kemal derviş i amerika dan kim ithal etti ? bankalar kimin zamanında hortumlandı ? uluslararası arenada hak aramak bu mu ?
Printable View
kemal derviş i amerika dan kim ithal etti ? bankalar kimin zamanında hortumlandı ? uluslararası arenada hak aramak bu mu ?
hayta bi adam gelmiş alicemal sana oy vermişmiydi yoksa karşı adayın trolü mü
ayhan, boşver haytalı'yı. Yazılarıma kızan biri daha. Önceki yazımda onu üzdüğüme üzülmüştüm. Artık içim rahat. Ferahladım.
İmdi cevap versen bir türlü, vermesen bir türlü. 6 ay önce akp den önce buzdolabı yoktu diyen biri ile aynı masada oturdum. Cevap vermek için adamın yüzüne baktım, baktıııım, baktııım. İnanarak söylüyor.
Hayat öyle anlarda anlamsız geliyor. Canlı nedir gibi sorulara dalıyorsun. her neyse.
---
MB verilerine göre geçen hafta doviz mevduatları 2.25 milyar USD gerilemiş. Pariteden arındırırsanda 397 milyon USD artmış.
Pariteden arındırmaktan kasıt, bankalardaki tüm farklı doviz leri USD ye çevirip öyle açıklıyorlar.
Bana mantıklı gelmiyor ama tartışacak bilgi derinliğine BU KONUDA sahip değilim. Çevirmek yerine direk açıklasalar daha mantıklı geliyor. Niye USD ye çeviriyorsun. Her işe ille ABD yimi katacaksın. Burası amerikamı.
Belli miktar üzerindeki her doviz cinsini ayrı açıkla. USD bu kadar, AVRO bu kadar, yuan, zar, ruble bu kadar diye. O zaman kesin bilgi olur.
Bizde pariteler, her hafta suni olarak oynayıp duruyor.
.
Tahmin etmesi zor bir gün daha geçti.
Yabancılar yine xbank sattılar. Hemde ısrarla. Sattıkları bankalar FK sı ve PD/dd si çok uygun olan, ucuz, köklü bankalar.
Eğer satan sen değilsen tahmin etmesi imkansıza yakın bir durum. Tabi %100 başarılı bir medyumsan diyeceğim bi şey yok.
Her gün satsalar ondada sorun yok tahmin edebilirsin. Ama bir kaç gün satıp, bir gün alıyorlar. yada sabahtan satıp akşama doğru alıyorlar, yada 2 gün sattıktan sonra sabahtan almaya başlıyorlar. Bradan şu sonuç çıkıyor. Adamlar tahmin edilebilir olmak istemiyorlar. Planlı bir hareket tarzı.
Bundanda şu sonuç çıkıyor.?
Adamlar sinekten yağ çıkarıyorlar.
Sinek kim.?
Yerli yatırımcı, sen ben.
Sen beni korumak için devletten maaş verilenler kim.? Piyasa yapıcı 3 banka.
O bankalara bakıyorsun bırak seni korumayı, kendileride yağ çıkarmaya çalışıyorlar. Geçen seneki 4 büyük anlamsız silkelemenin 3 tanesi BENCE bunlara ait.
Peki bu 3 zararlı piyasa yapıcıyı seçenler ve denetlemeyenler kim.?
Siyasetçinin belirleyip BIST yönetimine koyduğu bazı adamlar.
Burada tıkandım...
Düzenli okurlarımın fark edeceği üzere bugün biraz kaybettim ve ağlamaya başlamış görünüyorum. Gördüğünüz gibi yine kendimden üçüncü şahıs gibi bahsettim.
Bu neyi gösteriyordu.? Nirvanaya ulaştığımı. Yani ne muhteşem adamım yahu.!
haytalı aklıma geldi yine biraz düştüm... evrim tezlerime dalmam lazım ama bin kere daldım artık tat vermiyor.
---
Du yaw, yarından bahsetmem lazım.
İmdi bugün bankaların AŞIRI satılması için hiç bir sebep yoktu. Bahane edilebilecek hiç bir şey yok. Ne globalde, nede yerelde.
Hali ile yarını nasıl tahmin edebilirim.?
Bugün yerli de yabancılara uydu. Çoğunlukla uymuyorlar, bugün uydular. Özellikle koç gurubu kağıtları yabancılara uyduğu zaman, yabancılar baskın çıkıyorlar. Bugünde o günlerden biriydi.
Kapanışa bakarsak, yabancıların başrolde olduğu bankacılık endeksi xbank, günün en düşük değerine yakın bir yerde kapadı. "Yarında satmaya devam edeceğim" mesajı veriyorlar. Yanlız bu mesaj her zaman doğru çıkmıyor. İşlerine ne gelirse.
BIST de, net bir görüntü vermedi. Yarın için, "yabancı ne yaparsa bende onu yaparım" mesajı verdi.
1580 de direnç var hedef orası demiştim. 1580 den döndü ve hızlı döndü. Nefes aldırmadı. Bu seviyelerde, yani rekorlar kırdığımız bu seviyelerde normal bir durum. Şikayet edemem.
Son durum;
BIST hisse bir miktar long.
ons altın kenardayım. Hedefim 1740 dan döndü lanet olası avrupa piyasası.
usdtry kenardayım.
Serbest piyasa işleyişine tekrar devam edeyim diyorum.
