Beyler az olan kıymetlidir..Şuan TL yok TL kıymete biniyor...Şu elektrik ve dogalgaz faturalarına 2 kat zam yapsalar daha da değerlenir...Piyasada ne kadar az tl o kadar köfte
Printable View
Beyler az olan kıymetlidir..Şuan TL yok TL kıymete biniyor...Şu elektrik ve dogalgaz faturalarına 2 kat zam yapsalar daha da değerlenir...Piyasada ne kadar az tl o kadar köfte
Tek kelime katılıyorum. Yanlış değilsiniz...
4,49 TL tahminim öyle fantastik bir tahminde değildir. Hafızalarımızı tazeleyelim... Daha bir ay öncesi kur bir günde 20-30 kuruş oynuyordu....
Sabah 6,30 olan kur akşama 6,00 oluyor... Akşam 6,00 olan kur öğleden sonra 6,30 oluyordu...
Ve normal karşılanıyordu, değil mi?
Şimdi 5,21 olan kur 5,25 oldu mu? Ooooo USD yükseldi oluyor... 5,20TL -0,30TL=4,90 TL olur denilince
"Hadi Ordan sende ye" olay evriliyor... 4,90-0,3=4,60... :)
Ha 4,60-ha 4,49...
Dedim ya piyasa %100 algı ve psikolojidir... Günlük 0,30 kuruş oynama birgün normal, aradan 1 ay geçmeden "Abovvv USD da 30 kuruş oynamamı? İMKANSIZ a evrilen bilinçler....
Neyse....
4,50 olan tahminim öyle sürekli olucak kalacak filan değildir... Anlık ta olsa değmesi ve belki aynı saatte yeniden 4,60-4,70 bandına yükselmesi ile olacaktır.
O sırada nakit TL si olan ALIR; olmayan İZLER KALIR... Demek istediğim o...
Sizlerin USD da pozisyonlanması yada pozisyonlanmaması PİYASANIN zırnık umurunda olmaz....
Nasreddin Hoca misali USD ın 7,40 TL olduğuna inanıyorsunda; 4,50 TL olmasına mı inanmıyorsun?
Kazan doğurabilir, ama ÖLEMEZ....
Ayrıca yanlış anlaşılmak istemem... Burası Türkiye'de dir.. Kesin konuşmuyorum. Her an her şey elbette olabilir..
Özetle demek istediğim
USD ın 4,49 TL olma ihtimali vardır.(Olacaktır demek değildir); 5 TL ve altında 4,50 TL ye kadar yatırımcı kendisini kademelendirir ise USD dan para kazanabilir...
demek istediğim tam olarak ta budur...
Piyasada işler dönmüyor. Çünkü Sn.Martind in dediği gibi TL likitidesi çok kısılmış durumda...
USD ı dizginlemek için büyümekten feragat etmek gerekir. Zaten Maliye 2019 da en yüksek büyüme hedefini %2 olarak belirledi...
Ben mantık olarak şöyle düşünüyorum....
Bankaların iflas edeceğini düşünmüyorum. (Bir ara Garantiyi batırıyorlar, İş Bankasına konkordato çektiriyorlar, Vakıfbank'ı iflasa sürüklüyorlar, Akbank'ı bitiriyorlardı, neyse)
Ortada Bir kriz varsa; bu krizin adı ÖZEL SEKTÖR ve MİLLET krizidir..
Devletin ve bankaların tuzu kurudur. Devlet ve Bankalar ALACAKLI; özel sektör ve VATANDAŞ devlete ve Bankalara BORÇLUDUR...
Niye öyle, niye böyle ayrı bir konu ama durum tam olarak budur....
Bankalar bu andan itibaren 5 yıl ülkede kredi vermeseler bankaların şimdiye kadar vermiş oldukları bu kredi+faiz geri ödemelerinden dolayı bu 80,000,000 kişi 5 yıl yemeden içmeden gezmeden çalışıp bu borcunu ödemelidir..
Ha borcunu ödeyen öder ödemeyen iflas eder gider.
O zaman da dedim, bu zamanda da diyordum.....
Memlekette olan gereksiz insanların altında BMW Mercedes Audi lerin hepsi satılacak. İcraya verilecek...
