Ayyneeennnn :) :ok:... Dudu Abi kesinlikle tıklanma rekoru gelir ....
Printable View
Size gelecek yılların en gözde meslek grubunu söyleyeyim mi? Kişisel danışmanlık!
Günümüzde hukuk alanında kişisel danışmanlık yaygın...orta üst gelir grubu pek çok aile kişisel hukuk danışmanlığı alıyor..peki neden genel değil de kişisel olmalı bu danışmanlık...çünkü çok özel mevzularda genel danışmanlık alamazsın...vasiyet konuları, bazı özel davalar vs, genel bir hizmet alarak sağlanamaz...bu aileye özel hukuki danışmanlık işi daha da yaygınlaşacak bence.
Bir diğer yaygın kişisel danışmanlık konusu, finansal danışmanlık olacak...bugün çok yaygın olmasa da çok uzak olmayan vadede Kişiler para-portföy, mal mülk hareketlerini kendine özel bir danışman ile yürütecek.
Bugün orta-üst gelir grubunda özellikle yüksek maaşlı kesim şunu kafasına sokacak...her iş gibi para-Servet yönetimi de profesyonel olmayı gerektiriyor.
1 milyon tl lik evi alıp almama belki de hayatının en önemli mali kararı...bu kadar önemli bir kararı almak, profesyonel bir yakın destek olmadan çok zor( profesyonel destek ile malı satmak için 40 takla atan emlakçı kastedilmiyor burada).
Ya da 100 bin, 500 bin, 1 milyon tl lik portföyü kendi kişisel becerine, yani şansa bırakmak mantıklı olmayacak bir süre sonra.
Önümüzdeki yıllarda artan globalizasyon ile finansal ürün çeşitliliği inanılmaz artacak...bu nedenle bu konuda kişisel( kurum bağımsız-özel) danışmanlık oldukça yaygınlaşacak....bence tabii ki.
Bu konuda çok haklısınız, yakın çevremdeki yüksek gelirli beyaz yakalı arkadaşların hiç birşeyden haberi yok, bir tanesi 10 yıl önce BES poliçesi almış, aldığı günden buyana bakmamış fonlarına konuşurken tesadüf eseri söyledi, hemen giriştik tabi gram altına dönderdik 160 tl civarından, daha sonra kendi fonumu 242 tl civarından para piyasası fonuna çevirirken onuda uyardım vs vs. şimdi baya ilgili araştırıyor.
Mühendislik lisans ve Yüksek lisansım olduğu için çok mühendis arkadaşım oldu...Türkiye çapında derece yaparak üniversiteye giren arkadaşların, konu para yönetimine gelince nasıl saçma sapan işler yaptıklarını gördüm...adam mesela Türkiye nin en büyük firmalarından birinde direktör düzeyinde çalışıyor, ama finansal kararları felaket.
Hatta daha komiği şirketin finansal kontrol ekibindeki çalışan arkadaşın finansal piyasalar konusunda bilgisinin sıfır olduğunu gördüm...bu arada bilmeli ya da bilmek zorunda demiyorum...bu konunun bir ihtiyaç olduğunu söylüyorum.
Adam matematik fen dehası, Boğaziçi elektronik mezunu diye kişisel finansal kararlarda başarılı olacak diye bir şey yok...bu konuda hırs yapan, ancak varlıklarını çarçur eden çok arkadaşım var...insan yapamadığı zaman kabullenebilmeli bazı şeyleri.
Kişisel ve toplumsal gelişmişliğin en önemli göstergesi farklı disiplinlere saygı gösterebilmektir...bu nedenle gelişmiş ülkelerde tesisatçılık önemli bir iş kolu...ancak ülkemizde hepimiz muslukçu, tamirciyiz maşallah...yeteneğin, becerin ve ilgin varsa öğren yap...ama yoksa yapan ustaya saygı duy, ücretini ver yaptır... batırma ortalığı...finansal danışmanlığı da bu kapsamda düşünün,
KordSA CEO'su Ali Çalışkan'ın Bloomberg HT'de katıldığı program..
https://www.youtube.com/watch?v=A40EpOLAgD8
https://www.youtube.com/watch?v=q_gUDUT0f7w
atilla yeşilada'nın videoları ekonominin seyrinin anlaşılabilmesi, yorumlanabilmesi için yardımcı olabilir...
syg...
