Ali cemal abim
o dediklerin devletin kurumlarında öğretilmez
doğru olanı, kur'an-ı , güzel ahlak-ı öğretirler
çok ön yargılısınız tayyib'e karşı
yaradılanı yaradandan ötürü seven bir kültürümüz var bizim.
Saygılar.
Printable View
Ali cemal abim
o dediklerin devletin kurumlarında öğretilmez
doğru olanı, kur'an-ı , güzel ahlak-ı öğretirler
çok ön yargılısınız tayyib'e karşı
yaradılanı yaradandan ötürü seven bir kültürümüz var bizim.
Saygılar.
Bu yazıyı sona alalım. Öğretici, anlayana.
---
Bu sene kasım 15 e kadar yabancı turiz eksik olmadı. Doviz 6-7 kat yabancıya ucuz olunca, hücum ettiler yurt dışı tatil yapamayacak olanlar ülkemize.
Onlara yaradı. Para geldiği için bizede yaraması lazım ama yaramadı. Neden.?
Çünki otelci vergi kaçırıyor. Bizzat şahit oldum. Üste vergi bile alıyor KDV leri devlete ödemeyerek.
Parayı yurt dışına kaçırmasalar, hırsızlık parasının yurt içinde kalmasıda avantaj, ama bir kısmı yurt dışına kaçırıyor. Bende olsam büyük ihtimalle bende kaçırırım. Çünki devletin eli uzun. Dürüst namuslu insanları ağır vergilerle çökertiyor. Hırsıza dokunan yok. Bizzat göstersende dokunmuyorlar.
Diğer taraftan cruise gemileride yeniden eski bolluğuna kavuştu.
10 sene önce kış ayları hariç, ayda en az 3-4 cruise turiz gemisi görürdük limanda.
Son 10 senedir bıçak gibi kesildiler. Bi anlaşmazlık oldu diye hatırlıyorum. 10 değilde 6 senemiydi. Her neyse...
Doviz 6-7-8 TL olunca, yeniden limana cruise gelmeye başladı. Eskisi kadar olmasada ayda 2-3 tane görüyorum.
"Emşerim Niye yeniden geldiler.?" dediniz.
Büyük ihtimalle yakıt ve yiyeceğ'i TR den alıp, maliyet düşürmek içindir. 10 sene önce TR den aldığı yakıta atıyorum 100bin USD veriyorsa, şimdi 50 bin USD ye düştü onlar için.
KÖYümüzün kuralı neydi. Üretmeden biri kazanıyorsa, o para başkalarının cebinden çıkıyordur. Kazanılan para büyüdükçe, kaybedenlerin sayısı artar. Pozitif korelasyon var. Aynen BIST deki gibi.
Gemi 100 bin yerine 50 bin dolar vermeye başladıysa, aradaki az verdiği 50 bin bizden çıktı.
Aynı şekide yiyeceğide bizden alıyorsa, bir 20bin USD de bizden çıktı onların cebine girdi.?
"Emşerim Nasıl bizden çıktı, onların cebine girdi." dediniz.?
Onların cebine nasıl girdiğini öğrendik, 100 bin yerine 50 bin verdiler doviz fiyatları 2 ye katladığı için, peki bizden nasıl çıktı.?
Köy hikayesini okuduysanız ve aklınızdaysa, USD fiyatı düşüp artınca, aynı işi yapıp aynı parayı kazanan insanlar, hayatlarında hiç bir şey değişmediği halde, kendi kontrolleri dışında nasıl fakirleşip zenginleşiyorlar biliyorsunuz.
Şimdi son aylarda çıkıp yiyecek hariç fiyatlara baktınızmı.? Nasıl yükselmişler. Son 6 ayda benim çevremde gördüğüm kadarı ile %50 fiyatlar artmış. Yiyecek hariç. Yiyeceklerin fiyatına devlet müdehale ettiğinden fiyatlar çok oynak ama yıl sonu kalite düşiyor ama fiyat yerinde sayabiliyor. Bu sene öyle geçti.
Ama yiyecek hariç çevremde herşeyin fiyatı %50 artmış görünüyor.
Ayrıca vergilerimizde arttı. Zamlanan ürünlerde vergininde payı var. Birde direk ödediğimiz, emlak OTV maaş brütten kesintileri gibi vergiler var.
İşte fazladan ödeyeceğimiz o para bizden çıkan para.
Az verdikleri yakıt ve yiyecek parası, yurt dışına HİBE ettiğimiz para. Çok zenginiz ya, dağıtıp duruyoruz.
Anlattığım gibi, devlet direk gelip senin cebine elini sokmuyor. O sebeple maymunlar fakirleştiklerini hissediyorlar, ama hırsızın kim olduğunu bilemiyorlar.
Hırsız, TV lerde maaşları düşürün diyen .... ler. Nokta yerine aklınıza gelen hoş olmayan bir sıfatı koymanız gerekiyor. Bugün hayvan ismi koymayın, bende koymadım, ismini bilmesekte bir köpeğimiz ölmüş çünki.
Hırsız, TV lerde yiyeceklerde GDO yok diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde herkesin enflasyonu ayrı diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde eli uzun olduğunu bildiğimiz eski siyasetçileri parlatıp duran .... lar.
Hırsız, TV lerde bankalara, dev otomobil firmalarına devletin desteği lazım diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde şirketleri birleştirip dev yaratmak lazım diyen .... ler. (bunuda ayrı anlatmam lazım. Yahudilerin algı operasyonu. Küçük şirketleri satın alıp kartel olup ülkeyi her türlü sömürecekler. İstedikleri gibi fiyat koyup kural belirleyecekler. Alternatifin küçük şirketler kalmayacağı içinde başka şansı olmayacak bu ülkenin. TV lerde Şirketler birleşmeli diyenler sizin dostunuz değildir.)
Yakın örnek migroslar, carrefur lar. Devleştiler. Sonuç.? Migros varken a101 BIM şok filan varmıydı.? Yoktu. migros devleşip ne zaman kafasına göre fiyat belirlemeye başladı. o zaman ufak ufak semt marketleri başladı, o marketler büyüdü bugünki BIM oldu bugünki A101 oldu. Migroslar hala kendine gelemedi, nasıl bir gerizekalı yönetim içinde olduklarının farkında bile değiller.
İşte bu aracılar ve TV lerdeki gazetelerdeki beslemeleri devlet yardımı ile parayı bizden alıp cruise gemisine verdiler. Ekonomi güçlü olsaydı, yönetenlerin kapasitesi yüksek olsaydı. USD her rüzgarda, hacı yatmaz gibi ne çok aşağı inerdi, ne çok yukarı çıkardı.
Almanyaya bakın. ABD, almanya başta avrupaya ticaret savaşı başlattı ama avro hurraaaa sapıtmadı. Ülke Üretimleri nerdeyse %20 düştü ama avro 1 günde sapıtmadı, borsa sapıtmadı.
Her neyse... konuyu anladık değilmi...
Her geçen yıl sıkıntın artıyor, hep daha ucuz şey almaya ve tasarrufa çalışıyorsan, seni soyuyorlar emşerim.
Soyanların uşak ları o TV lerdeki yağlı enseliler.
Geçen yine maaşları düşürün diyen ege hoca ile, çok yağlı bi bankacı vardı.
ege hocanın anlattıklarına çok güldüm ama anlatırken itirafta ediyordu. Biz güçlüyüz, güçsüzü sömürürüz, doğa kanunu bu diyordu.
ege hoca ile yağlı bankacının kapitalizmle ilgili anlattıkları her şey de saçmaydı.