İncik Boncuk konakları, bilmem ne YALI villaları gibi hak edilmeyen "Elin Şeyiyle alınan şatafat lüksü ödememek içi herkes EŞŞEK gibi çalışacak"....
FAKİRLEŞME kaççınılmaz.. %100... Hem de çok şiddetli bir fakirleşme....
Çünkü YABANCI böyle istiyor. Zenginleşmiş TR değil...
Ha bu durumda piyasayı doğru okuyan bu ortam da da gene kazanır...
Ama TROLLÜK ve siyaset yaparak piyasayı okumaya çalışırsa
gider 7 TL den USD alır...
Ve;
"USD da Yükseliş Kaçınılmaz" başlığına
"10 TL USD olacak diye 7,40 TL de USD aldım. 3 ay geçti faizler %25. Şİmdi USD 5,20 TL. Çok zarardayım, ödemelerim var. Ne yapmam lazım? USD ne zaman yükselir? Acil Cevap"
yazar ve orada yazılanları okur kendisine VİZYON çizer.....
Bu tipler de olmalıdır... Olmazsa olmaz... Çünkü piyasa budur....
Bol kazançlar...
Doların 4.90-4.50 hatta 4 olacağı fikrine itirazım yok.Ben vatandaşa bu fiyatlardan dolar aldırmazlar düşüncesindeyim.Mesela black friday gibi dolarda indirim kampanyası yaparlar,o kampanya sırasında dolar almasına izin verilen kesimler ,atıyorum inşaatçılar, doları alır,o sırada vatandaşa alım satımı kapatırlar kampanya biter bitmez 50 kuruş yukarı atar,server'a kedi kaçtı denir vs vs. olay kapanır.Tabi bu yazdığım sadece örnek amaçlı atmasyon bir senaryo.Elbette sonsuz kadar düşüş olmayacak,maksat çıkışta kaymağını herkese yedirmemek,eldeki doları haybeye kaptırmamak olmalı. Bir sürü risk üstleneceksin,inceden inceye soğuk terler dökerek doları kontrol altına alacaksın,istediğin operasyonu tam başardım derken,ekmeği başkasına kaptıracaksın,ben olsam bu kadar uğraştıktan sonra kaptırmam.Hatta bu işi noel tatilindeyken yapıp dışarıdan birinin kazık atma ihtimalini azaltırdım.Yani Hamdi Bey 6.50 den dolar satacak sonra gelip 4.50 den benden geri alacak öyle mi? Hem Hamdi Bey kim? Vatan haini midir muhalif midir,bilmediğim adama neden dolarımı kaptırayım? Ali amcaoğluna veririm daha iyi,en azından amcaoğluyla kan bağımız var.Bence gece uykularında bile bu düşüş operasyonunu istedikleri şekilde tamamlamak için rüyalarında bile plan yapıyordur,çeşmenin başındakiler.
Bir de şöyle bir durum var; nakitteki kesim hazır dolar düşmüşken gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya bile gidebilir ve cari açığı daha beter patlatabilir.Mesela hem enflasyon hem dolar çıkış ihtimali nedeniyle millet otomobile saldırıyor,bilgisayarını yenilemek isteyen laptop almak isteyen,bir daha bu fiyatlardan bulamam diye mutlak ihtiyacı olmasa bile alıma yönelebilir,aynen seçim ayında konut alımına saldıranlar gibi.Bu da elde kalan çok kıymetli doların başka yollarla uçup gitmesine sebep olur.Yani belki de doları düşürmek işin kolay tarafıydı,düşük doları elde tutmak zor tarafı olabilir.