--- İş Yatırım Aralık Hisse Senedi Stratejisi ---
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...20521477_1.pdf
Ceo you dinleyince portföyü komple kordsa ya gomesim geldi. Para bulunca birazcık alayım bari.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...11719&page=632
Cautionary said:
28-05-2018 16:52
Ben de size katılıyorum,
Ben bu başlığı, finansal okur yazarlığı minimum düzeyde olan...tasarruf yapmayı dahi beceremeyen, öğrenmeye meraklı genç arkadaşlar için açtım.
Görüyorum ki, zamanla burası ego yarıştırma arenasına dönüşüyor..kaçınılmaz son.
Sen sayfalarca, defalarca yaz anlat...ama akıl verme...yahu bu başlığın amacı zaten akıl vermek...isteyen-beğenen bu aklı alır kullanır, beğenmeyen kullanmaz.
tabii ki didaktik bir ton olacak, tabii ki bir nebze öğretmen-öğrenci tarzı olacak..senin zaten böyle bir paylaşıma ihtiyacın yoksa, başlıktan faydalanmazsın olur biter.
Sayin Cautionary....
Bu birbirine taban tabana zıt olan iki görüş şahsınız tarafından yazildi.... Topiğin amaci hangisi.. Konu ile ilgili bir açıklama yaparsınız sevinirim...
sn. kingsailor,
Bu konunun amacı benim gibi yatırım konusunda bilgi sahibi olmak isteyen, birşeyler öğrenmek isteyen genç yaşlı fark etmez insanlar için var, ben yüzlerce sessiz takipçiden biri olarak son derece faydalanmaktayım.. Neyi aldığımı , karşıdaki insanların niyetini, kalitesini gayet iyi biliyor ve algılayabiliyorum, forumda bu nitelikte bir konu yok.. topiğin amacı size uymuyor ise siz lütfen okumayınız, ben şahsım adıma çok faydalanıyorum, sn cautinary den, zaman zaman sn wiseinvestor ,sn dudu nun ve diğer bilgili arkadaşların paylaştığı (evet paylaştığı kelimesini vurguluyorum) bilgileri zaten istesem de herhangi bir bedelle elde edemeyeceğimi de biliyorum, benim bir lutuf olarak gördüğüm ve takip ettiğim konumun, (evet okuyanlar faydalanlanan lar da konuya ortaktır bence) zarar görmesini istemiyorum, bu vesile ile konu sahibi cautionary ve diğer bilgi veren üstatlara da herşey için şükranlarımı sunarım..son olarak siz eğer konuyu beğenmiyorsanız, o zaman okumazsınız ve olur biter diyorum, ben diğer konular için bu şekilde yapıyorum..
ben de 5. ayda ve 8. ayda paylaşılmış yazıları aradan 4 ay geçtikten sonra ısıtıp ısıtıp öne sürmenin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum...
bence başlık gayet faydalı ve şahsım adına finansal gelişim için çok eğitici olduğunu söyleyebilirim..
eskiler hayır söyle veya sus der ... durup dururken gereksiz tartışmalar başlatmanın anlamı yok... sonuçta herkes kendi deneyimlerini tecrübelerini paylaşıyor... isteyen istediği yolu izleyebilir...
topiğin zaman geçtikçe borsamız için bir hafıza niteliği taşıyacağını, zaman içerisinde yaşananların arşivlenmiş olacağını da unutmamak lazım..
bir de burada öğrendiklerimizi hiç bir okul anlatmıyor... o yüzden harcama, tasarruf ve yatırım konusunda ders niteliğinde bilgilerin bulunduğunu düşünüyorum...
daha önce de denildiği gibi tecrübeli yatırımcılar bilgilerini hiçbir karşılık beklemeden paylaşıyor...
fikirlerin hepsini dinlememiz ve yararlı gördüklerimizi uygulamaya çalışmamız yeterli olacaktır...
syg
Ek 21102
Ek 21103
Değerli üstadlar ve dostlar, yukarında son 15-20 yıla ait iki şirketin grafiklerini görüyorsunuz. İlk şirket görüldüğü gibi 45 derecelik açı ile hep büyümektedir. Tabi arada düzeltmeler oluyor son dönemde de olduğu gibi. İkinci şirket ise yatay seyreden bir durum var. İşte benim demek istediğim hem temettü veren hem de değeri artan şirket grafiği birinci grafik gibi olmalıdır. Ortak olacağımız şirketlerin 15-20 yıllık grafiğine mutlaka bakmalıyız. Özellikle benim gibi uzun vadeli biriktirecek arkadaşlar bunu mutlaka dikkate almalıdır. sadece temettü vermesi yetmez, aynı zamanda değeri de böyle düzenli bir şekilde artmalıdır.
