanci fonlarin elinde bulunmakta.
ABD'de ise "Home Bias" cok güclü. ABD yatirimcisi cogunlukta kendi sirketlerine (S&P500) yatirim yapiyor (ABD devleti tesvik ediyor tabii ki). Bu sayede ABD sirketlerinin cogunlugu ABD vatandaslarinda kaliyor. Yani adamlar hem gelir elde ediyor, hemde sirketlerini koruyorlar. Gerek ABD olsun, gerek diger ülkeler olsun, yeri gelince kendi cikarlari icin temettü vergilendirmesinde veya diger vergilendirmelerde degisikliklere gideceklerdir ve yabanci yatirimcilarin gelirlerini yurt disina cikarmalarini engelleyeceklerdir.
Bu sebeplerden dolayi sahsen "Home Bias" yatirimciligim agir basiyor. Su anda portföyümün %70'i alman sirketlerinde. Geri kalani GB, NL, FIN, ABD sirketlerinde.
Ama ileride Türkiye'ye döndügümde (kurtulus yok bu bagimliliktan) portföyümün %75'i Türkiye'de olacak. Burada sadece NL sirketleri ve IRL ETF'leri olarak portföy tutacagim. Yani tüm olumsuzluklara ragmen Türkiye'de yatirim yapacagim.
Bu benim yeterince global olamadigimdan kaynaklanan bir durum. Becerebilen icin aslinda global yatirim yapmak daha olumlu sonuclar verecektir.
Yas ilerledikce yatirimlari denetim altinda tutmak zorlasmaya basliyor. Eskiden 5-6 bankada hesap tutarken zorlanmiyordum. Artik tüm hesaplarimi tek bir bankaya toplamaya calisiyorum. Yani yapilacaklari gencken yapmak lazim. Aslinda hedef degil, gidecegimiz yol yasamimizi belirlemeli. Burada bir ata sözünden gelen bir cümlenin acilimi ve ben daha 7-8 yil önce farkina vardim acikcasi.
soyle bir sey buldum bilmem dogrumu
https://www.ozdogrular.com/v1/content/view/18662/255/
Yurtdışında yaşayanların eurobond gelirleri
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, dar mükellef sayılıyorlar. Dar mükelleflerin elde ettiği eurobond faiz geliri de Türkiye'de stopaj (vergi kesintisi) yoluyla vergilendirilmiş kabul edildiğinden, faiz geliri tutarı ne olursa olsun, beyan edilmeyecek. Diğer gelirlerin beyanı durumunda da beyannameye dahil edilmeyecek.Türkiye'de yerleşik olmayan gerçek kişiler (dar mükellefler), eurobondun ihraç tarihi ne olursa olsun, alım-satım kazancını da beyan etmeyecekler. Metin Taş/Sezgin Özcan
--------------------------------------------
Eurobond da stopaj kesintisi varmis varsayildigindan faiz geliri ne olursa olsun beyan edilmeyecekmis
Yorumlarinizi alabilirmiyim? Dogrumu bu acaba?
AA tasarının meclise sunulmuş haliyle ilgili oldukça kapsamlı bir haber yapmış : https://www.aa.com.tr/tr/politika/ye...tbmmde/1625251
Bizi ilgilendiren kısmı şöyle :
"Yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen gelirler üzerinden yapılacak vergi kesintisi nispetlerini ayrı ayrı veya birlikte bir katına kadar artırma veya kanuni oranına kadar indirme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilecek."
Eurobondun halihazırda stopajı 0 olduğu için bir katına kadar artırılması yine 0 sonucunu vereceğinden, meclisteki tasarının bu haliyle eurobond vergilendirmesini değiştirmeyeceğini düşünüyorum.