Bu kısmına katılmıyorum.Kimse BMW si olan adama kimse BMW sini sattıramaz. Dünyada tek örneği "ferrarisini satan bilge" yi bilirim,o da zaten nirvanaya ulaşmış. Genelde bir zengin 1 fakir arkadaşı olan birisi daima zengin olanıyla dost olmaya eğilimlidir.Zengin aynı zamanda yabancının da dostudur çünkü yabancıyı daha da zengin edecek kişi O'dur. Bu yüzden fakir daha da fakirleşse yabancıya ne,? zaten dostu değil, kendisine de faydası yok.Fabrikasında çalışacak adam mı lazım,getiririz Yemenden, bir de o fakirlerin talepleriyle mi uğraşacağız derler. Diyelim dost olduğum zengin,beni daha da zengin edecek bir fonksiyona sahip değil,bak o zaman dostluk falan tanımam, batırırım, gider 3 kuruşa şirketini elinden alırım sonra da ekmeğini ben yerim,diye düşünüyordur yabancı.Bu yüzden seçici olacaktır,nasılolsa ortam müsait seç seç batır. Kimbilir o sahada ne mücadeleler dönüyordur ama maç seyircisiz oynandığı için birşeyden haberimiz olmuyor,en azından elde, krizden sonraki maça çıkabilecek 11 oyuncu kalsa şanslıyız.
Piyasanın %80 ini psikolojidir. BMWsi olan adama elbette kimse zorla bmw sini sattıramaz. Ama piyasa sattırır..
İnsanlarımızın %80 gösteriş düşkünü. Oturduğunu konut ve bindiği araba toplumda statü göstergesi olmuş. Bunlar genelde cahil, az gelişmiş ve şark kültüründe mevcuttur...
Dünyanın en zengin insanı Facebook sahibi Marc Zuckerberg Honda hatchback 2010 model araba sürüp, son derece sıradan bir düğün takım elbise ve gelinlikle evlenmişti...
Bizde benzerleri St Tropez adasına paris'ten helikopterler ile davetlileri taşıma, şatafat ve lüks gırla...
Geçenlerde İngiltere (Dünyanın en zengin ve en fazla mirasa sahip devletidir) prens harry sanırım altı aşınmış nerdeyse delinmek üzere olan ayakkabı ile fotoraflanmıştı..
Apple ın kurucusu ve CEO su Steve Job s sürekli sıradan bir kot pantolon ve siyah t shirt ile seminere toplantıya katılırdı..
Geçenlerde Nat Geo da belgesel seyrederken NASA jet propulsion motorlarının muciti ve uzman ı olan mühendis kaykay ı ile NASA merkeze geliyordu...
Daha dün ELon Musk ı izledim.. Adam elektrikli otomobili MARS a gönderiyor ve toplantıda kot tshirt...
Ayrıca, geçen ay lüksemburg ta toplantıda iken; EuroControl Başkanı adam toplantıya 2010 model Opel Corsa ile gelip binanın önüne park etmmişti..
Keza kullandıkları cep telefonlar...
Bu tip örnekleri çoğaltmak mümkündür.. Lakin o insanlar o lüksü hak etmelerine rağmen tercih etmiyorlar ve fikirleri ve inovasyonları ve yaratıcılıkları ile ön planda olmak istiyorlar...
Bu insanlar o ilerlemiş toplumlarda birer ROL MODEL ... Gelişmiş ülkelerde fikirler düşünceler yaratıcılık önemlidir.. Onunla zengin olursun onunla itibar görürsün...
Oysa bizim gibi toplumlarda ROL MODEL Acun Ilıca lıdır. Herkes Acun gibi olmak ister.. Kimse yaratıcılık yada inovasyon yada eğitimle uğraşmak istemiyor. TR de sanat yapıyorum diye soytarılık yapmak en fazla itibar getiren davranış modeli oluyor.
Hal bu olunca ipler yabancının elinde olduğunu düşünüyorum.... Adama BMW siinide sattırırlar, mercedesinide incik boncuk konaklarınıda...
Adamlar fazla değil 1 ay daha 7 TL ve üzerinde USD tutsalar idi...
Bırak BMW yi ; tamamen İFLAS EDİP tüm Türkiye yi satmak zorunda kalıcaktık...
........ sildim
Sn Selka ile aynı düşündüğümüz konu aşırı fakirleşme. 2017 ve 18 de ülkenin çoğunluğunu oluşturan çalışanı ve emeklisiyle maaşlı kesim alım gücünü en az yüzde 30-40 arası kaybetti, fakirleşti. Bu sürecek mi muhtemelen. Düzelecek mi çok zor. Muhtemelen bizimle mezara gidecek bu fakirleşme.