Ard sonraki bilançodan parasaldan daha çok gol yiyecek çünkü ticari akacakları daha da arttırmış.
Printable View
Net kar ne kadar önemli arkadaşlar? Dağ gibi alacak birikmiş durumda, buradaki parasal zarar fiktif bir zarar değil mi? Görüldüğü kadarıyla her çeyrek 150-200 buradan bir parasal kayıp olacak, ancak bu kayıp kasadan çıkan bir para mı? İkincil zararı olur elbet, paranı işletemezsin ya da fazladan borç alırsın vs. Ancak kasana girmemiş bir paranın çeyreklik brüt karın kadar zarar ettirmesi mantıksız. Çok çok parayı işletemediğin için elde edebileceğin kardan olursun. Piyasa tarafından dikkate alınıp alınmayacağı 1-2 haftada belli olur.
Alacaklari nakite ceviremedikten sonra alacaklarin cok olmasi hicbirsey ifade etmez. Hele birde tahsil sureleri uzarsa enflasyonist ortamda paran erir gider. Birde isletme finansmani acigini kapatmak icin kredi falan cekersende birde finansman maliyetine katlanirsinki pastanin yaninda olumsuz tarafta cilek olur. Devletle is yaomanin olumsuz taraflari maalesef.
Ben 120 kâr bekliyordum yanildim. Aslinda geçen yilin ayni donemine gore zarar 100 milyon azalmiş. Gecen yilin son ceyreginde 200 milyon finansal duran varlik zararri yazmiştı. Bu durumu goz onunde bukundursaydik 25 milyon zarari tahmin ederdik. Şimdi de bu alacaği yüzunden 155 milyon gider yazmiş. Bu enflasyon muhasebesi nedeniyle bu sene kâr en fazla 700 gelir. Ama büyük bir is haberibekliyorum. En az 3 milyarlik iş. O nedenle ben 1 lot satmam. Imkb100 de islem görmeye baslayinca fonlar alir. 3 senede bin tl hedefim değismez
Tabi ki doğru fakat alacakları şüpheli değil, büyük kısmı devlet ihaleleri.
Benim derdim henüz kasaya bile girmeyen paranın eksi yazması.
Şöyle düşünürsek anlatmak istediğimi daha rahat anlatmış olacağım. Ard nin hiç ticari alacağı olmasaydı, diğer kalemler de tümüyle aynı kalsaydı kabaca 125-150 kardaydı ve herkes süper kar diyecekti. Şimdi ticari alacağı olduğu için bunun etkisi ile zarar etmiş gibi duruyor. Bana ilginç ve saçma gelen bu.
“Ortalama fiili tahsilat süresi, 2024 yılı için faturalamayı müteakip 145 gün olarak
belirlenmiştir. (31.12.2023: 130 gün).”
Buradaki bilgiye göre 9 Aylıktan itibaren personel sayısı artışından gelen ilave işletme sermayesi etkisi tahsilatların başlamasıyla birlikte azalacaktır. Yani 6 aylıkta borcun bir miktar daha artmasını daha sonra düşüşe geçmesini bekliyorum.
alacaklarının bu kadar çok olması ve tl bazlı olması tabiki negatif bir durum. fakat bu alacakların hepsi günü geldiğinde tahsil edilir. burda sorun yok.. şöyle de bir durum var.. kamu kurumlarından alınan inşaat ile ihalelerde mesela, işin süresi belli bir süreden daha fazlaysa ( galiba 2 aydı) enflasyon farkı ödeniyor... şu an sakin kafayla düşündüğümde aklıma geldi bu durum... muhtemelen enflasyon farkı da tahsi ediliyordur.. yatırımcı ilişkileri ile arası iyi biri bu durumu sorabilir...
EM olmasaydı çok iyi bir bilanço olarak yorumlanacaktı... tüm bilançolar böyle bundan dolayı birçok şirket pahalı görünüyor... Enflasyon düştüğünde EM uygulanmadığında işer tekrar değişir...
bilanço beni hayal kırıklığına uğrattı fakat beklentilerimi sıfırlamadı... 2024 bilançosu gelene kadar devam... gelişmeleri takip edip sonrasında karar verecem
iştiraklerde pek hareket yok.;
VUK kayıtlarında ciro 228,85 milyon, EM uygulanmamış konsolide ciro 245,74
VUK kayıtlarında faaliyet karı 111,85 milyon, EM uygulanmamış konsolide faaliyet karı 113,08
VUK kayıtlarında net kar 70,53 milyon, EM uygulanmamış konsolide net kar 55,01
Banada ilginç gelen olay hani parasal kalem olan ticari alacaklara e.m uygulanmiyor diyoruz ya gelen bilancoya bakinca bal gibi uygulanmış görünüyor. Çünkü 2023 12 aylik ticari alacak 909 mln tl iken gelen 1.ceyrekte 2023 12 aylik ticari alacak 1.05 mlr görünüyor. Yani tam enflasyon kadar artmis. 1.ceyreginde eklenmesiyle birlikte 1.27 mlr tl olmus kisa vadeli ticari alacaklar.
