Okşamaya devam ejder abim.
Printable View
Fiyatların düşmesi için satıcının muhtaç hale gelmesi lazım. Acelesi yoksa niye düşürsün fiyatı keriz mi? 50% mevduat faizi şu an hafiften çimdiriyor sadece, acıtması için, bağırtması 100% e çekilmesi gerek. 100% yap faizleri bak nasıl bağırıyorlar su verin ulaan yandık diye :kahkah:
Arz Talep kanunu. Arz azalıyor, Talep değişmiyor. Fiyat artar.
Konut fiyatını ve Kiraları düşürmek isteyen konut arzını yani konut üretimini arttırmak zorunda.
Bir konutun üretilebilmesi için Sermaye (konut alacak kişiler), Müteşebbis (müteahhit), ve İnsan gücü (Emek ve Teknoloji) gerekli.
Sermayeyi ürküttün. O sektöre para girmez. Arz azalır. Fiyatlar ve Kiralar sürekli yükselir.
İktisatın temel kuralıdır.
Ev sahipleri kiracılardan yıldı, kanunlar işlemiyor, ev sahipleri sürekli kiracı karşısında mağdur oluyor. Bu yüzden evi boş tutmak istiyor, şimdi de ikinci ev alana ek vergi, ek zorluklar geliyor.
Ne olur? Ev alan sermaye giderek azalır. Kiraya veren giderek azalır. Müteahhitler sermaye bulamaz Ev için. KONUT ÜRETİMİ AZALIR. KİRAYA VERİLECEK KONUT SAYISI AZALIR.
Sonuçta konut arzı daha da azalır, kiralık ev sayısı daha da azalır,ev fiyatları daha da artar, kiralar daha da artar.
sizce adil kira çarpanı kaç yıl olmalıdır?
bu faiz ortamında...
bir yer geldi 9,500,000 istiyormuş kaç paraya kiraya verilir dedim 40,000 dedi...
üst katı mayısta 11 milyona satmış bunada 9,5 milyon istiyormuş...
dedim mayıs dönemi geçti...
o zaman faiz %10 du şimdi %50...
15 yıllık kirasına teklif verdim 7 milyona...
Birilerinin yaptığı yanlış önermeyi sizde savunmuşsunuz. Bu işleri KİRACILARDAN ÇEKTİ noktasına getirerek bir kesime haksızlık yapıyorsunuz. Kiracının bmw si var gibi sözler bile aşağılayıcıdır. Adamın arabası , malı olması kiracı olmasıyla ne alaka ?
İktisatta para ve mal mukayesesinde sürekli bir emsal olamaz. bahsettiğiniz gibi arz- talep önemlidir. Bu ülkede birilerinin bir amaca yönelik bilerek yaptıkları fakirleştirme ve bunaltma politikasında bir şekilde aklını kullanarak bedava faizle konut alanlar şimdi köşe. Hiç bir şekilde suçlanamazlar. Aksine alkışlıyorum.
Misal ; 2020 yılında ikimizinde 100 bin dolar paramız varsa , siz konut almışsanız şimdi dolar bazında bile sizin en az 150 bin dolar sermayeniz oldu ben dolarda kalmışsam ABD enflasyonuyla ana paradan bile kaybettim. Şimdi ; konut sahiplerinin '' kardeş benim daire 4 milyon, bu para aylık 120 bin lira faiz getirir sen 15 bine oturamazsın kirayı 40 bin yapıyorum '' demesi kadar saçma bir şey olamaz. Sen zaten bu daireyi alarak paranı faiz beklentisinden çıkardın ve daha kazançlısın. Faiz ile kıyaslayacaksan şöyle kıyaslaman gerekir ; faizler yıllık % 15 iken kira gelirin 10 bin tl. ise şimdi % 45 faizde 10 binin %45 i kadar artmalı demelisin. Kiracı parasını faizde tutuyorsa zaten böylece adil paylaşım olur. Ya da ücretlere yapılan zam oranında kiranı artırırsın. Kiracı veya ev sahibi uzay da yaşamadığına göre hayatın gerçekleri önemlidir. Evin fiyatı artınca getirisi artmalı önermesi yanlıştır. Altının fiyatı artınca faizi mi artıyor ? Aracın, doların, arsanın , etin vb. birim değeri artınca bunların sahipliğini elinde tutanlara değeri dışında gelir mi getiriyor ?