Halkı sistem soymaz. İnsanlar soyar. Bunu daha önce anlattım. Kapitalizm, kominizm bunlar sadece cansız sistem. Kurallar bütünü. Sistemin kurallarına uymazda onu yönetenlerin çıkarlarına göre değiştirirsen, ve yorumlarsan, onda sistemin suçu olmaz. Ne abd de nede bizde kapitalizm yada serbest piyasa sistemi yok. Sömürge sistemi var.
107 nin üstünde balinalar topa girmiyor.!
107 ye getiren acaba balinalarmıydı.?
İlk getiren bence balinalardı ancak sonra iyi bi satışla 105 yaptık, sonrasında alıp 107 yapan kimdi.?
Balinalar değilse işimiz var demektir.
... gereksizdi sildim...
Bu yazıyı sona alalım. Öğretici, anlayana.
---
Bu sene kasım 15 e kadar yabancı turiz eksik olmadı. Doviz 6-7 kat yabancıya ucuz olunca, hücum ettiler yurt dışı tatil yapamayacak olanlar ülkemize.
Onlara yaradı. Para geldiği için bizede yaraması lazım ama yaramadı. Neden.?
Çünki otelci vergi kaçırıyor. Bizzat şahit oldum. Üste vergi bile alıyor KDV leri devlete ödemeyerek.
Parayı yurt dışına kaçırmasalar, hırsızlık parasının yurt içinde kalmasıda avantaj, ama bir kısmı yurt dışına kaçırıyor. Bende olsam büyük ihtimalle bende kaçırırım. Çünki devletin eli uzun. Dürüst namuslu insanları ağır vergilerle çökertiyor. Hırsıza dokunan yok. Bizzat göstersende dokunmuyorlar.
Diğer taraftan cruise gemileride yeniden eski bolluğuna kavuştu.
10 sene önce kış ayları hariç, ayda en az 3-4 cruise turiz gemisi görürdük limanda.
Son 10 senedir bıçak gibi kesildiler. Bi anlaşmazlık oldu diye hatırlıyorum. 10 değilde 6 senemiydi. Her neyse...
Doviz 6-7-8 TL olunca, yeniden limana cruise gelmeye başladı. Eskisi kadar olmasada ayda 2-3 tane görüyorum.
"Emşerim Niye yeniden geldiler.?" dediniz.
Büyük ihtimalle yakıt ve yiyeceğ'i TR den alıp, maliyet düşürmek içindir. 10 sene önce TR den aldığı yakıta atıyorum 100bin USD veriyorsa, şimdi 50 bin USD ye düştü onlar için.
KÖYümüzün kuralı neydi. Üretmeden biri kazanıyorsa, o para başkalarının cebinden çıkıyordur. Kazanılan para büyüdükçe, kaybedenlerin sayısı artar. Pozitif korelasyon var. Aynen BIST deki gibi.
Gemi 100 bin yerine 50 bin dolar vermeye başladıysa, aradaki az verdiği 50 bin bizden çıktı.
Aynı şekide yiyeceğide bizden alıyorsa, bir 20bin USD de bizden çıktı onların cebine girdi.?
"Emşerim Nasıl bizden çıktı, onların cebine girdi." dediniz.?
Onların cebine nasıl girdiğini öğrendik, 100 bin yerine 50 bin verdiler doviz fiyatları 2 ye katladığı için, peki bizden nasıl çıktı.?
Köy hikayesini okuduysanız ve aklınızdaysa, USD fiyatı düşüp artınca, aynı işi yapıp aynı parayı kazanan insanlar, hayatlarında hiç bir şey değişmediği halde, kendi kontrolleri dışında nasıl fakirleşip zenginleşiyorlar biliyorsunuz.
Şimdi son aylarda çıkıp yiyecek hariç fiyatlara baktınızmı.? Nasıl yükselmişler. Son 6 ayda benim çevremde gördüğüm kadarı ile %50 fiyatlar artmış. Yiyecek hariç. Yiyeceklerin fiyatına devlet müdehale ettiğinden fiyatlar çok oynak ama yıl sonu kalite düşiyor ama fiyat yerinde sayabiliyor. Bu sene öyle geçti.
Ama yiyecek hariç çevremde herşeyin fiyatı %50 artmış görünüyor.
Ayrıca vergilerimizde arttı. Zamlanan ürünlerde vergininde payı var. Birde direk ödediğimiz, emlak OTV maaş brütten kesintileri gibi vergiler var.
İşte fazladan ödeyeceğimiz o para bizden çıkan para.
Az verdikleri yakıt ve yiyecek parası, yurt dışına HİBE ettiğimiz para. Çok zenginiz ya, dağıtıp duruyoruz.
Anlattığım gibi, devlet direk gelip senin cebine elini sokmuyor. O sebeple maymunlar fakirleştiklerini hissediyorlar, ama hırsızın kim olduğunu bilemiyorlar.
Hırsız, TV lerde maaşları düşürün diyen .... ler. Nokta yerine aklınıza gelen hoş olmayan bir sıfatı koymanız gerekiyor. Bugün hayvan ismi koymayın, bende koymadım, ismini bilmesekte bir köpeğimiz ölmüş çünki.
Hırsız, TV lerde yiyeceklerde GDO yok diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde herkesin enflasyonu ayrı diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde eli uzun olduğunu bildiğimiz eski siyasetçileri parlatıp duran .... lar.
Hırsız, TV lerde bankalara, dev otomobil firmalarına devletin desteği lazım diyen .... ler.
Hırsız, TV lerde şirketleri birleştirip dev yaratmak lazım diyen .... ler. (bunuda ayrı anlatmam lazım. Yahudilerin algı operasyonu. Küçük şirketleri satın alıp kartel olup ülkeyi her türlü sömürecekler. İstedikleri gibi fiyat koyup kural belirleyecekler. Alternatifin küçük şirketler kalmayacağı içinde başka şansı olmayacak bu ülkenin. TV lerde Şirketler birleşmeli diyenler sizin dostunuz değildir.)
Yakın örnek migroslar, carrefur lar. Devleştiler. Sonuç.? Migros varken a101 BIM şok filan varmıydı.? Yoktu. migros devleşip ne zaman kafasına göre fiyat belirlemeye başladı. o zaman ufak ufak semt marketleri başladı, o marketler büyüdü bugünki BIM oldu bugünki A101 oldu. Migroslar hala kendine gelemedi, nasıl bir gerizekalı yönetim içinde olduklarının farkında bile değiller.
İşte bu aracılar ve TV lerdeki gazetelerdeki beslemeleri devlet yardımı ile parayı bizden alıp cruise gemisine verdiler. Ekonomi güçlü olsaydı, yönetenlerin kapasitesi yüksek olsaydı. USD her rüzgarda, hacı yatmaz gibi ne çok aşağı inerdi, ne çok yukarı çıkardı.
Almanyaya bakın. ABD, almanya başta avrupaya ticaret savaşı başlattı ama avro hurraaaa sapıtmadı. Ülke Üretimleri nerdeyse %20 düştü ama avro 1 günde sapıtmadı, borsa sapıtmadı.
Her neyse... konuyu anladık değilmi...
Her geçen yıl sıkıntın artıyor, hep daha ucuz şey almaya ve tasarrufa çalışıyorsan, seni soyuyorlar emşerim.
Soyanların uşak ları o TV lerdeki yağlı enseliler.
Geçen yine maaşları düşürün diyen ege hoca ile, çok yağlı bi bankacı vardı.
ege hocanın anlattıklarına çok güldüm ama anlatırken itirafta ediyordu. Biz güçlüyüz, güçsüzü sömürürüz, doğa kanunu bu diyordu.
ege hoca ile yağlı bankacının kapitalizmle ilgili anlattıkları her şey de saçmaydı.
