Özelden de yazan olmuş. Burada açıklamaya çalışayım.
Şimdi ilk olarak TR'de doğalgaz üretimi olmadan enerji arzı tamamlanmıyor.(saatlik ortalama 8-10bin MW alalım bunu. Yani yazın kurak zamanlarda 13-15 bine çıkabilir.). Diyelimki normalde 650TL'ye mal ediyor ve PTF'ler de 750-800TL oluyor. Doğalgaza da yeni bir zam gelsin ve 750TL'ye mal edip 850-900TL'ye satsın. Ne oldu yine 100-150TL'lik kar marjını korumuş oluyor. Dolayısıyla Doğalgaz santrali açısından değişen bir şey olmuyor.
Ama bizim bir de yılda 2 milyon MWs üretim yapan yerli kömür ile üretim yapan(hem de rödovanslı; yani kömürünü kendi çıkartıyor(aslında taşerona veriyor)) Göynük termik santralimiz var. PTF'lerde yıllık ortalama 100TL'lik artış (doğalgaza gelebilecek zamma karşılık gelen artış) bu santralin FAVÖK'üne yıllık +200mnTL yazacak. Dolayısıyla gaza gelebilecek zam bize pozitif yansımış oluyor.
Göynük bu sene ürettiğin elektriğin 70%'i civarını TEİAŞ'a belli bir fiyata(ortalama 430TL falan) spot fiyatların() altına sattı(spotların bu kadar yükseleceği öngörülemezdi) ve bu piyasada asıl potansiyelini gösteremedi. Ama seneye hepsini spottan satınca karlılığı ciddi derecede artacaktır. Şahsi tahminim ortalama 350-400TL maliyetle elektrik satacaktır. Dolayısıyla PTF'ler ne kadar yüksek olursa(2022'de yıl ortalaması 700TL üzeri olacaktır) o kadar yüksek FAVÖK üretecektir. Yine şahsi tahminim 700-800mn TL yıllık FAVÖK üretecektir. Hatta yazın kurak geçerse bu rakamlar daha da artabilir. Yani BOTAŞ dese ki 50% daha zam yaptım. PTF'ler 1000TL üzeri olur ve GÖYNÜK yıllık 1.2milyar TL FAVÖK üretir. Antalya'da 100-150TL'lik kar marjı ile(yıllık 350-400mnTL FAVÖK) devam eder YTD. Umarım anlatabilmişimdir... Tekrar edeyim bunlar 2022 yılı için geçerli.