Bu akşam yine hayatın içine girdim ve anormalliği tekrar gördüm. Bu ülke serbest piyasa kurallarına (hesapta bizdeki mevcut sistem - bizde bu sistemi yürütüyoruz diyen siyasetçi ve kendine akademisyen diyen soytarılar sürüsü var) uygun yönetilmiyor. Defalarca söyledğim gibi abd dahil hiç bir ülke bu sistemle yönetilmiyor.
İmdi, akşama doğru halkın arasına girdim.
Ne yazmıştım. Serbest piyasa işleyişine dışarıdan müdehale olursa sistem sapıtır. Tamamen kendi kuralları içinde çalışmalıdır. Müdehale olursa, sistem işlemez ve anormallikler oluşur. Milyonlarca kişi, çalıştığı halde fakirleşirken, çalışanları soyan küçük bir gurup zenginleşirler. Buna aracılığı eden devlettir.
Yaw ben bunları görüp yazabilecek kapasitede efsanevi bir kişilikken, akp den önce buzdolabı yoktu diyen birileri ile nasıl muhatab edersiniz beni anlayamıyorum. Delirtmeyemi çalışıyorsunuz.?
haytalıya yüklenmek istemiyorum, onda biraz iyi niyet ve saflık sezmiştim ancak bana çok koydu. IMF ye chp nin muhtaç ettiğini nasıl söyleyebilir aklım almıyor ... demiyeceğim... evrim teorimi biliyorsanız, herşeyi çözdüğümü bilirsiniz... ne zaman öleceğini bile bilen bir adamım yaw...
Şimdilik muhteşem kişiliğimi bir kenara koyalım ve devam edelim. Konu neydi.? Ha.? Lokum hatun yanıma geldi ve "seni istiyorum" dedi.?
"Yok artık" dedim.! Dünya bu halemi geldi.? Artık kadınlarmı çapkın oldu.?
Du yaw, konu bu değildi.!
Çok uzun süreli Bekâr olunca akılda kadından başka bir şey olmuyor. Netçede keçide bir hayvan ve hormonları var.
Ne diyordum. Sarışın hatunu kucakladım.!...
Du yaw. Neyi kucakladın.? Bu sarışın hatunu kim konuya soktu.? Sabote ediliyorum gibi.
Ha akşam sade vatandaşın arasına girdim ve serbest piyasanın anna nasıl koyulduğunu gördüm.
Normalde kitap konusu, bir kitap bitiririm bu konudaki gözlemlerimle ancak bir kaç cümle ile anlatmam lazım.
İmdi.
alicemal yarın reform paketi açıklanıyor bakma adı reform paketi ama herkes bana ne kadar vergi girecek diye endişe ile bekliyor. holdingler bankalar mı endişe etmeli yoksa sen ben mi
Araya ayhan girdi beni başladığım konudan uzaklaştırdı.
Normalde TR siyasetçisini dinlemem. Hepsi benim seviyemin fersah fersah altındalar. Dinlediğimde kafayı duvara vurasım geliyor o sebeple yaklaşık 20 yıldır siyasetçi dinlemem. Ne akp yi, ne chp yi. İçlerinde benim tanımımla adam yok.
Şu an yöneticimiz akp olduundan mecburen akp reformundan bahsedeceğiz. haytalı bulaşmasın diye açıkça sorunumun akp ile olmadığını belirtmeye çalışıyorum. Sorun siyasetçide değil... her neyse...
Ne diyordum. Baktım sarışın hatun çakma.! aslında esmermiş.
Yaw durun, ayhan vardı buralarda.
Ayhan sarışın hatunu kapmış götürüyor. "Lang" dedim "nooluyor.?"
Bi dakka yaw.
reform diyorduk.
İmdi siyasetçiyi ciddiye alıp söylediği lafı analiz etmeye çalışacak kadar tecrübesiz değilim ancak ayhan (her ne kadar doviz alma zaafı olsa da) değerli bir kişi ve mecburen konuya gireceğiz. Her ne kadar sarışın hatunu kapıp götürmesi hoş değilse de.
Fark ettiğiniz gibi bu akşam hafif çakır keyifim ve gırgır geçiyorum ancak gerçekler ve gırgır arasında gidip geliyorum.
Reform diyorduk.
Sözlük anlamına baktım.
"Bir şeydeki aksaklık ve eksikleri düzelterek daha iyi duruma getirmek için yapılan işler, yenilikler, ıslâhat" yazıyor.
Lang 20 yıldır akp yönetiyor. 20 yıl geçmiş ve reform yapıyorum diyorsa, bu yıldan önceki yönetim beş para etmezmişki reform gerekti demiş olurum.
Hali ile reform yapıyorum demek tayyipin kendine hakaretidir. Önceki yaptıkların yanlışmışki şimdi reform yapmam gerekti demektir.
20 yıldır yanlış yapan kişi bu yıl doğruyu yapabilirmi.? Yapamaz. Yapabilir diyenin tavukdan daha zeki olduğunu, yada kötü niyetli olmadığını ispat etmesi gerekir.
Hali ile reform yapıyorum söylemini ciddiye almak için efsane keçi olmamak gerekir.
akp nin geçmiş hikâyesine bakarsak, reform kelimesini koyunları için kullandığını anlamak zor değil.
tayyip kendine çoban dediği için, peşine takılanlara koyun demek tayyipi onaylamak demektir. Benim yakıştırmam değil. bana kalırsa ben dahil herkes bir sürünün içinde. Ben, dağ keçisi sürüsü içindeyim.
Serbest piyasanın camına nasıl koyulduğunu anlatacaktın birkaç cümleyle. Araya sarışın, sonra da Ayhan girdi