Halkı sistem soymaz. İnsanlar soyar. Bunu daha önce anlattım. Kapitalizm, kominizm bunlar sadece cansız sistem. Kurallar bütünü. Sistemin kurallarına uymazda onu yönetenlerin çıkarlarına göre değiştirirsen, ve yorumlarsan, onda sistemin suçu olmaz. Ne abd de nede bizde kapitalizm yada serbest piyasa sistemi yok. Sömürge sistemi var.
107 ye hacimli çıktık, orta vade tepe 108 bini zorluyoruz ama USD yeşil yanıyordu.. "Yaw" dedim, "borsa ile negatif korelasyonlu USD nin, şimdiye tepetaklak olması gerekirdi"..
Bugünki damatın konuşmasını görünce USDnin neden düşmediğini anladım. Son teşvikle 40 milyar vermişler birilerine.
Teşviklerin yatırıma değil dovize gittiğini bilmeyen kaldımı.? Asıl soru, bu teşviklerin ne kadarı dönüyor. dovize yatıranın, geri ödeme zamanı geldiğinde ana parayı bile geri ödeyemeyecekleri ORTADA.
Birde 30 yaş altı gençlere uyarıda bulunayım. Borsada çakal çoktur. Ben kazanayımda herkes batsın umrumda değil diyecek kadar gözünü karartanlar vardır. Tabi diğer çakallardan dayak yiye yiye bu hale geliyorlar, ne kadar suçlarsınız bilemem.
Dikkat edin, eğer çok mantıksız şeyler söylüyorlarsa, borsa uçacak yada borsa batacak gibi. Ya amatördür gaza gelmiştir.
Yada kalabalıkları terse düşürmek için bunu yapıyordur, elinde tam tersi mal vardır.
Uçacak diyorsa borsa düşsün istiyordur, düşecek diyorsa borsa çıksın istiyordur. Borsa da balinalar, sürünün tersine hareket ederse kazanabilirler. Bu sebeple sürü satarken toplarlar, sürü alırkende mal çıkarlar.
Balina hamsi sürüsü ile yarenlik yapmaz. Bunu bilmek şart. Sürüye yaklaşıyorsa yardım için değil yemek içindir.
Tabi BIST için bu tanımlar tam oturuyor çünki sığ piyasa. gerçek büyük yatırımcılar yok. Ama batı borsalarında biraz daha farklı olabilir.
Özellikle TV deki yağlı enselilere dikkat edin. O enselerdeki katmer katmer yağlarda ailenizin parası var. Bi tek tacirlerin özlemde yağ yok. Garibim üzülüyor olmalı halimize kilo almıyor belki alamıyor.
TV deki yağlı kemirgenlere fazla kulak asmayın. Bilgi veriyorsa alın, ama seviye veriyorsa dinlemeyin. Gaza gelmeyin, kaçın kurtulun. hoş bilgi de tuzaklı bilgi ama ayıklayacak tecrübe, analitik düşünebilen beyin lazım. 10 kişiden 8inde yok. Genetik bi durum kimsenin suçu değil.
Tabi biliyorum bu uyarı hiç bir işe yaramayacakta. nedense yazdım işte.
Gaza getirilmemek için iyi bir temel analist olmanız şart. Makro ekonomi bilmeniz şart. teknik analiz bilirsenizde fıstıklı kadayıf olur.
Yada bunların hepsini boş verip endeksi uzun ve orta vade yönünü tutturan birini takip edin. Bu daha kolay. Ama sessizce takip edin adamı sinir etmeyin, ayıptır yaw.
Hem faydalanmaya çalış hem adamı rahatsız et. İnsana yakışmaz.
Faydalanıyosan, un helvası yapıp götüreceksin, belki seviyodur. Mesela diyorum yani. Bi un helvasına aldığın bilgi helal olacak. Bu kadar ucuzmu ucuz.
Bugün kafa kalmadı bende.
Yurt dışı kıpkırmızıydı bugün, vix +%7 ,Amerika eksi ama gelgelelim Türkiye +%1,03 kapattı......Bu terste bir işlik var dedim ve elde ne var ne yok sattım,şimdi bu durumda yarın endeks yükselir mi yoksa düşer mi????
adanalı, yurtdışı özellikle batı ile bizim düzenli bir korelasyonumuz yok.
Arjantin, Meksika, Şili, İran, Afrika ülkeleri, filan, bağ arıyacaksan oralarla araman lazım. Böyle giderse bi 20 sene sonra, bangladeş, filipinler, malezya, angola filan oralarla bağ kurman gerekecek.
Biliyorum camdan dışarı bakınca herkese farklı görünüyor. Fark şurdaki yapılanlara bakarak geleceğe etkisini görüyorum. Millet ise şu ana bakıyor.
Batı yıllardır sürekli yükseliyor. Ekonomi kötü gitsede yükseliyor, iyi gitsede. Merkez bankalarının bankalar ve finans şirketlerine dağıttığı trilyonların bir kısmını borsalara gömdüler. O kadar trilyon doları koyacak alternatif bulamıyorlar. Borsaları yükselterek kağıt üzerinde yıl sonları yüksek kazanç gösterip artı kısmı aile servetlerine ekliyorlar.
Borsalardan Parayı çekemiyorlar zaten kime satacaklar marslılaramı.?
Bi ara 5 dolara abd borsasından senet alabileceksiniz kampanyası başlatacaklar deniyordu. Bizim yahudi kanallarda parlatması vardı. Dünyadaki ailelere satmaya çalışacaklar diye bir sonuç çıkarmıştım.
Sonuçta.
Onlar yükselirken biz katıldıkmıki, düşerken katılalım. 2 sene önce 120 bindik.
Devlet kendi parası ile yollar hastahaneler yapmadı. İnşaat şirketlerine yapın dedi. O inşaat şirketlerine rn az 25 yıl, yılda 5 milyar dolar ödüyoruz. Çocuklarımızı borçlandırdı.
Her yıl inşaat şirketlerine verdiği 5 milyar dolara o yollar, o hastahaneler 2 katı fazlası ile yapılırdı.
Çünki inşaat şirketi üçe mal ettiyse 10 a mal ettim diyerek parasını istiyor. Aradaki yedi, soygun parası. Artık kimler aralarında paylaşıyorlarsa. Hastahane yapılırkenki maliyetlerin çok şişirildiği gazetelerde çarşaf, çarşaf delilleri ile var. Tabi okuması olana.
Gururumuz Aselsanın 1 milyar TL ye ihtiyacı oldu. yatırım içindi soygun içindeğil. Devlet vermedi. Her yıl 5 milyar doları inşaat şirketi denen şeylere veriyor ama gururumuz Aselsan a vermedi.
fransız patronlu reno ya 3.2 milyarı teşviği bir çırpıda verdi. Hemde hibe şeklinde. Bir kısım vergiyi almayacak reno dan. Ama Aselsan a vermedi.
40 milyar yeni teşvik dağıttık diyorlar. Aselsan a vermediler.
Milyarlarca lira bazı şirketlerin vergi borçlarını sildiler. 500 TL alacağı için senin kapına 5 yıl sonra faizi ile dayanır ama bazı şirketlerin milyarlık borçlarını sildiler.
Aselsan ne yaptı, hisse senedi sattı. 1 milyarı ancak öyle buldu ve yatırım yaptı.
Eğer devlet parayı verseydi, hisse satmayacaktı.