Grafiği zigzag çizen ya da yatay olan şirketlere ortak olmayı düşünmem. Şirket büyümesi istikrarlı olmalı. Tabi arada düzeltmeler olacaktır. Bu grafikleri sadece örnek olsun diye seçtim.
@kingsailor,
Bence iki yazı anafikir olarak çelişkili değil...temelde aynı mesajı veriyor...zaten yazıları yazıldıkları bağlamda değerlendirirseniz bu açık açık görülebiliyor.
Bu arada nezaket ve saygı çerçevesinde kalınması koşuluyla, her türlü soru ve eleştiriye açığım.
Psikolojim aksayi artik kaldirmadigi icin portfoyden cikardim. Portföyde yüzde beş ağırlığı vardı epi topu 200 lot ama ereğli ye cevirdim aksalari. Pegasus haric sabanci kagidim yok. Aksa yerine eklemeyi dusunduklerim kordsa yunsa enerjisa cimsa ak sigorta. Ya da sabanci grubu baska kagit olabilir. Ya da yukardakilerin hepsi birden küçük ağırlıklarla olabilir. Temel analiz bilen ahilerden yatırım tavsiyesi olmadan şirketlerden hangilerinin daha hızlı büyümesini beklerler önümüzdeki on yılda gibi bi öneri alabilir miyim. Bu arada sn. Cautionary dreamworld diye biri var tüpraş topiginin freddy si gibi her bulduğu topikte saydırıyor size.
Geçmiş tecrübelerim Sabancı hisselerinden uzak durmayı öğretti.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Faydalananların olması güzel...başlık zaten 2017 sonlarında açıldı..yeni sayılır yani...tabii ki herkese de hitap etmiyor olabilir... forumlarda hastalıklı ruhlar da var, onları da kaale alıp cevap vermiyorum..,umarım iyileşirler.
Öneri değilde istersen trkcm ve sodayı bir incele....birde tavsiyem buradaki herkesi hoca olarak görme...bazen acemiler hoca geçinen tiplerden çok daha fazla kazanabilir....temel analizi öğren ve asla kısa vade düşünme....burda da bir çok topikte olduğu gibi şu kadar kazandım şunu yaptım falan diye atan çok olabilir...kimseye güvenme...üstat arıyorsan da dudu gibi birini takip et....dudu demek tecrübe demektir...dönemlik kar artış ve değişimlere takma...önce sahibini araştır..sonra son 5 yıllık karına bak..esas faaliyet karı net karı ile doğru orantılı yükselişte mi...ve gelecek yıllarda bu potansiyele devam edebilir mi?enoğru sonuca bu şekilde ulaşabilirsiniz..MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Teşekkürler sn human01 en güzeli kendi göbeğini kendin kesmek elbette. Zaten iş koç oyak dışına çok cikmamaya calisiyorum. Soda elimde var zaten. Temel analiz öğrenmek hakkaten cok zor sadece dediginiz gibi son 5 yıllık karları ozsermayeleri inceliyorum şirkete ortak olmadan önce. Ben peter lynch in kitabında ortaokul ogrencilerlinin sanal porrfoyunun en unlu yatırım danismanlarini getiride gectigini okuduktan sonra olaya bakisim aklın yolu bir olarak değişti. Bu isle haşir neşir az buçuk okuyan araştıran on kisiden 9.una sorsam soda hektas tupras eregli froto asels diyorsa ben once bunlari yazar tabi uygun maliyetle sonra gerisine bakarim.
Sn.carrah lafı olmaz....son bir şey daha var... yukarıda bahsedilen şirketlerin stratejik mal üretmesi çok önemli bir konu..örnek Ereğli ...Türkiye'de lider sektöründe..trkcm ve soda da keza öyle....bu tür kağıtları ne kadar maliyetle aldığınızda çok ne kadar beklediğiniz büyük önem taşıyor...UV getirileri çok ama çok fazla...şartı efk ile net karının düzenli ve paralel artması....ve tabi ki geleceğe yaptıkları ve yapmakta oldukları yatırımları.MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kesinlikle yorumunuza katılıyor ve ekliyorum.