Diyelimki adamin ikameti Turkiyede yani edevlette adam Turkiyede yasiyor gozukuyor
Ama adam is icin 9 ayligina yurtdisina gidiyor. Edevlet uzerinden giris cikislardan bi gorulebilir
Eger bu 9 ay 1 takvim yili icinde ise o zaman bu kisi o yil icin dar mukellefmi oluyor? Yoksa ikametin yurtdisina tasinmasi sartmi? Yani hangisini kaale aliyorlar ikametmi yoksa emniyetteki giris cikislarmi?
Yeni ENRON lar geliyor. Batık firmaların eurobond larına yüksek ratingler verilmiş. Firma Eurobond ları almanızı önermem!
Bond Ratings Firms Go Easy on Some Heavily Indebted Companies
https://www.wsj.com/articles/bond-ra...es-11571563801
Eğer hala eskiden kalma bir eviniz, adresiniz(ikametgah) TR'de gözüküyor ise , onu 2.ci adres olarak tanımlatıp , yurtdışındaki güncel adresinizi 1.ci adres olarak tanımlatmanız gerekiyor (adrese dayalı nufus kayıtlarında)
Ayrica bir takvim yilinda toplamda 183 gun min yurtdisinda yasamak da gerekiyor sanirim yoksa maliye cezali vergiyi cakar 5. sene sonunda, gecikme faizleri de ayrica hesaplanacak diyerek.
Syg,
bir sey soracam
5 yillik eurobond alsam getirisi kesin belli mi? eurobondu alip satan zamana kadar beklememiz gerekiyor demi? erken satamazmiyiz? para bloke oluyormu?
kisaca biri lutfen ornekle soyleye bilirmi?
sayin diproyal
bankalarin farkli mi oranlari eurobondda?
zaten eurobon riskli degilmi? yani kesin o zaman satsan kar yaparmi?
bloke yani satamazsin demek isterdim ama sanki satabilirsin ama bildigim kadar bagladigin gunden once satarsen eger ana para hatta riske girer demi?
getirsi mevduattan yuksek mi?
US900123CT57 kodlu 2029 vadeli eurobond kupon ödemesi 26 ekimdi. Haftasonuna denk geliyordu, bugün öğleye doğru hesabıma yatırıldı. Yani kupon tarihi tatile gelirse ödemeler ilk işgünü yapılıyor, bu bilgi de burada dursun.
Dini bayramlara denk gelirse birkaç gün belki bir hafta geç yatacak demek bu, yurtdışına karşı böyle bir gecikme olamayacağından bizim bankalar birkaç gün paranın üstüne yatıyor diye anlıyorum.
bankalarin farkli mi oranlari eurobondda?
komisyonları farklı, üçbeş kuruş farkediyor fazla değil
zaten eurobon riskli degilmi? yani kesin o zaman satsan kar yaparmi?
risk tabirinize bağlı ama hisse senedi vb. gibi bir risk yok, altın/döviz almak kadar riskli diyebiliriz, satsanız kar yapar yani.
bloke yani satamazsin demek isterdim ama sanki satabilirsin ama bildigim kadar bagladigin gunden once satarsen eger ana para hatta riske girer demi?
istediğiniz zaman satabilirsiniz, sattığınız zamanki fiyatına göre biraz kar ya da zarar etmeniz mümkün, hemen alıp satacaksanız bulaşmayın zaten komisyondan zarar edersiniz. Bloke diye birşey yok, alıp satabiliyorsunuz.
getirsi mevduattan yuksek mi?
yüksek
size önerim ya bu başlığı baştan okuyun ya da banka vb. düzgün bir internet sitesinden konuyu inceleyin.