Hisse satması ne demek. Yıllık kazancının bir kısmının daha hisse sahiplerine gitmesi demek. Devletin kasasına girmesi gereken para, fonların cebine girecek.
Devletin kasası yeterince dolmayıncada vergiler uçuyor.
Dolayısı ile vergi yolu ile bizden alıyor, inşaat şirketlerine veriyor.
Kural neydi. Üretmeden birilerinin cebine bolca para giriyorsa, kalabalıklar fakirleşiyordur.
Yol hastahane yapan inşaat şirketleri ürettiler. Ancak 1 ürettiler, 4 ürettik dediler ve devletteki şahsiyette abartılı maliyet olan 4 ü kabul etti.
Aradaki 3 üretilmeden inşaat şirketlerinin cebine her yıl giriyor, hepimizden vergiler ve eksik hizmet yolu ile çıkıyor.
Varlık fonundan 10 milyar dolar çıkarılacak.
Bahanesi petkim gibi bir petro kimya tesisi kuracakmış. Detayı görmedim ama aklıma hemen soygun geliyor.
Eğri deynek düz iş yapamaz.
akp en çok ne yaparak malı götürüyor.
İnşaat işinden. 1 e mal edip 3e mal ettim deyip 2yi bizim cebimizden alıyorlar. Son yıllarda iyice azdılar, 3 değil 10 a mal ettik dedikleri inşaatlar var. Korkunç bir talan. Sayıştay raporlarında hepsi var. Ama ülkede savcı hakim yargıç ve polis yok ki incelesinler.
10 milyar doların 7 milyar dolarının inşaat şirketlerine fazladan verileceğinden emin olabilirsiniz. Bu arada varlık fonunda 10 milyar dolar yoktur, yine geleceğimize ilave borç yükleyecekler. 2023 de gidene kadar bineceklerde binecekler ve hesap sorabilecek polis, asker bırakmadılar. TBMM zaten malum patronlara çalışıyor.
Şu da varki neden rüzgar ve güneş enerji yatırımları ve teknolojisine 10 milyar değilde petrole,
neden pil teknolojisine değilde geçmişin teknolojisi petrol e,
neden nano teknolojiye değilde, petrol e.
Tüm aklı olan ülkeler geleceğin teknolojilerine 1990 dan beridir yatırım yapıyor. Hepsi üstte saydıklarımın peşindeler. Yeni maddeler icad edip duruyorlar.
Biz ise şirket satıp, arsa satıp o teknolojileri satın alıp duruyoruz.
Çin kuantum bilgisayarını yörüngede denedi başardı, labaratuvarda 100 milyon santigrad dereceye çıkan füzyon gerçekleştirdiler, güneşin sıcaklığı 15 milyon santigrad derece. 200 milyona çıkaracak cihaz ise neredeyse hazır.
Ucuz energi demek bu.
Biz gidip en pahalı energi için 10 milyar dolar yatırıyoruz.
Neden.? Diye düşünmeyen varmı.? Haberi görüpte düşünmediysen, at kendini aşağı, yada yukarı.
AKP üç beş ayın hesabını yapanlardan değil, 10'larca yılın hesabını ve yatırımını yaptı, yapıyor, olmayan parayla hangi birini yapacaktı?
müteeaahit kafasıyla geleceğin türkiyesinin olabileceği altyapı yatırımlarını tamamaladı. Bunu muhalif olanlar , görmek istemeyen gözler göremez.
BIST e gelelim.
Dün akşama doğru endeks neden aşağı gitti diye biraz araştırma yapayım dedim.
Normal teknik bir hareketde olabilir.
Teknik harekete bazı kötü haberler eklenip hareketin hızını artırmış olabilir.
Sadece kötü haberde olabilir.
Mevcut veriler ve hacimle, 2 hafta içinde 110 bini geçeriz diye düşünüyorum.
Uçarız kaçarız demiyorum. O başka bişey, mevcut ortamda uçuş kaçış hayal olur.
Biraz haber araştırdım.
Dün abd li senatör, yeterince milyon dolar alamamış olacakki yine demeç vermiş. Yeni yaptırım için hazırlık yapıyorum diye. Sanırım lobi parası az geldi. Her yıl bu adamlara 10 milyonlarca dolar belki yüz milyonlarca dolar veriyoruzdur.
Verdiğimiz paralar bazen haber olarak çıkıyor. graham denen adamın milyon dolarları az gelmiş olmalı. arap şeyhlerini bıraktılar, bizim sanal petrol şeyhi tayyiple damadına dadandılar. Hali ile bizi söğüşlüyor ya ne yapacaksın. tayyiple damadının cebinden çıkan bişey yok tersine heryıl servetlerini katlıyorlar. ama görünen bişey size yok. Bana var.
Bide macron konuşmuş ama o tüm avrupa ve abd ye salladığı için, arada bizede sallaması pek rahatsız etmiyor.
kitapçı kendini tutmayı bıraktı anlaşılan. :)
muhatap alabileceğim bir bilgi seviyesi yok. Olsa siyasetçi peşinde gitmez. tabi çıkar ilişkisi varsa, yattığı yerden maaş alıyorsa oda var. Savunacak tabi ekmeğin geldiği yeri.
akp yi savunmak hakkı. Bunu bana baskıya dönüştürürse engellerim.
takıntı hastalığıda yoktur umarım. "ergen" lerde takıntı problemi oluyor.
özal'ı, mesut yılmaz'ı, erbakan'ı, akp yi tartışmam.
Bunların yaptıkları ortada. tartışılacak bi tarafı yok. tartışanın neden tartıştığını incelerim hepsi o.
Kütahya'da yap-işlet-devlet modeliyle yapılan Zafer Havalimanı'na verilen yolcu garantisi nedeniyle, uçmayan yolcular için devletten 5 yılda tam 5 yılda 26.6 milyon Euro çıktı.
Bu arada 2012-2016 yılları arasında 4 milyon 73 bin 18 yolcu garantisi verilmesine rağmen 170 bin 534 yolcu havalimanını kullandı. Yani garanti sayısının sadece yüzde 4'ü gerçekleşti.
Bebişim, Kütahya, Afyon ve Uşağın toplam nüfusu 1.5 milyon kişi çıkmaz, bu yolcu sayısı nasıl olacak bir izah et!
yaw burda tartışmayın lütfen. Çok değerli yazılarım geride kalıyor.
Sadece ben yazayım siz gökten inmiş gibi kabul edin.
Diğer seçenek topiğe girmezseniz de kabul etmiş olmazsınız. Çok kolay yani.?
"Ama ben senin BIST seviye tahminlerinle azda olsa para kazanıyorum.?"
Çözümü var. O zaman sadece BIST yazılarını oku, tüm yazıları okuma.!
ctrl+F tuşu ile arama penceresi aç. BIST yaz entere bas. Sadece BIST yazılarını oku.
Diğer yazıları okuyup zehirlenme. Benimde canım sıkılmasın.
Kusura bakma Sn. Ali Cemal, bebişimi görünce hasret gidereyim dedim, sizin göklerinizi rahatsız etmeyeyim.
Vakıflar bankası, vakıf dan alınıp hazineye devredilmiş. Yani tayyipin emrine. Zaten emrindeydide arada bikaç memur vardı, her işte fazladan bi kaç imza gerekiyordu, onlar elenmiş.
Haber bugüne ait, ancak dün BIST in düşüş saatine baktım. 15:35
Vakıflar bankası daki satışa başlangıç saatine baktım. 15:35
garanti bankasının düşüş saatine baktım, Vakıflar bankası ndan epey sonra.
Vakıflar bankası devir Haberi, dün alınmış olmalı BIST büyük oyuncuları tarafından.