Yüzlerce sessiz takipçiden biri olarak burayı günde birkaç kere okuyup takip ediyoruz ve ziyadesiyle yararlanıyoruz.
Bende kamu da yöneticiyim yani kamunun beyaz yakasıyım, zerre miktarı katkısı olan veya katkı yapmak isteyene başımızın üstünde yer var ama bilgi paylaşımından ziyade başlık sahibinin nereden bir açığını bulsam da yazsam şeklindeki yazılar bu konunun ilerlemesini sağlamaz.
Ayrıca memleketimizde saatlik konjonktürün değiştiği bir ortamda insanların fikirlerinin de değişebileceğine inanıyorum ki burada yaptığınız iki alıntı arasında öz olarak öyle bir durum göremedim.
Arkadaşlar hassasiyetiniz için teşekkürler...Yazılanlar birileri için faydalı oluyorsa, yazmaya devam eder katkı veren arkadaşlar..başlığı ben açtım ve bir yere kadar ben modere ettim, artık faydalanan arkadaşlar sahip çıktıkça başlık yaşamaya devam eder.
Başlığın çok fazla sessiz takipçisi olduğunu ilk versiyonu kapadığımızda özelden yazan arkadaşlardan görmüştüm...zaten ikincisini de bu nedenle açtık.
Tecrube edinmek pahali bir istir.
Baskalarinin tecrubelerinden faydalanmak ise bedava.
Ancak bedava olanin kiymeti yoktur..
Syg,
Izdırap çekmenizi istermiyim üstadım :)
Rüya gibi, olması ile bitmesi arasında zaman farkı fazla olmayacak.
Üzerimize biraz lotların ağırlığı çökecek, biraz hacimleneceğiz.
Siz dondurmaları yerken, iki konuşacağız hesabımızı kapatacağız.
Mart ayında, Frotonun genel kurulunda inşallah beraberiz. :)
Batuhan
Tavsiye alma ve bilgi edinme tek başına bi şey ifade etmez... Eğer sadece kendine ait yatırımcı psikolojisi ,karakteri , disiplini ve stratejisi oluşturabilirsen yola devam edip ,hayallerine ulaşabilirsin... Bu kişinin çekirdeğinde ya vardır ya yoktur ... yoksa olmaz ne kadar tavsiye alırsan al ne kadar sabredersen et... piyasa seni yener... Başladıktan sonra piyasa ile 3-4 senelik mücadele sonucunda kişi bunu kendi başına yapıp yapamayacağını ( eğer normal zeka standartlarındaysa ) anlar... Aksi takdirde ne kadar tavsiye alırsan al , ne kadar bilgi edinirsen edin ,ne kadar sabır gösterirsen göster hedefe ulaşman imkansız . İlk mesele kişinin gerçekten yatırımcı olup olmadığın çözüp , olumlu ya da olumsuz bunu hazmetmesi... Yatırımcı değilse değildir... Piyasa ile savaşabilecek misin savaşamayacak mısın ? Adamı hadım eden mesele bu ... Piyasaya küfür etmekle yatırımcı olunmaz... Kendine küfür edersin...para kaybedersin... Gülerler...
iki yazı arasında muazzam fark var...İlk yazıda bu topiğin öğrenmek, akıl almak için ziyaret edilmesi gerektiği, yatırımı ve tasarrufu bildiğini düşünen insanların uğramasına gerek olmadığı yazılmış...Yani bir nevi biz öğretiriz siz öğrenirsiniz anlamı taşıyor
İkinci yazıda ise her görüşe açık olunduğu, yatırım ve tasarruf konusunda herkesin kendi tecrübesini ve görüşlerini paylaşılabileceği yazılmış...
bu iki ifadeye aynı anlamda demek abesle iştigal....
Eğer topik her görüşe açık ise bir önceki topikte sayın yöneticinin şu ifadesinden ne anlamamız gerekiyor
""""""Daha iyi düşüncesi, fikri olan varsa
kendisine bir başlık açıp, fikir ve düşüncelerini orada paylaşım yapsın.
kendi düşüncenizi yazıp geçtiniz, kendi fikrinizi herkese kabul ettirmeye çalışmayın. !!!""""""