Adalet her zaman herkese lazımdır. Keser gibi değil testere gibi olmak lazım.
Yatırımcı açısından baktığın zaman belalı kiracı probleminin çözümü yok.
Sistemin kilitlenmesi sistemin iyi kiracı ile kötü kiracıyı ayırt edip iyi kiracıyı vergi indirimi vb olanaklarla ödüllendirmemesi.
Kötü sorunlu kiracı hikayeleri yüzünden hem iyi kiracı kaybediyor, hem de sektöre yatırım gelmiyor.
Suçlu kim? Sistem. İyi kiracı ile Kötü kiracı arasında ne fark var? İyi kiracının ne avantajı ne indirimi var? Kötü kiracı hemen hızlıca sistem dışına atılabiliyor mu?
ABD de Almanya da İngiltere de bizdeki FİNDEKS gibi Kiracı rating sistemleri var. Puanı yüksek olan kiracı aynı evi daha ucuza kiralayabiliyor. Kirayı ödeyemeni Polis 1 ay içinde yaka paça dışarı atıyor. Biraz acımasız bir sistem ama mecburen böyle olmak zorunda.
Bizdeki sistem İyi kiracıyı ödüllendirse, Kötü kiracıyı da Polis anında dışarı atsa, sistem tıkır tıkır çalışır, sektöre yatırım gelir, ev arzı artar, ve iyi kiracılar her zaman olabilecek en düşük kirayı verirler.
Bana sorunsuz olma ihtimali %100 garanti olan kiracı gelsin ve sistem bunu ispatlasın piyasanın %50 sine ona kiraya veririm. Ama öte yandan sorunlu problemli Kiracıyı da en geç 1 ay içinde Mahkeme dava falan açmadan hıphızlı kapı dışarı atabilen bir sistem olmalı. Yoksa o sektöre yatırımcı gelmez. Bunlar olsa hem iyi kiracı kazanır düşük fiyatla oturur, hem de kötü kiracılar hemen elenir.
Sermaye ürkektir. Korkutmak yerine, daha fazla sermayeyi o sektöre sokacak, şeffaf hızlı akışkan sistemler gerek.
Sorunlu problemi bir kiracıyı 2 senede çıkaramayan ev veya dükkan sahipleri var. Çıkarırken de tonla hava parası ödüyorlar.
Sonuna kadar haklısınız sistem eleştirinizde. Ama burası Türkiye söylemi var ya ..... hangi konuda sistem çok iyi işliyor diye baktığımızda yazmaya elim gitmiyor. Kötü kiracı konusunda hukuk çok yavaş ama toplum aslında kutuplaştırılmasaydı zaten eskiden olduğu gibi en geç 1 ayda evden gönderilirdi. Apartman, sokak sakinleri anında - mahalle baskısı - oluşturuyordu. Şimdi aynı toplum '' neme lazımcı '' oldu. Alt katımda gırtlağı yırtılarak yardım isteyen kadın için polis çağırıyorum. kapısına gelen polise '' kocamdır kavga ettik ama şimdi iyiyiz, şikayetçi değilim '' diyor. Üstüne de daha polis apartmandan çıkmadan şiddetçi erkek koridorda '' kim lan polisi çağıran ****** '' diye bağırabiliyor. Sonrası..... yok yere başına bela. Böyle böyle artık nemelazımcı olduk.
İktisattaki temel kanunları kimse yok edemez. Serbest piyasa ekonomisindeki değişmez 2 kanun vardır.
Buna uymayan herhangi bir ticari sistem ne piyasa olur, ne serbest olur, ne ekonomi olur.
1) Arz Talep kanunu
2) Üretim Faktörleri kanunu
3) ...
Önce sistemin adını koyalım. Türkiye bir Serbest Piyasa Ekonomisi sistemi midir?