Belki de dünki agresif düşüş sebebi budur. Normal bir teknik hareketten daha agresif gibi görünüyor. Ekran başında değildim zaten live denen yerdende takip etmiyorum. Sadece yüzeysel izlenimim bu şekilde.
Tabi borsa oyuncuları o kadar çok dayak yiyorki, gölgelerinden korkar hale geldiler. Hep ilk satan ben olayım derdindeler. Profesyoneller bunu iyi kullanabilir, belkide kullanıyorlardır.
tayyip geçenlerde esip gürlüyordu, nato da veto ederim diye.
Sessiz sedasız kabul etmiş herşeyi.
Dün ne olmuştu, graham denen abd senatör ü, yaptırımları yeniden ısıtmıştı. Belkide pazarlık yapıldı, yaptırımı soğutun, bende natoda kabul edeyim dendi.
Bu kadar ucuz ülke politikası.
Evini iskambil kağıdından yapmışsan, gelen geçen herkesten korkarsın. yavaş yürüyün rüzgar yapmasın dersin. Kötü niyetlilerde bunu kullanır. Hızlı yürürüm bana şunu ver, koşarım üflerim yelpazelerim bana bunu ver. Sende verirsin.
Kötü yanı adam kendi cebinden değil bizim cebimizden veriyor.
Evini betondan yaparsanda, fırtına gelse korkmazsın. Eserim gürlerim diyenlere güler geçersin.
Adam kağıttan dünya kurmuş yönetmeye çalışıyor ama sürüsünede betondan kurdum diye yutturabiliyor.
Ülkede ne kadar kötü eğitim olursa, beyinler o kadar az gelişir. Böylece kağıdı beton diye yutturabileceği insan sayısı artar.
Durmadan imam hatip eğitimi vermeye çalışmaları bundan.
BIST
Göründüğü kadarı ile yabancı takası, uzun vade dibine yaklaşmış. Bi kaç haftadır herkes konuşuyor, ben aldırmıyordum. Ama dün gece gözü uf olmuş doğal arkadaş ki kendisinin doğallığını severim.
Yabancı takasından endişeli sesle bahsedince, olaya gireyim dedim.
Bu doğal arkadaşda istekle dinleyebildiğim bi kaç kişiden biri. Yanındaki yağlı ensesi sebebi ile kafayı döndüremeyen şarapçı arkadaşı dinleyemedim. Dinlemeye çalıştım ama tek kelime kafama girmedi.
Doğal arkadaşınki kafama girdi.
Ses kalınlığı ilemi alakalı acaba.? Sesi kalın olanı dinliyorsam bu hayvani bir güdü yaw. Güdülerimlemi yaşıyorumki.? Sıradan bi sığırmıyım.? En çok bağıranamı kulak kabartıyorum.? Ama yok ege hocanın sesi ince, en çok onu dinliyorum ve her dediğini anlıyorum, kafama giriyor. Oradan yırttık.
Hatırladığım kadarı ile %61 civarı, yabancı takası için dip sayılır. Tabi normal ülkedeki normal kötü ekonomik dönemler için.
Siyasi açıdan sapıtan ülkedeki dönemler için dip neresidir bilemezsin.
özal bile uşaklık etti ama sadece abd ye uşaklık etti, abd ve israili eve davet etti. Hani filmlerde vardır vampir kapından içeri giremez eğer eve davet etmezsen.
tayyip ise, abd, rusya, petrol zengini arap ülkelerine ülkemizi uşak haline getirirken, müslüman kardeşlerinde hamiliğini üstlenmiş, libya da yemende belki diğer müslüman ülkelerde örgütlenmişse, para gönderiyor. Oralardada krallık yapmaya çalışıyor bizim vergilerimizle. Buna padişah desinler diye. yada halife.
Ülke içindeki her türlü kasa yı emrine bağlaması bu yüzden, para yetmiyor.
Dağıttım gene.
Yabancı takası %61 de dururmu.? Bilemeyiz. Ama çevreye korku salmış durumda.
Peki yabancının sattığını kim alıyor.?
Bu çokda önemli değil, belki emeklilik fonları belki şirket sahipleri. Bilinçli alım yaptıkları için, alanların kurumsal kimlikli oldukları açık.
Neden önemli değil çünki yabancının çıkış zamanlaması. Endeks zirvelerdeyken çıkmıyor. Dibe yakınken çıkıyor. Bence BU SENE için normal dip 90 binler olmalı. Zirve ise 150 binler civarı olmalı.
Yabancı kazançlı çıkmıyor. Hem kurdan dayak yedi hemde kötü seviyelerden çıktı.
Ancak çıktı da diyemeyiz. Endeks diplerdeyken %61 takas oranı zaten geçmiştede yaşadığımız bir şey. Sonra tekrar aldılar, takas oranı yükseldi.
Birde borsada yabancı denenleri bıyıklı yabancı olduğunu defalarca söyledim, zaten bilmeyen yoktur.
Kurumsal ve temiz paraya sahip mantıklı hiç bir YATIRIMCI bizimki gibi bir ülkeye gelmez. Azerilerden, Türki cumhuriyetlerden bile zengin gelirken, karanlık tipler geliyor, sağlıklı tip gelmiyor.
Vur kaçcılar (hedge fon, carrie trade)gelir.
TR den para kaçıranlar, yabancı ülke güvencesi ile tekrar parasını TR ye sokar.
Kara para girer. Her türlü pislik girer. Aynen sınırlarımızı her türlü kafa kesiciye teröriste gizli servislere açtığımız gibi.
Hali ile, bu pis paranın hepsinin kolay çıkacağını sanmam çıkmıyorda. Para getirenler zaten pislik içinde yaşamış çürümüş beyinli insanlar.
Yani örnekle: katiller kasabasına gelende yine katildir ve ortam doğal ortamıdır. 3 kişi öldü diye kaçmaz, kendide öldürmeye gelmiştir. Anlatabildimmi bilmiyorum. Gitse düzgün yerde rahat edemez geri buraya gelir.
Aynen kumarbaz gibi yada seri tecavüzcü gibi. gelenlerin pek çoğu bizim devleti soyan hırsız şirketler. kaçırdıkları parayı, ingiliz amerikan isviçre parasıymış gibi yabancı bankalar ve fonlar aracılığı ile tekrar TR ye sokuyorlar. 2 açıdan kazançlılar. Birincisi tayyip ve akp paralarına elleşemez çünki ingiliz parası gibi görünüyor. zaten tayyip ailesinin parasıda ingilterede görünüyor(man adası olayı). İkincisi.. ikincisini unuttum..
Örnekler süper oldu yanlız.
Sonuçta demem oki. Yabancı para diyerek çil yavrusu gibi sağa sola koşuşturana fazlada aldırmayınız.
Borsa zaten uçup kaçmayacak.
Zaten fiyatı yüksek değil, gerektiği yerin epey altında.
Parayı çıkaranında gideceği yer yok. 17 trilyon dolar, negatif faizde duruyor.
Bir ülkede, ev kredisi alıyorsun, bırak faiz ödemeyi, aldığın krediden daha azını bankaya geri ödüyorsun. Parayı buralaramı götürsünler.? Temiz adam götürür, TR deki haramiler götürmez.
Analiz yine efsane oldu. Diyar diyar anlatılmalı. thor un ülkesinin adı neydi, orayada telgraf çekin, ordan yayılır.
Kendi çapında delikanlı fatih altaylı güzel yumurtlamış.
Tüm sorunlarınızı çözmek için israil denen terör örgütüne ülkeyi teslim edin demiş. Söyledikleri oraya varıyor.