Bu eurobond alım işini anlatan bir blog olsa, sayfalarca okudum ama ne alacağıma nasıl alacağıma hala karar veremedim. 20 bin dolarım var. Vadem maksimum 5 yıl. Mevduat hesaplayabileceğim gibi bir banka internet sitesi var mıdır? Bu işten iyi anlayan İstanbul'da bir banka ve şubesini önerebilir misiniz? Kamu tercihimdir. Çok teşekkür ederim
31 mart 2025 vadeli eurobond 4.625% faiz ile satışa çıktı...kirli fiyat / temiz fiyat konusuna girmiyorum onu özet olarak geçerim sonunda...
işbankası'ndan bu eurobond'un satış fiyatı 1.072 eur, yani siz vade sonunda 1.000 eur nominal değeri olan bir kağıda şu anda 1.072 eur ödemeniz gerekecek...alacağınız faiz 1.000 eur nominal değer üzerinden hesaplanacak (1.000 x 0.04625 = 46.25 eur)...eğer bugün tarih 31 mart 2020 olsaydı, kirli fiyat yani bir önceki faiz ödemesinden satın alım tarihine kadar geçen sürede işleyen faiz dahil fiyat, temiz fiyata eşit olacaktı...bu senaryo üzerinden gidersek, siz 1.072 euro verdiniz ve 5 sene botunca 46.25 euro faiz kazancı elde ettiniz, bu da 231.25 euro eder. toplam faiz kazanç oranınız 21.57% (231.25 / 1.072). Bu 5 senelik faiz kazanç oranınız, bunun seneliğini bulmak için vade süresi kadar kök değerini almanız gerekir (beşinci dereceden kök değeri); bu da 3.9883% yıllık faiz kazancına denk gelir. Alacağınız mevduat faizi ile karşılaştırma yapmanız gereken tutar bu tutar olmalı...
gelelim daha realistik bir senaryoya...satın alm tarihiniz gerçekten bugün olsun, bu durumda 31 mart 2019 ile 1 kasım 2019 arasındaki gün oranına bağlı olarak işleyen faiz de eurobond fiyatı içerisinde ödemeniz gereken fiyat olarak karşınıza çıkar...bizim örnekte bu tutar 27 euro civarına gelmektedir, bu sebeple eurobond'u alırken ödeyeceğiniz fiyat 1.072 değil, 1.099 olacağından, yıllık kazanç oranınız da 3.28%'e düşüyor olacaktır...
bu işlerde çok fazla al/sat yapan, veya küsürat hesaplayan birisi olmadığım için, hatalı veya eksik bir durum varsa konunun uzmanları tarafından düzeltilmesini rica ederim...hem öğrenmiş olurum hem de yanlış bilgi olmamış olur...
Uzman değilim ama şunlar var:
İsbankasi kirli fiyat veriyor, yani bugün almak isterseniz vereceğiniz fiyat 1072 euro. Getiri de 3,6% civarı.
5 değil 6 kupon ödemesi olacak. 2020, 21, 22, 23, 24 ve 25. (Son kupon itfada anaparayla) Toplam 277,5 Euro kupon ödemesi alacaksiniz.
Saygılarımla
2020 eurobond faiz gelirleri için beyan sınırının tespitinde kullanılan yeniden değerleme oranı %22,58 oldu. Yani oranı direkt alırsanız 49.000 olacak ama genelde așağısında kalıyor, 47 veya 48 olabilir. CB'nin hiç artırmama yetkisi de var.
Saygılar.
Teb ayın 12-13'ü gibi kapalı eurobond fonu ihraç ediyormuş, 6 aylık(itfasına 6 ay kalan eurobondları alacaklarmış), getiri beklentisi %3-%4 arası, dolar giriş dolar çıkış, vergi %10, itfaya kadar beklendiği için döviz değer kazanımının vergisi yok.
garanti de çıkarıyormuş eurobond fonu. bugün mail atmışlar. nitelikli müşteri.. min 10k usd.. vade 25.06.2021, %10 stopaj, mevduat eşleniği 4 civarı olacakmış. bugün odea ile konuştum onlar da birkaç gün içinde yeni bir eurobond fonu satışa çıkaracaklarmış. odea'nın bir öncekine girmiştim 162 gün 4,50 mevduat eşlenikle. 3 gün sonra vadesi doluyor.
garantinin vadesi biraz uzun gerçi ama bu ikisinden birine (belki de ikisine) vadeye kadar tutmak üzere bir miktar girmeye niyetliyim.. hayırlısı bakalım.