Burada bir yanlışlık olabilir mi ya da biz mi yanlış biliyoruz. [emoji848][emoji848][emoji848]
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hocam yıllara sari (süre 1 yıldan fazla ise) işlerde enflasyon farkı oluyor, alınan iş aynı yılda bitiyorsa enflasyon farkı olmuyor diye biliyorum.
Yalnız ihale işlerinin doğasında vardır bu, parayı harcayıp işi yaparsın kontrol onayından geçer, hakediş düzenlenir imza süreci neticesinde fatura kesilir, nereden baksan 2 ay minimum süreci vardır. İşini özel sektöre yapmıyorsan İnşaat işlerindeki hakediş beklemeleri çok daha uzundur. 4-5 ay bence makul süreler. İşini yapıp parasını hemen alan varsa hemen o sektöre kayalım [emoji4]
Yapım işlerinde 1 yıldan fazla sürenlerde var. 1 yıldan kısa olan yapım ihalelerinde yine yok.
Bizim aldığımız ihaleler danışmanlık ya da mal temini kapsamında. Şu çevre şehircilik bakanlığı ihalesi haricindekilerde (o 3 yıllık bir sözleşmeydi) fiyat farkı olacağını zannetmiyorum. Ama yine en doğrusu sormak.
Fiyat farkı, ihale tarihi ile hakediş tarihi arasındaki güncellemeyi içerir.
Yani fiyat farkı olsa dahi devlet ihalelerinde fatura tarihi ile ödeme tarihi arasındaki tahsilat süresi ile ilgili bir güncelleme/ aylık gecikme zammı vs olma şansı yok.
Bu konu onemli. Eger gercekten ticari alacaklar enflasyon oraninda otomatik olarak arrtirilarak muhasebelestiriliyorsa gerçek ticari alacak rakamlari bu kadar yüksek olmayabilir.
Bir taraftan ticari alacaklar artarken diger taraftanda banka kredilerinin artmasi en olumsuz durum olarak görünüyor şimdilik. Ama eger bu rakamlarin bir kısmı muhasebesel olarak artiyorsa durum cokta olumsuz sayilmaz.
Şirket kendine göre büyük işlere kalkıştı son donemde ve bu işler maliyetli işler. Daha da sıkıntılısı faizlerin pik yaptığı bir döneme denk geldi ve faiz yüküde net karı yutuyor. 1 çeyrekte 40 mln tl üzerinde faiz gideri var. Umarim bu yatırım süreci çok uzun sürmez ve bir an once banka kredilerini azaltmaya başlarlar.
Aynen. 2023 12 aylikta 266 mln gorunen kisa vadeli finansal borclar 24 1.ceyrekte (2023 12 aylik)307 mln a cekilmis. Ektra olarak 30 mln reel artisla birlikte 337 mln tl olmuş.
Yani aslinda reelde ne ticari alacaklar ne de finansal borclar göründüğü kadar yuksek degil.
Bu kadar alacak varken borçların artması..işletme sermayesi sıkıntısından ileri geliyor..Bence bedelli bir sermaye artırımı şart oldu.. 2 %200 bedelli ile tüm borçlar sıfırlanır.. Şirket rahatlar..
-7,91 ile açıldı. Açıklanan bilançoya göre bu kadar düşüşü haketmiyor. Piyasa acımadı.:vk:
Birçok zarar açıklayan şirkette başlangıçta düşüş oldu ancak toparladılar. Bunda toparlama yok.
Bu düşüşü haketmiyor.. Ciro katlanmış favök artmış..Borsadaki diğer bilanço gönderen şirketlerden bir farkı yok..
Sadece net kara bakarak değerleme yapmak yanlış..
Kfein de çok kötü düştü. bizim 2024 beklentileri de boşa gitti. Keşke Salı çarşamba gibi açıklansaymış yatırımcı sunumu. En iyisi hiç bakmamak.
Şuan sistemlerde görünen fk lar hatalı.
Örnek vereyim:
2023 de ilk çeyrekte 200 kar yazsin sirket enflasyon muhasebesiz.
2023 2. Ceyrekte de 300 kar yazsin enflasyon muhasebesisiz
2023 6 aylık 500 kar etmis normalde
2023 ilk ceyrek enflasyon muhasebesiyle duzeltilmiş zarar -400 milyon olunca
2023 2. çeyrek karını sistem 500-(-400)=900 milyon kar olarak görüyor sistem. Aslında kar 300 milyondu. Bu nedenle fk lar sapıtıyor.