Cevap evetse yukarıdaki kanunları işler hale getirmeden asla zenginleşme ve refah sağlanamaz.
Hangi parti hangi siyasetçi başa gelirse gelsin bu değişmez. Bunlar binlerce senelik ispatlanmış kanunlardır. Bu kanunlar akıcı bir şekilde uygulanmazsa o piyasa küçük kalır ve gelişmez.
Kiracınız iyi olsa ne farkeder?
Onyıllarca yıl yaptığınız tasarruf karşılığı konut almışsınız yan gelir olsun demişsiniz, duruma bakalım:
Konutunuzu 2021 Eylül ayında 2825TL'ye (1 asgari ücret) karşılığı kiraya vermişsiniz.
%25 kira artış sınırlaması yüzünden
2022eylül-2023eylül arasında kiranız 3531TL
2023eylül-2024eylül arsında ise 4413TL olmuş.
Asgari ücret 17000TL. Ve siz 4431TL kira alıyorsunuz. İlk kiraya verdiğinizde 1 asgari ücret karşılığı olan kira bedeli 1-2 yıl sonra muhtemelen asgari ücretin 10'da birine düşecek.
Ve siz ancak 2026 yılında kira tespit davası açabileceksiniz. Alım gücünüz yok edildi.
Ev sahibi bu ayazı yedi mi finansal bilgisi yeterliyse bundan sonra parasını yurtdışı aracı kurumlara gönderir bunu yapamayan fiziki altın alır. Sistemde para bırakmaz.
Yazdığımı iyi okumamışsınız. Türkiye Serbest Piyasa Ekonomisi modelinde midir? Cevap evetse bir malın ne kadar artacağına serbest piyasa ekonomisinde devlet karar veremez. Komünist rejimde olur.
Serbest Piyasa ekonomisindeki en temel kanunları tekrar edelim.
1) Arz Talep Kanunu
2) Üretim Faktörleri Kanunu
Bir malın fiyatını ucuzlatmak istiyorsan Arzı arttırırsın, yani o malın üretimini.
Fiyatı baskılarsan üretim azalır yani, Arz azalır, malın fiyatı daha çok artar.
Bu kanunları iyice anlayın ki başınızdakiler sizi kolayca aldatmasın. Yoksa sürekli yanlış yola gidip daha çok sorun yaşarsınız.
İktisatın temel 2 Kanunu evrenseldir. Acımasızdır. Bunun önünde kimse engel olamaz. Feriştahı gelse o piyasa daha kötüye gider.
Çözüm basit. Serbest Piyasa Ekonomisinde Arz Talep Kanununu ve Üretim Faktörleri Kanununu sürekli temiz hızlı akışkan ve şeffaf işleteceksin o sistemdeki insanlar hem üretici hem tüketici hep beraber mutlu olsun.
Misal sizin örnekten gidelim. Kiralık ev fiyatını %25 ten fazla arttıramazsın dedin ne oldu? Kiralık ev sayısı azaldı. Ev üretimi azaldı. Arz azaldı. Noldu? Yeni ev kiralayanlar çok çok daha yüksek fiyatlardan Kiralık ev bulabiliyorlar. İyi mi oldu kötü mü? Çok kötü oldu. Sektör geriye gitti. Konut üretimi azaldı. Konut sektörüne yatırım yapan sermaye azaldı. Sistem berbat oldu. O sistemdeki herkes kaybetti.
2023 vizyonuna ne oldu?
https://youtu.be/SDgVK421Gf0
Vakıflar Genel Müdürlüğü kira zammında TÜİKi solladı!:
https://yeniizmir.com/wp-content/upl...i-img-1720.jpg
Aysun Güler/YENİ İZMİR-Var oluş amaçları iyilik, dayanışma olan, sosyal dengelerin kurulmasında ve sosyal bütünleşmenin sağlanmasında tarih boyunca önemli roller üstlenen Vakıflar, yaşanan
https://yeniizmir.com/vakiflar-genel...-tuiki-solladi
https://pbs.twimg.com/media/GCQkY51X...jpg&name=small
https://galeri14.uludagsozluk.com/83...si_2207170.jpg
vatandaşın kamuca öpülmedik bir tarafı kaldı mı ki ?