Ben bu fonların avantajını anlamıyorum doğrusu. Bugün 10k usd fon alsanız 57500TL, vade sonu $ 7TL olsa 12500 TL sırf kur farkından gelir gözükecek ve 1250TL stopaj çıkacak. Bu hesabı yapmadan nasıl mevduat eşleniği 4 olacak diyebiliyorlar? Ciddi bir kur atağı olursa, ödenecek stopaj sonrası vade dönüşünüzün 10k usd altı olma ihtimali yok mu? Ben mi yanlış anlıyorum Eurobond fonlarını?
bu fonların avantajı tam da bahsettiğiniz konu. kur o olmuş bu olmuş yok. çünkü zaten dolarla giriyorsunuz, dolarla çıkıyorsunuz. vade sonunda elde etttiğiniz kar üzerinden %10 stopaj kesiliyor. ek bir vergiye tabi olmuyorsunuz.
yani misal %4 usd mevduat eşleniğinden kasıt vade sonunda net %3,2 dolar getirisi.
bu tip fonlar için talep toplama süresi olduğundan (garanti ve odea'da 15 kasıma kadar) en baştan kesin bir getiri oranı vermeleri mümkün olmuyor. onun yerine %3.80 (+/- 0.20 ) ya da %4 (+/- 0.15) gibisinden de ibare düşüyorlar (ki bu da onları bağlamaz neticede). bu da çok doğal. çünkü 15 kasıma kadar ne olur, sarı kafa ters bir tweet atar mı, türkiye cds'i, bond fiyatları coşar mı batar mı belli olmaz diye. sonuçta çok ekstra bir durum olmazsa bugünkü bond fiyatlarından yola çıkarak yaklaşık bir getiri oranıyla lanse ediyorlar fonu. siz de niyetli iseniz miktar ile birlikte talepte bulunuyorsunuz.. ha olura talebin son günü (fon alımı gerçekleşmeden önce) fiyatlamalardan dolayı getiri %4 yerine %3.60 a düştü derlerse alımdan vazgeçebiliyorsunuz. %4.20 ye çıktı derlerse de.. e ne güzel diyorsunuz.
ancak burada bilmediğim mevzu şu..
örneğin garanti'nin eurobond fonunda kamu+işbank+tskb+garanti eurobondları var.. oldu ya atıyorum tskb vadeden önce cortladı. bu bize nasıl yansıyor. onu bilmiyorum.
bununla ilgili bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
sn pscyo.. selamlar. soruna cevabı bildiğim kadarıyla yukarıda yazdım.
3-4 aydır olmamam forum yönetiminin dolar ve faiz başlığındaki keyifli sohbetleri sabote etmeye çalışanlardan çok başlığı korumaya çalışanları sansürlemesi, küstürmesinden bıkmamdır. on küsur yıldır her satırını okuduğum yazdığım o başlıklara bakmayalı aylar oldu. arada sırada sadece bu başlığa bakıyorum diyebilirim.
Ben bunu sordum, MT dolar giriş çıkış olduğu için vergi verilmiyor dedi. Bana göre püf noktası o değil çünkü bu durumda maliyenin vergi kaybı olur. Asıl önemli olan yine MT'nin söylediği üzere fonun vadesi dolarken eurobondlar da itfa oluyor, fon süresi içinde de alım satım yapmıyorlar. İtfaya kadar beklenen eurobondlarda kur farkları vergiye tabi değil. Bu sebeple mevduat eşleniği hesabı yapabiliyorlar sanıyorum. Yazdığım sebeple oluyorsa sadece süreli ve alım-satım yapmayan fonlarda geçerli bir özellik olmalı.