25 yıl önceyi, anılarını hatırlıyor tabi.
Genel yayın yönetmeniydi, bir eli yağda bir eli baldaydı. Vekili arar vekil "emredin" diye telefonu açardı, emniyet amirini arar "emredin" diye amir telefonu açardı, generali arar "buyrun fatih bey" diye telefonu açılırdı.
Sömürgecilerle aynı yatakta kral hayatı sürerdi.
2015 den beridir onu yapamıyor.
Eskiden onun oturduğu yerde fetullah ve adamları oturuyor, bir kısmındada akp liler oturuyor, kalan yerlerde tarikatlar oturtulmuş.
altaylı gibi sömügeci hayranlarının anlamadığı şey... Yaşadığınız o krallıklar yüzünden bu hale geldik. Suçta ortaksınız.
Halkın yanında değil sömürgecilerin yanında yer aldınız hep. Hoş yer almadınız, onlar sizi oraya oturttu. Kafa yapınız tam onların istediği gibi.
At satın almaya gittiğinizde, hedefinize yarayacak olanları, yapacağınız işe uygun olanları seçer eve götürürsünüz. Araba çekecekse midilli almazsınız, yarışa sokacaksanız katır almazsınız, insan gezdirecekseniz huysuz at almazsınız.
Bugün fetullahın, akp nin, menzil tarikatınız, süleymancı tarikatının vb.. esiri isek, baş suçlu sizlersiniz.
KKTC nin 82. vilayet yapılma yöntemi ise benimde destekleyeceğim yöntem. Doğu akdeniz sorunu çıktığında, bizim siyasilerin yapması gereken şey, KKTC de referandum yaparak, TR ye bağlamak. Tüm dünya karşındaysa, en mantıklı yol buydu.
Belki yahudi patronundan korktuğu için asıl fikri olan 82. vilayeti direk söyleyememiştir. israil e teslim olalım diyerek önce yahudi patronunu kör etmeye çalışmıştır. Bu kadar zeki olabilirmi.? Bilemeyiz... Özellikle zeki dedim akıllı demedim. Fikir kendisine ait değildir, bunlar günde onlarca farklı bilgili kişi ile konuşurlar, birinden tüyoyu almıştır. Kendi düşünse akıllı derdim.
Çok ilginç.?
BIST endeks yükselirken genelde doviz fiyatı düşer. Negatif etki-korelasyon vardır.
Kısa bir süredir, ne zaman BIST yükselmeye başlasa, USD de hemen iki üç TL yükseliyor.?
Aynı kesimin işimi ki.?
Farklı 2 kesim mi.?
Sebep düşününce insanın aklına pek iyi şeyler gelmiyor ya.? Hele bide yabancı satışını karşılayan kurumsal badem lerse(VOB tarafı bilgisi). BISTbank varken BIST 100 dışı senetlere topluca kurumsal girişi ben hatırlamıyorum.
Büyük speklermi acaba.? Grupmu yaptılarki.? Daha önce görmediğim bir olay olduğundan, tayyip gazlı bademler yada devlet kurumları aracı kullanarak bu işi yapıyor olabilir. mi diyede düşünmeden edemiyorum.?
her neyse.
Benimki tamaaamen yüzeysel bir bakıştı.
Yanlız işin içinde tayyip ve saz heyeti varsa, pek hayra alamet değil. Ya uçarız, ya batarız. Adamın normali yok.
Uçarız: Çünki tayyipte ölçü yok.
Batarız: Çünki alan var diye yabancı satışı başlarda o parayıda dolara çevirmeye kalkarlarsa. varlık fonu yeterli olurmu o satışı ve doviz alışı karşılamaya.?
Hoş yabancı payından çok çıkan olmaz. %61 olsa olsa %50 ye filan düşer, oda belki. Rakam tamamen sallamasyon.
Yukarıdaki "At satın almaya gittiğinizde..." kelimeleri ile başlayan cümleyide, özlü sözlerim arasına kayıt ettim. Bu cümle 16. özlü sözüm olmuş.
Yahudi medyada çalışıpta yahudi olmayanlara tam uyan bir cümle. Akıllı olduğunuz için orada değilsiniz. Uzun süredir oradaysanız, yahudilerin amaçlarına en uygun hizmeti verdiğiniz için oradasınız.
Gerçekler acı ama doğanın döngüsü böyle.Hayvanat bahçesine teslim edilen hayvanlar yem olarak kullanılıyorlar.Timsahlar ölü tavuk yemeyi fazla sevmezler,iştahlarını açan canlı yemdir.Canlı yem hem timsahların,hem balinaların, hem de kasabalıların iştahını açar.
Demokratik ve modern bir Cumhuriyeti kurup yükseltecekken,dönüp dolaşıp,kasabalıların hakim olduğu Osmanlı imparatorluğunun merkez toraklarında bir Ortadoğu ülkesi olmaktan sıyrılamadık.İnsanların hayatları da buna göre şekilleniyor.
Olması gereken,şehirlerin modern,toplum kurallarını yükselten bir modele sahip olması gerekliliğiydi.Bu durumda şehre gelen kasabalı,mecburen şehrin kurallarına uyacak,medeniyetten nasibini alacaktı.Böyle olmadı,şehre göçen kasabalı pavyonda parasını yiyip,altına mercedesini çekip,eşini daha alafranga bir kadınla değiştirme yolunda giderken,bütün kasabalı kültürünü şehre yerleştirdi.Üredi ve kendi kültürünü çocuklarına da aşıladı.Buna rağmen,Firenk ülkelerinin öküz köylüsü şehre gittiğinde bambaşka bir yaşam gördü,kırmızı ışıkta durmayı öğrendi,karısından kurtulmak için onu katletmedi,sosyolojik evrim geçirdi,şehir hayatı ve onun getirdiği kurallar sayesinde.
Pavyonda parayı yemek ve diğer aşamaları geçtikten sonra,doğayla yakın yaşamanın getirdiği ilkeler doğrultusunda,bencilliği ve kural tanımazlığı ile vahşi kapitalizme çok kolay uyum sağladı.Çünkü onun bildiği kurallar burada tıkır tıkır çalışıyordu.Bu sayede bütün ticari fırsatları kolaylıkla yakalıyordu.
Eğitim ve sosyolojik olarak evrimleşmeyi becerenler,bu mekanizmanın devamının nasıl çalıştığını anlayamıyor,en azından ben anlayamıyorum.Anlayabilmek için ya o kafanın giydiği ayakkabıları giyip,o kafayı anlamak ya da çok ince detaylı analizler gerekir.Balinaları analiz etmek daha kolaydır,göçleri bellidir,arada yüzeye çıkarlar,sürü olurlar vs. ama timsahları analiz etmek kolay değildir,günlerce sabit hareketsiz bekler ve bir anda nereden çıkacağı belli olmadan saldırırlar.Ekonomistleri ters köşe yapan tam da budur.İsabetli öngörü için bu çözümleme şart.
Aga bu son finansal çevrim
Grand cycle yani
1929 dan da buyuk balon
Yani 7 ila 18 sene arasi balon bumlar
Dunya geneli
Daha ne kulturel gelisimi
Birak kalsin ya
Hayal kurmayin abi
Gercekci olalim
Ya arkalara ilerleyelim yada arkadan binenler akbilleri elden ele uzatsınlar madem
Sosyoloji pisikoloci mantik vb
Onlar gerldeki duraklarda kaldı
Bir kaç hafta önce üçüncü çeyrek banka ve büyük şirketlerin özet bilanço rakamlarına bakmıştım.
Dipte olan bir ekonomi için sorun görünmüyordu.