KANAL 7 Arşiv.
Osman Altuğ dan rahmetli Recep Yazıcıoğlu Hakkında Özel Açıklamalar.
https://youtu.be/pKwhgYjvNEY
Bütün bu yaşananlar tecrübeler sonunda kendi evini al ev sahibi ile uğraşma, paran varsa kiracı vs. ile uğraşma başka yatırımlarda değerlendir kanaati mi oluştu toplumda?
Ev sahipleri ile konuşuyorum kira miktarından ve kiracısından şikayetçi. Kiracılarla konuşuyorum ev sahibinden şikayetçi.
Toplumun kafasında haklı olarak herşeyi asgari ücrete endeksleme psikolojisi var. Ancak uygulamada kesinlikle böyle olmuyor.
Bundan 15 sene önce göreve başlayan bir memur 3X asgari ücret alırken bugün 2X anca alıyor.
İstanbul'da kurnaz bir ev sahibinin oyununu savcılık emsal kararla bozdu:
Ümraniye'de 62 yaşındaki Nejla S., 2021 yılının Kasım ayında Sıdıka B.'nin evini 3 bin 600 liraya kiraladı.
Geçen ekim ayına kadar da kirasını düzgün bir şekilde ödedi. Ancak 56 yaşındaki ev sahibi Sıdıka B. kiracısının 2023 yılının Ekim ayında sözleşmenin bittiğini belirterek banka hesabını kapattı.
Bunun üzerine ev sahibin başka bir IBAN numarasını bulan kiracı, ücreti oraya yatırarak ev sahibinin oyununu bozdu.
Ev sahibinin şikayeti üzerine kiracı Nejla S. hakkında "kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan soruşturma başlatıldı.
Savcılık ise dikkat çeken bir karara imza attı. Şüpheli kiracı Nejla S.'nin kiracılık akdinin halen devam ettiğini belirten savcılık, ev sahibinin kiracısının zorda kalmasını sağlamak için banka hesabını özellikle kapattığını vurguladı.
Kiracının ev sahibinin IBAN numarasını öğrenerek kira ücretini yatırmasının "kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçunun unsurlarını oluşturmadığının altını çizen savcılık, "Ev sahibinin bahse konu olayda iyi niyetli olmadığı anlaşılmıştır" dedi.
https://twitter.com/Darkwebhaber/sta...62536121184490
Son 2 yılda milletimizi o kadar iyi tanıma fırsatı buldum ki normalde kiracı olmayı tercih ederken parayı bastırıp oturdugum evi aldım. Bundan böyle de her hangi bir vatandaşla ticari, emlak vs hic bir şekilde muhatap olmak istemiyorum. Ne alırım ne de kiralarım. Bist, nasdaq, fiziki altın ve hisse senedi fonlarında paylaştırdım her şeyi.
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
mantıklı, açgözlü olmayan insanlar en mantıksız koşullarda bile ara yolu bulabiliyor. halden anlamayıp leşçi fiyat teklif edip kabul etmezse %25 ihlalinden mahkmeye vereceğini söyleyen kiracılar, ve emsal kiralara bakıp %500 zam yapmaya çalışan ev sahipleri iki kesimi de karşı tarafa genelleme yapmaya itiyor.
Ortalama ve altı şu dönemde 250 olsa sizin 180 ay teklifi oldukça makul ancak teklif verdiğiniz konutun fiyatı genel ortalamaya göre biraz yüksek olunca çarpan hesabı işlemeyebiliyor.
SM-G780G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu memurun sorunuyken, sistem bunu "ev sahibinin sorunu" yapmaya çalışıyor.
Oysa ki 2017-2020 arasında emlak fazlası varken ve hem kiralar hem de fiyatlar yerlerde sürünürken, kimse ev sahibinin bu sorununu memura (daha doğrusu kiracıya) yıkmamıştı.
Bir forumdaş demişti "filmlerde bile hep kiracı mağdur, ev sahibi de zalim gösteriliyor, sırf bu yüzden emlak yatırımı yapmıyorum" diye..
