Originally Posted by
hellistheothers
Şöyle düşünün siz bireysel yatırımcısınız, hangi hissenin hangi fonda olduğunu biliyorsunuz.
Diyelim ki, A hissesi, çok başarılı bir ABA fonu tarafından taşınıyor. Bu bilgiye sahipsiniz, ve fonun yatırımcısı değilsiniz.
Sizde de A hissesi var. Bir süre sonra ABA portföyün bu hisseyi satmaya başladığını gördünüz.
Ama biliyorsunuz ki daha elinde onbinlerce lot var çıkış yapıyorlar, ve bu portföy firmasının çok açık ki şirketle ilgili bilgiye sizden daha kolay erişimi var, elinizdeki hisseyi satmayı tercih etmez miydiniz ? Siz etmeseniz de hatırı sayılır sayıda yatırımcı bunu tercih etmez mi ?
Ya da dur bende açığa satayım, bunlar çıkıyor en azından aradan kırıntı alırım demez miydiniz ?
Yani bu sayede, ABA portföy fon satış maliyeti , bu ekstra satışlar yüzünden çok daha kötü olmaz mıydı ?
Ya da madem bu başarılı fon bu hisseye giriş yaptı dur ben de alayım derken fonun ortalama alım maliyeti bozulmaz mı ?
Bunlar portföy açıklamanın onlarca zararından bazıları
Yararlarına gelince. Merakları gidermekten başka ne yararı var bilmenin. Gerçekten merak ettiğim için iyi niyetle soruyorum, neden öğrenmek istiyor ne hisse taşıdığını fonların bizdeki yatırımcılar ? Bir şirkete değil de şirket seçimine güvendiğimiz bir fona yatırım yapmıyor muyuz ?
Şeffaflık evet havalı ve güzel bir kelime ama bir fonun portföyünü açık etmesinin merakları gidermekten başka ne yararı olabilir ki ?
Yani bir kalemde sayılacak onlarca zararı varken, şüpheli ve pratik getiriye hiç bir faydası olmayan bir tek yararı varken ?
Yani sırf meraklar giderilsin diye getirileri buna feda etmek bana son derece anlamsız geliyor.
Ben şahsen nnf ve oph'yi sırf bu yüzden tutuyordum. Ama maalesef nnf de açıklamaya başlayacakmış bu baskı yüzünden.
Tabi herkesin görüşüne saygı duyarım ama, benim için yatırım yaptığım fonun portföyünü gizlemesi önemli bir artı puan.