Son çeyrek ve 2020 ilk 6 ayda hem baz etkisi, hemde faizlerin düşmesinden dolayı kazançlarının artma ihtimali var. Kesin diyemiyorum, hükümet malum.
Akdeniz ve İran sorunlarımızda potansiyel olarak yüksek risk taşıyor. tayyip abd isterse ve petrol zengini suudi kaatillerde kasayı tayyibe açarsa, İran a düşmanlığa başlayabiliriz. Bizim sınırımızı İran a saldıracak olanlara açabiliriz.
Suriyeye de böyle girdik. tamamen abd emri ve suudi parası ile. Yani havuç la.
turgut özal'da havuç la Irak a saldırıya katılmıştı. Havucun koçanı bile bize kalmadı, bonus olarak pkk yı aldık. özal ailesinin ülkemize verdiği hediyedir pkk. Daha büyük hediyeleri ise kültürel çürümüşlük. Yeni nesilleri, yolsuzluğu normal göstererek zehirlediler. Yazılarımdan rahatsız olanlar bu kültürle yetişmiş olanlar. (araya yine süper ötesi bir teleskopik görüş fırlattım. Ne muhteşemim yarabbim yaw.)
havuç la İran ada düşman kesilebiliriz. Tek bir havuçluk iş.
Bankalara dönersem. Aklıma takıldılar, bu sabah tekrar baktım.
Oyun tarzı ve tahminleri değil ancak bilgisi değerli olan PISKOPAN abimiz, bankalar batacak havasında üç beş gündür.
Yaw dedim kaçırdığım bişeymi var, tekrar bakayım.
En büyük bankaların her biri, yıllık 4 milyar TL den fazla net kâr etmiş. Ciroları döneme göre epey iyi sayılır. Ortalama olarak kazançlarda düşüş var ancak ekonomi ile paralel bir durum.
Yani ben göründüğünden daha kötü bir şeye rastlamadım.
Ancak yüzeysel verilere bakıyorum, hiç bir şirketi derinlemesine takip etmiyorum. Bu sebeple bankaların gizlediği bir şey varmı bilmiyorum. Bilmek için detaylı bilançolarını düzenli olarak incelemek gerekir. Politikalarını, kararlarını sürekli okumak gerekir.
Senet yatırımcısı değilim, FON alıyorum. O sebeple makro takip yapıyorum. Detay bilmem.
Detay bilmediğim içinde PISKOPAN abimizin endişesi beni rahatsız etti doğrusu. Görünürde bişey yok. Ama yüzeysel bakış açısı ile.
Bankalarda sorun görmedim.
Yanlız büyük bankaların verimliliğine baktım.
En verimli çalışan 2 banka, akbank ve finansbank.(tabi yüzeysel açıdan, bazen o çeyreğe ilişkin özel bir durum oluyor, hesabı ona göre yapmak gerekiyor. Özel durumları varmı bilmiyorum.)
finansbankın F/K sı 22,4. Bence yaklaşık olması gereken bir F/K ama akbank ınki çok çok düşük.
Akbankın 7,4 K/K sı, Bu ülke için doğal bir F/K, ama normal bir ülke için çok düşük. Yerlerde resmen.
En verimsiz çalışanları devlet bankaları, halkbank ve vakıfbank.
Her yerde şubeleri olmasına rağmen, hacim olarak aynı büyüklükteki bankalardan 5 kat daha az kazanç elde ediyorlar.
Aradaki farkı birileri yiyor.
Yenen kısım halktan vergi olarak, daha az ve daha pahalı devlet hizmeti olarak çıkıyor.
Rumuzumu telesgop diye değiştirmem lazım. Çok ilerileri görebiliyorum, bildiiniz gibi değil.
41 OECD ülkesi arasında sık sık araştırma yapılır.
Türkiye genelde, yolsuzluk sıralamasında hep ilk 5e girer.
Bu kez üretimin adaletli paylaşımı konusunda yapmışlar sıralamayı.
Halkın iyi eğitime ulaşımı konusunda yapmışlar.
İkisindede son 5 teyiz.
Zaten iyi eğitilen bir halkı soyamazsın. Bir ülkede adalet varsa iyi eğitim vardır, adalet yoksa kötü eğitim vardır. Birbirleri ile direk bağlılar.
Atatürk ölünce, iyi eğitim için atılan adımların yahudilerce baltalanmasının sebebi bu. Köy enstitülerini kapatıp, zamanla imam hatiplere döndüler.
Sonuç bu.
Şu an gördüklerinizin hepsi, o günlerde atılan adımların ÜRÜNÜ.
Hoş ilk adımlar bundan 500 yıl önce atılmış ya. Araya Atatürk giriyor ancak, Atatürk ölünce eski rayına oturtuyorlar.
BIST
Çok ilginç. Yine endeks yükselmeye çalışılırken, USD yi yukarı aldı birileri.? Daha önce dediğim gib ters korelasyonlu bu ikisi, arada sırada ikiside aynı yöne giderde, ard arda devamlı olmaması lazım. tayyipin ahtapot gibi para olan her yere elini atması ile birleştirince, bu duruma tırsmamak elde değil.
Daha önce bu şekilde ard arda hiç denk geldimmi hatırlamıyorum. Kaç gündür böyle yapıyorlar.?
Normalde korku dolmam gerekir, korkudan ne var ne yok satmam gerekir.
Olan şey hakkında bilgim yok, fikrim var ama temeli yok.
Bilgi kafada yoksa, o bölge hemen korku ile dolar. Ve bu korkuyu kullananlar, sana istedikleri her şeyi yaptırabilirler.
Cami bombalanacak derler kimi hedef gösterdilerse saldırırsın, ülke elden gidiyor derler kimi hedef gösterdilerse eline silah alır öldürmeye gidersin, Allah bade istiyor diyene sen delimisin diye üzerine yürüyemezsin ya dediği doğruysa diye korkarsın.
İlgili konuda kafada bilgi yoksa, hayvandan farkın yoktur. Hayvanların korku anında temel içgüdüsüde, saldır yada kaç dır.
Neyseki ben varım. İmdi derin nefes alalım soorada sakince, kaaaçıııın, borsa batıyor abicim, huurrraaa möööö...
Evet ne olduğuna dair bilgim olmadığından, bende sizler arasındayım.
Aslında sıcak ve etli bir ortam. Arada sürüye girsem bu soğuklarda iyi olur gibime geliyor. kasap boğazına bıçağı dayayana kadar mutlu hissedersin.
yazbee.com'a üye oldum. :)
Türkiyede yaşayan 2 kişinin kurduğu, twitter benzeri bir site. Yerli deniyor ama gizlenmiş yahudininmi bilemezsin. Kendi rakipleriymiş gibi göstererek bir çok alternatif üretiyorlar. hepside yahudi. Ama rakip sanıyorsun. Bu şekilde piyasayı tamamen kapatıyorlar. TC kimlikli oldukları, Türkiyeli gibi göründükleri içinde rahatsız olmuyorsun. Halbuki tamamen sömürü amaçlı kuruluyorlar. Diğer milletleri, sömürmeleri gereken aşağı sınıf insanlar olarak görüyorlar.
Türkiyede önemli sektörlerin hepsi onların kontrolunde.
yazbee ye, Tamamen destek amaçlı üye oldum. Arada sırada ekonomi hakkında görüş yazarak destek olacağım. telesgop rumuzu ile orada varım.
Güzel dizayn etmişler ancak hataları var. Üye sayıları çok fazla. Demektirki kurulalı epey olmuş. hataları fark etmemeleri ilginç.
borsa kategorisi altında yazmaya çalıştım ancak yazılar nereye gidiyor bilmiyorum.