Geçen gün bir konut kiralama işlemine şahit oldum ....
Mal sahibi kiracının '' kan grubunu '' istiyecekti neredeyse.
Kefil mefil zaten olağan , kefilin şirketinin imza sirküleri, yetkili olduğuna dair Tic. Sic. Gazatesi fotokopisi vs vs ......
Ben de arkadaşa dedim ki ; sen de mal sahibinin TC kimlik fotokopisi , Tapu fotokopisini istesene .... Ne biliyorsun o evin o adama ait olduğunu????
Arkadaş avukatına sordu ; avukatın cevabı...
İsteme , usul böyle , mal sahibinden istenmez , iş bile bozulabilir!!!!!!
1 ay geçtikten sonra , tahliye taahütnamesini söylemeye gerek yok...
Tapu dairesinde bile satış rayiçten mi olacak diyorsa millete, belediye rayiç bedelleri dairenin 10'da 1 fiyatı olarak belirliyorsa halkın yaptığını da çok garipsemiyorum açıkcası.
Bugün satış değeri 3 milyon olan dairenin belediye rayiç değeri 300 bin TL.
Belediyeden tanıdıklara sorduğumda rayiç yüksek çıkarsa vergi çok çıkar vatandaş tepki gösterir gibi garip bir gerekçe söyleniyor.
Yurtdışında tanıdıklara sordum(Almanya) Rayiç bedel ile piyasa değeri en fazla %10 oynar diye bilgi aldım.
Ama ; sistem , kiracıyı koruyormuş diyorlar !
Bugün itibarı ile Airbnb ile evlerini kısa dönemlik kiraya vermek isteyenlerin Turizm Bakanlığı'ndan belge alması gerekecek.
Belge olmadan evlerini kiralayanlara konut başına 100 bin TL ceza verilecek.
Dolar bazlı konut fiyatında genelde ''ama doların da enflasyonu var'' diye itiraz gelir. Meraklısına, dolar enflasyonundan arındırılmış dolar-konut grafiği... Grafikte fiyattaki anomali ve bunun düzeleceği çok net gözüküyor.
https://twitter.com/M_Fatih_Parlak/s...207975/photo/1
Kiracı veya alıcının barınma sorunu var.Genelde bu sorun ev sahibinin paraya olan ihtiyacından çok daha büyük ve önemli bir sorun olduğundan kiralamalarda ve alım satımlarda evsahibi avantajlı.Ondan sonra hep kiracı avantajlı :))))))))))))Kız istemeye giderken çikolatayı çiçeği erkek tarafı alıp gidiyor,orda da alım satım var orda da her iki tarafın lehine bir durum var çikolatanın çiçeğin parasını niye erkek tarafı veriyor,aslında adil değil di mi.
İronidir aman ha :)))))))) Okuyan bayan forumdaşlar vardır,alınmasınlar.
Maaşına zam isterken enflasyonu gerekçe gösterdiği halde, bir mal almaya kalkınca enflasyonu görmezden gelmek, bu ülkede çok yaygın bir "arsızlık" türü olmaya başladı.
18 milyona satışa koyduğu evi adam 3 milyona hangi yıl almış?
Mesela asgari ücretin 2 bin TL olduğu yıl almış olabilir mi?
Benzinin 6 lira olduğu yıl?
Bugün metreküpü 2500 - 3000 lira olan C30 betonun 200 lira olduğu yıl?
"Ev sahibinin 500 bin liralık evi değerlenip 5 milyon oldu" diyenler gerçekten salak mı, yoksa milleti mi salak yerine koymaya çalışıyorlar?
Borsa harici , başka hangi sektörde bu enflasyon vergisi muafiyeti var ?
Memura %49 Asgari ücrete %49 ssk ve bağkur da refahla %49 zam alır. Bu zamlar neticesinde kira ve konut fiyatlarında beklentileriniz nelerdir? Artış mı yoksa zaman içerisinde bu artışların fiyatlara yedirildiğini mi düşünüyorsunuz?