Ard fk daha yüksek aslında.
https://i.hizliresim.com/75wfy36.jpeg
Sunumda favök 2023/1 124 iken 2024/1 228.
Yıllık %84 artış. Bakabilir misin hocam sana zahmet
Hocam ben sana başka bir oran vereyim, bu sistemin ne kadar garip olduğu daha iyi ortaya çıksın.
2023 ilk çeyrek Tms 29 hariç
favök marjı %66
Net kar marjı %53
Sıkıntı var mı, yok.
2023 ilk çeyrek Tms 29 dahil
favök marjı %83
Net kar marjı %-75
Böyle saçmalık mı olur?
Bu piyasa fiyatlaması değil. İçindeki grup sabahtan beri - % 8-9'da bıraktı. Madem bilanço o kadar kötü bu kadar düşürdün, yap taban rahatla. Saat 18:00'a doğru taban olabilir. Buna göz yuman patron vb. nedeniyle zaten bu kağıt bu kadar ucuz maalesef.
Öte yandan bu em meselesi gerektiğinden fazla ciddiye alınmıyor mu? Firmanın satışları beklentileri vb. 'de bozulma yok iken, nasıl hazırlandığı belli olmayan bir yöntemle hazırlanmış kar rakamına göre firma kötüleşmiş denemez sanırım.
EM siz gelir tablosuna baktım. Satışlar favok net kar büyümesi müthiş.. EM olmasaydı bilançodan sonra iki üç gün taban gidecek hisse EM ile neredeyse tabana oturacak... Ben herşeye rağmen beklentilerimi koruyorum..
Fiyatı güzel ucuzlamış bugün.
Yarın biraz daha alayım.
ARD Grup Bilişim , 2024 yılında net satışların TL bazında %130,6 artmasını bekliyor
24/06/2024 06:23:00
ARD Grup Bilişim Teknolojileri AŞ, 2024 yılında net satışların TL bazında %130,6 artmasını bekliyor.
Şirket'in Yatırımcı Sunumu'nda yer alan bilgiye göre, 2023 yılında 997 milyon TL olan net satışların 2024 yılında 2,3 milyar TL'ye ulaşması öngörülüyor.
Şirket'in FAVÖK beklentisi ise 2023 yılındaki 856 milyon TL'den %98,5 artışla 1,7 milyar TL'ye çıkması yönünde oldu.
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Bu yıl şöyle beklentileri aciklayan kac tane sirket var acaba.
Başka bir şirket aciklasaydi %90 tavan açardı. Ama bizim borsamizda bilgi degil, algı iş yapiyor malesef.
Bu arkadaş da bugünkü olayı çok güzel özetlemiş.
https://youtu.be/mdQ0BhkxfAg?si=jZVr4JvJlIBUMuEG&t=228
Ardyz gelirlerde beklenen güncellemeyi yayımladı. EM'li 2023/3Ç FAVÖK 195 milyondan 123 milyona düşmüş oldu. Böylelikle geçen yılın aynı dönemine kıyasla favök büyümesi yüzde 73 olmuş oldu.. öncekinde bu oran yüzde 10 idi..
Parasal kayıp önemli değil demiyorum tâbi fakat sağlam bir spekülasyon bu bilançodan sonra günü pekâlâ artıda kapattirabilirdi... Yarını merak ediyorum... Bakalım hareket nasıl olacak..
Yeni yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanan;
Açıklama Vefat eden Bağımsız Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Aytekin
DOĞAN’ın yerine kalan görev süresini tamamlamak ve ilk toplanacak Genel Kurul'
un onayına sunulmak üzere Kurumsal Yönetim Komitemizin önerisi ile Sn. Prof. Dr. Talat ULUSSEVER'in
Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilmesine karar verilmiştir.
Sn. Prof. Dr. Talat ULUSSEVER, 2015 - 2016 yılları
arasında Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2016 - 2020 yılları arasında
T.C. Sermaye Piyasası Kurul Üyeliği ve Kurul Başkan Vekilliği Üyeliği, 2020
yılından itibaren EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği devam etmekte olup, halen Boğaziçi
Üniversitesi İktisat Politikası Anabilim Dalında Profesörlük ve aynı
üniversitede Finans Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam
etmektedir.
Sn. Prof. Dr. Talat ULUSSEVER'in bağımsızlık beyanı ve detaylı özgeçmişi ekte verilmiştir.
Kamuoyu ve yatırımcılarımıza saygılarımızla duyurulur.
Şirket yönetimi tamamen kurumsal emin ellrde artık.. Arda nın hata yapma şansı yok..