Selam
Olur da 50 sene sonra hala calisan EYTli olursa yine ikilik cikacak.
Sen cift maas aliyosun ben alamiyorum diye...
Printable View
geç yaşta sigortası başlayan özellikle kadınlarda 3-5 sene sonra bu kurala takılan emeklikiler olmaya başlayacaktır.
https://www.birgun.net/makale/sosyal...ruzgari-600276
“Sosyal güvenlik açıkları büyüyor†iddiasının gerçek dışı olduğu, yalan olduğu bir kez daha resmi verilerle ortaya çıktı. Bilindiği gibi hükümet emekli aylıklarını artırmamak için sık sık “sosyal güvelik sistemi zor durumda†“sosyal güvenlik açıkları büyüyorâ€, “EYT hem sosyal güvelik sisteminin hem de bütçenin dengelerini bozdu†gibi felaket tellallığı yapıyor.
Emeklilere insanca aylıklar verilmesinin nedeni olarak sosyal güvenlik isteminin açıkları ileri sürülüyordu. Dahası bütçeden/hazineden sosyal güvenliğe aşırı kaynak ayrıldığı ve bunun giderek arttığı iddia ediliyordu. O kadar ki en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükseltilirken 1 lira bile yuvarlamama yapmamanın, 14 bin 470 TL, 14 bin 500 TL yapmamanın gerekçesi olarak “bütçe kısıtı†gösteriliyordu. Son 10 yıllık bütçe verileri böyle bir kısıt olmadığının, iddiaların yalan olduğunu gösteriyor.
Bir de şöyle bir durum yok mu? Önümüzdeki 15 yıl boyunca emekli sayısı neredeyse hiç artmayacak. Mesela benim sigorta başlangıcım temmuz 2000 ve benim gibi eyt yi kaçıranlar yaklaşık 15 yıl bekleyecek.. Eyt li olanların çoğu 2024 de emekli oldu zaten.. 3000 kişinin üzerinde istihdamı olan bir fabrikada çalışıyorum eyt lilerin emekli olma oranı %75 civarı. Yani 15 yıl boyunca yeni emekli sayısı vefat eden emekli sayısının bile altında kalacak öbür taraftan istihdam her yıl %3-5 artıyor... Dolayısıyla sgk nın karşılama oranı her yıl artacak.. Şu an bile durum kötü değilse yangın yapmanın Bir anlamı yok..
bunu zaten düşürdükleri aylık bağlanma oranlarıyla ve de enflasyon bazlı hesaplamayla yaptılar. Siz bu yıl 360 gün prim ödeyeceksiniz ve bu yıl aralık ayında ulaştığınız aylık rakamınız Ocak 2026 da %20 daha aşağıda olacak. Böyle bir sistemle zaten sgk gibi bir yapı batmaz. Ayrıca işin öte tarafında sağlık ödemelerinde de kapsamı sürekli değiştirerek o tarafında ödemelerini de düşürüyorlar.