Eğer yahudilerin çocukları olan "din tüccarlarının" kurduğu site olduğunu fark edersem, üyelikten ayrılırım. yahudilerden çok daha zararlılar. yahudilerin elindeki kasap bıçağı gibiler.
Öyle bir intiba sezdim.
Evet yazbee hesabımı sildim. hayırlı uğurlu olsun. 10 dakka sürdü üyeliğim.
popüler yazıları okuyunca, "aman allahım nereye düştüm" dedim hesabı sildim.
Bi dahaki sefer önce inceleyip, sonra üye olacağım.
Bu akp liler ilginç.
aselsan, havelsan, roketsan, tusaş, bu firmaların ürünlerini kendileri icad etmiş gibi sahipleniyorlar.
Halbuki bu firmalar 40 - 50 yıl önce kurulmuş firmalar. akp bunları kurmadı, kurmayı bırak fetö ile beraber içlerine tarikat doldurmaya çalıştılar. ordu kumpasları ile orduyu alaşağı edince, bu firmalara tarikatları doldurmaya başladılar. yani bırak bu firmaları kurmayı, bu firmaları sömürüyorlar. Eski mühendislerden fırsatını bulanlar kaçıyorlar. başında müdür diye çember sakallıları getirip duruyorlar. İçerdeki tarikatlar sebebi ilede devleti de kullanarak teknolojilerinide çalıyorlar.
dnCİ ler bu firmaları aşırı sahiplenince, eğitimli kesimin aptal olanlarıda bu firmalara karşı cephe aldı.
Çok saçmasapan bir durum oluştu.
Umarım 2023 de akp giderde, belki bu firmaları kurtarırız tarikatlardan. Bu Ülkenin yararına çalışan ve ileri teknoloji üreten yegane firmalar bunlar. dinCİ lere kurban olmadan önce kurtarmak gerekir.
Bankaların beni hediyeye boğmaları lazım.
Son 4 ayda, yatırım FON larına giriş %40 artmış.
Ben FON alıyorum diye yazmaya ne zaman başladım. 1 yıl oldu.
Önce FONlara giriş %70 arttı. Son 4 aydırda %40 artmış deniyor.
Yanlız FON a girenlerin bilmesi gereken birşey var. Umarım girenler durumun farkındadır.
Hisse senedide alsam, VOB dada oynasam, altın yada başka şeyde alıp satsam, hep kazanırım. Az veya çok ama mutlaka kazanırım. Bende korkunç bir olayları yorumlama ve sebepleri souçlara bağlama, sonuçları görerek sebebe ulaşma yeteneği var. Keçi yeteneği. Kazancım tamamen bu yetenekten kaynaklanıyor, FON dan değil.
Çok sağlam oynadığım için, riske girmediğim için fazla kazanamıyorum. Ancak kaybetmemde. Tabi bazı hatalı kararlarım sebebi ile enflasyon altında kazandığım yıllar oldu.
Sonuçta demem şuki, olay FON da değil. FON alınca kayıplarınız yok olmayacak. Tabi aldığınız FON fiyatı geri gitmeyen fonlardansa tamam. Ama aldığın fon fiyatı geri de gidebilen doviz, altın, emtia, hissse FON ları filansa o zaman durum senin yeteneğine kalıyor.
FON da kazanıyorsam, FON aldığım için değil, doğru zamanlarda alıp sattığım için.
Hoş fazlada kazanmıyorum ya, hava atacak durumdada değilim.
Yinede uyarayım dedim. FON lada çok zarar yazabilirsin. Geçen yıl pek çok FON, %20 ye varan zararlar yazdı. Yüz bin koyduysan, yılsonu paran 80 bine düştü.
FON yöneticilerine güveniyorsan, güvenme. Parayı verdiğin gün FON alıp sonrada pizza yemeğe gidiyorlar. FONu yönetmiyorlar. Para verdiğinde alıyor, para çektiğinde satıyor. kararı veren sensin FON yöneticisi değil.
Zamanlama yapmıyorlar. Endeks düşecek satayım, yükselecek alayım hesabı yapmıyorlar.
Arayıp fikir almak istediğindede, kendi işine yarayacak öneriyi sunuyor, senin işine yarayacak olanı değil. Zaten istesede onlarda senin gibi neyin çok kazandıracağını bilemezler. Ancak tahmin yürütürler. kararı verecek olan yine sensin.
Bildiğim bu. Farklı ise banka fon yöneticisi burada yazsın. Yada bana mesaj yazsın.
Alicemal hocam marsall borsadan çıkmak istediğini açıkladı , bu hisseyi nasıl etkiler sizce?
cok, yanlış adama sordun. Senet konuları son 3-5 yıldır ilgi alanımda değil. Yanlış bilgi vermeyeyim.
Gördüğümüz gibi, endeks düşmüş, USD de düşmüş.
Hani üç ayda bir bi kaç gün, endeksle doviz aynı yöne giderde, bu kadar olmaz.
Ama oluyor.
Endeks yükselirken, USd yükseliyor, endeks düşerken düşüyor.!
Tamamen normal olmayan bir durum.
Peki para piyasalarında normali bozan ne var.?
Yine tayyip.
Ülkede, para yı ilgilendiren ne varsa kendine bağlıyor.
10 yıl kadar önce Eskiden diyelim, sadece hırsızlar gelirdi borsamıza ve para piyasalarımıza.
Ülkeden para kaçıraan namussuz, it uğursuz. kaçırdıkları parayı, yabancı ülke güvencesi ile geri getirirdi.
Şimdi, ACABA o hırsızlar bilemi para getirmemeye karar verdi.?
tayyip'in para piyasalarına el attığını, devlet bankalarını kendi cebi gibi kullanmasından, denetimden kaçırmak için varlık fonu oluşturmasından, özel'e ait iş bankasına bile el koymaya çalışmasından, MB başkanı özerk olmasına rağmen kendinin atamasından ve tayyipin isteklerine göre hareket etmesinden, vb. biliyoruz.
Kör edilmişler bilmeyecektir, buna katlanmam gerekiyor.
Ne d,yordum.. unuttum..
demem oki özlem ne güzel bir kadındır yaw.! İnsanın aklı almıyor.
Geçen porıgramda, 2 özlem yanyanaydı. Esmer ve sarışın özlem.
Esmer özlem alışılmadık şekilde fazla neşeli ve canlıydı. Sanki karnı doyurulmuş gibiydi. hatta tatlı bile yemiş olabilir.
Yanındaki sarı özlem se, genelde neşeli olmasına rağmen bu sefer suratı asıktı. Sanırım tatlısını esmer özlem e kaptırmış.
Tüm veriler bu yönde.
106 bine indiğinde şirket hisse fon alım emri gireceğim.
Bankalara alıcı gelmemesi ürkütücü.
Çok düşük faizlerle konut kredisi veren devlet bankaları, özel bankaların müşterilerini çalıyor olabilir.
Özeller ise vampir yarasalardan farksızlar. Ülkeyi batıracak olsalar sonrada kendileri batacak olsalar bile daha fazla kan emmek istiyorlar.
Bunları tokatlamak çok güzelde. tokatlayan ben olmalıyım yada temiz, ahlaklı dürüst ve kapasitesi yüksek biri.
Öyle biri partilerin içinde yok. Ecevit dönemlerinde bi kaç tane varmış, gören olmuş, sonra soyları yok olmuş. baykal dönemi ile beraber, ilkel vahşi diğer soylar gelmiş ve temiz olanları kovalamışlar.